Наведений баланс не є абсолютно ліквідним, оскільки по першій групі порушені співвідношення між активом і пасивом

Управління збутовою діяльністю ДП "Електротяжмаш"
Товарна політика Стратегії керування збутом Канали розподілу Поширення горизонтальних маркетингових систем Методи вибору цільових ринків і стратегії їхнього охоплення Характеристика продукції Опис організаційної структури відділу збуту і маркетингу Аналіз ліквідності балансу Наведений баланс не є абсолютно ліквідним, оскільки по першій групі порушені співвідношення між активом і пасивом Оцінка фінансової стійкості Оцінка ліквідності активів підприємства Аналіз виконання договірних зобов'язань із постачання продукції Аналіз якості продукції, що постачається Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства Планування збуту продукції Організація оперативно-збутової роботи Економічна ефективність Параметри мікроклімату Загальна техніка безпеки Автоматизація розрахунків за допомогою програмного забезпечення
176220
знаков
15
таблиц
4
изображения

1. Наведений баланс не є абсолютно ліквідним, оскільки по першій групі порушені співвідношення між активом і пасивом.

2. Зіставлення підсумків по групах А1 і П1 відбиває співвідношення поточних платежів і надходжень засобів. Розрахунки показують, що наявних засобів не вистачає для покриття термінових зобов'язань. При цьому недолік засобів становить значну суму, що під кінець року виросла. Сума зобов'язань перевищує наявні засоби в 1,2 рази на початок року й в 3,2 рази на кінець року. Проведене зіставлення свідчить про те, що поточна ліквідність невисока.

3. Порівняння підсумків по групах А2 і П2 дозволяє виявити зміни поточної ліквідності в недалекому майбутньому. Щодо цього баланс аналізованого підприємства показує позитивну тенденцію підвищення поточної ліквідності балансу в майбутньому, хоча на кінець року відбулося зниження платіжних засобів.

4. Порівняння по третій і четвертій групах виявляють перспективну ліквідність підприємства. Розрахунки показують, що ліквідність в результаті майбутніх надходжень і платежів підвищиться. Позитивним є той факт, що виконано умову по четвертій групі. Це свідчить про те, що в підприємства є власні оборотні кошти. Дана обставина характеризує виконання мінімальної умови фінансової стійкості.

 

2.5 Аналіз прибутковості підприємства

Даний розділ містить у собі аналіз абсолютних і відносних показників прибутковості підприємства. Аналіз варто виконати за звітний і минулий роки, показавши динаміку показників «табл. 2.4»


Таблиця 2.4 Аналіз чистого прибутку (збитку)

Найменування показника За попередній рік, тис. грн.. За звітній рік, тис. грн. Відхилення від попереднього року
Тис. Грн. %
1. Валовий прибуток (збиток) -201600 14800 216400 7,3
2. Прибуток (збиток) від операційної діяльності -393100 -225900 167200 57,5
3. Прибуток (збиток) від участі в капіталі - - - -
4. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування -393100 -225900 167200 57,5
5. Податок на прибуток - - - -
6. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності після оподаткування -393100 -225900 167200 57,5
7. Надзвичайний прибуток (збиток) після оподаткування - - - -
8. Чистий прибуток (збиток) -393100 -225900 167200 57,5

 

З «табл.2.4» видно, що підприємство рентабельно, однак положення поступово погіршується в порівнянні з попереднім роком.

Аналіз відносних показників прибутковості варто проводити по більш широкому переліку показників, які наведені нижче.

Оцінка рентабельності підприємства

Загальна рентабельність підприємства ():

, (2.1)

де Пб - прибуток від звичайної діяльності;

 ∑С - середня вартість майна підприємства (валюта балансу). Середня вартість за всіма показниками розраховується як середня арифметична величина із суми даних на початок і кінець аналізованого періоду.

%

%

Чиста рентабельність підприємства (Рч)

,(2.2)

де Пч - чистий прибуток підприємства від звичайної діяльності.

%

%

Чиста рентабельність власного капіталу (Рч.с.до.):

(2.3)

де Кс - середня вартість власного капіталу (підсумок розділу I пасиву).

%

%

Загальна рентабельність виробничих фондів (Рп.ф.):

(2.4)


де Пф - середня вартість виробничих фондів. Розраховується як середньоарифметична величина залишкової вартості основних фондів (розділ І активу) і середньорічних залишків матеріальних оборотних коштів (сума рядків 100-140) на початок і кінець року.

%

%

Наведені показники відрізняються друг від друга або чисельником (формула 2.4 і 2.5), або знаменником (формула 2.5 і 2.6). Порівнюючи перший і другий показники можна зробити висновок про те, наскільки загальна рентабельність вище чистої, що характеризує структуру використання прибутку. Порівнюючи другий і третій показники можна проаналізувати розходження між економічною рентабельністю всього використовуваного капіталу (показник формули 2.5) і фінансовою рентабельністю власного капіталу (показник формули 2.6). Зі зроблених розрахунків видно, що підприємство рентабельно, до того ж у звітному році положення на підприємстві покращилося. Порівнюючи перший і другий показники можна зробити висновок про те, що чиста рентабельність менше загальної рентабельності. Порівнюючи другий і третій показники можна зробити висновок про те, що економічна рентабельність усього використовуваного капіталу під кінець року стала більше фінансової рентабельності власного капіталу.

Оцінка ефективності керування

Чистий прибуток на 1 грн. реалізованої продукції (обороту) (Э1):

, (2.5)

де РП - чистий доход (виторг) від реалізації продукції.

%

%

Прибуток від операційної діяльності на 1 грн. реалізованої продукції (обороту) (Э2):

, (2.6)

де Пр - прибуток від операційної діяльності.

%

%

Прибуток від звичайної діяльності на 1 грн. реалізованої продукції (обороту) (ЭЗ):

, (2.7)

%

%

З наведених розрахунків видно, що у звітному році на 1 грн. реалізованої продукції підприємство за всіма показниками дістає прибуток, але в порівнянні з попереднім роком підприємство збільшило тільки прибуток від звичайної діяльності. Це говорить про те, що підприємство поступово втрачає прибуток на 1 грн. реалізованої продукції.

 


Информация о работе «Управління збутовою діяльністю ДП "Електротяжмаш"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 176220
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 4

0 комментариев


Наверх