Висновки з розрахунків теплових схем

Перспектива збільшення економічності Зуєвської теплової електростанції за допомогою вибору оптимального режиму роботи енергоблоку
Загальний опис підприємства Турбіна ДО-300-240 Харківського турбінного заводу Електричні фільтри Характеристика й розрахунок проектної теплової схеми блоку 300 МВт Зуєвської ТЕС Складання таблиці параметрів пари, живильної води й основного конденсату Розрахунок підігрівників високого тиску й турбопривода Розрахунок теплофікаційної установки Визначення початкових параметрів пари Підігрів живильної води й основного конденсату в системі регенерації Відомості балансу по витраті пари й потужності Визначення оптимальних строків чищення поверхонь теплообміну конденсаторів парових турбін Висновки про необхідність заміни латунних трубок на трубки марки МНЖ-5-1 Дослідження факторів, що впливають на роботу НПК і енергоблоку Профілактично - оперативна діагностика Попередження відмов у роботі обладнання НПК Розробка системи технічного діагностування НПК Система технічної діагностики низькопотенційного комплексу Практична цінність проведеного дослідження Види й способи усунення забруднень у трубках конденсатора Експериментальні хімічні очищення Система кулькового очищення конденсатора Визначення часток пари, витрати й потужностей потоку Висновки з розрахунків теплових схем Розрахунок викидів оксиду сірки Розрахунок викидів парникових газів Розрахунок витрат на електроенергію на власні потреби Розрахунок витрат на інші витрати Охорона праці й навколишнього середовища Огородження робочого місця й вивішування попереджувальних плакатів
174100
знаков
29
таблиц
15
изображений

5.5 Висновки з розрахунків теплових схем

 

У даному дипломному проекті наведені 3 розрахунки теплової схеми блоку 300 МВт Зуєвської ТЕС. У першому розрахунку розглядається проектна теплова схема блоку 300 МВт Зу ТЕС, другий і третій розрахунок наведені у вигляді порівняння на експлуатаційному навантаженні 275 МВт, що у цей час несуть енергоблоки Зуєвської ТЕС. Порівняння двох розрахунків полягає у використанні в другому розрахунку латунних трубок у конденсаторі, а в третьому МНЖ-5-1. При впровадженні трубок МНЖ-5-1 техніко - економічні показники станції покращилися, про це свідчить збільшення ККД станції на 1%, скорочення питомої витрати умовного палива на 10 т.у.п./кВт ч.

З наведеного вище матеріалу, можна зробити висновки: одним з факторів погіршення економічності Зуєвської ТЕС є перевищення фактичного кінцевого тиску пари, що відробило, Ркфакт=0, 00679 МПа в конденсаторі над нормативним кінцевим тиском Ркнорм=0, 0034 МПа, тобто Ркфакткнорм.

Це невідповідність можна пояснити тим, що споконвічно Зуєвська ТЕС працює на системі охолодження від градирень, що підвищує тиск на вихлопі турбін у порівнянні з розрахунковим тиском і тим самим підвищує тиск у конденсаторі вище проектного. Ця проблема ставати актуальною в літню пору через збільшення температури повітря до 40 0С, і збільшенням температури охолодженої циркуляційної води до 20÷25 0С, все це позначається в підсумку на тиск у конденсаторі.

До однієї з головних причин можна віднести використання в трубках конденсатора, на Зуєвській ТЕС, матеріалу з меншими теплопередающими якостями, що погіршує теплообмін у конденсаторі й підвищує тим самим кінцевий тиск у ньому. Тому потрібно приділяти особливу увагу заміні трубок у конденсаторі на тих блоках, де використаються трубки з малими теплопередающими властивостями.


6 Охорона навколишнього середовища

На сучасному етапі розвитку енергетичного виробництва зростає вплив його шкідливих викидів на навколишнє середовище. Тому проблема зниження шкідливих викидів, контроль і керування якістю атмосферного повітря в регіоні ТЕС - важливі й невідкладні завдання вітчизняної й закордонної енергетики. Для їхнього рішення необхідне прийняття ефективних науково-обгрунтованих заходів щодо обмеження й зниженню забруднення атмосферного повітря. Реалізація таких мір повинна починатися з визначення екологічно припустимого впливу шкідливих викидів на людину й вироблення норм обмежуючих його.

Основними компонентами, що викидають в атмосферу при спалюванні різних видів палива в енергоустановках, є: З, NO2, SO2, бенз(а)пірена.

Газоподібні викиди котлоагрегатів виробляються через димар висотою 250 м. Очищення димових газів від золи здійснюється трипільними електрофільтрами УГ-3 з ефективним очищенням 98,5%.

У процесі підготовки твердого палива утвориться летучий вугільний пил, що відсмоктується з повітрям і вловлюється в циклонах зі ступенем очищення 95,3%.

  6.1 Розрахунок викидів шкідливих речовин в атмосферу

 

Вихідні дані:

Вид палива - Донецьке вугілля АШ

Витрата натурального палива

B= ,


де - 4141 ккал/кг = 17350,79 кДж/кг – нижча теплота згоряння на робочу масу палива

- ККД станції,

В= 43,58 кг/з В= 42,39 кг/з

Зольність палива на робочу масу: Ар=28,7 %;

Втрата теплоти від механічного недопалювання: q4=0,58 %;

Температура газів, що йдуть: tух=150 0С;

Температура холодного повітря: tхв=19 0С.

6.1.1 Розрахунок масових викидів в атмосферу твердих речовин

При розрахунку викиду твердих часток в атмосферу необхідно враховувати, що поряд з летучою золою в неї надходять незгорілі частки горючої маси палива. Тому при відсутності експлуатаційних даних по змісту горючих у віднесенні, масова витрата твердих часток, що викидають, розраховують по формулі:

, де аун – частка твердих часток, відносимих

з топлення димовими газами аун =0,8;

 – ступінь уловлювання твердих часток у золоуловлювачі 0,985

 



Информация о работе «Перспектива збільшення економічності Зуєвської теплової електростанції за допомогою вибору оптимального режиму роботи енергоблоку»
Раздел: Физика
Количество знаков с пробелами: 174100
Количество таблиц: 29
Количество изображений: 15

0 комментариев


Наверх