Система кулькового очищення конденсатора

Перспектива збільшення економічності Зуєвської теплової електростанції за допомогою вибору оптимального режиму роботи енергоблоку
Загальний опис підприємства Турбіна ДО-300-240 Харківського турбінного заводу Електричні фільтри Характеристика й розрахунок проектної теплової схеми блоку 300 МВт Зуєвської ТЕС Складання таблиці параметрів пари, живильної води й основного конденсату Розрахунок підігрівників високого тиску й турбопривода Розрахунок теплофікаційної установки Визначення початкових параметрів пари Підігрів живильної води й основного конденсату в системі регенерації Відомості балансу по витраті пари й потужності Визначення оптимальних строків чищення поверхонь теплообміну конденсаторів парових турбін Висновки про необхідність заміни латунних трубок на трубки марки МНЖ-5-1 Дослідження факторів, що впливають на роботу НПК і енергоблоку Профілактично - оперативна діагностика Попередження відмов у роботі обладнання НПК Розробка системи технічного діагностування НПК Система технічної діагностики низькопотенційного комплексу Практична цінність проведеного дослідження Види й способи усунення забруднень у трубках конденсатора Експериментальні хімічні очищення Система кулькового очищення конденсатора Визначення часток пари, витрати й потужностей потоку Висновки з розрахунків теплових схем Розрахунок викидів оксиду сірки Розрахунок викидів парникових газів Розрахунок витрат на електроенергію на власні потреби Розрахунок витрат на інші витрати Охорона праці й навколишнього середовища Огородження робочого місця й вивішування попереджувальних плакатів
174100
знаков
29
таблиц
15
изображений

5.3.3 Система кулькового очищення конденсатора

У період 1990-1991р. на блоці 1 Зуєвської ТЕС був розроблений і впроваджений проект системи ШОК (СРСР) для очищення трубок конденсатора від забруднення.

При випробуванні системи ШОК (СРСР) виявлений ряд недоліків:

·  Нестійка робота кулькової установки (мали місце недоробки й часті поломки устаткування) не дозволяла підтримувати чистоту трубок у постійній чистоті, у результаті утворилися дуже міцні відкладення (накип) і при повторних включеннях системи ШОК відбувалася закупорка кульками трубок конденсатора, що приводило до жалюгідних постійних наслідків.

·  Відсутність резервів кульок привело до відмови від роботи цих пристроїв і поновлення кислотних промивов.

Всі ці недоліки не дозволили прижитися системі ШОК (СРСР) на Зуєвській ТЕС у той час, тобто ШОК (СРСР) виявився не ефективним способом очищення для даної станції з даними видами відкладень.

Оскільки, як відзначено вище негативні впливи забруднення конденсаторів на вакуум досить істотні, а універсальних ефективних способів видалення забруднень практично ні, те найважливішим завданням експлуатації є запобігання забруднень. Необхідне вишукування ефективного способу очищення, з мінімальними витратами праці й по можливості без обмеження навантаження [8].

Як було сказано раніше, метод ШОК постійно вдосконалюється й модернізуються його елементи (фільтри, ежектора, кульки й т.д.). З появою на українському ринку фірми «Тапрогге» сповідаючий ШОК і, що досягла в цьому плані найбільшого успіху у світі, і звіти, що з'явилися, про роботу ШОК «Тапрогге» на Запорізької АЕС дають підстави вважати про появу оптимально-ефективного методу очищення конденсаторів, що дозволяють мінімізувати витрати на працю й працювати без зниження навантаження [25]. У цей момент на Зуєвській ТЕС впроваджується нова ВНУ (високонапірна установка) «Хаммельманн». За допомогою цієї установки виробляється очищення охолодних трубок конденсатора турбіни, маслоохолоджувачів і іншого теплообмінного устаткування ТЕС. Принцип роботи ВНУ «Хаммельманн» - очищення струменем води високого тиску, а також за допомогою спеціальної насадки, що одягається на шланг, сопла якої автоматично обертаються у двох площинах. Робота ВНУ (високонапірної установки) «Хаммельманн», полягає в тому, що трьома плунжерними насосами створюється високий тиск води, що подається в шланг. На кінці шланга одягнена спеціальна насадка сопла, який автоматично обертаються у двох площинах. Оператор рухає шланг по всій дині конденсаторної трубки. За допомогою педалі він перекриває й подає воду від плунжерних насосів ВНУ (високонапірної установки) «Хаммельманн» у шланг. Також застосовуються струминні пістолети високого тиску для роботи від 50 до 1000 бар.

Технічна характеристика ВНУ «Хаммельманн»:

Трехплунжерний насос;

Потужність електродвигуна - 380 У;

Тип -HDP - 160;

Тиск на вході - 5 бар;

Тиск на виході - 1500 бар;


5.4 Розрахунок реальної теплової схеми в експлуатаційному режимі при використанні в конденсаторі трубок марки МНЖ-5-1

Заміна латунних трубок на трубки марки МНЖ-5-1 дозволяє поліпшити теплопередачу, (коефіцієнт теплопровідності ) між стінками труб, у яких протікає охолодна вода й пором вступнику в конденсатор. Тим самим гарантує незмінний кінцевий тиск у конденсаторі Рк=0,0049 МПа, тобто використання стали МНЖ-5-1 у трубках конденсатора, дозволяє поліпшити Рк у конденсаторі із Рк=0,0067 МПа до Рк=0,0049 МПа (Рк=0,0067 МПа досягається використання латунні трубки в конденсаторі), [4].

Тому стан пари за ЦВТ і ЦНТ залишається незмінним і ідентичним значенням, розрахованим у пункті 3.2.

Через зміну кінцевого тиску Рк=0,0049 МПа відбувається зміна стану пари за ЦНТ, тому:

=2762-0,85*(2762-2240)=2318 кДж/кг;

тобто. змінюється стан пари у відборах ідуть зі ЦНТ, а це відбори №№ 7, 8, 9.

5.4.1 Визначення параметрів, що змінилися, пари по регенеративних відборах ЦНТ і заносимо дані в таблицю.

Таблиця 5.4.1 Параметри пари по регенеративних відборах

Номер відбору

Тиск пари у відборах, Р0i, МПа

Ентальпія пари у відборах, h0i, кДж/кг

Питомий об'єм у номінальному режимі, Viном, м3/кг

Питомий об'єм у реальному режимі, Vi, м3/кг

7 0,108 2752 1,591 1,72
8 0,0495 2634 2,892 3,324
9 0,0211 2538 6,311 7,364

Визначаємо тиск пари в підігрівниках з урахуванням втрати тиску в трубопроводах пари, що гріє, а також величину підігріву основного конденсату й величину недогріву. Втрати тиску визначаються по формулі:

, % (5.1)

Тиск у підігрівниках визначається по формулі:

, МПа (5.2)

Підігрів води визначається по формулі:

, 0С (5.3)

Недогрів у підігрівниках складе виходячи з формули:

, де  (5.4)

Таблиця 5.4.2 Розрахункові дані

№ підігрівника (відбору) Втрати тиску в трубопроводі Тиск пари в підігрівниках, МПа

Величина підігріву основного конденсату, Δti, 0С

Недогрів, Θi, 0С

номінальні, % реальні, % у розрахунковому режимі у проектному
ПНТ 3 №7 6 5,46 0,1021 22 3,63 4
ПНТ 2 №8 6 5,8 0,0466 25 0 0
ПНТ 1 №9 6 5,89 0,0199 24,5 4,55 5


Информация о работе «Перспектива збільшення економічності Зуєвської теплової електростанції за допомогою вибору оптимального режиму роботи енергоблоку»
Раздел: Физика
Количество знаков с пробелами: 174100
Количество таблиц: 29
Количество изображений: 15

0 комментариев


Наверх