Серед хімічних речовин є сильнодіючі речовини (СДР), діхлопетан, чотирьоххлористий вуглець, кислоти: сірчана, азотна, соляна, плавікова

Детонометр разработка конструкции
164335
знаков
52
таблицы
0
изображений

6.1.2. Серед хімічних речовин є сильнодіючі речовини (СДР), діхлопетан, чотирьоххлористий вуглець, кислоти: сірчана, азотна, соляна, плавікова.

6.1.3. Пари цих речовин при попаданні усередину організму можуть викликати не тільки різноманітні захворювання, але і серйозні отруєння.

6.1.4. До легкоспалахуючих і горючих рідин (ЛСР і ГР) відносяться більшість розчинників, багато з яких дуже летючі й у сполученні з повітрям утворять вибухові суміші (ацетон, бензол, толуол, уайтспирит, скипидар, бензин, гас, спирти, ефір і ін.). ЛСР здатні при температурі виробничих помешкань швидко спалахувати навіть від незначних малокалорійних джерел тепла (контактів реле, іскри вмикачів статичної електрики).

6.1.5. Особи, що виконують роботу пов'язану з одержанням, транспортуванням, видачею безпосереднім застосуванням у виробничому процесі хімічних і отруйних речовин, що легко спалахують і пальних рідин, можуть бути допущені до виконання цих операцій тільки після проходження всіх інструктажів із техніки безпеки.

6.1.6. Особи пов'язані з постійною роботою з СДР, хімічними речовинами, ЛСР і ГР крім інструктажу повинні бути навчені по спеціальній програмі. Знання осіб, що пройшли спеціальне навчання, повинні перевірятися атестаційною комісією в складі: начальника цеху (або його заступника), майстра або керівника робіт, інженера по техніці безпеки, суспільного інспектора охороні праці і при позитивній оцінці їм видається посвідчення.

Наказом (розпорядженням) керівника підрозділу атестовані особи допускаються до виконання робіт із СДР.

6.1.7. Повторна перевірка знань проводиться не рідше 1разу на рік.

6.1.8. До роботи зі СДР, хімічними речовинами, ЛСР і ГР не допускаються підлітки до 18 років, а також вагітні і жінки, що годують. Персонал, що виконує роботу з зазначеними речовинами повинний проходити попередній, а надалі періодичний медичний огляд.


6.2. Заходи з техніки безпеки та протипожежному захисту на робочому місці

6.2.1. Відповідальність за пожежну безпеку і дотримання протипожежних режимів у виробничих і побутових помешканнях монтажно-складальної дільниці покладається на керівника дільниці.

6.2.2. Робітники, що поступають на роботу, зобов'язані пройти первинний протипожежний інструктаж про дотримання загальних правил протипожежного режиму на підприємстві.

6.2.3. Повторний протипожежний інструктаж здійснюється безпосередньо на робочому місці одночасно з інструктажем із техніки безпеки керівником дільниці.

6.2.4. Всі виробничі, складські, службові й інші помешкання дільниці перед закриттям підлягають обов'язковому огляду начальником цеху або його заступником і черговим по цеху.

6.2.5. Виробничі, службові і побутові помешкання дільниці повинні постійно утримуватися в чистоті і порядку. Виробничі відходи під час роботи треба берегти в металевих ящиках, що закриваються. Всі виробничі відходи (металева і неметалева стружка, відходи паперу, обтиральний матеріал і ін.) по закінченні робочої зміни вивозити в спеціально відведені місця, у стружкозбірники і сміттєзбиральники.

6.2.6. Забороняється паління на робочих місцях і на території цеху за винятком спеціально обладнаних місць, що позначені табличкою «Місце для паління».

6.2.7. Забороняється захаращувати проходи в помешканнях дільниці й у місцях, де знаходиться пожежний інвентар, а також проходи основних і запасних виходів.

6.2.8. У разі потреби евакуацію особового складу дільниці робити у відповідності зі схемою евакуації і сформованої обстановки.

6.2.9. Використання ЛСР для миття устаткування і підлог категорично забороняється. Для цих цілей можуть бути використані: охолодна емульсія, содові і мильні розчини.

6.2.10. Промивання плат і інших вузлів ЛСР і ГР (бензин, гас, ацетон і ін.) дозволяється тільки у витяжній шафі.

Берегти ЛСР і ГР у нормованих на робочий день кількостях у небиткій тарі, що щільно закривається.

По закінченні роботи весь посуд із рідинами, що зостались, повинна бути винесена в спеціальну металеву шафу, встановленій за межами цеху.

6.2.11. Відходи ЛСР і ГР протягом робочої зміни зливати в спеціально призначений посуд, а по закінченні робочої зміни виносити з помешкання на пункт зливу відходів.

6.2.12. Роботи з припоями, лаками, клеями і компаундами виконувати на робочих місцях із включеною місцевою витяжкою.

6.2.13. Забороняється виконувати виробничі операції на устаткуванні, установках і верстатах із несправностями, що можуть призвести до загоряння і пожеж.

6.2.14. Робота технологічного устаткування і його навантаження повинні відповідати вимогам паспортних даних і технологічного регламенту.

6.2.15. Температура поверхонь устаткування під час роботи не повинна перевищувати температуру навколишнього повітря більш ніж на 45о (у усіх випадках повинна бути не вище 60о).

6.2.16. Технологічне і вантажопід’ємне устаткування повинно проходити поточний і капітальний ремонт відповідно до технічних умов і в строки, визначені графіком, затвердженим головним інженером підприємства.

На устаткуванні, у якого минув строк роботи до ремонту, працювати забороняється.

6.2.17. Спецодяг робітників берегти в розгорнутому вигляді в металевих шафах побутового помешкання.

6.2.18. Забороняється користуватися у всіх помешканнях електронагрівальними приладами (плитками, чайниками, кип'ятильниками, камінами й ін.) для цілей опалення, готування їжі, кип'ятіння чаю.

Для готування окропу дозволяється користуватися електрокип'ятильником, встановленим в побутовому помешканні.

6.2.19. Застосування і використання у виробничих і службових помешканнях електронагрівальних приладів для виробничих цілей відповідно до технологічного процесу може бути допущене з письмового дозволу керівника підприємства при позитивному висновку головного енергетика і протипожежної служби підприємства.

6.2.20. Забороняється сушити ганчірки, спецодяг на трубах і батареях опалення, а також берегти спаленні предмети і матеріали ближче 10 сантиметрів від них.

6.2.21. Не дозволяється захаращувати силові зборки, розподільні й інші електроустановки.

6.2.22. Установку тимчасового електроустаткування і проведення електропроводів необхідно узгодити з протипожежною службою підприємства.

6.2.23. Не допускається на робочих місцях наявності оголених електропроводів.

6.2.24. Забороняється користуватися ушкодженими розетками, розгалуджувальними і єднальними коробками, рубильниками й іншими приладами.

6.2.25. Переносні світильники повинні бути обладнані захисними скляними ковпаками і сітками.

6.2.26. Несправності в електромережах і електроапаратурі, що можуть викликати іскріння, коротке замикання, перегрів ізоляції і кабелів, повинні негайно усувати чергові електрики. Несправну електромережу необхідно відключити і викликати чергового електрика для усунення несправності.

6.2.27. Електрозварювальні й інші вогневі роботи на дільниці дозволяється робити тільки після одержання спеціального дозволу від начальника цеху й узгодження з пожежною охороною підприємства відповідно до «Правил пожежної безпеки».

6.2.28. Проводити постійний контроль за роботою вентиляційних установок. При виявленні несправності негайно відключити вентиляційну систему і викликати чергового по вентиляційних системах для усунення несправності.

6.2.29. При виникненні пожежі в помешканні з вентиляційною установкою її варто негайно виключити і перекрити шиберною заслінкою.

6.2.30. Відповідальність за цілість первинних засобів пожежогасіння на дільниці, а також спостереження і догляд за ними покладається на керівника дільниці.

6.2.31. Весь особовий склад дільниці повинний знати місце розташування первинних засобів пожежогасіння і вміти застосовувати їх у випадках гасіння пожежі. Використання засобів пожежогасіння не по призначенню категорично забороняється.

6.2.32. Робітники дільниці у випадку виникнення пожежі зобов'язані:

оголосити пожежну тривогу на дільниці;

негайно викликати пожежну допомогу по телефону (повідомити, де пожежа, що горить, хто повідомляє);

вжити заходів по евакуації людей, якщо їм загрожує небезпека, і ліквідації пожежі наявними засобами пожежогасіння (вогнегасники, внутрішні пожежні крани, пісок і ін.).

6.2.33. Кожний працюючий на дільниці зобов'язаний чітко знати і суворо виконувати встановлені правила пожежної безпеки, не допускати дій, що можуть спричинити пожежу або загоряння.

6.2.34. Особи, винні в порушенні правил пожежної безпеки, у залежності від характеру порушень і їхніх наслідків, відповідають у дисциплінарному, адміністративному і судовому порядку.


6.3. Розробка заходів з охорони навколишнього середовища

У умовах науково-технічної революції охорона навколишнього середовища (ОНС) стала однією з самих гострих і актуальних проблем сучасності. ОНС представляє систему державних і суспільних заходів, що забезпечують збереження природного середовища, придатного для життєдіяльності нинішніх і майбутніх поколінь.

Для очищення стічних вод, що надходять у відкриті водойми (ріки, озера, моря), будуються очисні споруди а для очищення повітря, що викидається в атмосферу, – газопиловловлюючі установки.

Призначення очисних споруд і газопиловловлюючих установок – довести до необхідної чистоти воду і повітря, щоб наявність шкідливих речовин у них не перевищувало гранично допустимої концентрацію (ГДК).

Для локального очищення стічних промислових вод застосовуються різноманітні установки. Установка очищення промислових стоків ОПС-У застосовується для очищення стічних вод гальванічних цехів (дільниць) від хрому й іонів важких металів. настанова УР-1 призначена для регенерації розчину, використовуваного при травленні міді, а установка” Лотос” – для очищення деталей у розчинниках з одночасною його регенерацією. Застосовуються також установки АП-500 і ВВН-250 для очищення відпрацьованого ацетону від домішок і установка регенерації диметилформамида.

Після локального очищення дочищення стічних вод відбувається на очисних спорудах.

Скидання виробничих стічних вод у міську каналізацію повинний скорочуватися також за рахунок застосування раціональних технологічних процесів, упровадження безстічної технології, повного або часткового водооборот, повторного використання стічних вод.

З метою огородження навколишнього природного середовища від шкідливих хімічних впливів необхідно сполучити методи уловлювання газів, що відходять, від технологічних процесів з одночасною їхньою утилізацією, а при неможливості регенерації й утилізації встановлювати газопиловловлюючі пристрої. Газовловлювання відбувається в основному трьома засобами. До першого засобу відноситься “сухе” очищення за допомогою твердих поглинаючих речовин або каталізаторів. Другий засіб – “рідинний”, заснований на адсорбції витягаємого компоненту рідким сорбентом. Третій засіб без поглиначів і каталізаторів, заснований на конденсації домішок і на дифузійних процесах (термодифузія, поділ через пористі перегородки).

Для очищення що викидається повітря від органічних розчинників широко застосовуються адсорбери типу А-1 і А-6, у яких сорбентом є поліакрилонітрильна полотнина, модифікована активованим вугіллям АГ-3. Для очищення повітря від парів кислот застосовуються фільтри типу УИФ-2, де фільтруючим матеріалом служать іонообмінний волокнистий матеріал типу віон, копан.

Очищення від пилу повітря, що викидається в атмосферу, і в рециркулярних системах провадиться різноманітними пилоотвідниками і фільтрами.

Найбільш часто при склеюванні деталей використовують клеї на основі фенолформальдегідних, кремнійорганичних і эпоксідних смол.

Фенолформальдегідні смоляні клеї вогненебезпечні, виділяють пари фенолу, формальдегіду, розчинників, пил також токсичний (містить фенол); при роботі з клеєм можливе захворювання шкіри рук, подразнення дихальних шляхів, розлад травлення й ін. ПДК фенолу – 0,3 мг/м3; формальдегіду – 0,5 мг/м3.

Кремнійорганічний клей являє собою розчин кремнійорганічних смол в органічних розчинниках, таких як толуол, що є токсичним, діє на кров, кровотворні органи і центральну нервову систему. До цієї групи клеїв відносяться клей КТ-17.

Эпоксидні клеї є токсичними.

Шкідливими є клеї БФ, БФ-2, БФ-4, що складаються зі спиртового розчину фенольних і полівінілових смол; термопреновий клей, що представляє собою натуральний каучук, розчинений у бензині; перхлорвініловий – розчин перхлорвінілової смоли в дихлоретані і багато інших.

Процес пайки супроводжується забрудненням повітряного середовища, робочих поверхонь, одягу і шкіри рук працюючих свинцем, це може призвести до свинцевих отруєнь організму і викликати зміни крові, нервової системи і судин.

Для захисту від окислювання місць пайки застосовують флюси: каніфольно-спиртовий при пайці припоями ПОС-40, ПОС-61 і ПОСК-50, хлористий цинк при пайці і луженні припоями ПОС-18 і ПОС-30. Каніфоль подразнює шкіру, може викликати сип, а хлористий цинк може викликати сильне подразнення, пропалювати шкіру і слизові оболонки.

Промивання плат відбувається в ізопропиловому спирті й ацетоні. При використанні спирту й ацетону необхідно враховувати, що ці речовини є пожежонебезпечними і шкідливими для здоров'я.

Хімічне очищення плат відбувається розчинами фосфатів, натрієвої соди, натрієвого лугу й ін. При постійній роботі з розчинами часті різноманітні хронічні поразки шкіри. Дуже небезпечно влучення навіть найменших кількостей NaOH в очі.

У процесі хімічного медніння застосовуються шкідливі речовини: сірчані, соляні, азотна кислоти, хлорна мідь, хлористий палладій, гідроокис натрію, сегнетова сіль, трихлоретилен.

Для травлення міді з проблемних ділянок плат використовуються ряд травників: хлорне залізо, персульфат амонію, хлорна мідь, сплав ”Розе”, хромовий ангідрид із сірчаною кислотою і ряд інших є токсичними речовинами. До роботи з цими травниками допускаються особи, що навчені безпечним прийомам роботи і пройшли інструктаж на робочих.


ВИСНОВОК


У результаті виконання дипломного проекту був розроблений комплект конструкторської документації на прилад “Детонометр”. Цей документ на прилад у сукупності визначає склад і устрій приладу і вміщає необхідні данні для його виконання, дає опис приладу і принципи його роботи, а також обгрунтування прийнятих при його розробці технічних і техніко-економічних рішень. Розроблений детонометр придатний до масового випуску на конвеєрній лінії, тому що технологічний процес виготовлення виробу відповідає вимогам технологічності, виготовляється при мінімальних затратах праці і відповідає експлуатаційним нормам.

В результаті розробки детонометра був зроблений розрахунок плати, надійності, а також тансформатора та стабілізованого блока живлення. Також була розроблена маршрутна технологія виготовлення друкованої плати. В результаті розрахунку економічного розділу була розрахованв оптова ціна виробу – 104,36 грн.

Прилад має високу надійність, тобто здатний безвідмовно виконувати задані функції, тобто вимірювати відхилення швидкості магнітної стрічки та коефіцієнт детонації у відповідних умовах експлуатації протягом досить тривалого часу. В конструкції максимально використані стандартні і нормалізовані вироби. Детонометр має невеликі габаритні розміри, споживає малу кількість електроенергії. Прилад простий і зручний в експлуатації.



Вступ


Бурхливий розвиток науки і техніки на сучасному етапі науково-технічної революції, проникнення людини в космос і глибини океану, ретельне вивчення природних ресурсів нашої планети призводить до створення великих обсягів інформації, необхідності передачі по каналах зв'язку потужних інформаційних потоків і представлення її у вигляді, зручному для сприйняття людини або обробки машиною. Для одержання, передачі й обробки інформації створюються спеціальні інформаційні системи, до числа яких відносяться комплекси звукового і телевізійного віщання, системи зв'язку і телеметрії, інформаційні підсистеми АСУ й ін.

Виконання перерахованих і багатьох інших завдань неможливо без пристроїв, що запам'ятовують, у якості яких використовуються апарати магнітного запису (АМЗ). Сучасні АМЗ - складні пристрої, що входять до складу великих радіокомплексів і забезпечують можливість їх функціонування. Можна без перебільшення сказати, що без АМЗ були б неможливі такі сучасні напрямки науки і техніки, як космонавтика, обчислювальна техніка, телеметрія і керування, наукове приладобудування.

Магнітний запис розвивається на стику багатьох наук - радіоелектроніки, точної механіки, автоматики, фізики, хімії. Цим, з одного боку, визначається складність взаємодії окремих вузлів АМЗ і, з іншого боку, складність аналізу явищ, що відбуваються в процесі запису - відтворення. Цим же пояснюється і той факт, що розробкою АМЗ зайняті фахівці різного профілю, причому ті, хто, наприклад, зайнятий конструюванням транспортуючого механізму або розробкою носіїв запису в силу неминучої спеціалізації не завжди достатньо ясно уявляють собі, які вимоги до розроблювальних ними вузлів АМЗ пред'являє обраний метод перетворення сигналу. У силу цієї ж спеціалізацїї основні публікації в галузі магнітного запису присвячені окремим аспектам теорії і техніки запису, а розроблювачів апаратури, як правило, цікавить питання про те, яким чином зміна параметрів окремих блоків або вузлів АМЗ позначиться на результуючих характеристиках системи в цілому, які вимоги варто пред'явити до вузлів АМЗ із тим, щоб забезпечити з мінімальною витратою засобів необхідні метрологічні характеристики апарата і т.д.

У ще більш складному становищі знаходяться користувачі АМЗ. Вирішуючи задачу про придатність АМЗ у проектованій системі, вони вимушені користуватися комплексом показників, що наводяться у паспортах на АМЗ, таких як амплітудно-частотна характеристика, нелінійні перекручування, коефіцієнт коливань швидкості, динамічний діапазон. Проте, із погляду споживачів, найбільший інтерес представляє оцінка того, на скільки спотвориться по заданому критерії сигнал у процесі запису - відтворення і як ці перекручування позначаться на результуючих метрологічних характеристиках комплексу в цілому. Якщо врахувати, що навіть той самий апарат може виявитися «точним» або «неточним» у залежності від виду обробки вихідного сигналу, то стають ясними причини багатьох невдач і навіть гірких розчарувань, що настигли фахівців, що намагалися розглядати АМЗ як «чорну шухляду» і застосовувати на удачу узяті апарати в розроблювальних системах передач і обробки інформації. Не випадково і те, що АМЗ дуже часто виявляються самим «вузьким місцем» великих радіокомплексів і тому обмежують їхньі можливості.



Поз. познач.

Найменування Кільк. Примітка




Конденсатори КМ-6 ОЖ0.460.171 ТУ


Конденсатори КСО-2 ОЖ0.461.082 ТУ


Конденсатори К73-24а ОЖ0.461.139 ТУ


Конденсатори К76П-1б ОЖ0.461.028 ТУ


Конденсатори К50-6 ОЖ0.464.031 ТУ

С1

КМ-6-П33-1000 пФ±10%

1


С2

КСО-2-П33-1500 пФ±10%

1


С3

КМ-6-П33-1500 пФ±10%

1


С4

КСО-2-П33-1500 пФ±10%

1


С5

КМ-6-М1500-0,01 мкФ±10%

1


С6

КМ-6-М750-6800 пФ±10%

1


С7

КМ-6-Н90-1 мкФ±10%

1


С8

КМ-6-Н30-0,022 мкФ±10%

1


С9

КМ-6-Н30-0,1 мкФ±10%

1


С10

К73-24а-820 пФ±5%

1


С11

К73-24а-0,047 мкФ±5%

1


С12

КМ-6-Н30-0,068 мкФ±10%

1


С13

КМ-6-Н90-1 мкФ±10%

1


С14

К76П-1б-22 мкФ±5%

1


С15

К73-24а-1 мкФ±5%

1


С16

К50-6-10В-50 мкФ±10%

1


С17

КМ-6-Н30-0,068 мкФ±10%

1


С18

К73-24а-0,1 мкФ±5%

1


С19,С20

К50-6-15В-20 мкф±10%

2


С21

КМ-6-Н30-0,1 мкФ±10%

1


С22…С24

К50-6-25В-200 мкФ±10%

3


С25…С27

К50-6-25В-50 мкФ±10%

3











Р-4260.024.001ПЕ3






Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Розроб. Шестопал

ДЕТОНОМЕТР

Перелік елементів
Літ. Аркуш Аркушів
Перевір. Пашковська




1

5





СБТ КДАВТ
Н Контр. Пашковська

Затверд.


Поз.

познач.

Найменування Кільк. Примітка

Мікросхеми К155 бко.348.006 ТУ


Мікросхеми К574 бко.348.350 ТУ




Мікросхеми К140 бко.348.095 ТУ


DA1

К140УД7

1


DA2

К574УД1А

1


DA3,DA4

К140УД8А

2


DA5

К140УД6

1


DA6

К140УД8А

1


DA7

К140УД7

1


DD1

К155АГ1

1






FU1

Запобіжник ВП1-1-3А ОЮ0.480.003 ТУ

1






HL1

Лампа ТН-02-15В ГОСТ 9005-9

1





РА1

Мікроамперметр М592А-100мкА ТУ 25-04.2222-78

1


РА2

Мікроамперметр М1690А-200мкА ТУ 25-04.2750-78

1







Резистори МЛТ ГОСТ 7113-78




Резистори СП3-22а ГОСТ 23386-78




Резистори СП3-4аМ ГОСТ 22378-77



R1

СП3-22-0,25-5,1 кОм±10%

1


R2

МЛТ-0,25-30 кОм±10%

1


R3

МЛТ-0,25-20 кОм±10%

1


R4

МЛТ-0,25-68 кОм±10%

1


R5

МЛТ-0,25-820 кОм±10%

1


R6

МЛТ-0,25-15 кОм±10%

1


R7

МЛТ-0,25-27 кОм±10%

1


R8

МЛТ-0,25-33 кОм±10%

1


R9

МЛТ-0,25-3,3 кОм±10%

1


R10

МЛТ-0,25-1 МОм±10%

1


R11,R12

МЛТ-0,25-10 кОм±10%

2







Р-4260.024.001ПЕ3

Арк.





2

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Поз.

познач.

Найменування Кільк. Примітка

R13

МЛТ-0,25-56 кОм±10%

1


R14

СП3-22-0,25-10 кОм±10%

1


R15

МЛТ-0,25-100 кОм±10%

1

R16,R17

МЛТ-0,25-6,8 кОм±10%

2


R18

МЛТ-0,25-1 кОм±10%

1


R19,R20

МЛТ-0,25-10 кОм±10%

2


R21

МЛТ-0,25-100 кОм±10%

1


R22

МЛТ-0,25-120 кОм±10%

1


R23

МЛТ-0,25-6,8 кОм±10%

1


R24,R25

МЛТ-0,25-120 кОм±10%

2


R26

МЛТ-0,25-470 кОм±10%

1


R27

МЛТ-0,25-120 кОм±10%

1


R28

МЛТ-0,25-15 кОм±10%

1


R29

МЛТ-0,25-200 кОм±10%

1

R30

МЛТ-0,25-3,9 кОм±10%

1


R31

МЛТ-0,25-15 кОм±10%

1


R32

МЛТ-0,25-33 кОм±10%

1


R33

МЛТ-0,25-200 кОм±10%

1


R34

МЛТ-0,25-5,1 кОм±10%

1


R35

СП3-4аМ-0,25-470 Ом±10%

1


R36

МЛТ-0,25-33 кОм±10%

1


R37

МЛТ-0,25-3,3 кОм±10%

1


R38

СП3-22-0,25-10 кОм±10%

1


R39

СП3-22-0,25-100 кОм±10%

1


R40

МЛТ-0,25-500 кОм±10%

1


R41

МЛТ-0,25-1,51 МОм±10%

1


R42

МЛТ-0,25-5,03 МОм±10%

1


R43

МЛТ-0,25-15,1 МОм±10%

1


R44

МЛТ-0,25-470 Ом±10%

1


R45

МЛТ-0,25-620 кОм±10%

1


R46

МЛТ-0,25-12 Ом±10%

1


R47

МЛТ-0,25-10 кОм±10%

1







Р-4260.024.001ПЕ3

Арк.





3

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Поз.

познач.

Найменування Кільк. Примітка

R48

МЛТ-0,25-47 кОм±10%

1


R49

МЛТ-0,25-20 кОм±10%

1


R50,R51

МЛТ-0,25-510 Ом±10%

2

R52,R53

МЛТ-0,25-27 кОм±10%

2


R54,R55

МЛТ-0,25-47 кОм±10%

2


R56,R57

МЛТ-0,25-1 МОм±10%

2


R58

МЛТ-0,25-1 МОм±10%

1


R59...R61

МЛТ-0,25-560 Ом±10%

3


R62

МЛТ-0,25-10 кОм±10%

1


R63

МЛТ-0,25-10 кОм±10%

1


R64

МЛТ-0,25-4,7 кОм±10%

1


R65

МЛТ-0,25-1 МОм±10%

1


R66

СП3-22-0,25-4,7 кОм±10%

1


R67

МЛТ-0,25-4,7 кОм±10%

1


R68

МЛТ-0,25-47 кОм±10%

1

R69

МЛТ-0,25-1,2 кОм±10%

1






SA1

Перемикач П2К ЕЩ0.360.037 ТУ

1


SA2

Перемикач ПГЗ ОЮ0.360.048 ТУ

1


SA3

Перемикач П2К ЕЩ0.360.037 ТУ

1






TV1

Трансформатор ТА1-220/25-50 ОЮ0.470.001 ТУ

1







Діоди КД521А,Д ДРЗ.362.035 ТУ




Діоди ГД507А ТТ3.362.064 ТУ




Стабілітрони Д814А,Б аА0.336.207 ТУ




Стабілітрони Д818Е СМЗ.362.045 ТУ




Стабілітрони КС133А СМЗ.362.812 ТУ




Світлодіод АЛ307Б аА0.336.076 ТУ




Випрямний блок КЦ407А аА0.336.116 ТУ



VD1,VD2

КД521А

2


VD3,VD4

КД521Д

2







Р-4260.024.001ПЕ3

Арк.





4

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Поз.

познач.

Найменування Кільк. Примітка

VD5

КС133А

1


VD6,VD7

КД521Д

2


VD8,VD9

КД521А

2

VD10,VD11

Д818Е

2


VD12...VD17

ГД507А

6


VD18,VD19

КЦ407А

2


VD20

Д814Б

1


VD21

ГД507А

1


VD22

Д814А

1


VD23

Д814Б

1


VD24

АЛ307Б

1


VD25

Д814Б

1


VD26

Д814А








Транзистори

VT1

КТ3102Д аА0.336.122 ТУ

1

VT2

КП303Е Ц20.336.601 ТУ

1


VT3

КТ503Б аА0.336.183 ТУ

1


VT4

КП301В ЖКЗ.365.220 ТУ

1


VT5

КТ815Б аА0.336.185 ТУ

1


VT6

КТ814Б аА0.336.184 ТУ

1


VT7

КТ815Б аА0.336.185 ТУ

1


VT8

КТ361Г ФЫ0.336.201 ТУ

1


VT9

КП301В ЖКЗ.365.220 ТУ

1






XP1

Вилка 2РТТ ГЕ0.364.120 ТУ

1







Роз’єми



XS1

Г4Ч НРЯ3.647.036-11 Сп

1


XS2,XS3

ПК-005 ЖА2.236.000

2















Р-4260.024.001ПЕ3

Арк.





5

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата

Формат

Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.










Документація








А1



Р-4260.024.002СК

Складальне креслення

1













Деталі









А1


1

Р-4260.024.002

Плата

1












Стандартні вироби













Резистори







ГОСТ 23386-78





2


СП3-22а-4,7 кОм±10%

1

R66



3


СП3-22а-5,1 кОм±10%

1

R1



4


СП3-22а-10 кОм±10%

2

R14,R38



5


СП3-22а-100 кОм±10%

1

R39












Інші вироби












6


Випрямний блок КЦ407А

2

VD18,VD19





аА0.336.185 ТУ







Діоди





ДРЗ.362.035 ТУ



7


КД521А

4

VD1,VD2







VD8,VD9



8


КД521Б

4

VD3,VD4







VD6,VD7













Р-4260.024.002






Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Розроб. Шестопал

Плата

Літ. Аркуш Аркушів
Перевір. Пашковська




1

5





СБТ КДАВТ
Н Контр. Пашковська

Затверд.


Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


9


Діод ГД507А

7

VD12...VD17




ТТ3.362.045 ТУ














Конденсатори





ОЖ0.464.031 ТУ





10


К50-6-10В-50 мкФ±10%

1

С16


11


К50-6-15В-20 мкФ±10%

2

С19,С20


12


К50-6-25В-50 мкФ±10%

3

С25…С27


13


К50-6-25В-200 мкФ±10%

3

С22…С24




Конденсатори







ОЖ0.461.139 ТУ





14


К73-24а-820 пФ±5%

1

С10



15


К73-24а-0,047 мкФ±5%

1

С11



16


К73-24а-0,1 мкФ±5%

1

С18



17


К73-24а-1 мкФ±5%

1

С15





Конденсатор





18


К76П-1б-22 мкФ±5%

1

С14





ОЖ0.461.028 ТУ







Конденсатори







ОЖ0.460.171 ТУ





19


КМ-6-П33-1000 пФ±10%

1

С1



20


КМ-6-П33-1500 пФ±10%

1

С3



21


КМ-6-М750-6800 пФ±10%

1

С6



22


КМ-6-Н30-0,01 мкФ±10%

1

С5



23


КМ-6-Н30-0,022 мкФ±10%

1

С8



24


КМ-6-Н30-0,068 мкФ±10%

2

С12,С17



25


КМ-6-Н30-0,1 мкФ±10%

2

С9,С21



26


КМ-6-Н90-1 мкФ±10%

2

С7,С13





Конденсатор





27


КСО-2-1500 пФ±10%

2

С2,С4





ОЖ0.461.082 ТУ















Р-4260.024.002

Арк.





2

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


28


Мікросхема К155АГ1

1

DD1





бко.348.006 ТУ







Мікросхеми







бко.348.095 ТУ





29


К140УД6

1

DA5



30


К140УД7

2

DA1,DA7



31


К140УД8А

3

DA3,DA4







DA6





Мікросхема





32


К574УД1А

1

DA2





бко.348.350 ТУ














Резистори







ОЖ0.467.108 ТУ





33


МЛТ-0,25-12 Ом±10%

1

R46



34


МЛТ-0,25-470 Ом±10%

2

R35,R44



35


МЛТ-0,25-510 Ом±10%

2

R50,R51



36


МЛТ-0,25-560 Ом±10%

3

R59...R61



37


МЛТ-0,25-1 кОм±10%

1

R18



38


МЛТ-0,25-1,2 кОм±10%

1

R69



39


МЛТ-0,25-3,3 кОм±10%

2

R9,R37



40


МЛТ-0,25-3,9 кОм±10%

1

R30



41


МЛТ-0,25-4,7 кОм±10%

2

R64,R66



42


МЛТ-0,25-5,1 кОм±10%

1

R34



43


МЛТ-0,25-6,8 кОм±10%

3

R16,R17,







R23



44


МЛТ-0,25-10 кОм±10%

7

R11,R12







R14,R19







R20,R38







R47



45


МЛТ-0,25-15 кОм±10%

3

R6,R28







R31






Р-4260.024.002

Арк.





3

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


46


МЛТ-0,25-20 кОм±10%

2

R49,R3



47


МЛТ-0,25-27 кОм±10%

3

R7,R52







R53



48


МЛТ-0,25-30 кОм±10%

1

R2



49


МЛТ-0,25-33 кОм±10%

3

R8,R32







R36



50


МЛТ-0,25-47 кОм±10%

4

R54,R55







R48,R68



51


МЛТ-0,25-56 кОм±10%

1

R13



52


МЛТ-0,25-68 кОм±10%

1

R4



53


МЛТ-0,25-100 кОм±10%

2

R15,R21



54


МЛТ-0,25-120 кОм±10%

4

R22,R24







R25,R27



55


МЛТ-0,25-200 кОм±10%

2

R29,R33



56


МЛТ-0,25-500 кОм±10%

1

R40



57


МЛТ-0,25-620 кОм±10%

1

R45



58


МЛТ-0,25-820 кОм±10%

1

R5



59


МЛТ-0,25-1 МОм±10%

5

R10,R56







R57,R58







R65



60


МЛТ-0,25-1,51 МОм±10%

1

R41



61


МЛТ-0,25-5,03 МОм±10%

1

R42



62


МЛТ-0,25-15,1 МОм±10%

1

R43












Стабілітрони







аА0.336.207 ТУ





63


Д814А

2

VD22,VD26


64


Д814Б

3

VD20,VD23






VD25



65


Стабілітрон Д818Е

2

VD10,VD11




СМЗ.362.045 ТУ















Р-4260.024.002

Арк.





4

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


66


Стабілітрон КС133А

1

VD5





СМЗ.362.812 ТУ












67


Транзистор КП301В

2

VT4,VT9





ЖКЗ.365.220 ТУ





68


Транзистор КП303Е

1

VT2





ЦГ0.336.601 ТУ





69


Транзистор КТ3102Д

1

VT1





аА0.336.122 ТУ





70


Транзистор КТ361Г

1

VT8





ФЫ0.336.201 ТУ





71


Транзистор КТ503Б

1

VT3





аА0.336.183 ТУ





72


Транзистор КТ814Б

1

VT6





аА0.336.184 ТУ





73


Транзистор КТ815Б

2

VT5,VT7





аА0.336.185 ТУ
















































































































Р-4260.024.002

Арк.





5

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата

Формат

Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.










Документація











Р-4260.024.001СК

Складальне креслення

1





Р-4260.024.001Е1

Схема електрична структурна

1





Р-4260.024.001Е3

Схема електрична принципова

1





Р-4260.024.001ПЕ3

Перелік елементів

1













Складальні одиниці











1

Р-4260.024.002СК

Плата

1













Деталі





2

Р-4260.024.003

Амортизатор гумовий

4




3

Р-4260.024.004

Кришка

1




4

Р-4260.024.005

Основа

1




5

Р-4260.024.006

Передня панель

1




6

Р-4260.024.007

Ручка

1




7

Р-4260.024.008

Хомут

1












Стандартні ироби





8


Гайка М3.6Н5.016

12






ГОСТ 5927-70












9


Гвинт В.М3-6д6.36.016

16






ГОСТ 17473-80












10


Гвинт В.М3-6д10.36.01

4






ГОСТ 17473-80








Р-4260.024.001






Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Розроб. Шестопал

Плата

Літ. Аркуш Аркушів
Перевір. Пашковська




1

3





СБТ КДАВТ
Н Контр. Пашковська

Затверд.


Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


11


Патрон І-3,212-20.02

1





ОСТ4.822.000










12


Тримач запобіжника ДП-6

1





ОЮ0.810.000 ТУ










13


Шайба 3.04.019

12





ГОСТ 11371-78










14


Шайба 3 65Г 016

12





ГОСТ 6402-70












15


Резистор СП3-4аМ







ГОСТ 22738-71











Інші вироби



16








Вилка 2РТТ

1





ГЕ0.364.120 ТУ










17


Запобіжник ВП1-1

1

FU1




ОЮ0.480.003 ТУ










18


ЛампаТН-02-15В

1

HL1




ГОСТ 9005-9










19


Мікроамперметр М592А-100мкА

1

PA2




ТУ 25-04.2222-78




20


Мікроамперметр М1690А-200мкА

1

PA1





ТУ 25-04.2750-78






















Р-4260.024.001

Арк.





2

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата
Формат Зона Поз. Позначення Найменування Кільк. Прим.


21


Перемикач ПГ3

1

SA2





ОЮ0.360.048 ТУ




22


Перемикачі П2К

2

SA1,SA3




ЕЩ0.360.037 ТУ










23


Роз’єм Г4Ч НРЯ3.647.036-11 Сп

1

XS1




ОСТ4Г0.364.004


3



24


Роз’єми ПК-005

2

XS2,XS





ЖА2.236.000












25


Світлодіод АЛ307Б

1

VD24





АА0.336.076 ТУ












26


Трансформатор ТA1-220/25-50

1

TV1





ОЮ0.470.001 ТУ












27


Шнур мережний

1






ЯЫ4.860.010














Матеріали





28


Провід МГШВ 0,12 мм2

0,2м






ГОСТ 11326.70-79














































































Р-4260.024.001

Арк.





3

Зм. Арк. № докум. Підпис Дата

Зм.

Арк.

Аркуш

2

Розроб.

Н.контр.……..

Літ.

Аркушів

СБТ КДАВТ З МІСТ

Стор.

Вступ…………………………………………………………………….......4

1. Загальний розділ……………………………………………….....…..6

1.1. Призначення присторою, що проектується………………....…..6

1.2. Опис схеми електричної струнтурної…………………….….......7

1.3. Опис схеми електричної принципової………………….…….....8

1.4. Обгрунтування вибору елементної бази…………..……….......11

2. Розрахунковий розділ…………………………………………..…..17

2.1. Розрахунок надійності попередній…………….…………....….17

2.2. Конструктивний розрахунок друкованої плати…………….....20

2.3. Конструктивний розрахунок трансформатора..............….…....33

2.4. Розрахунок випрямляча та стабілізатора....................................37

3. Конструкторський розділ…………………………………………46

3.1. Обгрунтування та опис вибраної конструкції…………….…...46

3.2. Обгрунтування вибору монтажу, матеріалів та покриття….....47

3.3. Аналіз технологічності конструкції…………………………....50

3.4. Технічні умови………………………………………………..….53

4. Технологічний розділ……………………………………………....60

4.1. Вибір типу виробництва……..……………………………….....60

4.2. Обгрунтування вибору технологічного процесу……..…….….60

4.3. Розрока маршрутної технології зборки друкованого вузла…..62

5. Економічний розділ…………………………………………….…..64

5.1. Розрахунок вартості основних, допоміжних матеріалів та купованих виробів і напівфабрикатів……………………………………..65

5.2. Розрахунок корисного фонду часу……………………………..68

5.3. Розрахунок параметрів потокової лінії………………………...69

5.4. Розрахунок чисельності працюючих і кількості робочих місць………………………………………………………………………....72

5.5. Розрахунок фонду заробітної плати працюючих……………...74

5.6. Розрахунок собівартості виробу………………………………..77

5.7. Розрахунок техніко-економічних показників дільниці…….....80

5.8. Аналіз беззбитковості та розрахунок цільового прибутку.…..81

Стор.

6. Заходи з техніки безпеки та протипожежного захисту……84

6.1. Загальні питання організації техніки безпеки на радіотехнічному підприємстві………………………………………..…...84

6.2. Заходи з техніки безпеки та протипожежному захисту на робочому місці………………………………………………………….…..85

6.3. Розробка заходів з охорони оточуючого середовища…………88

Висновки………………………………………………………………….91

Список літератури……………………………………………………..92

Додатки:

Перелік елементів

Специфікація до плати Специфікація до виробу

2. РОЗРАХУНКОВИЙ РОЗДІЛ


2.1. Розрахунок надійності попередній

2.1.1. Розраховуємо сумарну інтенсивність відмов елементів, для чого заповнюємо таблицю 2.1.

Таблиця 2.1

Інтенсивність відмов елементів

Найменування елементів

Кількість елементів, шт.

Інтенсивність відмови 1 елемента

Інтенсивність відмови n елементів

1. Резистор МЛТ-0,25

63

0,02

1,26

2. Резистор СП3-4аМ-

1

0,03

0,03

3. Резистор СП3-22

5

0,05

0,25

4. Світлодіод АЛ307Б

1

0,13

0,13

5. Діод КД521А

4

0,558

2,232

6. Діод КД521Д

4

0,558

2,232

7. Діод ГД507А

7

0,558

3,906

8. Діод Д814А

2

0,06

0,12

9. Діод Д814Б

3

0,06

0,18

10. Стабілітрон КС133А

1

0,14

0,14

11. Стабілітрон Д818Е

2

0,059

0,118

12. Транзистор КТ815Б

2

0,05

0,1

13. Транзистор КТ814Б

1

0,037

0,037

14. Транзистор КТ3102Д

1

0,05

0,05

15. Транзистор КП303Е

1

0,3

0,3

16. Транзистор КТ503Б

1

0,05

0,05

17. Транзистор КП301В

2

0,1

0,2

18. Транзистор КТ361Г

1

0,037

0,037

19. Випрямний блок КЦ407А

2

1,513

3,026

20. Мікросхема К155АГ1

1

0,22

0,22

21. Мікросхема К140УД7

2

0,3

0,6

22. Мікросхема К140УД6

1

0,23

0,23

23. Мікросхема К574УД1А

1

0,66

0,66

24. Мікросхема К140УД8А

3

0,23

0,69

25. Конденсатор К50-6

9

0,05

0,45

26. Конденсатор КСО-2

4

0,05

0,2

27. Конденсатор КМ-6

9

0,02

0,18

28. Конденсатор К76П-1б

1

0,05

0,05

29. Конденсатор К73-24а

4

0,02

0,08

30. Перемикач ПГЗ

1

0,5

0,5

31. Перемикач П2К

2

0,5

1

32. Трансформатор

1

3,2

3,2

33. Міліамперметр

2

0,5

1

34. Шнур живлення

1

0,1

0,1

35. Вилка мережна

1

0,5

0,5

36. Запобіжник

1

0,1

0,1

37. Роз’ємні з’єднання

3

0,1

0,3

Продовження таблиці 2.1

Найменування елементів

Кількість елементів, шт.

Інтенсивність відмови 1 елемента

Інтенсивність відмови n елементів

38. Лампа

1

0,5

0,5

39. З’єднання пайкою

401

0,04

16,04

Всього:

-

-

40,998


2.1.2. Знаходимо середній час безвідмовної роботи виробу:

год., (2.1)

де = 40,998·10-6 1/год. – сумарна інтенсивність відмов елементів.

2.1.3. Визначаємо ймовірність безвідмовної роботи приладу для 10 значень Т:

, (2.2)

Для цього складемо програму для розрахунку на мікрокалькуляторі “Микроэлектроника МК-61”, яка наведена в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Програма для розрахунку ймовірності безвідмовної роботи приладу

Адреса

Клавіша

Код

00

Пхb

6-

01

Пxa

6L

02

Х

12

03

/–/

0L

04

F ех

16

05

С/П

50

Ra

tRb

Т1 = 2,4·103 год.;

Т2 = 4,8·103 год.;

Т3 = 7,2·103 год.;

Т4 = 9,6·103 год.;

Т5 = 12·103 год.;

Т6 = 14,4·103 год.;

Т7 = 16,8·103 год.;

Т8 = 19,2·103 год.;

Т9 = 21,6·103 год.;

Т10 = 24·103 год.;


2.1.4. По результатам розрахунків будуємо графік Р (t) (рис. 2.1), який показує інтенсивність безвідмовної роботи приладу.


Висновок: в результаті розрахунку надійності було розраховано середній час безвідмовної роботи виробу Т = 24391,43 год., а також сумарну інтенсивність відмов елементів  = 40,998·10-6 1/год.

2.2. Конструктивний розрахунок друкованої плати

2.2.1. Розраховуємо площу плати, що необхідна для розміщення елементів, для чого заповнюємо таблицю 2.3.

Таблиця 2.3

Параметри елементів плати

Найменування елемента Кількість елементів Дов-жина, мм Шири-на, мм

Площа одного елемента, мм2

Площа  елементів, мм2

Діа-метр виво-ду, мм

1. Резистор ММЛТ-0,25

2. Діод КД521А

3. Діод КД521Д

4. Стабілітрон КС133А

5. Стабілітрон Д818Е

6. Діод ГД507А

7. Транзистор КТ3102Д

8. Транзистор КП303Е

9. Транзистор КТ503Б

10. Транзистор КП301В

11. Транзистор КТ361Г

12. Мікросхема К155АГ1

13. Мікросхема К140УД8А

14. Мікросхема К140УД7

15. Мікросхема К574УД1А

16. Мікросхема К140УД6

17. Резистор СП3-44А-0,25

18. Конденсатор КМ-6-1000пФ

19. Конденсатор КМ-6-1500пФ

20. Конденсатор КМ-6-0,01мкФ

21. Конденсатор КМ-6-6800пФ

22. Конденсатор КМ-6-1мкФ

23. Конденсатор КМ-6-0,1мкФ

24. Конденсатор КМ-6-0,022мкФ

25. Конденсатор КМ-6-0,068мкФ

26. Конденсатор КСО-2-1500пФ

27. Конденсатор К73-24а-0,047мкФ

28. Конденсатор К73-24а-0,1мкФ

29. Конденсатор К76п-1б-22мкФ

30. Конденсатор К73-24а-1мкФ

31. Конденсатор К50-6-16В-20мкФ

32. Конденсатор К50-6-16В-50мкФ

33. Конденсатор К73-11-820пФ

34. Конденсатор К50-6-25В-200мкФ

35. Конденсатор К50-6-25В-50мкФ

36. Стабілітрон Д814А

37. Стабілітрон Д814Б

38. Транзистор КТ815Б

39. Транзистор КТ814Б

40. Випрямний блок КЦ407А

63

4

4

1

2

7

1

1

1

2

1

1

3

2

1

1

5

1

1

1

1

2

2

1

2

2

1

1

1

1

2

1

1

3

3

2

3

2

1

1

7

15

3,8

15

15

7,5

5,84

5,84

5,2

5,84

7,2

19,5

10,4

10,4

10,4

10,4

11

9,5

12

9,5

9,5

14

12

7,5

9,5

18

11

11

48

19

7,5

10,5

13

18

14

15

15

7,8

7,8

8

3

7

1,9

7

7

3

5,84

5,84

4,2

5,84

3

6

9,5

9,5

9,5

9,5

11

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

11

6,3

6,3

22

9

7,5

10,5

6

18

14

7

7

2,8

2,8

7,5

21

105

7,22

105

210

22,5

34,11

34,11

21,84

34,11

21,6

117

98,8

98,8

98,8

98,8

121

57

72

57

57

84

72

45

57

198

69,3

69,3

1056

171

56,25

110,25

78

324

196

05

105

21,84

21,84

60

1323

420

28,88

105

210

157,5

34,11

34,11

21,84

68,22

21,6

117

296,4

197,6

98,8

98,8

605

57

72

57

57

168

144

45

114

396

69,3

69,3

1056

171

112,5

110,25

78

972

588

210

315

43,88

21,84

120

0,6

0,6;1

0,558

0,6;1

0,6;1

0,5

0,5

0,5

0,68

0,5

0,2

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,8

0,6

0,7

0,7

0,7

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

1

0,6

0,5

0,5

0,7

0,8

0,8

0,6;1

0,6;1

0,88

0,88

0,8

2.2.2. Розраховуємо установчу площу елементів:

Sуст = Куст·S = 1,5·8884,73 = 13327,1 мм2, (2.3)

де Куст = 1,5 – коефіцієнт установки елементів;

SN = 8884,73 – сумарна площа елементів (див. табл.2.3).

2.2.3. Розраховуємо площу плати для установки елементів:

мм2, (2.4)

де Квик = 0,5 – коефіцієнт використання елементів.

2.2.4. Розраховуємо площу, необхідну для елементів кріплення плати. Так як розмір плати великий, то вона буде кріпитися чотирма гвинтами М3, для котрих необхідних отвори діаметром 3,4 мм.

Sкріп = ·10·10 = 4·10·10 = 400 мм2, (2.5)

де  = 4 – число кріпильних отворів.

2.2.5. Знайдемо площу, необхідну для розміщення під'єднувальних металізованих отворів для під'єднання до плати інших частин схеми:

Sотв = Ко·5·10 = 24·5·10 = 1200 мм2, (2.6)

де Ко = 21 – кількість під'єднувальних отворів.

2.2.6. Визначаємо загальну площу плати:

Sпл = S + Sкріп + Sотв = 26654,2 + 400 + 1200 = 28254,2 мм2, (2.7)

Виходячи з отриманого значення визначаємо гостовані розміри плати 12: S = 28500 мм2 = 150190 мм.


Информация о работе «Детонометр разработка конструкции»
Раздел: Радиоэлектроника
Количество знаков с пробелами: 164335
Количество таблиц: 52
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх