Особливості та загальна характеристика ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”

Аналіз господарсько-фінансової діяльності організацій
Еволюція розвитку системи стратегічного менеджменту Методологія стратегічного менеджменту Типи стратегій розвитку бізнесу Внутрішній аналіз – це процес оцінки факторів, які виникають в межах самої організації та є результатом діяльності або бездіяльності її керівництва Особливості та загальна характеристика ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” Аналіз господарсько–фінансової діяльності ЗАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» Вплив на прибуток змін ціни на реалізовану продукцію (2.2) Розрахуємо вплив на прибуток ЗАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» змін обсягів реалізації продукції Удосконалення розробки стратегічного набору ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” Щоб врахувати можливий вплив життєвого циклу, потрібні дві оцінки росту: одна - для непройденої частини поточної фази, а інша - для наступної фази Загальне управління приділяє увагу розширенню матеріально-технічної бази підприємства її реконструкції та оновлення
192513
знаков
27
таблиц
26
изображений

2.1 Особливості та загальна характеристика ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”

Об’єктом аналізу в даній роботі є Закрите акціонерне товариство «Пологівський олійноекстракційний завод», яке є найбільшим в Україні та країнах СНД по переробці олійних культур.

Маючи можливість переробки 1080 т. насіння соняшника на добу та випуску 450-460 т. соняшникової олії та 400-410 т. соняшникового шроту на добу. Це один з найбільших показників серед заводів такого класу. Завод займає територію 22,4 га.

Місцезнаходження заводу південно-східний регіон України, Запорізької області, м. Пологи, вул. Ломоносова, 36.

Організаційною формою підприємства є Закрите акціонерне товариство.

Статутний фонд складає 4023451,3 грн., представлений 126127 акціями вартістю 31,90 грн. Акції в свою чергу розподілені між засновниками в такий спосіб:

Українсько - Польсько - Німецькому СП “КРИПП” - 9% (11344 акції);

Орендному колективу заводу - 66,3% (83545 акцій);

Власникам приватизованих майнових сертифікатів (членам сімей робітників заводу, сільськогосподарським товаровиробникам, працівникам бюджетних організацій) -24,7% (31238)

Балансова вартість основних засобів підприємства становить 49162300 грн.

ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” – акціонерне товариство яке поєднало в одній організаційній структурі ВАТ “Укрмасложирпром”, СП “Форт Плюс”, корпорацію “Хортиця” і 5 тисяч фізичних осіб, що є робітниками восьми колективних сільськогосподарських підприємств, виробляючих по 1000-1500 тонн насіння соняшнику на рік а завод в свою чергу переробляє його в високоякісний продукт – соняшникову олію.

Основним видом діяльності заводу є переробка соняшника, який в свою чергу підприємство отримує на договірних основах від сільськогосподарських товаровиробників. Результатом такої діяльності є випуск такої продукції: олія рослинна; шрот соняшниковий.

Олія рослинна застосовується для харчових, технічних і медичних цілей: а) безпосередньо в їжу; б) для приготування харчових продуктів, консерв, майонезів, кондитерських виробів; в) вводиться до складу жирової основи при виробництві твердих, харчових жирів, маргарину, кулінарних жирів і.т.і.; г) при приготуванні миючих засобів; д) на розщеплення з метою одержання гліцерину і жирних кислот; е) на виробництво мастильних матеріалів; ж) в якості компонента при виробництві оліф; з) для медичних цілей як складову частину лікарських засобів.

Шрот соняшника іде на виготовлення комбікормів. При переробці сої - олія соєва і шрот соєвий тестований. Фахівці в галузі харчування надають великого значення збільшенню частки рослинних олій, при використанні їх у їжу, тому що в її складі саме рослинних олій містяться важливі незамінні і поліненасичені жирні кислоти, що сприятливо впливають на організм людини, та яких більше не містять інші продукти харчування.

Основним ринком збуту продукту, що випускається, у рамках даного проекту є: як країни близького зарубіжжя – Латвія, Литва, Білорусія, Росія; так і країни далекого зарубіжжя Німеччина, Франція, Австрія.

У зв'язку з економічною ситуацією що склалася в нашій країні і яка призвела до того, що колективні сільськогосподарські підприємства стали неплатоспроможними, вони не в змозі робити прямі закупівлі паливно-мастильних матеріалів, на основі цього було проведено вивчення ринку попиту на дану продукцію і задоволення його в даному виді матеріалів, були визначені потреби бензину, дизельного палива, мастил, цей крок дозволив в свою чергу полегшити розрахунки між заводом та потенційними постачальниками сировини, тобто завод пропонував постачальникам сировини паливно-мастильні матеріали за зниженими цінами в обмін на те, що постачальники будуть здавати сировину на переробку лише на даний завод, в тім була запропонована також гнучка система знижок, що дало змогу здійснити даний проект у повному обсязі.

Зміна економічної ситуації в країні, руйнування централізованої системи заготівель соняшника привело до переорієнтації підприємства на надання послуг клієнтам по переробці насіння соняшника з власних ресурсів.

Завод надає послуги по збереженню і поліпшенню якості сировини, переробці, збереженню продукції і її відвантаженню.

Обсяг послуг, що робляться, із загального обсягу виробництва склав за 2007 рік-79,85%.

Вироблена продукція користується попитом як на Україні, так і за кордоном і є цілком конкурентноздатною на світовому ринку. Основними покупцями продукції (олії та шроту) є фірми з Голландії та Австрії а також з інших країн далекого зарубіжжя і все це завдяки вірному та цілеспямованому управлінню керівництва підприємства, яке розробило вірну стратегію і обрало правильний підхід до вирішення своїх проблем. Так з виробленого в 2007 році олії в кількості 59577 тонн відвантажено на експорт 48828 тонн, з виробленого в 2007 році шроту в кількості 47926 тонн відвантажено на експорт 38235 тонн.

Не дивлячись на великі обсяги експортних поставок підприємство не зупиняється на досягнутих результатах і для цього є вагомі аргументи: насамперед те, що на даний момент коефіцієнт використання потужностей складає загалом 44%.

Сформована економічна ситуація, при якій відсутня законодавча підтримка вітчизняного виробника сировиною привела до погіршення кінцевих показників роботи підприємства за останні роки.

І на сучасному етапі на ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” здійснює цілий комплекс заходів, спрямованих на зниження собівартості продукції, що випускається, енергозбереження й автоматизація виробництва, впровадження нових менш енергоємних технологій, розроблених як зарубіжними так вітчизняними науковцями, а особливо велика увага приділяється методологічним та практичним аспектам управління підприємством.

Фінансування робіт по капітальному будівництву, впровадження нової техніки і науково-дослідних розробок здійснюється за рахунок власних коштів.

Для забезпечення розширення виробництва з метою виконання стратегічних задач проводиться робота і по залученню інвестицій: укладений контракт з австрійською фірмою про постачання лінії “КОРУМА” по виробництву майонезу, що надається підприємству в оренду, у стадії переговорів з німецькою фірмою “Де БІС” знаходяться питання по кредитуванню технічного переозброєння. В даний час проводиться розробка проектів, спрямованих на технічне переобладнання підприємства з організацією випуску нових видів продукції, заплановано якумога більше збільшити асортимент продукції, даної галузі.

Велика увага на підприємстві приділяється потенційним і існуючим конкурентам, адже конкуренція завжди була, є і буде, але з кожним днем вона стає все жорстокіша. Зараз у підприємства, на даному сегменті ринку, існують - 11 вітчизняних підприємств - конкурентів по переробці олійних культур.

Основними конкурентами є підприємства, що знаходяться в одному територіальному регіоні на південному - сході України: до них відноситься найсуттєвіші: Дніпропетровський олійноекстракційний завод і Запорізький масложиркомбінат.

Зазначені підприємства, як і ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, закуповують олійну сировину в одній сільськогосподарській зоні, що приводить до дефіциту сировини, тому, що високі виробничі потужності цих заводів визначають потребу в сировині у великих обсягах.

Таким чином, основними параметрами СЗГ є: потреби в даному продукті чи послузі, технологія, тип клієнта і географічний район. Аналізуючи СЗГ ЗАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» і виходячи з вище названих параметрів можна зробити такі висновки:

1.  Потреби в продукції підприємства зростають як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках і це впливає на ріст його діяльності і підвищення її рентабельності.

2.  Технологія виробництва основного продукту залишається стійкою але підприємство заключило контракт з Австрійської фірмою про поставку лінії «КОРУМ» по виробництву нового продукту – майонезу і масла типу «РАМА».

3.  Аналізуючи тип клієнта можна зробити висновок, що цей параметр СЗГ розширюється підприємством, освоює ринки не тільки України а і Латвії, Литви, Білорусії, Росії, Германії, Австрії.

4.  Географічний район фіксує тип клієнта і розповсюджується на ті ж самі регіони, які вказувалися в пункті 3. Основна орієнтація підприємства – це райони східної і західної Європи.

Розглянемо систему органів управління підприємством. Організаційна структура управління підприємством являє собою двоступеневу функціональну структуру, яка складається з рівня політики і виконавчого рівня.

Що ж собою являє акціонерне товариство (далі по тексту АТ)? Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд не менше 1250 мінімальних заробітних плат. Існує два основних шляхи створення АТ: а) перетворення діючого підприємства в АТ4 б) створення засновниками нової організації .

Вищим органом управління – є загальні збори акціонерів (збираються 1 раз на рік) до їх компетенції відноситься: розгляд і затвердження звітів правління за рік, вибори і зняття членів ради, правління та ревізійної комісії, визначення порядку розподілу прибутку, встановлення порядку оплати праці, внесення змін до статуту підприємства, зміна оргструктури і прийняття рішень про припинення його діяльності. Наглядова рада – здійснює контроль за діяльністю його виконавчого органу. До складу ради входять представники трудового колективу, профспілкових та інших громадських організацій. Члени ради не мають права входити до правління організацією.Ревізійна комісія – обирається з числа акціонерів і представників колективу і здійснює контроль фінансової діяльності правління.



Виконавчим органом АТ є правління. Його діями керує голова або президент призначений або ж обраний у відповідності зі статутом. Правління вирішує всі питання пов’язані з діяльністю АТ. Воно підзвітне загальним зборам та наглядовій раді і організовує виконання рішень.

У цілому можна зробити висновок, що організаційна структура управління нашим підприємством належить до лінійно-функціональних, що має певні недоліки, якщо говорити про необхідність застосування стратегічного управління в діяльності ЗАТ “Пологівський олійноекстракціний завод”.

Ефективність системи управління персоналом істотно впливає на життєстійкість організацій, тому що сприяє розвитку найбільш коштовного корпоративного ресурсу — людського. Успіх у цій області не можна забезпечити лише за допомогою виділення значних фінансових засобів, необхідна комплексна стратегія розвитку людських ресурсів. Для того щоб стати дійсно ефективної, подібна стратегія повинна бути тісно зв'язана з загалькорпоративними планами розвитку бізнесу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, оскільки тільки в цьому випадку можна забезпечити відповідність кваліфікації співробітників цілям компанії. Співробітники служб управління персоналом на повинні брати активну участь у розробці всіх ключових рішень в організаціях. Отже, в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” на 1 січня 2007 року чисельність штатних працівників облікового складу становила 315 осіб, серед яких 92 особи – управлінський і 213 - виробничий персонал, що більш детально висвітлено в таблиці 2.1.

Аналізуючи загальну структуру персоналу по категоріях зайнятих, можна зробити висновки, що загальна кількість працівників ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” на протязі 2005-2007 рр. має тенденцію до зменшення (на 10 осіб – в порівнянні2007 рік з 2005 роком і на 20 – в порівнянні з 2006 роком), особливо на прикладі управлінського персоналу. Частка виробничого персоналу у загальній чисельності працівників постійно збільшується (на 9% у порівнянні з 2005 роком), а управлінського, відповідно, зменшується.

Таблиця 2.1- Характеристика та динаміка загальної структури персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” по категоріях зайнятих за. 2005 –2007 рр.

Категорія зайнятих 2005 2006 2007 Відхилення питомої ваги у % 2007 р. від
Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % 2005 2006
Управлінсь-кий персонал 123 39 108 33 92 30 -9 -3

У тому числі:

Керівники

Спеціалісти

Технічні службовці

29

64

30

9

20

10

24

57

27

7

18

8

22

50

20

7

16

7

-2

-4

-3

0

-2

-1

Виробничий персонал 192 61 217 67 213 70 9 3
Разом 315 100 325 100 305 100 0 0
Виробничий пер-сонал на одного управлінського, осіб 1,6 2 2,3 44 15
Частка управлінського персоналу, % 39 33 30 -9 -3

Проводячи аналіз соціальної структури персоналу, слід зупинитися на характеристиці вікової структури персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, яка показана в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 - Характеристика та динаміка вікової структури персоналу... ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” за 2005 – 2007 рр.

Вікові категорії 2005 2006 2007 Відхилення питомої ваги у % 2007 р. від
Кіль-кість, осіб Питома вага, % Кіль-кість осіб Питома вага, %

Кіль-кість

осіб

Питома

вага, %

2005 2006
Молодь віком 15-28 років 90 29 85 26 64 21 -9 -3
30-40 років 93 29 99 31 96 31,5 -2 0
41-50 років 87 28 95 29 98 32,5 -4 -2
Перед пенсійні роки 32 10 35 11 34 12 -3 -1
Пенсійні роки 13 4 11 3 13 4 9 3
Разом 315 100 325 100 305 100 0 0
Управлінський персонал
Молодь віком 15-28 років 12 9,76 15 13,89 15 16,30 6,55 2,42
30-40 років 48 39,02 36 33,33 32 34,78 -4,24 1,45
41-50 років 62 50,41 41 37,96 43 46,74 -3,67 8,78
Перед пенсійні роки 1 0,81 16 14,81 2 2,17 1,36 -12,64
Пенсійні роки             0,00 0,00
Разом 123 100,00 108 100,00 92 100,00 0,00 0,00
Виробничий персонал
Молодь віком 15-28 років 25 13,02 87 40,09 89 41,78 28,76 1,69
30-40 років 38 19,79 39 17,97 34 15,96 -3,83 -2,01
41-50 років 112 58,33 85 39,17 87 40,85 -17,49 1,67
Перед пенсійні роки 17 8,85 6 2,76 3 1,41 -7,45 -1,36
Разом 192 100,00 217 100,00 213 100,00 0,00 0,00

Опираючись на дані аналізу, можна зробити висновки, що основний трудовий потенціал компанії формують працівники вікової категорії від 41 до 50 років, частка яких у загальній чисельності працівників постійно збільшується. Питома вага частки працівників віком 15-28 років з кожним роком зменшується (на 8% в порівнянні з 2005 роком і на 5% - з 2006), так як компанія потребує лише висококваліфікованих працівників з досвідом роботи у нафтогазовій промисловості. Звісно, що у цього є свої недоліки, бо ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” відмовляється від нових ідей перспективних співробітників і не залучає молодих спеціалістів з сучасною освітою і прогресивними поглядами як на кар’єру, так і на життя взагалі.

Як показують результати аналізу таблиці 2.2, у загальній чисельності штатних працівників ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” є певна частка працівників, які отримують такий вид соціальної допомоги як пенсії. Тому є необхідність дати більш детальну характеристику даної категорії працівників ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” у таблиці 2.3.


Таблиця 2.3 - Характеристика структури персоналу СП ПНГК, які отримують пенсійну допомогу, по категоріях пенсіонерів за 2005 – 2007 рр.

Категорії пенсіонерів 2005 2006 2007

Всьо-

го

 З загальної кількості Всьо-го З загальної кількості Всьо-го З загальної кількості
Робітни-ки жінки Робітни-ки жінки Робітни-ки жінки
Чисельність працівників, що отримують пенсію, осіб 17 8 5 19 7 5 19 8 4

Частка пенсіонерів у чисельності

А)загальній

Б)виробничо-го персоналу

В)жінок ,%

5 4 6 6 3 6 6 4 5

З них по причинам:

На пільгових умовах, осіб

За віком, осіб

По інвалід-ності, осіб

З них 3групи,осіб

1

13

3

2

-

6

2

1

-

5

-

-

6

11

2

1

4

2

1

-

-

5

-

-

5

13

1

-

2

5

1

-

-

4

-

-

Аналізуючи данні таблиці, стає очевидним, що частка пенсіонерів у загальній чисельності працівників ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” збільшилась порівняно з 2005 роком на 1%, а частка жінок – інвалідів – зменшилась. Як показують результати аналізу, компанія зменшила кількість працюючих інвалідів до 1 робітника і взагалі відмовилась від експлуатації праці інвалідів 3-ої групи. Досить велика частка працюючих пенсіонерів за віком в загальній кількості працівників, що отримують пенсійну допомогу. Але, за словами менеджеру з персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, компанія не зможе обійтись без цих висококваліфікованих співробітників, так як молоді спеціалісти не зможуть виконувати відповідну роботу так якісно і професійно, як ці 13 осіб (кількість працівників, які отримують пенсійну допомогу за віком).

Характеризуючи соціальну структуру персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” не можна не акцентувати увагу на освітньому рівні персоналу, аналіз якого проведено в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4- Характеристика освітньої структури персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” за 2005-2007 рр.

Рівень освіти 2005 2006 2007 Відхилення питомої ваги у % 2007 р. від
Кіль-кість, осіб Пи-тома вага, % Кіль-кістьосіб Пи-тома вага, %

Кіль-кість

осіб

Пи-

тома вага, %

2005 2006
Середня освіта, з них: 131 42 151 42 134 42 0,00 0,00
- управлінський персонал 5 1,59 8 2,45 9 2,95 1,36 0,50
- виробничий персонал 126 40,41 143 39,55 125 39,05 -1,36 -0,50
Спеціальна професійна підготовка робітників (ПТУ), з них: 92 29 71 29 72 29 0,00 0,00
- управлінський персонал 12 3,81 18 5,52 19 6,23 2,42 0,71
- виробничий персонал 80 25,19 53 23,48 53 22,77 -2,42 -0,71
Повна вища освіта (вищі навчальні заклади ІІІ-ІУ рівня акредитації – 92 29 104 29 99 29 0,00 0,00
- управлінський персонал 92 29,21 104 31,90 99 32,46 3,25 0,56
- виробничий персонал 0 0,21 0 2,90 0 3,46 3,25 0,56
Відносний рівень кваліфікованості працівників апарату управління 73 59 62 61 59 64 5,00 3,00
Разом 315 100 326 100 305 100 0,00 0,00

За даними таблиці можна зробити висновки, що в загальній кількості штатних працівників ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” переважають працівники з середньою освітою (44%), тоді як частка працівників з вищою освітою становить лише 32% (на 1.01.2001). Але опираючись на дані аналізу, можна зробити висновки, що частка працівників з середньою освітою в майбутньому буде постійно знижуватися, так як ця тенденція просліджується вже зараз. Частка працівників з вищою освітою І-ІІ освітнього рівня зменшується (на 5% у порівнянні з 2005 роком). Відносний рівень кваліфікованості управлінського персоналу постійно зростає (у порівнянні з 2005 роком рівень кваліфікованості управлінського персоналу зріс на 5%), але, на наш погляд, є недостатнім для спільного підприємства такого рівня.

Але керівники, які займають вищі керівні позиції, мають спеціалізовану вищу освіту, постійно її вдосконалюючи. Вони є прикладом для своїх підлеглих і обличчям своєї компанії. Тому хотілося б зупинитися на якісній характеристиці освітньо-кваліфікаційного рівня вищого керівництва, яка показана в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5- Якісна характеристика освітньо-кваліфікаційного рівня персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” станом на 2007 рік

№№ Посада Професія, спеціальність, категорія ( освітньо-кваліфікаційний рівень) працівника, який займає цю посаду

1.

2.

3.

Генеральний

Директор

Технічний директор

Фінансовий директор

Геофізик. Закінчив Київський Державний університет ім.. Шевченка. Брав участь у геофізичних дослідженнях, в тому числі в Африці, в Атлантичному та Північному Льодовитому океанах

Гірничий інженер-геофізик. Закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу. У 2007 році отримав професійний диплом з менеджменту Британського відкритого університету. Працював у Кримській геофізичній експедиції ДГП “Кримгеологія”, був супервайзером на науково-дослідних судах та напівзануреній платформі.

Закінчив Харківський Державний університет (диплом з економіки та іноземних мов). Працював у першому Українсько – американському інституті. Закінчив Державний університет економіки за спеціальністю “економіка”. У 2007 році здобув міжнародну кваліфікацію сертифікованих бухгалтерів (АССА).

На жаль, дати детальну характеристику освітньо-кваліфікаційного рівня інших управлінських працівників автор не має можливості через відсутність інформації.

Досить важливим аспектом характеристики освітньо-кваліфікаційного рівня персоналу компанії є визначення участі вищого керівництва у підвищенні кваліфікаційного рівня працівників, їх перепідготовці, професійному навчанні тощо. Тому було б доцільно провести такий аналіз стосовно персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, результати якого представлені у таблиці 2.6.

Таблиця 2.6 - Характеристика персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” по участі у навчанні, перепідготовці і підвищенні кваліфікації за 2005 – 2007 рр.

Категорії працівників 2005 2006 2007
Кількість, осіб Питома вага, % Кількість, осіб Питома вага, % Кількість, осіб Питома вага, %

Чисельність працівників, що підвищили кваліфікацію, осіб

З них за кордоном, осіб.:

16

7

5

2

42

5

13

1,5

27

27

9

9

З загальної чисельності:

Жінки:

Робітники:

5

10

31

63

6

29

14

70

5

6

19

22

Перепідготовлено службовців, осіб - - 8 2 9 3
Разом 315 х 325 х 305 х

Отже, ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” приділяє певну увагу необхідності постійно поновлювати професійні знання своїх працівників. Найбільша частка працівників, які підвищили кваліфікацію, у загальній чисельності спостерігається у 2006 році – 13%, а у 2007 році питома вага даної категорії працівників скоротилась на 4% і склала 9%. Можна зробити висновки, що ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” віддає перевагу закордонному підвищенню кваліфікації свого персоналу, наслідком чого у 2007 році стала повна відмова проходити цей процес в Україні. Можна бачити, що частка жінок із загальної чисельності працівників, які підвищили кваліфікацію, склала у 2007 році 19%, що на 12% менше, ніж у 2005 році, і на 5% більше, ніж у 2006. Постійно знижується кількість виробничого персоналу, який підвищує свою кваліфікацію (у 2007 році їх частка склала 22%, що 41% нижче, ніж у 2005 році). Спостерігається перепідготовка службовців, частка яких у 2007 році склала 3%, а у 2006 – 2%. Отже, вище керівництво ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” приділяє значну увагу перепідготовці і підвищенню кваліфікації свого персоналу, що характеризує зацікавленість вищого керівництва у наявності кваліфікованих співробітників з сучасною освітою.

Досить важливим фактором ефективності виробничої діяльності компанії є кваліфікаційний рівень її виробничого персоналу, характеристика якого подана в таблиці 2.7.


Таблиця 2.7 - Характеристика виробничого персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” по групах робітників за рівнем класифікації за 2005-2007 рр.

Кваліфікаційні групи робітників Основні роботи, що виконують-ся Термін підготовки, стажуван-ня, досвід Питома вага у загальній кількості виробничого персоналу, %
2005 2006 2007
Високова-ліфіковані Особливо складні і відповідаль-ні роботи Більше 2-3 років. Періодичне стажування. Великий досвід роботи 27 27 28
Кваліфіковані Складні роботи 1-2 роки. Чималий досвід роботи. 44 45 46
Малоквалі-фіковані Нескладні роботи Декілька тижнів. Певний довід роботи 25 24 24
Некваліфі-ковані Допоміжні та обслуговую-чі роботи Не мають спеціальної підготовки 4 4 2

За даними таблиці 2.7 можна зробити висновок, що кількість висококваліфікованих працівників має тенденцію до зростання. В загальній кількості виробничого персоналу перевищує частка кваліфікованих працівників, які виконують складні роботи, мають чималий досвід роботи і 1-2 роки стажування. Частка даної кваліфікаційної категорії працівників постійно зростає (порівняно з 2005 роком – на 2%). Частка малокваліфікованих працівників тримається майже на одному рівні на протязі періоду, що аналізується. Досить позитивним моментом є зменшення частки некваліфікованих працівників (на 2% порівняно з 2005 роком). Отже, можна зробити висновки, що рівень підготовки виробничого персоналу досить високий, що характеризує діяльність компанії з позитивної сторони.

Наступним етапом аналізу соціальної структури персоналу є його характеристика відносно стажу роботи в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, стабільності та прихильності до компанії. В зв’язку з тим, що ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” була створена 28 січня 1994 року, стаж роботи працівників в компанії на даний момент ( 2001 рік ) не перевищує 7 років. Тому характеристика структури персоналу по тривалості роботи матиме такий вигляд:

Таблиця 2.8 - Характеристика та динаміка структури персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” по тривалості роботи за 2005 – 2007 рр.

Стаж роботи в компанії 2005 2006 2007 Відхилення питомої ваги у % 2007 р. від
Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % Кіль-кість, осіб Пито-ма вага, % 2005 2006
Менше 1 року 11 3,5 21 6 20 6,6 3,1 0,6
1-3 роки 151 48 146 45 130 42,6 -5,4 -2,4
3-6 роки 153 48,5 158 49 155 50,8 2,3 1,8
6-10 років - - - - - - - -
10-20 років - - - - - - - -
Понад 20 років - - - - - - - -
Разом 315 100 325 100 305 100 0 0

Аналізуючи персонал ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” відносно тривалості роботи в компанії приходимо до висновку, що в загальній кількості працівників переважають ті, які працюють на компанію майже спочатку її створення (стаж 3-6 років). Їх частка у загальній чисельності постійно збільшується (на 2,3% порівняно з 2005 роком).

Це є свідченням того, на ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” створені такі умови праці, які мотивують працівників віддавати свої вміння і час саме цій компанії. Як показують результати аналізу, ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” кожного року залучає все більшу кількість нових працівників, наслідком чого є збільшення працівників зі стажем роботи менше 1 року. Їх частка у загальній чисельності збільшилась за 2 роки на 3,1%.

Частка працівників зі стажем роботи 1-3 роки з кожним роком зменшується (порівняно з 2005 роком вона зменшилась на 5,4%). Це можна пояснити зменшенням кількості іноземного персоналу в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, стаж роботи яких припадав на дану категорію. Але можливо причиною цього є зміни орієнтирів працівників, що призвели до зміни місця роботи, або звільнення працівників, яких було залучено в минулих роках.

Отже, можна зробити висновки, що найбільш стабільними відносно компанії ї найбільш прихильними до неї є працівники, які віддали 3-6 років свого життя, приймали участь у її становленні, були свідками її перших успіхів та невдач.

Характеристика персоналу за статтю – це один із аспектів аналізу його соціальної структури. З кожним днем все більша кількість жінок намагається займатися своєю кар’єрою професійно і з повною віддачею. На даний момент, коли в світі досить популярні феміністичні погляди, даний аналіз, результати якого занесені до таблиці 2.9 , є досить доречним.

Таблиця 2.9- Характеристика персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” за статтю за 2005 –2007 рр.

Стать Кількість по роках, осіб У % до загальної чисельності
2005 2006 2007 2005 2006 2007
Чоловіки 325 243 229 74,6 74,8 75
Жінки 80 82 76 25,4 25,2 25
РАЗОМ 315 325 305 100 100 100

Як показують результати аналізу, кількість жінок, залучених до роботи в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, постійно зменшується на декілька десятих процента. Відповідно до цього факту, частка чоловіків у загальній чисельності поступово зростає. Причиною цього, на наш погляд, може бути зменшення кількості управлінського персоналу, що показано в таблиці 2.10.

Таблиця 2.10 - Характеристика персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” за статтю по категоріях зайнятих за 2006 – 2007 рр.

Стать / роки Кількість працівників по категоріях зайнятих, осіб
керівники спеціалісти технічні працівники робітники
2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007
Жінки 11 9 8 32 24 19 21 19 15 16 30 34
Чоло-віки 18 15 14 34 33 31 9 8 5 176 187 179
Разом 29 24 22 64 57 50 30 27 20 192 217 213

Отримавши результати таблиці 2.10 ми можемо зробити висновки, що на протязі звітного періоду, як вже було сказано раніше, постійно зменшувалась кількість управлінського персоналу, що призвело до зменшення кількості жінок у категорії “керівники” на 3 чоловіки, у категорії “спеціалісти” – на 13 чоловік, у категорії “технічні працівники” – на 6 чоловік. Зменшення кількості управлінських працівників чоловічої статі по відповідним категоріям відбулося на 4, 3 і 4 чоловіка. Отже, при зменшенні кількості працівників “першість” залишається за слабкою половиною. За 2005-2007 рр. кількість виробничого персоналу зросла на 9%. Тому кількість жінок за звітний період зросла на 18 чоловік, а кількість чоловіків – на 3 особи. Отже, як ми бачимо, перевага в даній категорії зайнятих віддавалась жінкам.

Наступним етапом аналізу персоналу як об’єкту управління є характеристика показників руху персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” в компанії. Рух персоналу в організації – це складова загального руху трудових ресурсів у суспільстві. Цей процес містить демографічний рух ( вихід на пенсію, призов до армії ), соціальні переміщення (направлення на навчання, перехід до стану службовців і тощо), рух, пов’язаний з технічним прогресом і змінами структури економіки, і плинність кадрів.

Аналіз руху персоналу можна провести за допомогою показників, наведених у таблиці 2.11.

Таблиця 2.11 - Характеристика показників руху персоналу ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” за 2005 – 2007 рр.

Показники 2005 2006 2007 Відхилення питомої ваги у % 2007 р. від
Кількість, осіб Питома вага, % Кіль-кість, осіб Питома вага, %

Кількість,

осіб

Питома

вага, %

2005 2006
Середньоспискова чисельність працівників, осіб: З них жінки :

309

80

100

25,9

319

82

100

25, 7

305

76

100

24,9

-1 -1,2

Звільнено працівників, осіб

З них :

За власним бажанням

Скорочення штату

За порушення дисципліни

21

17

-

4

100

1

-

19

17

11

-

6

100

65

-

35

38

12

20

6

100

31

53

16

-50

53

-3

-34

53

-19

Загальний фонд робочого часу, год. 653630 100 647436 100 624531 100 0 0
Кількість відпрацьованих годин на протязі року 568814 87 569662 88 546067 87 0 -1
Кількість невідпрацьованих годин на протязі року 84816 13 77774 12 78464 13 0 -1

На жаль, в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” кількість звільнених працівників у 2007 році зросла порівняно як з 2005 (на 17 осіб), так і з 2006 роком (на 21 особу). За результатами аналізу спостерігається, що основною причиною звільнення працівників в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод” у 2005 році було власне бажання працівника, на долю якої припадало 81% звільнених. Поступово звільнення за власним бажанням скорочувалися і в 2007 році частка звільнених по цій причині становила 31%, що на50% менше, ніж у 2005 році, і на 34% менше, ніж у 2006. На даний момент основною причиною звільнень є скорочення штату (53% всіх звільнених), хоча в попередні роки звільнень за даною причиною не відбувалось. Найбільша частка звільнених працівників за порушення дисципліни спостерігалась у 2006 році (35% всіх звільнених), що на 19% більше, ніж у 2007 році, і на 16% - ніж у 2005 році.

Характеризуючи використання робочого часу в ЗАТ “Пологівський олійноекстракційний завод”, можна сказати, що найбільший фонд робочого часу за звітний період був у 2006 році (569662 годин). Частка невідпрацьованих годин у 2007 році зросла на 1% порівняно з 2006 роком і становить 13% від загального фонду робочого часу, як і у 2005 році. Відповідно до цього частка відпрацьованих годин на протязі року від загального фонду робочого часу була найвищою у 2006 році (88%), що на 1% більше, ніж у 2005 і 2007 році.


Информация о работе «Аналіз господарсько-фінансової діяльності організацій»
Раздел: Менеджмент
Количество знаков с пробелами: 192513
Количество таблиц: 27
Количество изображений: 26

Похожие работы

Скачать
27437
0
0

... івфабрикатів і матеріалів для виробництва готової продукції ; і підготовка звітів, різних планів, установчих, організаційно-розпорядчих та інших документів (7,1%). Існують деякі моменти, що заважають ефективної організації роботи начальника цеху. Причинами цього є: - Нераціональне технічне оснащення робочих місць, що призводить до необхідності переходу в ті відділи, де є в наявності необхідна ...

Скачать
142856
36
5

... рішень, прийнятих за матеріалами ривізії. 4. Система автоматизації обліково – аналітичної роботи з формування прибутку підприємства та розрахування з бюджетом та його оподаткування   4.1. Характеристика автоматизованих систем, автоматизації обліку та контролю формування прибутку. Зміни в господарському механізмі актуалізують проблему підвищення ефективності діяльності суб¢єктів ...

Скачать
223531
27
2

... стандартів обліку та звітності МСБО-МСФЗ(IAS-IFRS). 2.2.Забезпечити безперервність відображення операцій та достовірну оцінку активів,зобов’язань, капіталу в бухгалтерському обліку, застосовуючи комп’ютиризовану форму обліку в системі 1С Бухгалтерія(версія 7.7). 3.         Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей згідно звітів матеріально-відповідальних осіб. ...

Скачать
85539
13
0

... не означає, що за їх допомогою вирішуються всі проблеми організації виробництва, реалізації продукції, організації бартерних операцій. Справа в системі, що передує їх застосуванню. 2. Аналіз фінансово - господарської діяльності ДП ДАК «Хліб України» Крижопільський елеватор 2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства Дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб ...

0 комментариев


Наверх