3. Аналіз конкуренції

Для ефективної діяльності нашої піцерії варто вивчити інформацію про конкурентів: які послуги вони пропонують, яка ціна на послуги і яке коло клієнтів, що обслуговуються.

Як було сказано вище, аналогів такому закладові, як наша піце-рія, в місті немає, але при цьому в центрі міста (поблизу планованого місця відкриття нашої піцерії) розташовано 5 кафе і 1 ресторан, що з певної точки зору можна вважати потенційними конкурентами (ілюстративний матеріал представлено у додатку А). Щоб переконається в тому, що дані заклади не будуть нести реальної конкурентної погрози для нашої піцерії, необхідно проаналізувати кожний з них (табл. 3.1).

Таблиця 1 Порівняльна оцінка основних конкурентних показників потенційних конкурентів нашої піцерії

Назва Показники
Рівень цін Наявність кухні Якість кухні Рівень сервісу Матеріальний достаток основної клієнтури
Наша Піцерія «Chelentano» середній + висока високий середній, високий
Ресторан «Україна» високий + висока високий високий
Кафе «Арлекін» високий + висока високий високий
Кафе «Лицар» середній + середня середній середній
Кафе «Тет-а-тет» середній - - середній середній
Кафе «Рандеву» середній - - середній середній
Кафе «Ласунка» середній низький середній, низький

Для аналізу цих закладів необхідно провести порівняльну оцінку їх основних конкурентних показників: рівня цін, наявності кухні, якості кухні, рівня сервісу, матеріального статку основної клієнтури.

З приведеної таблиці можна зробити висновок, що поблизу планованого місця розташування нашої піцерії немає закладу, у якому були б одночасно середні ціни, відмінна кухня і високий сервіс. Тому, запропонувавши все це нашим клієнтам, ми забезпечимо високий рівень попиту на нашу продукцію.

4. Стратегія маркетингу

Метою маркетингової політики є створення умов для роботи піцерії, при яких вона може успішно виконувати свої задачі.

До комплексу маркетингу входять заходи щодо наступних напрямків:

Товарна політика.

Ціноутворення.

Стимулювання збуту.

Реклама.

Головною метою проектованого підприємства є проникнення на ринок і наступне розширення ринкової частки. Основним товаром піцерії, безумовно, вважається піца, навколо неї будується весь асортимент. Тому в товарній політиці головний упор робиться на випуск піци в 10 варіантах, із різними начинками. Незаперечною умовою є її висока якість і відмінний смак. Це одна з конкурентних переваг підприємства. Для організації товарної політики піцерії необхідно застосувати кілька стратегій:

Стратегія сегментування, що дозволяє з'ясувати, скільки сегментів ринку необхідно охопити при реалізації послуг. Прийняття того або іншого рішення залежить від економічного значення окремих сегментів і поведінки конкурентів.

1.Стратегія розвитку й просування за рахунок того продукту, що користується найбільшим попитом.

2.Стратегія інновацій, що припускає створення нового продукту. При аналізі ціноутворення необхідно враховувати:

собівартість послуг;

ціни конкурентів на аналогічні послуги або послуги-замінники;

ціну, обумовлену попитом на дану послугу.

Стратегія ціноутворення орієнтована на запобігання спаду у збуті та мінімізацію впливу таких зовнішніх сил, як конкуренти й учасники каналів збуту. З усіх методів ціноутворення буде застосовано метод націнок. Його суть полягає в тому, що до собівартості кожної піци додається торговельна націнка (із метою одержання прибутку), що у свою чергу зменшується на суму ПДВ. З урахуванням динаміки цін і рівня інфляції роздрібні ціни будуть змінюватися. Методика розрахунку цін на підставі націнок дуже поширена і популярна з ряду причин, головна з яких полягає в тому, що продавці більше знають про витрати, чим про попит.

Необхідно відзначити, що реклама дуже тісно пов'язана з процесом установлення іміджу піцерії. Цілями проведення реклами є інформування споживачів про відкриття нового закладу громадського харчування, формування в них позитивної думки про піцерії, а також залучення якомога більшого числа клієнтів. Тому реклама буде мати, в основному, інформативний характер. Задача рекламної кампанії — забезпечити відвідуваність із перших днів роботи піцерії. Тому що ми — нова піцерія, то, щоб залучити більшу кількість покупців, на початку будуть випускатися красиві листівки і поширюватися серед жителів району, де буде розташовуватися заклад. Також будуть випущені і розіслані по прилеглих районах листівки з позначеною датою відкриття нової піцерії і докладною планом-схемою на зворотній стороні. Чималий успіх повинен принести барвистий яскравий плакат із рекламою нашої піцерії «Chelentano», розміщений на двох бігбордах. Серед бігбордів будуть відібрані ті, котрі розташовані у найбільш людних місцях, щоб люди, що проїжджають мимо, знали, де вони зможуть покуштувати смачної піци. Послуги з розміщення реклами на бігбордах надасть рекламне агентство із зовнішньої реклами «Плазма». Також планується розмістити рекламу на радіостанції «Авторадіо», тому що саме цю радіостанцію ми найчастіше чуємо в маршрутних таксі й жителі міста, що їдуть на роботу або навчання, будуть її часто чути.

Таблиця 2. Кошторис витрат на рекламу

Шляхи просування Ціна, грн Кількість Вартість у місяць, грн
1 2 3 4
Реклама на радіо («Авторадіо») 15 ЗО 450
Реклама на біг-бордах 1500 на кожному 2 3000
Розповсюдження рекламних листівок Роздача 7 коп./штука + печать по 10 коп./шт. 2000 Роздача 140 грн + друк 200 грн
РАЗОМ 3790
За місяць на рекламу планується витратити 3790 грн

Стимулювання продажів має багатоцільову спрямованість. Головним об'єктом впливу є споживач, що має найбільшу значимість, і вся політика маркетингу зводиться до впливу саме на споживача. Крім того, необхідно стимулювати і персонал фірми. Працівники, які здатні і вміють показати товар у вигідному світлі, не будуть залишені без уваги з боку керівника компанії.

Стимулювання можна проводити також за допомогою кращого оформлення вітрини, швидше за все, це буде барвиста фотографія піци, що викликає апетит, із відповідним написом. Робота без обідньої перерви, із наданням знижок постійним клієнтам і при великих колективних заявках також допоможуть залучити частину клієнтів конкурентів. Надалі можливе розширення асортименту шляхом збільшення виробничої потужності. Увічливе, швидке обслуговування, різноманітний асортимент високоякісних виробів — усе це, безсумнівно, завоює симпатії споживачів.

Одним із напрямків public relations стане день відкритих дверей. У день відкриття піцерії можна організувати презентацію міні-піц із різними начинками, улаштувати конкурс із швидкісного поїдання піци з видачею коштовних призів, таких як обідів за півціни і безкоштовно. Не пізніше, ніж через місяць після відкриття піцерії, потрібно буде провести моніторинг тенденцій громадської думки щодо якості піци і сервісу.

Таблиця 3. Додаткові витрати на рекламу в день відкритих дверей

Найменування

Кількість, шт. Собівартість, грн

Безкоштовні міні-піци для дегустації:

-овочева

-Сан-Маріно

-чотири пори року

-екзотика

-по-болгарськи

-рибна

-по-угорськи

-Ліза з курятиною

-сирна

-фруктова

50

70

45

75

60

80

55

40

85

70

205

367,5

193,5

296,25

238,2

320 217,25

166 321,3 254,8

Разом 630 2579,8
Безкоштовний обід: Овочева медіум піца + салат «Мрія» + молочний коктейль + морозиво 20 290
Разом 650 2869,8

Щоб покупець прийшов ще раз, потрібна продукція вищої якості, дружня атмосфера спілкування, відкритість, швидке обслуговування. Варто використовувати будь-яку можливість, щоб показати покупцям, як їм раді, як високо їх цінують, як сподіваються, що вони захочуть розповісти про продукцію піцерії своїм знайомим, котрі зацікавляться й обов'язково прийдуть до нас. Варто відвести окреме місце спілкуванню з покупцями. У цьому полягає мистецтво успішного маркетингу. Чим більше буде спілкування з людьми, тим більше можна довідатися про їхні кулінарні смаки, симпатії й переваги. І згодом можна буде почати випікати піцу за прямим замовленням. А це набагато полегшить збут. Також потрібно пам'ятати, що даний бізнес, власне, полягає у встановленні і підтримуванні добрих дружніх зв'язків із своїми кращими клієнтами. А вони забезпечать підприємству найкращу й найефективнішу рекламу, що допоможе розвивати бізнес із найвищою віддачею вкладених коштів. Усе це сформує громадську думку про нашу піцерію.


Информация о работе «Маркетинговий аналіз проекту відкриття піцерії»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 67607
Количество таблиц: 18
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
35728
14
1

... і час обслуговування займають однакове третє місце. Якщо говорити про споживачів віком від 20-30 років, тут аналогічно більша кількість за відкриття, ніж проти відкриття пі церії, ціна на першому місці, якість – на другому, час обслуговування – на третьому, а сервіс – на четвертому, тому що у більшості громадян цього віку стає менше вільного часу. Говорячи про споживачів віком 30-40 років, то бі ...

Скачать
26521
4
2

... комерційні та творчі ідеї, які стимулюють продажі із короткі терміни. Також це комплекс заходів стимулюючого впливу, які прискорюють чи посилюють зворотну реакцію ринку. При відкритті підприємства на протязі одною тижня ми будемо використовувати стимулювання споживачів. Це дегустація товарів з використанням купонів, які дають право на доставку піци додому безкоштовно при попередньому замовленні. ...

Скачать
139265
24
9

... «Черкаси» 2.1 Управління змістом проекту, цілі та задачі Проект, що розглядається в межах цього дослідження, спрямований на створення підприємства з надання послуг громадського харчування. Задум проекту полягає у будівництві приміщення нового ресторану з яскраво вираженим національним колоритом, національною кухнею на високому рівні кулінарної майстерності, яка підкріплюється високим рі ...

Скачать
106981
5
25

... травня 2007 року. Рис.2.14. – Вихідні дані для технічного аналізу курсу золота по результатам торгів на Лондонській біржі у січні –травні 2007 року РОЗДІЛ 3 ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ РИНКУ ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ 3.1 Використання циклічного підходу (економічні цикли Еліота) для прогнозування руху ринку дорогоцінних металів «Поведінка ринкових цін не більш, ніж графі ...

0 комментариев


Наверх