8. Юридичні аспекти діяльності

Для створюваного підприємства обрано організаційно-правову форму — Товариство з обмеженою відповідальністю. Це одна з найбільш популярних форм господарчих товариств. Учасники такого товариства не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, у межах вартості внесених ними внесків. Якщо ж учасник уніс вклад до статутного капіталу товариства не цілком, то він несе відповідальність у межах вартості неоплаченої частини його внеску. Товариство ж не відповідає по зобов'язаннях своїх учасників. ТОВ може бути засновано однією особою, що стає його єдиним учасником або може згодом стати товариства з одним учасником, але не може мати як єдиного учасника інше господарче товариство, що складається з однієї особи. Число учасників товариства не повинне бути більш п'ятдесятьох.

Учасники товариства з обмеженою відповідальністю вправі:

брати участь у керуванні справами товариства в порядку, установленому законом і установчими документами товариства;

одержувати інформацію про діяльність товариства та знайомитися з його бухгалтерськими книгами й іншою документацією у встановленому його установчими документами порядку;

брати участь у розподілі прибутку;

продати або іншим способом уступити свою частку в статутному капіталі товариства або її частину одному або декільком учасникам даного товариства в порядку, передбаченому законом і статутом товариства;

у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших його учасників;

одержати у випадку ліквідації товариства частину майна, що залишилося після розрахунків із кредиторами, або його вартість.

Учасники товариства зобов'язані:

вносити внески у порядку, у розмірах, у складі й у терміни, що передбачені законом і установчими документами товариства;

не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність товариства.

Первісний капітал складається з позикових коштів банку в розмірі 150000 грн. Передбачається створювати статутний капітал у розмірі позикових коштів, резервний фонд у розмірі 5% від прибутку. Вищим органом товариства є загальні збори учасників товариства. Загальні збори учасників товариства можуть бути черговими або позачерговими. Всі учасники товариства мають право бути присутнім на загальних зборах учасників товариства, брати участь в обговоренні питань порядку денного і голосувати при прийнятті рішень. Виконавчий одноособовий орган товариства в особі директора обирається загальними зборами учасників товариства на 2 роки, але його повноваження можуть бути припинені за рішенням загальних зборів учасників або по власній заяві.

Для того, щоб відкрити підприємство, знадобляться наступні документи:

Статут підприємства;

Договір з енергопостачанням;

Договір із санепідемнаглядом;

Договір із водопостачанням;

Договір на вивіз сміття;

Договір із каналізаційною службою;

Патент на вид діяльності;

Договір із пожежним наглядом;

Договір з електронаглядом;

Договір на обслуговування устаткування;

Договір на дезінфекцію, дезинсекцію й дератизацію;

Журнал по техніці безпеки;

Перевірка контрольно-вимірювального устаткування і мірного посуду.

Оскільки ми — юридична особа, маємо у своєму штаті 15 співробітників (не враховуючи засновників) і річний виторг понад 1 мільйон гривень, то є платниками податку на прибуток щомісяця в розмірі 25% від балансового прибутку.

9. Оцінка ризиків

Прибуток не може виникнути сам по собі: з метою його одержання підприємство здійснює різні види операцій, кожна з яких супроводжується певним ризиком. При плануванні діяльності нашої піцерії також необхідно великої уваги приділити ризикам, із якими наше підприємство може зштовхнутися в майбутньому, оцінити ці ризики і знайти способи їхньої мінімізації.

Ризики — це можливість виникнення непередбачених майнових або фінансових втрат у ситуації невизначеності умов фінансово-господарської діяльності підприємства.

Загалом, діяльність господарюючих суб'єктів супроводжується появою таких ризиків:

Ризик випадкового знищення майна. Даний ризик пов'язаний з можливою втратою активів унаслідок стихійного лиха, недотриман ня оптимальних умов збереження матеріальних активів.

Для мінімізації цього ризику в нашій піцерії будуть цілком дотримуватися правил пожежної безпеки й правил збереження матеріальних активів. У разі потреби майно нашої піцерії можна застрахувати від нещасного випадку і від зазіхання третьої сторони (крадіжки).

Комерційний ризик. Визначається несумлінністю комерційних партнерів.

Економічний ризик. Визначається невиконанням затверджених планів обсягів реалізації товарів унаслідок інфляційних процесів, конкуренції, зниження платоспроможності покупців.

Ціновий ризик. Це один із найбільш небезпечних ризиків у діяльності підприємств, здатний впливати на можливість утрати доходів, а виходить, і прибутку.

Процентний ризик. Виявляється в непередбаченій зміні процентних ставок на фінансовому ринку.

Податковий ризик. Характеризується можливістю нових податкових платежів, можливістю збільшення рівня ставок діючих податків, зміною діючих податкових пільг, нестабільністю податкового законодавства.

Інфляційний ризик. Можливість знецінювання реальної вартості капіталу підприємств, а також створених у грошових формах окремих його фінансових фондів.

Інвестиційний ризик. Характеризується можливістю виникнення непередбачених фінансових втрат у процесі інвестиційної діяльності.

Ризик неплатоспроможності. Причиною його виникнення є низький рівень ліквідності оборотних активів.

Ризик утрати фінансової стійкості. Цей вид ризику характеризується недосконалою структурою капіталу господарюючого суб'єкта.

Інші види ризиків. Наприклад, ризик підробки фінансових документів.

При аналізі можливих ризиків, характерних для нашої піцерії, більше уваги було приділено ціновим, економічним і податковим ризикам. Ці ризики є найбільш актуальними, тому що з ними наша піцерія може зштовхнутися навіть спочатку свого існування. Серед класу даних ризиків було виділено 9 основних ризиків і визначено їхній негативний вплив на прибуток (табл. 11).

Таблиця 11. Ризики та їхній негативний вплив на прибуток

Для оцінки даних ризиків і виявлення найбільш небезпечних для діяльності нашої піцерії було проведено експертизу за участю 10 експертів. У ролі експертів виступили 10 досвідчених приватних підприємців, підприємства яких розташовані в центрі міста Дергачі, вони не є нашими потенційними конкурентами. Експертиза проводилася в один етап у виді анкетування. Експертам запропонували оцінити кожний з 9 ризиків за 100-бальною системою, де 100 — найвища оцінка, що характеризує найвищу небезпеку й актуальність ризику. Після проведення експертизи, для зручності подальшого аналізу, усі відповіді експертів були згруповані в одну таблицю (табл. 9.2).

Для того, щоб визначити, чи були думки експертів погодженими, тобто, чи можна на основі даних зробити конкретні висновки, необхідно порахувати коефіцієнт конкордації (Ккон).

Коефіцієнт конкордації змінюється в межах від 0 до 1.

Якщо Ккон = 0, то думки експертів цілком не погоджені, якщо ж Ккон = 1, то спостерігається повна єдність у думках експертів. Ккон обчислюється за формулою:


де і — номер с (ризику);

j — номер експерта;

т — кількість експертів;

п — кількість напрямків (ризиків);

Sj — сума рангів;

L — кількість груп зв'язаних рангів;

tij — кількість однакових рангів у кожній групі.

Таблиця 12. Дані, отримані шляхом експертизи

Ризики 1 експерт 2 експерт 3 експерт 4 експерт 5 експерт 6 експерт 7 експерт 8 експерт 9 експерт 10 експерт
1 Нестійкість попиту 100 80 90 100 90 80 100 100 90 80
2 Поява альтернативного продукту 100 80 90 90 80 100 100 90 90 100
3 Зниження цін конкурентів 40 50 50 60 40 50 20 50 60 70
4 Збільшення виробництва у конкурентів 50 40 50 60 50 40 ЗО 50 40 60
5 Зростання податків 50 40 40 ЗО ЗО 40 50 70 50 40
6 Платоспроможність споживачів 50 70 70 80 60 70 60 50 60 70
7 Ріст цін на сировину, матеріали, перевезення 100 90 90 80 70 100 90 100 90 100
8 Залежність від постачальників, відсутність альтернативи 20 ЗО 40 ЗО 40 50 50 60 40 40
9 Нестача оборотних коштів 50 50 60 70 50 40 60 40 40 50

Після підрахунку коефіцієнта конкордації необхідно перевірити його на статистичну значимість за допомогою критерію Персона (критерію х'):

c2кр = ХИ2ОБР(0,05;п - 1).

Якщо розрахункове значення критерію Пірсона більше критичного, виходить, коефіцієнт конкордації — статистично значимий.

Процес обчислення коефіцієнта конкордації представлений у табл. 13.

К = 0,78, це означає, що думка експертів погоджені. Розрахункове значення коефіцієнта Пірсона перевищує критичне, що свідчить про те, що в даному випадку коефіцієнт конкордації статистично значимий.

На основі усього вище викладеного можна продовжувати подальший аналіз даних, отриманих при проведенні експертизи. Для того щоб визначити, який же ризик, на думку експертів, є найбільш небезпечним, а яким ризиком можна тимчасово зневажити, можна скористатися методом групової експертної оцінки. Даний метод полягає в тому, що кілька експертних оцінок (у нашому випадку 10) кожного фактора (ризику) зводяться до одержання єдиної групової експертної оцінки.

Дана задача була вирішена за допомогою прикладного програмного пакета MathCad. Процес рішення представлений у додатку В.

Проаналізуємо результат, отриманий у процесі рішення поставленої задачі за допомогою методу групової експертної оцінки, а саме отриманий вектор чисел:

На думку експертів, ризик, якому нам варто приділити більше уваги і який несе в собі велику небезпеку для нашої піцерії — це зростання цін на сировину й матеріали. Збільшення цін на сировину й матеріали приведе до зростання собівартості нашої піци й суттєво скоротить прибуток нашого підприємства. Щоб мінімізувати даний ризик, нам потрібно мати налагоджені відносини з великою кількістю постачальників, тобто мати альтернативу: при підвищенні цін на сировину в одного постачальника ми зможемо купити аналогічну продукцію в іншого постачальника, тільки за більш помірною ціною.

На другому місці, на думку експертів, стоїть ризик зменшення попиту й ризик появи аналогічного продукту. Для того, щоб мінімізувати перший ризик нашої піцерії, треба всіляко стимулювати попит на свою продукцію шляхом гнучкої цінової політики, забезпечення високої якості реалізованої продукції, забезпечення високого рівня сервісу і так далі. Що стосується другого ризику, то наше підприємство не може його мінімізувати, тому що, не виключено, що в майбутньому в місті захочуть відкрити піцерію й інші фірми і потіснити наші позиції на ринку. Однак, найважливіше для нашої піцерії — до появи конкуренції завоювати любов клієнтів і забезпечити себе постійною клієнтурою.

Інші ризики, на думку експертів, не є особливо небезпечними для нашої піцерії. Ризик залежності від постачальника малореальний, тому що, у місті мається близько 10 продовольчих баз, де можна замовити якісну продукцію, що стосується податкового ризику, то ми зможемо мінімізувати його, перейшовши на сплату єдиного податку.

Таблиця 13. Процес обчислення коефіцієнта конкордації

Ранги Sj dj d2j Ti Kkon c2p c2kp
1 2 2,5 2 1 1 3 1,5 1,5 2 3 19,5 -30,5 930,25 60 0,781 62,312 15,507
2 2 2,5 2 2 2 1,5 1,5 3 2 1,5 20 -ЗО 900 18
3 8 5,5 6,5 6,5 7,5 5,5 9 7 4,5 4,5 64,5 14,5 210,25 12
4 5,5 7,5 6,5 6,5 5,5 8 8 7 8 6 68,5 18,5 342,25 18
5 5,5 7,5 8,5 8,5 9 8 6,5 4 6 8,5 72 22 484 12
6 5,5 4 4 3,5 4 4 4,5 7 4,5 4,5 45,5 -4,5 20,25 12
7 2 1 2 3,5 3 1,5 3 1,5 2 1,5 21 -29 841 18
8 9 9 8,5 8,5 7,5 5,5 6,5 5 8 8,5 76 26 676 6
9 5,5 5,5 5 5 5,5 8 4,5 9 8 7 63 13 169 18
50 4573 174

Але варто врахувати, що такі ризики, як зниження цін конкурентів і збільшення виробництва в конкурентів, на даному етапі не небезпечні для нашої піцерії лише тому, що в нас поки немає конкурентів на ринку Дергачів. Однак значимість цих ризиків зросте з появою на ринку першого конкурента. Тоді з'явиться об'єктивна необхідність перегляду значимості даних ризиків.



Информация о работе «Маркетинговий аналіз проекту відкриття піцерії»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 67607
Количество таблиц: 18
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
35728
14
1

... і час обслуговування займають однакове третє місце. Якщо говорити про споживачів віком від 20-30 років, тут аналогічно більша кількість за відкриття, ніж проти відкриття пі церії, ціна на першому місці, якість – на другому, час обслуговування – на третьому, а сервіс – на четвертому, тому що у більшості громадян цього віку стає менше вільного часу. Говорячи про споживачів віком 30-40 років, то бі ...

Скачать
26521
4
2

... комерційні та творчі ідеї, які стимулюють продажі із короткі терміни. Також це комплекс заходів стимулюючого впливу, які прискорюють чи посилюють зворотну реакцію ринку. При відкритті підприємства на протязі одною тижня ми будемо використовувати стимулювання споживачів. Це дегустація товарів з використанням купонів, які дають право на доставку піци додому безкоштовно при попередньому замовленні. ...

Скачать
139265
24
9

... «Черкаси» 2.1 Управління змістом проекту, цілі та задачі Проект, що розглядається в межах цього дослідження, спрямований на створення підприємства з надання послуг громадського харчування. Задум проекту полягає у будівництві приміщення нового ресторану з яскраво вираженим національним колоритом, національною кухнею на високому рівні кулінарної майстерності, яка підкріплюється високим рі ...

Скачать
106981
5
25

... травня 2007 року. Рис.2.14. – Вихідні дані для технічного аналізу курсу золота по результатам торгів на Лондонській біржі у січні –травні 2007 року РОЗДІЛ 3 ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ РИНКУ ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ 3.1 Використання циклічного підходу (економічні цикли Еліота) для прогнозування руху ринку дорогоцінних металів «Поведінка ринкових цін не більш, ніж графі ...

0 комментариев


Наверх