1.2. Якісний та кількісний аналіз кредитного ризику.


Під оцінкою кредитного ризику позичальника звичайно розуміють вивчення і оцінку якісних і кількісних показників економічного становища позичальника. Робота з оцінки кредитного ризику в банку проводиться в три етапи. На першому етапі проводиться оцінка якісних показників діяльності позичальника, на другій оцінка кількісних показників і на заключному, третьому етапі - отримання зведеної оцінки-прогнозу і формування остаточного аналітичного висновку.

Аналіз кредитного ризику поділяють на якісний і кількісний

Якісний аналіз є найбільш складним і вимагає ґрунтовних знань, досвіду та інтуїції у даній сфері економічної діяльності. Його головна мета—визначити чинники ризику, області ри­зику, після чого ідентифікувати усі можливі ризики у складі кредитного.

Кількісний аналіз ризику, тобто кількісне (числове) визна­чення ступеня окремих ризиків і ризику і ризику неповернення кредиту в цілому, що є теж досить складною проблемою.

Якісна оцінка кредитного ризику.

Найважливішим етапом управління кредитним ризиком є його оцінка в момент видачі кредиту, тобто коли має місце скрита фаза ризику. Для цього необхідно дати оцінку кредитної пропозиції потенційного клієнта. Банк повинен вияснити для себе наступне:

По-перше: наскільки добре банк знайомий із клієнтом з точки зору його можливостей виробництва, маркетингу, фінансового стану?

По-друге: чи кваліфіковано розроблено кредитна пропозиція? Чи є воно реалістичним як із ділової, так із економічної точки зору?

По-третє: чи є ціль позички прийнятною для банку?

Вже на першому етапі банк має визначии відповідність параметрів кредиту і позичальника вимогам самого банку. Відповідь на перше питання особливо важлива у випадку нових клієнтів або дрібних фірм, про яких практично немає інфрмації. Відповідь на друге питання банк може отримати за допомогою стандартної анкети, в якій заздалегідь передбачаються всі пункти, що цікавлять кредитора. Банк може оцінити, на скільки доступною і повною для нього буде додаткова інформація про фінанасовий стан позичальника, наскільки достовірную вона є. Банки можуть вимагати незалежної аудиторської перевірки і оформлення документів певним чином. Останній пункт передбачає визначення того, чи підходить майбутній кредит його кредитному портфелю, чи дозволить ця позика більше диверсифікувати портфель, чи навпаки збільшить сконцентрованість портфеля на одній галузі промисловості або на одних строках платежів, чим збільшить ризик портфеля. Важливо також приймати до уваги, чи має банк достатній рівень компетентності, щоб оцінити кредит. Банк неповинен надавати позику в тих галузях народного господарства, в яких співробітникам банка, що займаються кредитуванням, невистачає необхідних технічних знань і знайомства з ринком, щоб вірно оцінити кредит. Тут банку необхідно виробити свої вимоги до кредитної пропозиції, виходячи з принципів кредитування, які закріплються кредитною політикою банку, і ознайомити їх з клієнтом.

Необхідність оцінки кредитного ризику повязана з бажанням кредитора звести до мінімуму ступінь ризику. Оцінка дає можливість вибору найменьш ризикованої з двох або більш альтернатив, дозволяє визначити найоптимальнішу комбінацію доходності і ризику.

Кредитний ризик представляє собою функцію параметрів кредиту і позичальнику. Оцінка кредитної пропозиції, представленої потенційним позичальника, є, в кінцевому підсумку, оцінкою різних видів ризику, які виникають при наданні бажаного кредита для банка, що кредитує.

Якісний аналіз реалізовується поетапно: а) вивчення репутації позичальника; б) визначення мети кредиту; в) визначення джерел погашення основного боргу і належних процентів; г) оцінка непрямих ризиків позичальника, що приймаються банком на себе.

Репутація позичальника вивчається вельми ретельно, при цьому дуже важливим є вивчення кредитної історії клієнта, тобто минулого досвіду роботи з позиковою заборгованістю клієнта. Уважно вивчаються і відомості, що характеризують ділові якості (і особові – у разі індивідуального) позичальника. Встановлюються також факти або відсутність фактів неплатежів по позиках, протесту належним образом оформлених векселів і так далі.

Якщо на якомусь етапі оцінки кредитної пропозиції банк визначив відхилення від положень своєї кредитної політики.

Відповідний працівник кредитного відділу проводить попередню бесіду з майбутнім позичальником - власником чи представником керівництва фірми. Ця бесіда має велике значення для вирішення питання про майбутню позику.В ході бесіди інтерв’ю не слід намагатися вивчити аспекти роботи компанії; він повинен сконцентрувати увагу на ключових, базових питаннях, що являють собою найбільший інтерес для банку.

Кількісна оцінка кредитного ризику.

Величина ризику , що несе в собі можливий кредит, може вимірюватись очікуваними збитками та ймовірністю, з якою ці збитки можливі. Ризик малий, якщо ймовірність несприятливих наслідків мала або якщо при великій імовірності розмір неповернутого кредиту малий. Отже при наданні дуже великих кредитів величина ризику пропорційно зростає – навіть у надійного клієнта можуть виникнути проблеми із погашенням позики, тоді як для банку одна така сума може викликати значні наслідки.

Оцінка кредитного ризику враховує не лише математичні, але й економічні аспекти, і тому зводиться до оцінки здатності і бажання клієнта з певним рівнем розвитку отримати, використати і повернути кредит вчасно і в повному обсязі (тобто до оцінки кредитоспроможності позичальника).

Для оцінки кредитного ризику банки використовують різні моделі. Одні з них побудовані з використанням обширних масивів інформації про минулий досвід кредитування (на основі статистичних даних вираховуються закономірності), інші зводяться до аналізу інформації і порівняння її із низкою спеціально визначених крітеріїв (але це потребує певних припущень, що знижує обєктивність рішення).

Застосування кількісної оцінки кредитоспроможності клієнта передбачає присвоєння певної групи тому або іншому виду кредиту, тому або іншому типу позичальника і визначає в балах значення різних характеристик потенційного позичальника. Потім банкір просто підраховує загальну кількість балів і порівнює з моделлю надання позики або відмови в її видачі.

Бальні системи оцінки створюються банками на основі емпіричного підходу з використанням регресійного математичного аналізу або факторного аналізу. Ці системи використовують історичні дані про банківські "добрі", "надійні" і "неблагополучні" позики і дозволяють визначити крітеріальний рівень оцінки позичальників.

Все більшого поширення набуває метод, заснований на бальній оцінці позикоотримувача. Критерії, по яких проводиться оцінка позичальника, чітко індивідуальні для кожного банку, базуються на його практичному досвіді і періодично переглядаються.

Система оцінки кандидата в позичальники PARSER і CAMPARI використовуються в англійських клірингових банках.

PARSER:

Р - Person - інформація про персону потенційного позичальника, його репутації.

А - Amount - обгрунтування суми кредиту; що запрошується,

R - Repayment - можливість погашення;

S - Security - оцінка забезпечення;

Е - Expediency - доцільність кредиту;

R - Remuneration - винагорода банку (процентна ставка) за ризик надання кредиту.

CAMPARI:

С - Character - репутація позичальника;

А - Ability - оцінка бізнесу позичальника;

М - Means - аналіз необхідності звертання за позикою;

Р - Purpose - мета кредиту;

А - Amount - обгрунтування суми кредиту;

R - Repayment - можливість погашення;

I - Insurance - спосіб страхування кредитного ризику.

У практиці американських банків застосовується "правило п'яти С":

CAPACITY - здатність погасити позику;

CHARACTER - репутація позичальника (чесність, порядність, старанність);

CAPITAL - капітал, володіння активом як передумова можливості погашення позикової заборгованості;

COLLATERAL - наявність забезпечення. застави;

CONDITIONS - економічна кон'юнктура і її перспективи.

У банківській практиці розрізнюють прямі і непрямі методики аналізу кредитоспроможності клієнтів.

Прямі методики використовуються досить рідко. Вони передбачають, що сума набраних клієнтом балів фактично прирівнюється до тієї суми позики, на яку він має право.

Непрямі методики широко поширені. Їх суть полягає в наданні певної ваги (балів) різним оцінним показникам, а результатом оцінки служить виведення класу кредитоспроможності клієнта.

Очевидно, що використання бальних систем оцінки кредитоспроможності клієнтів - це достатньо об'єктивний і економічно обгрунтований процес прийняття рішень.хоча їх використання повязане із деякими складностями: бальні системи оцінки кредитоспроможності клієнта повинні бути статистично ретельно вивірені і вони вимагають постійного оновлення інформації, що може бути коштовним для банку. Тому невеликі банки, як правило, не розробляють власних моделей аналізу кредитоспроможності клієнтів через високу вартість їх підготовки і обмежену інформаційну базу. До того ж стандартний характер цих моделей не передбачає врахування специфічних особливостей окремих позичальників.

Останнім часом в західних банках розроблюються методи оцінки якості потенційних позичальників за допомогою різного роду статистичних моделей. Мета в тому, щоб розробити стандартні підходи для об’єктивної характеристики позичальників, знайти числові критерії для розділу майбутніх клієнтів на підставі наданих ними матеріалів на надійних та ненадійних, підвержених ризику банкрутства і тих, для кого небезпека банкрутства малоймовірна.

Прикладом такої “класифікаційної моделі” може бути “модель Зета” (Zeta model), що розроблена групою американських економістів та застосовується банками при кредитному аналізі. Модель призначена для оцінки ймовірності банкрутства ділової фірми. Значення ключового параметру “Z” визначається за допомогою рівняння, змінні якого відображають деякі ключові характеристики аналізуємої фірми - її ліквідність, швидкість обігу капіталу і т.д. Якщо для даної фірми коефіцієнт перевищує підготовлену порогову величину, то фірма зараховується до розряду надійних, якщо ж отриманий коефіцієнт нижче критичної величини, то згідно моделі фінансовий стан такого підприємства підозрілий і надавати кредит йому не рекомендується.

Користуючись вказаним підходом, американський економіст Альтман запропонував рівняння для оцінки вірогідності банкрутства підприємства, що звернулось до банку за кредитом.

Z = 1,2X1 + 1,4X2 + 3,3X3 + 0,6X4 + 0,99X5

Він використав п’ять змінних:

Х1 - відношення оборотного капіталу до суми активів фірми;

Х2 - відношення нерозподіленого доходу до суми активів;

Х3 - відношення операційних доходів (до вирахування процентів і податків) до суми активів;

Х4 - відношення ринкової вартості акцій фірми до загальної суми боргу;

Х5 - відношення суми продажу до суми активів.

Для розрахунку числових параметрів моделі Альтман застосував метод множинного дискримінантного аналізу. Класифікаційне “правило”, отримане на підставі рівняння, гласило:

- якщо значення Z менше 2,8 , то фірму слід віднести до групи потенційних банкрутів;

- якщо значення Z більше 2,8 , то фірмі в найближчій перспективі бункрутство не погрожує.

Дуже широко використовується в західних банках метод кредитного скорингу (credit scoring). Скорингова модель може використовуватись як для оцінки вже наданого кредиту (тобто ступеня вірогідності порушень фірмою умов кредитного договору), так і для відбору потенційних позичальників. Скоринг може бути застосований як до ділових підприємств, так і до індивідуальних позичальників.

Модель оцінки позики, що запропонована американським економістом Чессером, включала шість змінних:

Х1 - відношення касової готівки та ринкових цінних паперів до суми активів;

Х2 - відношення чистої суми продажу до суми касової готівки та ринкових цінних паперів;

Х3 - доход до відрахування процентів і податків до суми активів;

Х4 - загальна заборгованість до суми активів;

Х5 - основний капітал до акціонерного капіталу;

Х6 - оборотний капітал до чистої суми продажу.

Техніка кредитного скорингу була вперше запропонована американським економістом Д.Дюраном для відбору позичальників за споживчим кредитом. Дюран відмічав, що виведена ним формула “може допомогти кредитному робітнику легко і швидко оцінити якість звичайного претендента на позику”.

Дюран виявив групу факторів, що дозволяють, на його думку, з достатньою достовірностю визначити ступінь кредитного ризику при отриманні споживчої позики. Він використовував наступні коефіцієнти при нарахуванні балів:

1. Вік: 0,01 за кожний рік більше 20 років (максимум 0,30).

2. Стать: жіноча - 0,40; чоловіча - 0.

3. Строк проживання: 0,042 за кожен рік проживання в даній місцевості (максимум 0,42).

4. Професія: 0,55 за професію з низьким ризиком, 0 - за професію з високим ризиком, 0,16 - для інших професій.

5. Робота в галузі: 0,21 - підприємства загального користування, державні установи, банки та брокерські фірми.

6. Зайнятість: 0,059 за кожен рік праці на даному підприємстві (максимум 0,59).

7- 9. Фінансові показники: 0,45 за наявність банківського рахунку, 0,35 за володіння нерухомістю, 0,19 при наявності полісу по страхуванню життя.

Застосовуючи ці коефіцієнти, Дюран визначив межу, що розподіляє “гарних” та “поганих” позичальників - 1,25 бала. Клієнт, що отримав більше 1,25 балу, може бути віднесений до групи помірного ризику, а той, що отримав менше 1,25 балу, вважається небажаним для банку.

Метод скорингу дозволяє провести експрес-аналіз заявки на кредит в присутності клієнта. У французських банках клієнт, запросивши позику і заповнивши спеціальну анкету, може отримати відповідь про можливість надання позики протягом декількох хвилин.

При аналізі ділових позик також застосовуються різні прийоми кредитного скорингу - від найпростіших формул до складних математичних моделей. Наприклад, крупний австрійський банк при оцінці ризику кредиту використовує просту методику з трьома балансовими показниками: ефективність використання капіталу, коефіцієнт ліквідності та відношення акціонерного капіталу до суми активів. В залежності від набраних балів підприємство попадає до одної з чотирьох груп ризику.(див. табл. 1.2.)

Таблиця 1.2.

Кредитний скоринг в австрийському банку “Кредитанштальт”(38,с.238)


Показники Границі Вага Група ризику
A B С D

Більше

99

від 40

до 90

від 20

до 39

Менше

20

Ефективність капіталу(в %) 2 – 15 50



Коефіцієнт

Ліквідності (в %)

15 – 40 20



Акціонерний

Капітал (в %)

2 – 35 30




Що стосується кредитного моніторингу, то завжди потрібно зважати на те, що процес кредитування включає контроль з боку банку за виконанням умов кредитної угоди. Особлива увага приділяється своєчасності сплати позичальником відсотків за користування позичкою. Оскільки по кожній позичці існує ризик неповернення боргу внаслідок непередбачених обставин, банк прагне надавати кредити найбільш надійним клієнтам. Однак він не повинен упусками можливості розвивати свої позичкові операції і за рахунок надання позик, що пов’язані з підвищеним ризиком, оскільки вони приносять більш високий доход. Враховуючи залежність між рівнем ризику та доходністю позичкової операції, банк повинен будувати свою кредитну політику так, щоб забезпечити баланс між ризикованістю та обережністю. Надмірна обережність позбавляє банк багатьох прибуткових можливостей, а надмірна ризикованість створює загрозу втрати не тільки доходу від процентів, а й запозичених коштів.

Банківська практика свідчить про те, що труднощі з поверненням позик частіше всього виникають під впливом процесів, що розвиваються протягом певного періоду. Тому досвідчений кредитний інспектор банку може ще на ранній стадії помітити ознаки труднощів, що виникають у позичальника, і вжити заходи по своєчасному захисту банківських інтересів. Працівник банку повинен вдатися до таких заходів до того, як ситуація вийде з-під контролю і втрати стануть неминучими. Неприйняття своєчасних заходів по виявленню фінансових ускладнень у позичальника та захисту інтересів банку призводить не тільки до несплати процентів і позики. Втрати для банку в цьому випадку значно більші.

По-перше, підривається репутація банку, тому що велика кількість прострочених позик призведе до падіння довіри вкладників та інвесторів, виникне загроза неплатоспроможності банку.

По-друге, втрати від позичкових операцій підвищують загрозу звільнення з банку кваліфікованих працівників з причини зниження можливостей їх матеріального стимулювання.

По-третє, банк вимушений проводити додаткові видатки, що пов’язані зі стягненням проблемних позик.

По-четверте, певна частина позичкового капіталу перетворюється в непродуктивні активи.

Названі втрати за своїми рзмірами можуть набагато перевищити прямі збитки від неповернення боргу.

Труднощі з погашенням позик можуть виникати з різних причин, найбільш розповсюдженими з яких є: помилки самого банку при розгляді кредитної заявки, при розробці умов кредитної угоди, при подальшому контролю; неефективна робота клієнта, що отримав позику; фактори, непідконтрольні банку.

Серед причин неповренення позичок, що залежать від самого банку, слід відмітити: ліберальне ставлення до позичальника при розгляді заявки на кредит: неякісна оцінка кредитоспроможності позичальника; погане стркутурування позички; помилки в оцінці забезпеченості позички; не повне відображення в кредитній угоді умов, що забезпечують інтерес банку, відсутність контролю за позичальником в період повернення позички (обстежень, перевірок забезпечення та інше).

Основні причини створення проблемних позичок, що залежать від позичальника, пов’язані з незадовільним керівництвом підприємством; погіршенням якості продукції і роботи; помилками в оцінці ринків збуту та інше.

До факторів, що не знаходяться під контролем банку та позичальника, належать: погіршення економічної кон’юнктури, зміна політичної обстановки і законодавства та інше.

Проблемні кредити в своїй більшості не виникають раптово. Існує багато сигналів, що свідчать про те, що фінансовий стан позичальника погіршується, що наданий йому кредит може бути не повернутий в строк, або зовсім не повернутий. Ці сигнали працівник банку повинен вміти розпізнавати. Для цього використовується: аналіз бухгалтерської та фінансової звітності; особисті контакти з позичальником; повідомлення від третіх осіб та від інших відділів банку.

В період користування позичкою позичальник повинен надавати банку баланси, звіти про прибутки та збитки, інші матеріали, що необхідні для здійснення контролю за цільовим використанням кредиту і своєчасним його погашенням. Працівник банку, що обслуговує позичальника, повинен сумлінно аналізувати звітність, що надходить від позичальника з метою оцінки перспектив своєчасності повернення позички. Про можливість неповернення в строк позички можуть сигналізувати такі результати проведеного аналізу: різке збільшення дебіторської заборгованості, зменшення коефіцієнту ліквідності, зростання прострочених боргів, збільшення частки основного капіталу в загальній сумі активів.

Як вже зазначалось, кожний банк розробляє і здійснює свою кредитну політику, що складається під впливом поточних та перспективних задач банку, а також економічної кон’юнктури. В процесі проведення кредитних операцій банк дотримується кредитної політики і тому періодично аналізує склад та структуру кредитного портфеля.

Від структури і якості кредитного потрфеля банку в значній мірі залежить його стабільність, репутація та фінансовий успіх. Тому банку необхідно аналізувати якість позичок, проводити незалежні експертизи крупних кредитних проектів і заходів, виявляти випадки відхилення від кредитної політики. Працівники банку, що займаються кредитною роботою, зобов’язані спрямовувати свої зусилля на виявлення в складі кредитного портфеля великих та крупних кредитів, а також проблемних позичок, що потребують підвищеної уваги.

Контроль за крупними проблемними позиками може складатись з повторної перевірки бухгалтерської та фінансової звітності, перевірки документації, якості застави та інше. При контрольній перевірці знову ж таки розглядається питання про відповідність даної позички кредитній політиці банку, оцінюється кредитоспроможність та фінансовий стан позичальника.

Важливою формою контролю за якістю кредитного портфеля, що використовується західними банками, є аудиторська перевірка позик. Вона проводиться спеціальним відділом та відрізняється від контролю кредитного інспектора тим, що здійснюється негласно працівниками незалежних служб, які не зв’язані з кредитним відділом. Результати аудиторських перевірок відображаються в спеціальному звіті, що надається керівництву банку. Поряд з оцінкою кредитного портфеля аудитори подають рекомендації щодо поглиблення кредитної роботи, а якщо необхідно, то і зміни методів та форм кредитування, що склалися в банку.

Оскільки юридичним власником запозичених коштів є банк, йому належить право активного впливу на позичальника у випадку виникнення нештатних ситуацій.

Існує багато методик аналізу фінансового стану клієнта та його надійності стосовно своєчасного погашення боргу банку. При вивченні кредитоспроможності позичальника важливе значення повинно приділятися аналізу коефіцієнтів, що характеризують співвідношення різних статей балансу та динаміку цих показників. В банківській практиці західних країн використовуються показники ліквідності, заборгованості, погашення боргу, дольової активності, рентабельності.

Згідно рекомендацій НБУ щодо визначення фінансового стану позичальників критерії оцінки фінансового стану позичальника встановлюються кожним комерційним банком самостійно, на підставі грунтовної і виваженої оцінки фінансової діяльності конкретних клієнтів-позичальників, проведеної за підсумками порівняльного аналізу їх балансів, звітів про фінансові результати та їх використання тощо.

Комерційному банку рекомендується розробити власну систему значень показників фінансової діяльності позичальників на підставі специфіки своєї кредитної роботи.

Методика проведення оцінки фінансового стану позичальника оформляється окремим положенням та затверджується правлінням комерційного банку.

Комерційний банк щоквартально робить оцінку фінансового стану позичальника.

Для здійснення оцінки фінансового стану позичальника-юридичної особи комерційний банк має врахувати чітко визначені об’єктивні показники його діяльності, такі як:

- обсяг реалізації;

- прибуток та збитки;

- рентабельність;

- коефіцієнти ліквідності;

- грошові потоки (надходження коштів на рахунки позичальника) для забезпечення повернення позики та сплати відсотків за нею;

- склад та динаміку дебіторсько-кредиторської заборгованості.

Необхідно врахувати також фактори суб’єктивного характеру:

- ефективність управління позичальника;

- макроекономічна ситуація в економіці і стан розвитку галузі позичальника;

- ринкова позиція позичальника і його залежність від циклічних та структурних змін в економіці і галузі;

- наявність державних замовлень та державної підтримки позичальника і т.ін.;

- історія погашення кредитної заборгованості позичальника в минулому.

Комерційному банку рекомендується використовувати для критеріїв оцінки фінансової діяльності позичальника такі показники:

коефіцієнт загальної ліквідності (КЛ1), який характеризує, наскільки обсяг поточних зобов’язань за кредитами і розрахунками можна погасити за рахунок усіх мобілізованих оборотних активів:


розділ II активу - витрати майбутніх періодів + розділ III активу

КЛ1 = ------------------------------------------------------------------

розділ II пасиву - позики, не погашені в строк + розділ III пасиву


теоретичне значення КЛ1 не менше 2,0 - 2,5;


коефіцієнт абсолютної (термінової) ліквідності (КЛ2), який характеризує, наскільки короткострокові зобов’язання можуть бути негайно погашені швидколіквідними грошовими коштами та цінними паперами:


каса + розрахунковий рахунок + інші рахунки в банках +

+ короткострокові вклади

КЛ2 = -----------------------------------------------------------------

розділ III пасиву


теоретичне значення КЛ2 не менше 0,2 - 0,25;


коефіцієнт співвідношення залучених і власних коштів (К3) (коефіцієнт автономності), який характеризує розмір залучених коштів на 1 грн. власних коштів:


розділ II пасиву + розділ III пасиву

К3 = -------------------------------------------

розділ I пасиву


теоретичне значення К3 не більше 1,0;


коефіцієнт фінансової незалежності (КН), який свідчить про питому вагу власних коштів у загальній сумі заборгованості:


розділ I пасиву

КН = -------------------------------------------

розділ II пасиву + розділ III пасиву


теоретичне значення КН не більше 0,2;


коефіцієнт маневреності власних коштів (КМ), який характеризує ступінь мобільності використання власних коштів:


розділ I пасиву - розділ I активу

КМ = -------------------------------------------

розділ I пасиву


теоретичне значення КМ не менше 0,5.


При здійсненні оцінки фінансового стану позичальника-фізичної особи мають бути враховані:

-соціальна стабільність клієнта, тобто наявність власної нерухомості, цінних паперів і т.ін.; роботи, сімейний стан і, як наслідок,

- наявність реальної застави;

- вік та здоров’я клієнта;

- загальний матеріальний стан клієнта, його доходи та витрати;

- користування банківськими позиками у минулому та своєчасність їх погашення і відсотків за ними, а також користування іншими банківськими послугами;

- зв’язки клієнта з діловим світом і т.ін.

Оцінка кожного показника фінансового стану позичальника може здійснюватися на порівняльному аналізі та на знанні загального стану економіки.

На підставі проведеного аналізу кількісних та якісних факторів комерційний банк може визначити клас надійності позичальника:

Клас А:

- не менше п’яти років з часу державної реєстрації;

- не менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, зміни в складі акціонерів;

- наявність повністю позитивних аудиторських висновків за останні три роки діяльності;

- наявність перспективного бізнес-плану;

- відсутність фактів неповернення чи несвоєчасного повернення позик;

- відсутність фактів несплати чи несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за позиками;

- прибуткова діяльність за останні три роки.

До цього класу відносяться позичальники, стосовно яких немає жодних сумнівів щодо своєчасності та повноти погашення позики та відсотків за нею.

Клас Б:

- не менше трьох років з часу державної реєстрації;

- не менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, зміни в складі акціонерів;

- наявність повністю позитивних аудиторських висновків за попередній рік діяльності;

- наявність бізнес-плану;

- відсутність фактів неповернення чи несвоєчасного повернення позик;

- відсутність фактів несплати чи несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за позиками;

- прибуткова діяльність за попередній господарський рік, але рівень прибутку порівняно з минулими роками зменшився.

До цього класу відносяться позичальники, стосовно здатності яких до своєчасного та повного погашення позик та сплати відсотків за ними на момент класифікації немає претензій, але передбачена реорганізація, диверсифікація виробництва, зміна профілю діяльності, регіону роботи тощо, чи зовнішні фактори (загальний стан галузі основної діяльності) не дозволяють віднести його до вищого класу.

Клас В:

- менше трьох років з часу державної реєстрації;

- менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, зміни в складі акціонерів;

- наявність повністю позитивного чи позитивного аудиторського висновку за останній рік діяльності;

- наявність бізнес-плану та його розроблення;

- наявність фактів періодичного затримання повернення позик та сплати нарахованих відсотків за нею;

- чітко простежується поява негативних факторів щодо первісних джерел погашення позик.

До цього класу відносяться позичальники, стосовно яких якість джерел погашення позик більше не влаштовує банк внаслідок появи фактів періодичної затримки погашення позики та відсотків за нею.

Клас Г:

- менше одного року з часу державної реєстрації, останньої структурної реорганізації, зміни в складі акціонерів;

- наявність частково негативного, негативного аудиторського висновку чи відсутність аудиторського висновку;

- відсутність бізнес-плану;

- наявність фактів неповернення чи несвоєчасного повернення позик;

- наявність фактів несплати чи несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за позиками;

- збиткова діяльність за попередній рік, негативні фінансові результати у поточному році;

- відсутність повного покриття суми позики розміром застави чи іншого забезпечення;

- нестабільна динаміка показників на квартальні дати, значення показників погіршується.

До цього класу відносяться позичальники, які не можуть повернути повну суму позики в строк та за умов, передбачених кредитним договором.

Клас Д:

- менше одного року з часу державної реєстрації, останньої структурної реорганізації, зміни в складі акціонерів;

- наявність негативного аудиторського висновку чи відсутність аудиторського висновку;

- відсутність бізнес-плану;

- наявність фактів неповернення чи несвоєчасного повернення позик;

- наявність фактів несплати чи несвоєчасної сплати відсотків за позиками;

- відсутність повного покриття суми позики розміром застави чи іншого забезпечення;

- позичальника визнано банкрутом чи проти нього ведеться справа в Арбітражному суді;

- збиткова діяльність за останні три роки, негативні фінансові результати за поточний рік.

До цього класу відносяться позичальники, кредитування яких неприпустиме, а видані позики практично неможливо повернути на час проведення класифікації.(4)




15


1.3.Cпособи мінімізації кредитного ризику.


Рис.1.2.

Способи мінімізації кредитного ризику.


Способи мінімізації кредитного ризику
Зовнішні
Внутрішні

Розподіл ризику


Зовнішнє страхування

Нормування

кредитів

Лімітування кредитів

Диверсифікація

Створення резервів

Оцінка кредитоспроможності позичальника





Вимога надання забезпечення



При здійсненні кредитування банк неодмінно управляє ризиком. Він може діяти кількома способами: прийняти кредитний ризик (це має бути узгоджене із кредитною політикою банку, із вирішенням проблеми ризик – доходність) або мінімізувати його. При цьому відмова від ризикового кредиту зводить ризик для банку до нуля, але тоді останній втрачає доходи по цій операції, що також не дуже вигідно при регулярному застосуванні Для мінімізації кредитного ризику банк може здійснювати багато різних заходів (що спричинюють різні зміни) поєднувати їх, забезпечуючи найоптимальніший вплив на ризик

Тому доцільним буде більш детальний розгляд всіх способів мінімізації кредитного ризику.(див. рис.1.2.)

Внутрішні способи мінімізації кредитного ризику досить різноманітні і стосуються в-основному внутрішньобанківського кредитного менеджменту. Основними серед них є: оцінка кредитоспроможності позичальника, лімітування, нормування, диверсифікація, створення резервів.

Лімітування або встановлення ліміту, тобто верхньої межі обсягів коштів, які надаються у позику одному клієнту. Лімітування є важливим засобом зниження рівня ризику , який базується на даних попереднього аналізу кредитоспроможності, який в свою чергу є вельми корисним методом оцінки ризику. Ліміт – попередньо встановлена гранична сума кредиту, яку може отримати позичальник. Прикладом такого методу мінімізації кредитного ризику можуть послужити ліміти по кредитних лініях, при видачі кредитів під заставу векселів, тощо.

Але слід зазначити, що деякі науковці визначають лімітування, як більш шиороке поняття (33,с.25).Тобто ліміти за такою точкою зору можуть стосуватися не лише сум кредитів. Банки можуть самостійно встановлювати додаткові (до законодавчо визначених) обмеження,які в більшості випадків можна визначити як ліміти країн, галузі, безпосереднього позичальника, видів забезпечення, валют. Ефект від впровадження лімітування забезпечується через обмеження конкретних ризиків, що характеризують даного клієнта, які є складовими елементами кредитного ризику.До того ж встановлення подібних лімітів, в межах яких мають діяти молодші і середні кредитні менеджери, зводить до мінімуму ризик втрат від індивідуальних помилок персоналу та ризик, повзаний з концентрацією кредитних ресурсів.

Нормування кредитів має дві форми. Перша застосовується тоді, коли банк відмовляється надати позику позичальнику на будь-яку суму, навіть за умови, що позичальник погоджується платити вищу процентну ставку. Друга має місце тоді, коли банк готовий надати позику, але обмежує її розмір до суми, яка менша за ту, що хотів би отримати позичальник. Банк виходить з того, що саме ті, що готові платити найвищі процентні ставки,— це індивіди та фірми з найризиковішими інвес­тиційними проектами. Якщо позичальник здійснює вкрай ризикове використання коштів і досягає успіху, то він отримує великі прибутки. З іншого боку, банк не хотів би надавати подібну позику, бо інвестиції пов'язані з великим ризиком, і цілком ймовірно, що позичальник не досягне успіху, через що банку не повернуть гроші. Встановлення вищої процентної ставки тільки збільшить для банку можливість того, що банк надає позику з високим ризиком неплатежу по ній. Отже, найкраще для банку дотримуватися першого виду нормування кредитів і відкинути на­дання позички.

У разі використання другого виду нормування кредитів, банки надають позичальникам позики, але не такі великі, як позичальники того хотіли б. Таке нормування кредитів потрібне, позаяк проблема кредитного ризику загострюється зі збільшенням суми позики, а вигода від уникнення ризику значно збільшується. Наприклад, якщо банк надає підприємству позику в сумі 30000 грн. при такій же потребі, воно скоріше всього робитимете все можливе, щоб повернути її, бо псувати свій кредитний рейтинг на майбутнє – не вигідно. З іншого боку, якщо позика складатиме 100000 грн., матиме місце нераціональне і навіть абсолютно недоцільне використання коштів. Оскільки більшість позичальників по­вертає позики, коли суми останніх невеликі, то банки нормують кре­дити, надаючи позичальникам в кредит суми, значно менші за бажані.

Диверсифікація – це спосіб мінімізації кредитного ризику на рівні загального портфелю банківських позик. В основі такого управління може лежати розпорошення виданих банком кредитів, згрупованих за певними якісними критеріями — величини, строків, наявності забезпечення, виду позичальників, їх галузевої належності, форми власності, фінансового стану та низки інших, що загалом дозволяє банку знизити ризик можливих втрат, повязаних із кредитною операцією.

Диверсифікація позикового портфеля є найбільш простим і дешевим методом хеджування ризику неплатежу по позиці.

Основними способами, що застосовуються для забезпечення достатньої диверсифікації позичкового портфеля, є наступні:

1) диверсифікація позичальників може здійснюватися через пряме встановлення лімітів для всіх позичальників даної групи (наприклад, для населення по споживчих позиках) в абсолютній сумі або по сукупній питомій вазі в позиковому портфелі банку;

2) диверсифікація забезпечення, що приймається по позиках;

3) застосування різних видів процентних ставок і способів нарахування і сплати процентів по позиках;

4) диверсифікація кредитного портфеля по термінах має особливе значення, оскільки процентні ставки по позиках різної терміновості схильні до різних розмірів коливань і рівень непрямих ділових ризиків позичальника, що приймаються на себе, також істотно залежить від терміну позики. Реалізація даного аспекту управління ризиком неплатежу по позиці здійснюється в руслі кредитної політики, що проводиться банком. Так, у разі орієнтації банку на позики довгострокового характеру, маючі риси інвестиційного кредиту, розумним є включення в позиковий портфель короткострокових позик, які будуть балансувати структуру портфеля. Крім того, недостатня сбалансованість позикового портфеля може бути частково компенсована за рахунок відповідного структурування портфелів інших активів, але з таким розрахунком, щоб забезпечити оптимальний баланс термінів по всьому портфелю активів загалом. Належний рівень диверсифікації позикового портфеля є хорошим способом страхування ризику, але застосування тільки цього методу явно недостатньо.

Проте існують також вигоди від спеціа­лізації у наданні позик.Таким чином банки краще вивчають осбливості надання тих позичок, на яких вони спеціалізуються. Банки вимушені балансувати між вигодами і витратами, здійснюючи водночас і диверсифікацію, і спеціалізацію.

Створення резервів на покриття ймовірних втрат за кредитними операціями являє собою спосіб зниження ступеня ризику. В Україні формування таких резервів є обов‘язковим і регулюється положенням НБУ від 27 березня 1998 року “Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат за позиками комерційних банків”. Комерційні банки зобов‘язані створювати резерви для відшкодування втрат за основним боргом за усіма видами кредитів. Не створюються резерви за бюджетними кредитами і депозитами, а також за кредитами та депозитами між установами в системі одного банку. Враховуючи зміни які затверджені постановою НБУ від 16 грудня 1998 року резерви поділяються на: “резерв під стандартну заборгованість за позиками” та “резерв під нестандартну заборгованість” (раніше загальний резерв і спеціальний резерв).

Основною проблемою при створенні резерву на покриття імовірних затрат є оцінювання потенційних наслідків ризику. Для розрахунку розмірів резервів кредити класифікують за двома критеріями. За фінансовим станом позичальника (див. розділ І гл.3). другий критерій – це характер погашення позичальником заборгованності за кредитом і процентів.

— добре — якщо заборгованість за кредитом та відсотки за ним сплачуються у встановлені строки, та за кредитом, пролонгованим один раз на строк не більше 90 днів;

— слабке — якщо прострочена заборгованість за кредитом та відсотки за ним становлять не більше 90 днів, чи заборгованість за кредитом, пролонгованим на строк понад 90 днів, якщо відсотки сплачуються;

— недостатнє — якщо прострочена заборгованість за кредитом та відсотки за ним становлять понад 90 днів, чи заборгованість за пролонгованим кредитом понад 90 днів та відсотки не сплачуються.

При визначенні розміру резерву сума заборгованості за кожним позичальником окремо зменшується на вартість:

— гарантій (гарантій Кабінету Міністрів України; гарантій банків, зареєстрованих як юридичні особи у країнах, віднесених до категорії А;

— застави (грошових вкладів і депозитів позичальника, які розміщені у банку, що надає кредити; майна та майнових прав позичальника).

У розрахунок розміру резерву вартість заставленого майна (майнових прав) позичальника (за винятком державних цінних паперів) включається у розмірі не більше 50 відсотків вартості, визначеної договором застави. У розрахунок розміру резерву за кредитами, наданими під заставу державних цінних паперів, включається вартість застави, визначеної договором застави, але не більше реальної (ринкової) вартості.

За кредитами, класифікованими як "безнадійні" вартість застави враховується так: за кредитами, якщо прострочена заборгованість (або загальний строк пролонгації) стано­вить від 180 до 360 днів, до розрахунку резерву приймається не більше 25% вартості майна та майнових прав, визначеної договором застави, якщо пере­вищує 360 днів - резерв формується на всю суму основного боргу за кредитом, незалежно від на.явності застави.

Відповідно до перелічених критеріїв кредитний портфель банків класи­фікується за такими групами:


Таблиця 1.3.

Класифікація кредитів .(2, п. 2.7)


Погашення Фінанзаборгова-

Совий стан ності (клас)

Добре Слабке Недостатнє
А Стандартний Під контролем Субстандартний
Б Під контролем Субстандартний Сумнівний
В Субстандартний Сумнівний Безнадійний
Г Сумнівний Безнадійний Безнадійний
Д Безнадійний Безнадійний Безнадійний

На підставі класифікації позик комерційний банк створює резерв щодо кожної групи кредитів.Резерв має бути сформований у повному обсязі відповідно до сум фактичної кредитної за­боргованості за групами ризику та встановленого рівня резерву.

Таблиця 1.4.

Рівні резерву по групах кредитів. (2, п. 2.8)


Групи кредитів

Рівень резерву (ступінь ризику)

— стандартні кредити

2%

— кредити під контролем

5%

— субстандартні кредити

20%

— сумнівні кредити

50%

— безнадійні кредити

100%

Резерв під стандартну заборгованість за позиками формується щоквартально за рахунок прибутку минулого року. Резерв під нестандартну заборгованість – за рахунок витрат у кварталі, в якому надали кредит. В разі зменьшення розрахункового розміру резерву надлишкову суму банк напрвляє на збільшення доходів.

Оцінка кредитоспроможності позичальника здійснюється на другому етапі процесу кредитування. Вона передбачає здійснення якісної і кількісної оцінки позичальника зметою оцінки ступеню кредитного ризику. Завдяки оцінці кредитоспроможності здійснюється відсів кредитів, які протирічать кредитній політиці банку. Більш конкретний розгляд цього питання був здійснений у розділі І главі 3 даної роботи.

Зовнішні способи зниження ризику (передача ризику) свідчать про те, що банк передає відповідальність за кредитний ризик (повністю чи частково) комусь іншому, прагне розподілити ризик серед головних суб'єктів чи, напри­клад, передати його страховій компанії.

Розподіл ризику полягає в тому, щоб, наприклад, покласти певну частку відповідальності за ризик на того співучасника кредитного проекту (в рамках банківського консорціуму), який краще, ніж інші, здатний його контролювати. Зменьшення кредитного ризику банку шляхом його розподілу між кількома забезпечується завдяки зменьшенню обсягу позички для даного банку і відповідно можливих втрат при неповерненні останньої. Розподіл ризику може здійснюватись як за конкретною кредитною угодою, так і при більших обсягах операцій. Ризик між банками може розподілятись непропорційно, тому безпосереднім учасникам проекту рекомендується, зокрема, під час проведення переговорів проявити максимальну гнучкість сто­совно того, яку частку ризику вони згодні взяти на себе.

Сутність зовнішнього страхування ризику полягає в тому, що кредитор готовий відмовитися від частини доходів, аби уник­нути ризику, тобто він готовий заплатити за зниження рівня ризику до нуля. Страхування кредитних ризиків є одним із найпоширеніших способів зниження його рівня (за кордоном, нажаль на Україні це не поширено).

За рубежем практикують дві основні форми кредитного страхування – страхування власне кредитів та страхування застави під отримання кредитів. Перший вид страхування передбачає для банку роль страхувальника, який захищає власні інтереси. Банк отримує страхове відшкодування збитків у випадку невиконання боржником своїх забов‘язань. Сума страхових внесків враховується при встановленні ставки відсотка за кредит.

Другою формою страхування кредитів передбачено, що страхувальник – боржник захищає право свого кредитора (застрахованну сторону). Такий страховий поліс розглядається як різновид гарантійного паперу страховою компанії банку. Таке страхування здійснюється за рахунок страхувальника.

Вимога надання забезпечення.

Забезпечення – це система виконання позичальником інтересів банку, що дозволяє банку у разі неповернення позики повністю або частково компенсувати витрати по кредитних операціях. Забезпечення може бути різних видів: застава (майно, майнові права, цінні папери); гарантії і поручительства (банків, суб‘єктів господарювання); і інше (свідоцтва страхових компаній, вимоги за заробітною платою)

Кредитуючий банк повинен визначити, які активи вважати вдалим забезпеченням і як розраховувати вартість кредиту. Ці документи повинні бути поширені в письмовій формі, щоб весь банк з ними ознайомився. У доповнення, необхідно розглядати наступні характеристики закладених активів:

а) Відносна легкість оцінки застави, як до прийняття рішення про видачу кредиту, так і протягом користування кредиту. Вартість застави необхідно періодично перевіряти з тим, щоб забезпечити адекватне покриття. Враховуючи зміни кон'юнктури ринку, український комерційний банк зобов'язаний один раз на рік, а також у разі кожної пролонгації кредитного договору проводити перегляд вартості заставленого майна, визначеної договором застави.

б) Можливість розміщення на ринку застави повинна бути визначена і періодично перевірятися. Наприклад: спеціально спроектоване обладнання з обмеженою застосовністю важче продати на ринку, чим стандартну п'ятитону вантажівку.

в) Ліквідність, або легкість, з якою застава може бути оцінена і перетворена в грошові кошти без розриву у часі, дуже важлива. Наприклад: земля і комерційні або промислові будівлі менш ліквідні, ніж високоякісні дебіторські рахунки, по яких можна швидко отримати гроші, або стандартні матеріали, що можуть довго зберігатися (наприклад, прокат чорного металу, лісоматеріали тощо).Ліквідним забезпеченням вважаються цінні папери.

г) Підконтрольність: легкість, з якою кредитор може визначити місцезнаходження застави і вступити у володіння єю. Наприклад: простіше вступити у володіння грошима і іншими фінансовими активами, землею і будовами, ніж автомобілями або контейнерами, місцезнаходження яких часто важко встановити.

д) Амортизація або моральне старіння. Деякі активи втрачають свою первинну вартість швидше, ніж інші, хоч термін їх придатності - на відміну від терміну їх старіння - може бути значним. Наприклад: електронне обладнання (комп'ютери, високотехнологічна апаратура і т.д.). Також необхідно стежити за можливістю псування через неправильне зберігання.

Використання забезпечення для підтримки кредита не знімає ризику, тому не слід вважати процес кредитування процесом обміну кредиту на забезпечення. По суті справи, забезпечення мінімізує кредитний ризик, воно надає можливість кредитору збільшити свої шанси по отриманню коштів по своїм вимогам у випадку несплати суми боргу.Також спрацьовує психологічний фактор: навіть якщо позичальник отримав позичку, він не захоче у більшості випадків втрачати свої власні цінності – це додатковий стимул для повернення позики (тим більше, що вартість майна зазвичай більше, ніж обсяг позички).

Позика під заставу. Позики під заставу - це кредити, забезпечені з боку позичальника заставою активів. У протилежність, однак, більш раннім періодам, коли закладені активи часто фізично переміщалися у володіння кредиторам, активи сьогодні часто залишаються у володінні позичальника, який продовжує користуватися ними. У такому випадку, застава активів здійснюється у вигляді цессіі або поступки прав - письмової контрактної угоди між кредитором і позичальником, що деталізує зв'язок між термінами і умовами позики і закладеним активом.

Оскільки для багатьох банків основна частина портфеля складається із забезпечених кредитів, юридичні аспекти цессіі або поступки прав на цінності, що забезпечують кредит, є надто важливими. Кредитуючий банк в особі співробітника, що займається кредитом, і юридичного відділу банку, повинен бути пильним в забезпеченні належного юридичного захисту.

Забезпечення нерухомим майном, як правило, використовується при видачі великих довгострокових кредитів, так званих іпотечних позик. Як застава по іпотечних позиках можуть виступати для:

промислових, торгових фірм, фермерських господарств - земельні дільниці, виробничі і сільськогосподарські споруди, приміщення, комунікації;

індивідуальних позичальників - житлові дома, квартири.

Забезпечення кредиту оформляється борговим зобов'язанням позичальника - іпотекою. По деяких видах іпотечних позик (наприклад, по споживчих кредитах на придбання житла) банк може продавати іпотеки позичальників індивідуальним інвесторам. Це здійснюється за допомогою випуску (емісії) цінних паперів, як правило, облігацій, які забезпечуються іпотеками. Облігації надходять на ринок цінних паперів і продаються. Виручені кошти банк направляє в оборот. Платежі позичальників по іпотечних позиках (внески в погашення кредиту і процент) розподіляються банком між власниками облігацій. Прибуток банку складається з різниці між позиковим процентом, який платить позичальник банку, і процентом по цінних паперах (облігаціям), який банк виплачує їх держателям.

Забезпечення рухомим майном. В якоств застави по кредитам використовують наступні види рухомого майна для:

промислових, торгових і інших фірм, фермерських господарств - обладнання, машини, механізми, інвентар, транспортні засоби, худоба і інше.;

індивідуальних позичальників - товари тривалого користування (в тому числі особисті автомобілі).

Забезпечення цінними паперами. В заставу приймаються державні цінні папери і папери корпорацій. Обов'язковою умовою є висока ліквідність цінних паперів. Позикові кошти не повинні бути використані на купівлю нових цінних паперів, що направлено на обмеження біржової спекуляції позичальників і зниження ризику банкрутства клієнтів.

Забезпечення товарними запасами. При цій формі як застава виступають партії сировини, матеріалів, готової продукції. Перевага віддається товарам, торгівля якими ведеться на біржі і по яких, легко визначити ринкову ціну. Умовою застосування товарних запасів як застави є їх застрахованість. Існує два способи оформлення даного забезпечення: під складські квитанції і під підлягаючі зберіганню розписки. При першому способі закладені товари вилучаються у позичальника і передаються на зберігання складській компанії. Складські квитанції служать забезпеченням кредиту. Після погашення позики банк виписує ордер на видачу товарів позичальнику. При другому способі товари знаходяться на відповідальному зберіганні у позичальника, однак контроль за ними доручається представникам банку-кредитора або третім особам (наприклад, складській компанії). У цьому випадку забезпеченням служать охоронні розписки.

Другий спосіб дозволяє знизити витрати по зберіганню застави, однак збільшує ризик банку. Видача позики під охоронні розписки вимагає високої надійності клієнта.

Як елемент забезпечення кредиту товарними запасами може виступати вексель позичальника. Цей спосіб оформлення забезпечення застосовується при кредитуванні фірм роздрібної і оптової торгівлі. При цьому банк-кредитор оплачує товари фірмі-постачальнику позичальника. Позичальник отримавши товар, що юридично належить банку, зобов'язується зберігати його до моменту погашення позики. Зобов'язання позичальника завіряється векселем, який підлягає оплаті при першій вимозі (пред'явленні) банку-кредитора. Якщо партія закладених товарів продана кінцевому споживачеві, то позичальник має право розпоряджатися виручкою тільки по довіреності банку-кредитора. Без довіреності виручка зараховується в погашення позики.

Забезпечення шляховими документами використовується при кредитуванні експортно-імпортних торгових операцій. У цьому випадку як застава по короткострокових позиках виступають документи, що засвідчують відвантаження товарів (коносаменти і накладні). Коносаменти застосовуються при оформленні відвантаження товарно-матеріальних цінностей морським і річковим транспортом, накладні іншими видами транспорту. Даний спосіб забезпечення кредиту оформляється шляхом індосування названих документів їх власниками на користь банку-кредитора. Умовою видачі кредиту під забезпечення шляховими документами є страхування вантажу.

Забезпечення дорогоцінними металами. Як застава по позиках приймаються монета, злитки, вироби із золота, срібла, платини, коштовні камені і інш. Цей спосіб забезпечення кредиту в цей час використовується досить рідко.

У світовій практиці зустрічаються і інші способи забезпечення кредитів. Зокрема, при видачі позик індивідуальним позичальникам як застава приймаються поліси страхування життя, свідчення про ощадні внески, вимоги на виплату заробітної плати та інші.

У практиці роботи українських комерційних банків найбільш поширеними формами забезпечення зобов'язань позичальника перед банком є застава майна, гарантія (поручительство) третьої особи, стягнення пені і штрафів, переуступка на користь банку вимог і рахунків позичальника третій особі, страхування відповідальності позичальника перед банком за непогашення кредитів і ризику непогашення кредитів. Правові основи цих форм застави визначені Цивільним кодексом України.

Для використання такої форми забезпечення зобов'язань, як застава майна, банк укладає з клієнтом договір застави.

Гарантія - це письмове зобов'язання третьої сторони сплатити борг у разі відмови від сплати позичальником. Якщо не використовується стандартна банківська форма, важливо, щоб співробітник, що розглядає питання про кредит, перевірив разом з юридичним відділом законність гарантії. Використання гарантії як інструмент забезпечення позики вимагає такого ж процесу оцінки ризику гаранта, як і позичальника кредитуючим банком.

Гарантія може бути:

(а) Забезпечена або незабезпечена. Звичайно рекомендується наполягати на забезпеченій гарантії, щоб підтвердити реальність зобов'язань гаранта за вимогою. У разі забезпеченої гарантії, застава повинна періодично перевірятися, як і у випадку із забезпеченим кредитом.

(б) Обмеженою або необмеженою. У разі необмеженої гарантії (гарант гарантує всю заборгованість одного позичальника одному кредитору), важливо, щоб вона періодично оновлювалася, наприклад, щорічно, і щоб одночасно перевірялася кредитоспроможність гаранта. Необмежені гарантії звичайно незабезпечені.

(в) Особистою або корпоративною. Особисті гарантії звичайно використовуються при кредитах приватним особам, товариствам або компаніям, в яких відповідальність і управління сконцентровані в одних руках. У разі кредиту товариству, настійно рекомендується отримати необмежені гарантії від обох партнерів і зробити так, щоб ці гарантії були рівними і невинятковими, тобто щоб обидва партнери відповідали за борг товариства всіма своїми особистими активами. У цьому випадку також важливо, щоб обидва гаранти періодично забезпечували кредитуючий банк оновленими фінансовими деклараціями про стан їх активів і пасивів. Гарантії корпорації часто запитуються кредитором для забезпечення кредиту іншої корпорації. Прикладом може служити материнська компанія, що гарантує борг однієї з дочірніх, або компанія що гарантує борг своїх постачальників. У цьому випадку кредитуючий банк повинен пересвідчитися в тому, що особа, та, що підписує від імені корпорації уповноважена на це відповідною резолюцією Ради Директорів або статутом.




41



2.1.Взаємовідносини комерційного банку з клієнтами.


Київська філія АКБ “МТ-Банк” була створена у 1997 році. Її заснування було погоджене Управлінням НБУ по м.Києву та Київській області від 19.04.97 р. Як філія будь-якого банку вона не є юридичною особою, діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку, має свій штамп, круглу печатку зі своїм найменуванням.

Так як розрахункові операції “МТ-Банку” здійснюються по третій моделі обслуговування кореспондентського рахунку комерційного банку в СЕП НБУ, то філія має свій субкоррахунок і МФО в Управлінні НБУ по м.Києву та Київській області. Вибір такої моделі пояснюється по-перше, невеликою мережею відділень банку і, по-друге, більшою економністю порівняно із створенням внутрібанківської системи електроних платежів.

Філія здійснює банківські операції, передбачені положенням про філію, та за умови отримання довіреності Головного банку і дозволу НБУ. Метою створення Київського філіалу був розвиток товарно-грошових і фінансових вадносин в регіоні шляхом надання широкого кола банківських послуг та акумуляції вільних коштів підприємств і громадян з метою використання для кредитування пріоритетних галузей народного господарства, а також проведення операцій з державними (недержавними) борговими зобов”язаннями.(Положення про філію) Але після певного періоду роботи активність відділення закцентувалась на кредитних операціях, які і стали головним джерелом доходів банківської установи.

КФ АКБ “МТ-Банку” працює з невеликим, але досить постійним колом клієнтів. Так на початок другого кварталу цього року нею обслуговувалось більше 120 гривнєвих та більше 40 валютних рахунків юридичних осіб. Слід відмітити також, що кількість нових рахунків постійно зростає, що дозволяє нарощувати обсяги залучених коштів, які можуть бути використані для активних операцій. Простежити залежність між залученням до спільної роботи нових клієнтів та збільшенням кількості та обсягів виданих кредитів можна за допомогою діаграм в додатку А та таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Кількість відкритих поточних рахунків суб”єктів господарської діяльності , діючих кредитних справ та обсяги кредитування на початок кожного кварталу за час функціонування КФ АКБ “МТ-Банк”, шт.



ІІІ.97

IV.97

I.98

II.98

III.98

ІV.98

І.99

ІІ.99

Поточні рахунки

12

29

49

70

89

113

141

190

Кредитні справи

1

6

6

7

9

11

9

13

Обсяги кредитування, тис. грн.



4123

4903

7412

12489

8226

9857


Як бачимо за перший рік діяльності філіалу кількість рахунків збільшилась на 58, а за другий рік – на 120. При цьому обсяги кредитування збільшилися більше ніж у 4 рази порівняно із першим кварталом роботи.

Робітники банківської установи встановлюють тісні ділові контакти з новими клієнтами з метою закріплення їх зацікавленості у кредитних ресурсах саме цього банку. Банком проводиться політика кредитування не лише своїх постійних клієнтів, але перевага надається саме їм. Кредитування є головним джерелом доходів Київської філії “МТ-Банку”. Філія надає кредити позичальникам (як юридичним, так і фізичним особам) відповідно до Дозволу на здійснення операцій Головного банку в м.Кременчуці.

За даними фінансового обліку (висновки аналізу яких представлені у вигляді Рис.2.1.) основна частина доходів отримується установою від кредитних операцій.

При збільшенні абсолютної суми доходів від банківських операцій одночасно спостерігається збільшення в них питомої ваги доходів від кредитної діяльності. В свою чергу серед процентних доходів від кредитних операцій

Р
ис.2.1.

відносно постійною (близько 97-98%) залишається частка надходжень по кредитах суб”єктам господарської діяльності – це основний напрямок роботи працівників банку. Значне зменшення обсягів позичок , наданих фізичним особам, відбилось на закономірному зменшенні доходності таких операцій. (від 1% до 0,2%). Протилежна тенденція спостерігалась відносно доходів, отриманих від коштів, тимчасово позичених головним банком. Але ця стаття надходжень є досить коливною і пов”язана із попитом на кредитні ресурси філії серед клієнтів.

Як ми бачимо, кредитна діяльність була і залишається для банку вагомим джерелом отримання прибутку, а робота з клієнтами вимагає постійного аналізу та покращення вже набутих навичків кредитування. Навіть працюючи з постійними клієнтами, банківська установа стикається із проблемою вибору “прибуток-ризик”.

Робота над “проектом” будь-якого нового кредиту в Київській філії “МТ-Банку” починається із отримання заявки потенційного позичальника та збору інформації по трьох напрямках:

про фінансовий стан позичальника;

про даний проект, на здійснення якого запрошується кредит;

узагальнена інформація про попередні кредитні операції, репутацію майбутнього позичальника та його поточну операційну діяльність.

Якщо заява на отримання кредиту подається установою, яка вже має хоча б один відкритий поточний рахунок в даному банку, то частково інформація про позичальника для банківських працівників вже є доступною із отриманих раніше документів (копій Статуту, Установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію суб”єкта підприємницької діяльності, довідки Державної податкової адміністрації, копії наказів про призначення на посаду осіб, перерахованих в картці із зразками підписів, та інших). Але такі документи не дають вичерпної інформації. Тому працівники кредитного відділу викорстовують для аналізу кредитної заявки інформацію одразу з кількох джерел.

Майже всі відомості про проект, під який надається кредит, кредитний інспектор отримує від самого клієнта. При цьому від останього вимагається представлення техніко-економічного обгрунтування кредитованого заходу. Як правило, інспектор надає позичальнику невелику консультацію. Обгрунтування повинно охарактеризувати рівень ефективності, рентабельності та окупності з розрахунками очікуваних надходжень від реалізації продукції (проведення робіт, надання послуг), за рахунок яких передбачається погасити майбутній кредит. Оформляється обгрунтування у вигляді даних та розрахунків у розрізі доходів і витрат. Обов”язковим є пояснення кінцевого результату заходу.

Якщо кредит пов”язаний із реалізацією первинного контракту, то позичальник повинен також представити в банк документи за угодою (договор, товарно-транспортні документи, накладні, рахунки-фактури, акти виконаних робіт ). Особлива увага приділяється працівниками кредитного відділу Київської філії АКБ “МТ-Банк” документам за зовнішньоекономічними угодами.

Ще один необхідний документ - це лист на перерахування коштів з реквізитами отримувача. Його зміст має бути узгоджений із контрактом і це перевіряється кредитним інспектором.

Якщо підприємство здійснює свою діяльність у такій формі господарського товариства як товариство з обмеженою відповідальністю або його керівник не має права самостійно заключати кредитний договір і договір застави, то серед представлених документів має бути також протокол засідання, в якому закріплене рішення про отримання кредиту.

Дані про фінансовий стан підприємства працівник кредитного відділу отримує з балансу на останню звітну дату, звіту про фінансові результати та їх використання (Форми №2), та іншої бухгалтерської та статистичної звітності.

Окрім перелічених документів в КФ АКБ " МТ-Банк " значна увага приділяється аналізу руху грошових коштів на поточному рахунку. Позитивною характеристикою вважаються крупні обороти протягом останнього півріччя, які свідчать про активну діяльність підприємства. Якщо даний позичальник не є клієнтом банку, то обов"язковою вимогою до нього є представлення довідки з банку, що здійснює його розрахунково-касове обслуговування, про відсутність чи наявність заборгованості по кредитам. Також додається виписка з особового рахунку про рух коштів на поточному рахунку за останні шість місяців.

Слід відмітити, що банк не має власної методики оцінки кредитоспроможності позичальника, тому частково використовує рекомендовану Національним банком України. Проблема заключається в тому, що більшість підприємств не виконують вимог тих показників, розрахунок яких для оцінки фінансового стану позичальника там пропонується. Основна маса позичальників - це торгові фірми, які мають невеликий власний капітал, майже не мають довгострокових залучених пасивів (окрім власного капіталу), інколи в силу особливостей своєї торгової діяльності мають значну дебіторську заборгованність а також кредиторську (наприклад за товари, час оплати яких ще не настав). Звичайно такі характеристики не служать на користь самого позичальника, але це чи не єдині підприємства, які можуть здійснити заходи (контракти купівлі і продажу) із рентабельністю 15-25% . Тобто за умов вдалої реалізації кредитованої угоди (контракту) кредит повертається без прострочок і пролонгацій. Мають місце також дострокові погашення заборгованностей. Так за час функціонування філії 65% кредитів поверталися торговими фірмами в день закінчення дії кредитного договору або достроково. Більше 31% поверталися достроково або вчасно під час першої пролонгації кредитів строком до 1місяця, наданих під торгові операції.

Відсутність власної розробленої методики оцінки кредитоспроможності потенційцних не служить на користь банку, але частково пояснюється нетривалим досвідом роботи на кредитному ринку. З часом філією на основі статистичного аналізу кредитних справ своїх клієнтів може бути розроблена методика, яка б враховувала специфіку саме її кола клієнтів. Для цього необхідним було б вивчення кореляції показників фінансового стану позичальників, спектр яких може бути значно розширений, із характером погашення боргу кожним окремим клієнтом (відстрочка сплати процентів, кількість та тривалість пролонгацій, якість забезпечення, тощо).

На даний період часу при оцінці репутації позичальника працівники використовують лише окремі архівні дані та інформацію, отриману з неофіційних джерел (тобто від інших економічних суб"єктів, які співпрацювали з ними: інші підприємства та фірми).

Під час аналізу кредитованого заходу спеціаліст кредитного відділу перевіряє економічну доцільність запрошеної суми кредиту. Трапляються випадки, коли позичальник зменшує в заяві суму позику, щоб підвищити імовірність її отримання, або навпаки навмисно її підвищує, плануючи отримати " додаткову суму прозапас". І те і інше є ризиком з точки зору повернення кредиту. Тому під час бесіди з позичальником, працівник може довести необхідність зміни суми кредиту.

На практиці кредитний інспектор проводить кілька зустрічей із позичальником, по мірі підготовки документів. Подається також пакунок документів, що стосуються забезпечення кредиту.

Всі документи перевіряються начальником Київського філіалу, або його заступником.

На засіданні кредитної комісії філії приймається кінцеве рішення щодо кредиту, а також умов його надання. Висновок закріпляється протоколом засідання, який є документом для внутрішнього користування. На основі такого протоколу здійснюються наступні переговори з клієнтом. Саме вони є етапом співставлення і збалансування вимог та побажань клієнта і банку. Результат цієї розмови - це умови кінцевого варіанту кредитного договору - тобто результат домовленості. У негативному випадку прийняття випадку може бути відкладене на деякий час або взагалі відкинуте. Працівники " МТ-Банку" намагаються утримати клієнта, але інколи ситуація вже під час підготовчої роботи змінюється на стільки, що для банку стає невигідним прийняття умов клієнта.Такі випадки на практиці поодинокі – лише кілька разів за час роботи філії.

Наступний крок - це направлення до Головного банку заявки на погодження активної операції та ходатайства кредитної комісії перед кредитним комітетом. Цей крок є досить формальним, бо під час роботи з клієнтом працівники кредитного відділу КФ підтримують постійний зв'язок із банком у м.Кременчуці.

Після погодження даної операції з вищестоящою установою, КФ укладає кредитний договір.

Кредитний договір містить імена осіб, які укладають угоду від імені позичальника та кредитора. Як предмет договору зазначається на яку суму банк надає кредит і на який строк. Чітко вказується кінцева дата користування кредитом, ціль кредиту (в тому числі номер кредитованого контракту тощо). Якщо укладається договір про кредитну лінію -вказується сума ліміту.

Далі обумовлюються умови оплати кредиту, вказується ставка річних. Як правило проценти сплачуються щомісячно не пізніше 26 числа кожного місяця (у випадку, якщо кредит видається на строк більше 1 місяця). Якщо дія договору закінчується,нарпиклад, у першій чи другій декаді місяця, то проценти позичальник сплачує не пізніше дня погашення основної суми боргу.

Зміни строків сплати процентів можливі за домовленістю сторін та за умови укладання додаткової угоди.

Стандартною для КФ "МТ-Банку" є така умова договору: у разі непогашення в останній день дії договору основної суми боргу, позичальник сплачує проценти за користування нею у розрахунку з подвоєної ставки зазначеної вище, за період до дня фактичного погашення заборгованості. Тобто якщо кредит був наданий під 50% річних, наприклад, до 26.03.99р., то у разі несвоєчасного погашення позики, клієнт сплачує подвійну ціну за кредит - 100% з 26.03.99 до дати погашення.така умова спонукає клієнтів банку чітко дотримуватись строків виконання договору або вчасно звертатись до банку для розробки плану подальших дій у разі неплатоспроможності позичальника.

Проценти за користування позичкою нараховуються, виходячи із залишків на рахунку позичальника в банку. В строк фактичного користування коштами входить день видачі кредиту і виключається день погашення боргу. За гривневими кредитами при розрахунках процентів кількість днів в році і місяці приймається за календарну, а за валютними - кількість днів в році за - 360 днів, а в місяці за календарну. Це збільшує доходи філії у валюті.

За невиконання умов договору передбачається також пеня, яка раніше розраховувалася як 4% від суми кредиту за кожний день прострочки. З кінця 1997 року в кредитному договорі КФ передбачається пеня у розрахунку з подвоєної облікової ставки НБУ.

В договорі також може зазначатись умова стягнення штрафу (на практиці - 25%) та дострокового розірвання договору у разі нецільового використання кредиту та невиконання інших умов угоди.

Окремим пунктом кредитного договору описується забезбечення кредиту, яким є все майно та доходи позичальника а також спеціальні договори (застави, поруки, майнової поруки тощо).

Банк зобов'язується відкрити для позичальника позичковий рахунок, номер якого вказується в кредитному договорі, і перерахувати кошти за реквізитилиста клієнта.

В обов'язки позичальника входить:

використовувати кошти за цільовим призначенням, передбаченим умовами договору;

забезпечити погашення кредиту та повну сплату належних відсотків (при чому спочатку кошти направляються на погашення процентів, потім простроченої заборгованості, потім основної суми боргу);

надавати банку баланси підприємства, дані для перевірки забезпечення кредиту та іншу інформацію за вимогою банку;

Банк має право здійснювати:

перевірки позичальників з питань фінансового стану;

вимагати пред'явлення документів, щодо виконання кредитованих контрактів (здійснювати перевірку цільового використання) та договорів застави, майнової поруки.

Банк залишає за собою право порушувати питання зміни процентної ставки. Наприклад, в період різкого зростання ціни за кредит на ринку кредитних ресурсів України у другому півріччі 1998 року банк надсилав позичальникам листа про можливість збільшення процентної ставки за згодою останніх. Прохання банківської установи грунтувалось на більш жорстких вимогах нової Постанови НБУ від 31.08.1998 року про підвищення норми обов'язкового резервування та збільшення ломбардної ставки ( з 19.08.98 р.) до 82% річних.

Наприклад, клієнт, що отримав у Київській філії "МТ-Банку" кредит строком на шість місяців під 61% річних, отримавши прохання банку про збільшення процентної ставки до 75%, погодився на встановлення проміжного розміру процентів на рівні 70%. Такий варіант був прийнятий філіалом, так як закупівля кредитних ресурсів у Головному банку в м. Кременчуці на той час могла бути здійснена за ставкою 52%. До того ж можливість збільшення процентної ставки за кредит обмежувалась рівнем максимальної рентабельністі кредитованої торгової операції. Категорична ж вимога встановлення ставки відсотків на рівні 75% збільшила б не тільки доходність операції, але й кредитний ризик по ній.

В договорі обумовлюється, що у разі відсутності відповіді позичальника більш ніж десять днів, банк має право в односторонньому порядку розірвати цей договір і стягнути з позичальника кредитну заборгованість та нараховані відсотки по ній.

Зміна відсоткової ставки у разі згоди клієнта оформляється додатковою угодою сторін.

За декілька днів до настання строку сплати процентів або повернення основної суми боргу кредитний інспектор повідомляє про це позичальнику, як правило, з використанням телефонного зв'язку. За вимогою клієнта працівник банку надає відомість нарахування процентів (один екземпляр підшивається у кредитну справу). Розрахунок здійснюється спеціалістом самостійно.

На підставі наданого платіжного доручення оформляється розпорядження бухгалтера на погашення заборгованності перед банком.

Підтримуючи постійний тісний зв'язок з позичальниками, банк намагається не допустити прострочення сплат. При виникненні у клієнтів фінансових труднощів, як правило, кредити пролонговуються шляхом укладання додаткової угоди в останній день дії кредитного договору. Але для цього позичальник повинен звернутися до банку не пізніше ніж за 7 діб до закінчення кредитної угоди.

Під час реалізації процесу кредитування працівники банку повинні постійно здійснювати контроль за співвідношенням двох крітеріїв -- ризику і прибутку. Характер кредитної політики банку втілюється і в роботу спеціалістів банківської установи із клієнтами при розгляді заяви, в умови укладених кредитних угод, в характар контролю за виконанням умов договорів, і у кінцевому випадку - на якості кредитного портфеля банку.


51


2.2.Загальна оцінка кредитного портфеля КФ АКБ “МТ-Банк”.


За два роки свого існування Київська філія акціонерного комерційного банку “МТ-Банк” акцентувала свою роботу по активних операціях на кредитуванні.. Причиною цього звичайно була недостатність практичного досвіду самостійної роботи на принципах повного внутрішнього господарського розрахунку. Але така тенденція є дуже характерною для багатьох українських комерційних банків (особливо дрібних), бо кредитування є найпоширенішою послугою банку та дає змогу отримувати доходи навіть новоствореним банкам без дотримання особливо складних вимог Національного банку України, які висуваються для інших операцій. До того ж можна сказати, що кредитування є найбільш освоєною серед активних операцій для банківських працівників України, враховуючи рівень кваліфікації пересічного працівника банку. Але таке відношення до кредитування як до досить стандартної та доступної операції не повинно призводити до недбалостей при дотриманні принципів та етапів процесу кредитування. Своєчасний аналіз кредитного портфеля повинен виявити негативні тенденції поточної кредитної політики банку або ж резервні можливості її покращення.

Подальший аналіз кредитного портфеля КФ АКБ “МТ-Банк” буде проведений на основі отриманих статистичних даних цієї установи. Але слід зауважити, що особливості роботи філіалу не можуть чітко відобразити сьогоденну ситуацію в Україні.

Починаючи від моменту отримання дозволів Головного банку та Регіонального управління НБУ, філія “МТ-Банку” надала позичальникам більше 80 кредитів. Основними клієнтами на початку роботи були фізичні особи. Банк не проводить спеціальні роботи (наприклад, рекламні) по залученню позичальників-громадян, тому у більшості випадків клієнтами банку стають його працівники. Основними цілями, на які надаються кредити фізичним особам, є (див. Рис.2.2.):

Рис.2.2.

Розподіл за цільовим використанням кредитів, наданих КФ АКБ “МТ-Банк” фізичним особам за весь час функціонування, шт.



Суми кредитів були досить невеликими, і направлялися на споживання. Крупнішими сумами характеризувались кредити надані фізичним особам на інвестиційні цілі.. При цьому кошти використовувались на будівництво будинків і освоєння землі .

Поступово філія залучала нових клієнтів (переважно юридичних осіб) і розгортала кредитну діяльність (див. табл. 2.2.). На гістограмі додатку Б наглядно зображено, як скорочувалась кількість кредитних договорів із фізичними особами. Натомість нішу у кредитному портфелі займали позички підприємствам та фірмам.

Таблиця 2.2.

Обсяги кредитування фізичних та юридичних осіб КФ АКБ “МТ-Банк” у 1998-1999 році, грн.



I.98

II.98

III.98

IV.98

I.99

II.99

Юридичні особи


4091927,50

4846827,79

7296114,31

12473993,63

9821581,78

11671257,07

Фізичні особи

108600,

00

125487,

00

116217,

00

15300,

00

16600,

00

1280,

00

Темпи зміни обсягів кредитування

Юридичних

осіб:

фізичних осіб:

до І кварталу 1998 року:

юридичні:

фізичні:


118%

151%

171%

79%

119%


116%

93%

13%

108%

8%


118%

178%

305%

240%

285%


116%

107%

14%

15%

1%

За 1998-1999 роки темпи зростання обсягів кредитування суб”єктів господарської діяльності значно перевищували темпи зміни обсягів кредитування фізичних осіб. За півтора роки діяльності філії кредитування фізичних осіб зменшилося на 99%, тоді як юридичних осіб збільшилося на 185%. Такий факт пов”язаний із набуттям працівниками філії досвіду кредитування суб”єктів господарської діяльності, а також поступовим нарощенням кредитних ресурсів шляхом розширення кола клієнтів банку.

Серед позичальників-юридичних осіб Київської філії АКБ “МТ-Банк” є лише організації із приватною та колективною формою власності.. Це спричинене тим, що лише кілька державних установ мають тут свої поточні рахунки. До того ж платоспроможність підприємств та організацій, що фінансуються за рахунок бюджету, в значній мірі залежить від вищезгаданих асигнувань, які останнім часом є дуже недостатніми. Тому для банку буде ризиковим надання кредиту на покриття розривів у надходженні фінансових коштів. Будь-які ж проекти, доходи від яких можуть у майбутньому повністю покрити витрати на них (а отже і повернути заборгованість за кредитами), частіше за все практикуються приватними підприємствами. Саме їм і надає перевагу “МТ-Банк”.

Серед недержавних підприємств більші обсяги кредитів отримують організації із колективною формою власності. (див. табл.2.3., додаток В).

Таблиця 2.3.

Обсяги кредитування КФ АКБ “МТ-Банк” суб”єктів господарської діяльності різних форм власності протягом 1998-1999 років, грн.



I.98

II.98

III.98

IV.98

I.99

II.99

Колективна форма власності

4091427,50

4846827,

79

7296114,31

12473993,63

9771638,

98

11621314,27

Питома вага кредитів підприємств з колективною формою власності

99,99%

100%

100%

100%

99,98%

99,98%

Приватна форма власності

500,00

0,00

0,00

0,00

49942,80

49942,80


Аналіз даних таблиці доводить, що основна робота по кредитуванню проводиться Київською філією із підприємствами колективної форми власності. Доля підприємств із приватною формою власності є дуже незначною – менше 1% або дорівнює 0.

Як правило, підприємства із колективною формою власності є більш крупними і стійкими, завдяки можливості підчас заснування сконцентрувати більший капітал. Їх діяльність має значніші масштаби, ніж підприємств з приватною формою власності..

Основними позичальниками Київської філії були і залишаються підприємства сфери торгівлі (див. Рис. 2.3.).

Обсяги залишків заборгованості перед банком по кредитах таким підприємствам мають тенденцію до зростання. Найбільша частина кредитів надається фірмам, що займаються реалізацією побутової техніки, інших споживчих товарів, а також побутової хімії. Така продукція користується попитом на ринку України. Хоча попит на неї характеризується досить високою еластичністю. Так, коли у другому півріччі мав місце значний сплеск інфляції, населення частково обмежило свої витрати на дані товари, що ускладнило діяльність торгових підприємств. Як правило, торгові фірми отримують кредит на строк від одного до трьох місяців, бо тривалість одного обороту коштів при здійсненні операцій купівлі і подальшого продажу товарів оптом, як правило меньше одного місяця. Отже підвищення цін на товари і зниження попиту на них вже через кілька місяців спричинило зменшення обсягів кредитів для таких торгових операцій. Так у другій половині 1998 року лише у вересні та жовтні спостерігалась позитивна зміна обсягів кредитування торгових підприємств (темпи зростання до попереднього місяця склали 133% та 124%). Інші чотири


Рис.2.3.

О
бсяги кредитування КФ АКБ “МТ-Банк” суб”єктів господарської діяльності різних галузей економіки протягом 1998-1999 року, грн.

місяці другого піврічча 1998 року охарактеризувались протилежною тенденцією : темпи зміни обсягів кредитування порівняно із попередніми місяцями склали 90%, 98%, 92% та 78%. Стабілізація цін з початку 1999 року дала позитивний поштовх для одержання кредитів під здійснення торгових операцій. Вже починаючи з лютого зріс попит на кредити і загальний обсяг позичок, наданих торговим підпрємствам, збільшився на 13% (на 2570 тис. грн.). Подальший період охарактеризувався незначним приростом обсягів кредитів, які на початок другого кварталу склали більше 9,9 млн. грн..

Друге місце в структурі кредитного портфеля КФ АКБ "МТ-Банк" довгий час займала паливна промисловість. Філіалом кредитувались організації, які були створені при крупному нафтопереробному заводі в м. Кременчуці і займались закупівлею сирої нафти та нафтопродуктів для подальшої їх переробки. Частка кредитів, наданих підприємствам паливної промисловості, у загальному обсязі кредитного портфеля у 1998-1999 роках складала від 14 до 23%.


Таблиця 2.4.

Динаміка частки кредитів, наданих КФ АКБ “МТ-Банк” підприємствам паливної промисловості у 1998-1999 роках, грн.



I.98

II.98

III.98

IV.98

I.99

II.99

Всього кредитів

4091927,50

4846827,79

7296114,31

12473993,63

9821581,78

11671257,07

Кредити у паливну промисловість

964750,00

1019150,00

1031750,00

1700000,00

1611245,35

1739841,94

Питома вага

23,6%

21%

14%

13,65%

16,4%

14,9%

У 1999 році кредитування таких підприємств сповільнилося. Однією із причин слід вважати ускладнення імпорту нафти та нафтопродуктів внаслідок падіння курсу національної валюти.

Інші галузі економіки займають досить малі частки в портфелі кредитів. Але це не свідчить про пасивну участь цих галузей в кредитному процесі. Причиною є обмеженість кола клієнтів даної банківської установи. Хоча перевага активної торгівлі над виробництвом - досить насущна проблема для народного господарства України.

Проаналізуємо також кредитний портфель з точки зору цільового призначення позичок. В баківському бухгалтерському обліку кредити обліковуються в такому розрізі:

Кредити в поточну діяльність;

Кредити в інвестиційну діяльність;

В додатку Д приведені у графічному вигляді дані по залишках заборгованості за кредитами суб'єктів господарської діяльності (СГД) та фізичних осіб в розрізі цільового спрямування кредитів. В таблиці 2.5. відображена динаміка кредитування за цільовим спрямуванням.

Таблиця 2.5.

Динаміка кредитування КФ АКБ “МТ-Банк” суб”єктів господарської діяльності за цільовим спрямуванням позичок протягом 1998-1999 року, грн.


Спрямування

I.98

II.98

III.98

IV.98

I.99

II.99

Кредити за експортно-імпортними операціями

1630427,50

2504827,79

3088096,88

4930000,00

296645,35

5596320,64

Питома вага

40%

52%

42%

40%

23%

48%

Кредити за внутрішніми торговими операціями

461000,00

342000,00

0,00

1520000,00

1450000,00

0,00

Питома вага

11%

7%

0%

12%

15%

0%

Інші кредити в поточну діяльність

2000000,00

2000000,00

4200000,00

6000000,00

6000000,00

6000000,00

Питома вага

49%

41%

58%

48%

61%

51%

Кредити в інвестиційну діяльність

500,00

0,00

8017,43

23993,63

74936,43

74936,43

Питома вага

0%

0%

0%

0%

1%

1%


Левова частка кредитів направляється в поточну діяльність суб'єктів господарської діяльності. Кредити в інвестиційну діяльність майже відсутні (їх питома вага складає не більше 1%), бо вимагають більш тривалих періодів кредитування, чого банк поки що не може собі дозволити.

Київська філія не виконує такі види кредитування поточної діяльності як врахування векселів, факторинг, операції репо та овердрафт, тому основні напрямки роботи - це кредити СГД за експортно-імпортними операціями та інші. Частка кредитів за експортно-імпортними операціями за останні півтора роки діяльності філії складала від 40 до 52%( з єдиним виключенням, що мало місце на початок першого кварталу 1999 року; тоді їх доля була – 23%). За абсолютною величиною сукупних обсягів такі кредити сягають 4-5,9 млн. у гривнєвому еквіваленті. Але якщо врахувати зміни валютних курсів, особливо протягом останнього року, то можна зробити висновок, що реально обсяги кредитування під зовнішньоекономічну діяльність скорочувалися.

Позички такого характеру видаються на грунті вже заключених контрактів про поставки. Як правило, філіал або перераховує кошти з позичкового рахунку за вказівкою клієнта, або виставляється документарний акредитив. Кошти можуть перераховуватись як попередня оплата, яка зараз може складати не більше 20% суми контракту по зовнішньоекономічній угоді. Контрагенти клієнтів банку частіше за все - резиденти європейських країн. Значна частка кредитів даної групи цільового призначення спрямовується на оплату контрактів поставки нафти, автомобілів тощо.

Кредити на внутрішні торгові операції знов таки отримують торгові фірми, які закуповують продукцію у представництв крупних транснаціональних компаній по виробництву товарів для побуту (техніки, хімічних засобів) та офісів (оргтехніка, супроводжуючі товари) в Україні. Наприклад, це товари '' BOSCH - SIEMENS'', ''Canon'', ''Gillete'' ,''Colgate-Palmolive'' тощо. Кредити на такі цілі є досить непостійними за обсягами (за даними табл. 2.5. їх частка коливалася від 0 до 15 % всіх кредитів юридичним особам) і залежать від кон'юнктури на товарному ринку.

Інша частина кредитів в поточну діяльність надаються позичальникам на задоволення потреби в коштах для фінансування поточних активів у разі розриву у часі між вхідними і вихідними грошовими потоками. Кошти, що переводяться з позичкового на поточний рахунок клієнта, використовуються для закупівлі сировини, оплати інших виробничих витрат, тобто для тимчасового поповнення оборотних коштів у разі їх недостатності (але обов'язково за умов поступового надходження належних клієнтові платежів). Як видно з графіку на додатку Д, а також з даних таблиці 2.4., кредити такого характеру є найбільшими за обсягами і користуються попитом серед клієнтів банку. Їх питома вага в кредитному портфелі по юридичних особах складала, як правило, більше 40-45%. На початок 1999 року майже три п”ятих всіх кредитів суб”єктам господарської діяльності були надані на тимчасове поповнення оборотних коштів клієнтів, а за абсолютним значенням вони сягали 6 млн. грн..

Кредити в інвестиційну діяльність обліковуються в банківській сфері у наступному розрізі:

Кредити на будівництво та освоєння землі;

Кредити на купівлю будівель, споруд, обладнання та землі;

Фінансовий лізинг.

Як видно з графіку додатку Д такі кредити мають досить малу питому вагу у загальному обсязі кредитного портфеля. Київською філією надавались кредити на будівництво та освоєння землі і на купівлю будівель та обладнання. Останнім часом у підприємців з'явилася зацікавленність у створенні об'єктів по обслуговуванню населення. Поки що ця сфера господарства перебуває на стадії становлення і є досить рентабельною, але за умов вдалої оцінки локального ринку послуг. Наприклад, у 1998 році Київською філією АКБ '' МТ-Банк'' було відкрито кредитну лінію на будівництво та облаштування автостоянок , та готельно-рестораного комлексу на трасі Одеса - Санкт-Петербург. На купівлю будинків і споруд позички видавались, в основному , фізичним особам.

Якщо розглядати структуру кредитного портфеля в розрізі валют, то вона є дзеркальним відображенням розподілу кредитів на кредити СГД за експортно-імпортними операціями та усі інші. Тобто валютні кошти використовуються тільки для оплати зовнішньо-економічних угод. В основному такі розрахунки здійснюються у вільно конвертованій валюті: американських доларах, рідше у німецьких марках, французьких франках та євро.

Зростання обсягів кредитів, виданих у іноземній валюті може бути пов'язане лише із зростанням операцій по перепродажу партій товару, бо інші операції, наприклад, купівля за зовнішньоекономічною угодою обладнання є дуже невигідною для українських виробників, якщо темпи зростання цін на їх продукцію на внутрішньому ринку значно відстають від зростання курсів іноземних валют.

Як правило, здійснюючи аналіз кредитного портфелю банківської установи, економісти приділяють увагу пролонгованій та простроченій заборгованості, як першим ознакам проблемності кредитів. Стосовно роботи КФ '' МТ-Банку'' слід відмітити, що за два роки існування банк мав лише один випадок простроченої заборгованості. Так, позичальник, отримавши кредит на тимчасове поповнення оборотних коштів, не погасив заборгованість за основною сумою боргу по кредиту в день закінчення дії кредитного договору. Платіж був прострочений на чотири дні, за які позичальник сплатив належну банкові пеню, а також подвійну ціну за користування кредитом.

Відсутність прострочених заборгованостей у практиці роботи філії пояснюється тим, що у разі виникнення у позичальника тимчасових труднощів, які заважають вчасно погасити борг, сторони заздалегідь домовляються про напрямок подальшої роботи. Як правило, кредит пролонговується. При пролонгації ризик неповернення кредиту зростає, але банк самостійно вирішує це питання, враховуючи репутацію позичальника та попередній досвід роботи із ним. Втрата позичальника у довгостроковому періоді може бути більш збитковою порівняно із зменшенням доходів у корокостроковому періоді.

М
ожливість часто застосовувати пролонгування дії кредитних договорів пояснюєть майже повною незалежністю філіалу від ціни залучення депозитів та вкладів суб'єктів економіки. Кредитні ресурси філіал "МТ-Банку" формує за рахунок власного капіталу та купівлі коштів у Головного банку. Як видно з рис.2.4 ставки за ресурси, куплені у Головному банку «МТ-Банк», значно нижчі за облікову ставку НБУ і дозволяють філії зберігти достатньо велику процентну маржу.

Рис.2.4.

При чому частіше всього при пролонгації практикується закупівля кредитних ресурсів на тих же умовах, на яких буде надано позику клієнтові Київської філії. На практиці не виникало проблем із достатністю коштів у Головному банку, бо про намір отримати внутрісистемний кредит філія сповіщає заздалегідь ( з моменту визнання заяви клієнта як прийнятної для банку). Тобто маючи на меті подовження строку використання позички клієнтом, філіал теж подає заяву на пролонгацію дії відповідних договорів в Головний банк. При цьому ціна кредитних ресурсів для філії на строк продовження угоди підвищується. Тому перед Київським філіалом виникає необхідність прийняття рішення чи варто іти на додатковий ризик, пролонговуючи кредит позичальника. Хоча співставлення процентних ставок філії та Головного банку доводить, що у більшості випадків процентна маржа філії не зменшується.

С
упутною умовою пролонгації є або зменшення кредитного ризику за рахунок часткового погашення суми позики клієнтом, або прийняття підвищеного ризику за більшу ціну.

На практиці за весь час функціонування КФ АКБ “МТ-Банк” у 42 % випадків пролонгації (в тому числі і повторних) були здійснені після часткового погашення суми кредиту. І у більш, ніж 50 % випадків – за умови збільшення ціни за користування коштами. При чому частина клієнтів виконувала обидві умови на користь банку.

При пролонгації процент підвищується в середньому на 4-6 % (див. рис. 2.6.).

Рис. 2.6.


Це дозволяє стимулювати позичальника до найскорішого погашення заборгованості. Разом із тим, обмежене підвищення ставки проценту не ускладнює і без того тимчасово погіршений фінансовий стан позичальника, тому для нього є вигіднішим завчасно звернутися із проханням пролонгувати кредит, ніж сплачувати всі належні штрафні санкції у випадку прострочки.

Структуру пролонгованих кредитів також можна вивчати за цільовим призначенням та строками. Статистичні дані, отримані у київській філії свідчать про те, що найбільше пролонгованих позичок з”являється при кредитуванні

експортно-імпортних операцій, тоді як питома вага таких операцій у кредитах на поточні потреби суб'єктів господарської діяльності є найменшою (див. табл. додатки Д , Ж і Л).

Таблиця 2.6.

Динаміка пролонгацій кредитів в розрізі цільового спрямування, здійснених КФ АКБ “МТ-Банк” за 1998-1999 роки,грн.



I.98

II.98

III.98

IV.98

I.99

II.99

Всього пролонговано

77180,00

69147,29

0,00

0,00

3061245,35

1814778,37

- за експортно-імпортними операціями

77180,00

69147,29

0,00

0,00

1611245,35

1739841,94

- за внутрішніми торговими операціями

0,00

0,00

0,00

0,00

1450000,00

0,00

- інші

0,00

0,00

0,00

20000000,00

0,00

0,00

- на інвестиційну діяльність

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

74936,43


При здійсненні кредитування експортно-імпортних операцій СГД кредитний ризик банку тісно пов'язаний із валютним ризиком самих торгових фірм.

Сплеск обсягу пролонгованих кредитів із іншим цільовим призначенням (внутрішні торгові операції та інвестиційні цілі) відбувся лише на початку 1999 року. Але, якщо борг по пролонгованих кредитах на експортно-імпортні операції в той час складав близько 80 % від суми всіх подовжених угод, то питома вага позичок на інші поточні цілі складала менше 20 %.

На додатку З зображено розподіл пролонгованої заборгованості за строками подовження терміну дії кредитних договорів. Останнім часом якість кредитного портфеля погіршилась : пролонгована заборгованість має не лише абсолютні великі значення, але й збільшилась частка кредитів, що пролонговані строком більш, ніж на 90 днів. (див. додаток З). У лютому - квітні частина пролонгованих кредитів в кредитному портфелі складала спочатку майже 30 %, а потім до 20 %. Кілька кредитів вже переведені до групи "під контролем".

Зважаючи на стан кредитного портфеля Київській філії слід більш жорстко здійснювати заходи по мінімізації кредитного ризику, які розглядаються у наступній главі.


67



Информация о работе «Кредитний ризик комерційного банку та шляхи його мiнiмiзацiЇ»
Раздел: Банковское дело
Количество знаков с пробелами: 215770
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 16

Похожие работы

Скачать
156979
21
31

... внем ризику непогашення векселя;г) Низькоризикові низькодохідні іпотечні кредити під заставу нерухомості з можливістю рефінансування іпотечних активів через випуск іпотечних цінних паперів; РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ КРЕДИТУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ В КОМЕРЦІЙНОМУ БАНКУ АППБ „АВАЛЬ”   2.1 Загальні характеристики діяльності АППБ “Аваль”   Акціонерний поштово-пенсійний банк “Аваль” заснований у 1992 році. У 2002 ...

Скачать
256961
25
45

... 6,12%; вагова частка в “сумнівних” кредитах — 14,65%; вагова частка в “субстандартних" кредитах — 19,25%. 2.3 Аналіз процедур оцінки фінансового стану позичальників — юридичних осіб в АКБ “Приватбанк" на протязі життєвого циклу кредиту 2.3.1 Оцінка фінансового стану позичальника ВАТ “Янцівський гранітний кар'єр” для видачі короткострокового кредиту в оборотні кошти Позичальник — відкрите ...

Скачать
372197
39
2

... 0,07 0,01 - Всього доходів 3150790 100,0 6129760 100,0 8782144 100,0 11633955 100,0 Додаток 4. Структура доходів банку 2. Показники 1.07.97. 1.10.97. 1.01.98. 1.04.98. Сума, грн. Питома вага, % Сума, грн. Питома вага, % Сума, грн. Питома вага, % ...

Скачать
110681
0
0

... причин договiрних вiдносин (ризик врегулювання та поставок), запiзненням строкової трансформацiї видiв ресурсiв та ризиком форс-мажорних обставин. Також присутнiсть ризику у кредитних операцiях комерцiйних банкiв викликана недетермiнованiстю, непередбачуванiстю дiй конкурентiв, змiною стратегiї дiяльностi клiєнтiв-позичальникiв та iнших суб'єктiв банкiвської дiяльностi, а також наявнiстю ...

0 комментариев


Наверх