Розповідь з елементами практичної роботи з метою формування уявлення про пристосування рослин до різних умов існування

Розвивальний потенціал бесіди як методу навчання у сучасній початковій школі
Дидактична сутність словесних методів навчання як педагогічна проблема Психолого-педагогічні особливості формування та використання розвивального потенціалу словесних методів навчання Експериментальна бесіда для виявлення існуючих у дітей складних ситуацій і способів їх подолання Бесіда як метод навчання молодших школярів Організація і проведення бесіди Загальна характеристика передового досвіду використання розвивального потенціалу бесіди Х 36 = 24 х (30 + 6) = 24 х 30 + 24 х 6 = 720 + 144 = 864 (грн.) Пошук шляхів вдосконалення бесіда як метод навчання молодших школярів: актуальні проблеми і знахідки Бесіда Розповідь з елементами практичної роботи з метою формування уявлення про пристосування рослин до різних умов існування Бесіда з елементами розповіді з метою формування уявлення про причини зникнення рослин у природі та шляхи їх збереження А.Я прагну знайти компромісне розв’язання
193972
знака
18
таблиц
1
изображение

2. Розповідь з елементами практичної роботи з метою формування уявлення про пристосування рослин до різних умов існування.

На с. 128 у підручнику зображені рослини посушливих місць і рослина, яка живе у водоймі. (На дошці можна розмістити додаткові ілюстрації із зображенням рогозу, очерету, калюжниці, стрілолисту і інші) — Порівняйте ці рослини. Результати запишемо в таблиці на дошці.

Органи Рослини посушливих місць Рослини надмірно зволожених місць
Листки Дрібні, вузькі або товсті, м'ясисті Великі, довгі
Корені Довгі, розгалужені Короткі
Стебло Коротке Довге

— Поміркуйте, чому рослини посушливих місць мають довгі розгалужені корені, але дрібні й вузькі або товсті й м'ясисті листки.

Завдяки довгому і розгалуженому корінню рослини посушливих місць вбирають воду, яка є глибоко під землею, або ту, яка випадає на поверхню із вранішньою росою. Дрібні листки випаровують мало вологи, а рослини із товстими і соковитими листками запасають воду, яку потім витрачають.

Отже, довге коріння і дрібні або товсті, м'ясисті листки— це ознаки пристосування рослин до виживання в умовах нестачі води.

— Чому у рослин, які живуть в умовах надмірного зволоження, великі листки і короткі корені?

Цим рослинам не потрібно бережливо витрачати воду, бо її багато. Тому вони випаровують її через велике листя. А корені не ростуть великими і довгими, оскільки дуже часто вони занурені у воду.

Отже, великі листки і коротке коріння — це ознаки пристосування рослин до виживання в умовах надмірного зволоження.

Ви знаєте, що рослинам для життя потрібне світло, а в лісі під деревами світла дуже мало, проте там теж ростуть рослини.

Розгляньте рослини, які ростуть у лісі під деревами. (Вчитель демонструє ілюстрації із зображенням конвалії, папороті, копитняка, воронячого ока.)

— Які листки у цих рослин?

У рослин, що живуть у затінених місцях, великі листки, щоб якомога більше вловити світла, яке пробивається крізь гілки дерев.

Таким чином, великі листки— це ознака пристосування рослин до виживання в умовах незначного освітлення.

VІ. Осмислення учнями сприйнятого матеріалу.

1. Робота з підручником з елементами розповіді з метою формування уявлення про пристосування рослин до захисту від знищення.

—На с. 129 у підручнику прочитайте частину статті «Чи можуть рослини захищатися» до малюнка і дайте відповіді на запитання, які у ній поставлені.

2. Вправа (відгадайте загадку):

Їх не сіють, про них не дбають,

А вони все одно виростають. (Бур'яни)

3. Бесіда евристична.

— Як люди ставляться до бур'янів? Чому?

Люди постійно знищують бур'яни, тому що вони перешкоджають росту тих рослин, які вони вирощують для своїх потреб. Але бур'яни не зникають.

— Чому це відбувається? Щоб знайти відповідь на це запитання, розгляньте на малюнку в підручнику (с. 129) пирій і опишіть його будову.

У пирію прямостояче стебло з довгими вузькими листками. Квіти дрібні, зелені, зібрані у вузький колос. У ґрунті пирій має кореневище.

— Пригадайте, як розмножуються рослини, у яких є квіти і кореневище.

Рослини, у яких є квіти і кореневище, розмножуються і насінням, і кореневищем.

4. Розповідь вчителя.

Отже, такі бур'яни як пирій, осот, березка польова захищаються від знищення тим, що можуть розмножуватися різними способами. Навіть, якщо не утвориться насіння, то рослини, які мають кореневище, все одно не зникнуть. Достатньо, щоб у грунті залишилася хоча б частина кореневища, як із неї виросте нова рослина. Недарма пирій називають «вогнем полів». Якщо його не знищувати, він швидко розростається, утворюючи суцільні зарості.

5. Бесіда з елементами розповіді.

— Чи бачили ви, які бур'яни ростуть на полях із посівами пшениці, цукрових буряків?

Кукіль, мак, волошка, лобода, грицики, щириця— дуже поширені бур'яни, хоча у них немає кореневища. (Вчитель демонструє ілюстрації із зображенням бур'янів.)

— Розгляньте плід маку, в якому міститься насіння. Яке насіння у маку? Скільки його?

У маку утворюється дуже багато дрібного насіння, завдяки чому він виживає. Як би мак не знищували, йому достатньо кількох насінин, щоб знову утворити безліч насіння.

Отже, бур'яни, у яких немає кореневища, захищаються від знищення, утворюючи дуже багато дрібного насіння.

Таким чином, ви дізналися, що рослини можуть захищатися від знищення, завдяки чому вони виживають і не зникають. Від знищення рослини захищаються колючками, шипами, гірким смаком, жалкими волосками, здатністю утворювати багато дрібного насіння і розмножуватися кореневищем.


Информация о работе «Розвивальний потенціал бесіди як методу навчання у сучасній початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 193972
Количество таблиц: 18
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
160021
6
0

... із історичного та передового педагогічного досвіду екологічного виховання, а й узагальнили практику роботи вчителів сучасної початкової школи. Ці ж прийоми роботи ми пропонуємо використовувати на уроках та в позакласній діяльності для покращення процесу формування екологічної культури молодших школярів. Розробки вчителів в даній проблемі йдуть у трьох напрямах. Перший напрям. Створюється повні ...

Скачать
160600
5
2

... активності, позитивного ставлення до навчання». Як свідчать дослідження, не можна вирішувати успішно питання навчання без організації оволодіння учнями уміннями мислити. Евристична бесіда як метод розвитку пізнавальної активності нараховує вже кілька тисячоліть, вперше він увійшов в ужиток як “сократична бесіда”, він імені славетного філософа Сократа, що вів філософські з учнями бесіди, що мали ...

Скачать
136165
2
2

... учнів буде більш раціональною і продуктивною за умови оптимального застосування системи дидактичних ігор. Важливою умовою підвищення ефективності навчального процесу є використання розвивального потенціалу дидактичної гри у початковій школі, яка б допомагала здійснювати оптимальну навчально-пізнавальну діяльність молодших школярів. Проведений аналіз наукової літератури засвідчив, що проблема ...

Скачать
185137
4
1

... на різних етапах уроку та з різними структурними компонентами навчальної книги, яка здійснюється як під керівництвом учителя, так і самостійно.  Саме з цією метою ми розробили власну технологію використання підручника на уроках у початковій школі, яка буде нижче представлена у вигляді фрагментів уроків та пам’яток. 1. Робота з кожним із основних структурних компонентів навчальної книги: а) ...

0 комментариев


Наверх