Конструкційне виконання живильної та розподільної цехової силової мережі

100764
знака
5
таблиц
8
изображений

2.3 Конструкційне виконання живильної та розподільної цехової силової мережі

На промислових підприємствах мережі ЕПС напругою до 1 кВ зазвичай прокладають усередині цехів (внутрішні) і дуже рідко поза цехами (зовнішні).

Зовнішні мережі використовують для зовнішнього освітлення чи для живлення окремих ЕП, що розташовані на території підприємства (наприклад, вентиляційні устави).

Особливістю цехової ЕПС є досить значна довжина ліній і доступність порівняно з мережею СН, тому від їхньої будови залежить не лише надійне фунціонування ЕП, але й безпека людей.

У трифазних ЕПС напругою до 1 кВ застосовують мережі з ізольованою нейтраллю (трипровідні) і з глухоуземленою нейтраллю (чотирипровідні). Кожний з цих режимів нейтралі має свої переваги й недоліки.

У мережах НН застосовуються такі співвідношення лінійних і фазних напруг: 0,22/0,127 кВ, 0,38/0,22 та 0,66/0,38 кВ.

Застосування системи напруг 0,22/0,127 кВ для живлення силових ЕП економічно недоцільне порівняно з системою напруг 0,38/0,22 кВ через зменшення пропускної здатності, значні втрати електроенергії та витрати кольорового металу (приблизно на 40 % більше), але освітлювальні лампи розжарювання на напрузі 0,127 кВ мають світлову віддачу вищу, ніж лампи напругою 0,22 кВ, що дає економію електроенергії. Однак переваги системи напруг 0,38/0,22 кВ окупають деякі збільшені витрати електроенергії в лампах розжарювання напругою 0,22 кВ. Крім того, незначна (близько 10 %) частка електричного навантаження в цехах промислових підприємств і широке застосування газорозрядних джерел світла, які випускаються на напругу 0,22 кВ з потужності 20 Вт, ще більше обмежують використання напруг 0,22/0,127 кВ.

Система напруг 0,38/0,22 кВ є основною в ЕУ до 1 кВ і застосовується для живлення ЕП від спільних трансформаторів: ЕД потужністю від 0,1 до 350 кВт, електричного освітлення та однофазних ЕП.

Напруга 0,66 кВ застосовується у тих випадках, коли це дає техніко-економічні переваги порівняно з напругою 0,38/0,22 кВ, але застосуванню напруги 0,66 кВ стає на заваді недостатній випуск ЕД та ЕА цієї напруги за кількістю й асортиментом, тому під час проектування необхідно перевіряти можливість отримання ЕО з напругою 0,66 кВ у необхідній кількості й асортименті.

Напругу 0,66 кВ доцільно застосовувати на підприємствах, де за умовами розміщення ЕО, технології та довкілля не можна чи нелегко наблизити цехові ПС до ЕП; на підприємствах з великою питомою щільністю електричного навантаження, великою кількістю ЕД потужністю від 200 до 600 кВт.

Слід зазначити, що у разі застосування напруги 0,66 кВ частково можливе збереження електричних мереж напругою 0,38/0,22 кВ для живлення ЕД малої потужності, електричного освітлення й однофазних ЕП напругою 0,22 кВ. Є також варіант установлення трансформаторів напругою 0,66/0,22 кВ. Застосування двох напруг не стає завадою для використання напруги 0,66 кВ.

У цехових мережах застосовуються також й інші напруги до 1 кВ. Напруга 12 В (трифазного змінного струму та постійного струму) застосовується лише за особливо несприятливих умов щодо небезпеки ураження електричним струмом (під час роботи з котлах чи інших металевих резервуарах), для живлення переносного електроінструменту, ручних переносних світильників. Напруга не вище 42 В (24, 36 і 42 В трифазного змінного струму, 36 і 42 В однофазного, струму, 24 і 36 В постійного струму) застосовується в приміщеннях з підвищеною небезпекою та в особливо небезпечних для стаціонарного місцевого освітлення, для ручних переносних світильників, переносного електроінструменту, живлення кіл керування, сигналізації й автоматизації ЕУ.

Тип проводки та спосіб виконання цехової мережі залежить головно від таких чинників: умов довкілля, місця прокладання мережі, обраної схеми мережі, довжини окремих ділянок, розрахункового перерізу мережі тощо.

Згідно з ПУЕ виробничі приміщення залежно від характеру довкілля класифікують на такі: сухі, вологі, вогкі, особливо вогкі, жаркі, курні, з хімічно активним чи органічним жовкіллям з пожежонебезпечними і вибухонебезпечними зонами. Приміщення з пожежонебезпечними і вибухонебезпечними зонами мають особливу класифікацію (наприклад, категорії А і Б є вибухопожежонебезпечними, до того ж категорія А небезпечніша; категорія В - пожежонебезпечна; категорії Г і Д не небезпечні за пожежею та вибухом; категорія Е вибухонебезпечна, але вибух не супроводжується пожежею).

За ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом розрізняють приміщення без підвищеної небезпеки, з підвищеною небезпекою, особливо небезпечні.

Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю одної з умов, які створюють особливу небезпеку:

а) особлива вогкість;

б) хімічно активне чи органічне середовище;

в) одночасно дві чи більше умов підвищеної небезпеки.

Приміщення з підвищеною небезпекоюхарактеризуються наявністю однієї з умов, які створюють підвищену небезпеку:

а) вогкість чи струмопровідний пил;

б) струмопровідні підлоги (металеві, земляні, залізобетонні тощо);

г) можливість одночасного дотику людини до металоконструкцій будинків, технологічних апаратів, механізмів, що мають з'єднання із землею, з одніго боку, і до металевих корпусів ЕО – з іншого.

Приміщення без підвищеної небезпеки – це приміщення, в яких відсутні умови, що створюють підвищену чи особливу небезпеку.


Информация о работе «Електропостачання ділянки цеху»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 100764
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
47350
13
0

... мереж е цехові трансформаторні підстанції. Конструктивне виконання мереж повинно забезпечувати безпеку в експлуатації цехової мережі в залежності від аварійного середовища в цеху, без перериву в електропостачанні, захисту струмоведучої частини мережі від механічних пошкоджень. Магістральні схеми живлення мають переваги для рівномірного розподілу навантаження по цеху, коли споживачі розташовані ...

Скачать
71778
6
0

... ї мережі на виробництві дозволяє раціонально і економічно використовувати достоїнства обох видів схем і забезпечувати необхідний рівень надійності електропостачання конкретних споживачів електроенергії. 1.2.6 Для металообробного цеху, де переважною більшістю встановлені споживачі третьої категорії надійності електропостачання, категорія виробничих процесів віднесена до класу «Д», попередньо ...

Скачать
51745
0
0

... проводяться у 2 етапи. На першому аналізують уразливість основних елементів у випадку надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу та оцінюють можливість роботи об'єкта у надзвичайних ситуаціях. На другому етапі розробляють заходи по підвищенню сталості роботи об'єкта до всіх вражаючих факторів. Результат роботи усіх груп — звітна доповідь і план-графік нарощування заходів по підвищенню сталост ...

Скачать
30554
5
0

... металорізальних верстатів. Предмет дослідження - проектування електропостачання цеху металорізальних верстатів. Метою даного курсового проекту є оволодіння основами проектування електропостачання цеху металорізальних верстатів. Поставлена мета припускає рішення наступних завдань: 1. вивчити й проаналізувати літературу, нормативні документи по електропостачанню об'єктів галузі; 2. розрахувати ...

0 комментариев


Наверх