5.2. Організація державного

страхування ^

Система державного страхування в своєму розвитку пройшла декілька етапів, протягом яких мінялися її організаційні і економічні основи. Головними є наступні етапи. До 1958 року система Держстраха була жорстко централізованою, госпрозрахунок її діяв в масштабі СРСР. З 1958 року страхова справа передається у ведіння союзних республік, тобто система стала республіканською, відповідно госпрозрахунок замикався рамками союзної республіки.

З 1967 по 1991 рік система Держстраха була союзно-республіканською. Вона очолювалася Правлінням державного страхування СРСР, яке підкорялося Міністерству фінансів СРСР. У кожній союзній республіці були Правління державного страхування союзної республіки. Вони знаходилися в подвійному підкоренні: Правлінню державного страхування СРСР

 (по вертикалі) і Міністерству фінансів союзної республіки (по горизонталі).

Державне страхування проводилося на основі законодавства Союзу ССР, правил і інструкцій, що видається Міністерством фінансів СРСР. Загальносоюзними законодавчими і нормативними актами виділялися питання, рішення яких відноситься до компетенції союзних республік: по обов'язковому страхуванню органів державної влади і державного управління, по добровільному страхуванню міністерств фінансів союзних республік. Безпосереднє керівництво страховою справою в республіках здійснювалося відповідним правлінням.

У автономних республіках, краях, областях і найбільш великих містах союзного і республіканського значення створювалися управління державного страхування, а в районах і містах обласного підкорення інспекції державного страхування.

Страхові органи кожної союзної республіки здійснювали свою діяльність на основі господарського розрахунку: фонди і кошти страхових органів кожної республіки відособлені від фондів і коштів страхових органів інших союзних республік і Правління державного страхування СРСР. У кінці 80-х років на господарський розрахунок стали переходити управління державного страхування, елементи госпрозрахунку впроваджувалися і в діяльність інспекцій. Але при цьому зберігалася централізація запасних і резервних фондів (вони не ділилися по управліннях, а тим більше інспекціям).

Інспекції є основною ланкою системи органів Держстраха. На них покладене проведення більшості видів добровільного і обов'язкового страхування: висновок договорів, оцінка майна, визначення і виплата страхового відшкодування і страхових сум (в межах лімітів).

Роботу по особистому і майновому страхуванню серед населення безпосередньо проводять нештатні агенти Держстраха. Страховим агентам надане право від імені органів державного страхування укладати з громадянами договори добровільного страхування, отримувати за цими договорами страхові платежі і видавати за своїм підписом і друком інспекції державного страхування страхові свідоцтва і квитанції встановленого зразка. Вказану роботу страховий агент повинен провести на певній дільниці, з оплатою їх труда на комісійних початках.

Управління державного страхування організують роботу інспекцій, безпосередньо проводять деякі види страхування, розраховують і затверджують великі суми виплат страхового відшкодування, проводять ревізії підлеглих органів, контролюють використання коштів на проведення заходів щодо попередження загибелі, пошкодження застрахованого майна і т.д.

Важливою межею державного страхування є участь в ньому багатьох державних і громадських організацій. Воно здійснюється при виробленні умов страхування, обліку і оцінці майна і проведенні обов'язкового страхування, висновку договорів добровільного майнового і особистого страхування, визначенні причин виникнення матеріального збитку, обставин, пов'язаному з страховими випадками, що відбулися, при розв'язанні інших питань.

Оскільки при проведенні майнового і особистого страхування доводиться вирішувати питання, що вимагають спеціальних знань, до ' роботи страхових органів притягуються фахівці відповідних галузей. Наприклад, при розв'язанні питання про виплату страхового відшкодування у разі загибелі тварин страхові органи керуються висновками ветеринарів, при загибелі і пошкодженні сільськогосподарських культур висновками агрономів, фахівців гидрометслужбы і т.д.; при загибелі або пошкодженні будівель, споруд і іншого майна в страховій роботі беруть участь органи пожежного нагляду, інженери, при аварії коштів транспорту органи ГАИ; в роботі по особистому страхуванню беруть участь лікарі лікувальних установ.

У 1991 1992 роки в ході становлення справжньою державності колишніх союзних республік затверджується також самостійність їх систем державного страхування, одночасно припиняє свою діяльність союзне Правління. Розвиток страхової справи в незалежних державах йде неоднаковими шляхами. У деяких створена державна комерційна страхова компанія (першою тут була Республіка Казахстан). У інших державах спочатку зберігалася колишня внутрішня структура страхових органів. « У Російській Федерації активний процес організації страхової справи почався з периферія. На основі ряду колишніх управлінь державного страхування республік, країв, областей і міст створюються акціонерні страхові товариства. Їх акціонерний капітал формується за значною участю Правління державного страхування Росії. У 1992 році на

базі Правленіа створена Російська державна страхова компанія (Росгосстрах). Практично виникла велика холдингова компанія. Має бути перетворення і всієї периферійної мережі органів державного страхування.

Цей процес регулюється Тимчасовим положенням про перетворення державних і муніципальних підприємств у відкриті акціонерні товариства, затвердженим Указом Президента Російської Федерації від 29 січня 1992 року.

Рішення про перетворення державних (муніципальних) підприємств в акціонерні товариства приймаються територіальними агентствами Державного комітету Російської Федерації по управлінню державним майном або відповідними комітетами по управлінню майном. Основою для такого рішення може служити державна, республіканська або місцева програма приватизації, представлена заявка на приватизацію, рішення уряду або місцевих органів влади, а також власна ініціатива комітету (агентства).

Підготовка перетворення державного підприємства в акціонерне товариство здійснюється комісією з приватизації. Засновником акціонерного товариства виступає виключно відповідний комітет або територіальне агентство., V


Информация о работе «Страхование»
Раздел: Предпринимательство
Количество знаков с пробелами: 87485
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
133674
0
0

... обязательного страхования гражданской ответственности владельцев транспортных средств; осуществление контроля за выполнением обязательств, принятых страховщиками по договорам обязательного страхования гражданской ответственности владельцев транспортных средств; заключение с уполномоченными организациями других государств соглашений о взаимном признании договоров страхования гражданской ...

Скачать
54276
2
0

... бессрочной государственной монополии на монополию частную, с ограниченным сроком действия (существовала до 1847 г., когда была полностью упразднена). Третий этап развития страхования в царской России характеризуется зарождением национального страхового рынка. Отмена крепостного права, замена натурального хозяйства денежным, развитие капиталистических отношений (рост промышленности, строительство ...

Скачать
74506
0
0

... содержание Фонда . Регламентируется также медицинское страхование и рядом инструкций и постановлений : Инструкция «О порядке взимания и учета страховых взносов на обязательное медицинское страхование», утверждена Постановлением Правительства РФ №1018 от 11.10.1993 г.41 ; Постановления Правительства РФ №1139 от 06.10.1994 г., №9 от 05.01.2000 г. и др. 3.Страхование от несчастных случаев на ...

Скачать
231075
65
0

... o        установить системы кондиционирования воздуха;     установить вентиляционные фильтрующие системы.Заключение. Целью данной дипломной работы было совершенствование управлением системой продаж в страховании физических лиц. Этого можно добиться путем расширения штата квалифицированных сотрудников. Экономическая деятельность в условиях рыночных отношений, ужесточение конкурентной борьбы и ...

0 комментариев


Наверх