Відмова в митному оформленні

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України
227199
знаков
29
таблиц
6
изображений

6. Відмова в митному оформленні

 

6.1. За наявності достатніх підстав на кожному з етапів контролю посадовою особою може бути відмовлено в митному оформленні. При цьому обов'язково оформлюється Картка відмови, номер якої присвоюється згідно з Журналом реєстрації карток відмов у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів, порядок ведення якого визначається Держмитслужбою України. Реєстраційний номер ВМД, за якою відмовлено в митному оформленні, підлягає анулюванню.

6.2. Посадовою особою, що прийняла рішення про неможливість продовження митного оформлення, у лівому верхньому куті Аркуша контролю вчиняється запис "Оформленню не підлягає. Реєстраційний номер ВМД _____/_/_____ анульовано. Картка відмови N _____" і зазначаються її посада, прізвище, ініціали, а також дата. Запис засвідчується особистим підписом цієї посадової особи.

6.3. У справах митного органу залишається Картка відмови, перший аркуш ВМД, копії документів, що підтверджують обґрунтованість відмови. Після оформлення Картки відмови заповнений відривний талон відокремлюється та передається суб'єкту ЗЕД, перевізникові чи декларанту. Документи видаються суб'єкту ЗЕД, перевізникові чи декларанту під підпис із відповідною відміткою в Журналі реєстрації карток відмов у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів.

Посадова особа, що відмовила в митному оформленні, повідомляє про це посадову особу, що здійснила прийняття ВМД до оформлення, яка в графі "Примітки" Журналу обліку ВМД учиняє запис "Реєстраційний номер анульовано".

Анульований реєстраційний номер ВМД не може бути присвоєний іншій ВМД.

6.4. За наявності достатніх підстав уважати, що товари та інші предмети переміщуються через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності, митне оформлення цих товарів та інших предметів зупиняється у випадках і в порядку, визначених законодавством.

7. Унесення виправлень до ВМД

 

7.1. Якщо посадовою особою ПМО після прийняття ВМД до оформлення виявлено на будь-якому з етапів здійснення митного контролю й митного оформлення факт помилкового внесення декларантом відомостей до ВМД, то виправлення до цієї ВМД може бути внесене після виконання дій, визначених у пунктах 7.2 і 7.3 цього Порядку.

7.2. Посадова особа, що виявила помилку:

заповнює графу 4 Аркуша контролю, у якій зазначає зміст помилки та виправлення;

надає Аркуш контролю декларанту для ознайомлення. Підтвердженням намірів декларанта здійснити виправлення у ВМД є його особистий підпис у графі 4 Аркуша контролю, де зазначено зміст помилки та виправлення;

приймає рішення про потребу узгодження внесення виправлення у ВМД з посадовими особами, що брали участь в оформленні цієї ВМД і відповідають у межах, визначених цим Порядком, за перевірку відомостей, що занесені до цієї графи ВМД і потребують виправлення. Результати рішення відображаються в графі 6 Аркуша контролю шляхом учинення запису "Так" або "Ні";

у разі прийняття рішення про потребу узгодження внесення виправлення забезпечує таке узгодження. Якщо посадовою особою прийнято рішення про недоцільність узгодження виправлення, то ця посадова особа несе відповідальність за прийняте рішення;

надає Аркуш контролю начальникові або іншій посадовій особі ПМО, яка має право приймати рішення про внесення виправлення до ВМД, для прийняття відповідного рішення.

7.3. Виправлення вносяться до всіх аркушів ВМД за рішенням начальника або іншої посадової особи ПМО, яка має право приймати таке рішення, на підставі пропозиції посадової особи, що виявила помилку, шляхом перекреслення декларантом помилкових і внесення правильних відомостей. Кожне виправлення завіряється печаткою декларанта.

7.4. Не допускаються більш як три виправлення у ВМД, а також виправлення в графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 ВМД. У разі порушення цих вимог посадова особа оформлює Картку відмови.

7.5. Посадові особи не мають права з власної ініціативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змінювати чи доповнювати відомості, зазначені в ній, за винятком тих граф ВМД, заповнення яких належить до компетенції митних органів.

8. Виявлення ознак контрабанди або порушень митних правил

 

8.1. У разі виявлення ознак контрабанди, порушення митних правил або інших порушень законодавства України на будь-якому етапі митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів посадова особа ПМО зобов'язана вжити заходів, передбачених законодавством, для запобігання протиправним діям і притягнення до відповідальності винних осіб або інформувати про виявлене правопорушення інші компетентні органи за належністю.

8.2. Митний орган виконує аналітичні операції з метою попередження й виявлення фактів порушень при здійсненні зовнішньоекономічних операцій суб'єктами ЗЕД - резидентами та нерезидентами України. Рекомендації щодо суб'єктів ЗЕД, що вчинили порушення або не виконали надані митним органам зобов'язання, і щодо критеріїв ризику передаються підрозділами митного органу до ПМО в порядку, визначеному наказом митного органу.

8.3. При розслідуванні справ про порушення митних правил посадова особа підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, у провадженні якої перебуває справа про порушення митних правил або яка проводить дізнання в кримінальній справі, може письмово витребувати в ПМО документи, потрібні для розгляду справи. При цьому в справах ПМО залишаються письмова вимога про надання документів, реєстр наданих документів та їх копії.

9. Інші положення

 

9.1. Допускаються виготовлення та використання митними органами допоміжних штампів, що мають інформативний характер і зручні під час здійснення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до цього Порядку.

9.2. Номерні штампи, використання яких передбачено цим Порядком, закріплюються за посадовими особами наказом митного органу.

9.3. Митний огляд товарів за кодами 8701 (крім тракторів для сільськогосподарських робіт, колісних), 8702 - 8707, 8711, 8716 згідно з товарною номенклатурою Митного тарифу України проводиться зі складанням Акта про проведення митного огляду автотранспортного засобу (додаток 4). Акт про проведення митного огляду автотранспортного засобу складається в тому самому порядку, що й Акт про проведення митного огляду товарів.

9.4. Митний контроль і митне оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України підприємствами - резидентами України, які користуються режимом сприяння, установленим пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнішньоекономічній діяльності" (зі змінами й доповненнями), здійснюються, як правило, однією посадовою особою ПМО в першочерговому порядку.

Митний контроль і митне оформлення товарів та інших предметів, що пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях і міжнародних експрес-відправленнях, здійснюються однією посадовою особою ПМО.

9.5. Допускається також за рішенням начальника митного органу в разі недостатньої штатної чисельності ПМО виконання однією посадовою особою всіх функцій митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до таких митних режимів:

випуску у вільний обіг;

переробки на митній території України;

переробки за межами митної території України.

Аркуш контролю при цьому не складається.

9.6. Здійснення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів однією посадовою особою ПМО відповідно до пунктів 9.4 і 9.5 цього Порядку можливе лише в разі подання декларантом митному органу товаротранспортних та інших товаросупровідних документів, засвідчених митним органом країни відправлення, у тому числі таких, що підтверджують митну вартість переміщуваних товарів та інших предметів, чи подання оригіналу або завіреної митним органом країни відправлення копії експортної митної декларації.

9.7. У разі виникнення потреби підготовки запиту до спеціалізованого підрозділу або підрозділу митного органу вищого рівня начальник або інша посадова особа ПМО, яка має право приймати рішення про недоцільність подальшого розгляду ВМД і документів посадовими особами ПМО, до службових обов'язків яких входить здійснення функцій, установлених цим Порядком, приймає відповідне рішення. Запит направляється до спеціалізованого підрозділу або підрозділу митного органу вищого рівня.

Запити до спеціалізованих підрозділів, підрозділів митного органу вищого рівня направляються по змозі одночасно.

У разі прийняття начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати рішення про подальший розгляд ВМД й документів, такого рішення в графі 4 Аркуша контролю ними проставляється відмітка про недоцільність підготовки запиту.

9.8. Цей Порядок не застосовується при оформленні попередніх повідомлень, попередніх ВМД та інших документів контролю доставки, загальних ВМД, ВМД на автотранспортні засоби, ВМД на водні транспортні засоби, ВМД на тимчасове вивезення повітряних суден, декларацій-зобов'язань, а також ВМД, поданих тільки в електронному вигляді.

9.9. Забороняється змінювати послідовність дій, установлених цим Порядком, крім таких випадків:

1) за рішенням начальника або іншої посадової особи ПМО, яка має право приймати рішення про потребу проведення митного огляду, допускається проведення митного огляду посадовими особами ПМО в разі необхідності направлення запиту до спеціалізованого підрозділу щодо визначення митної вартості, проведення класифікації та кодування товарів та інших предметів (направлення проб і зразків товарів та інших предметів до митної лабораторії), визначення країни походження товарів та інших предметів за умови внесення завдань начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати таке рішення, до Аркуша контролю. При цьому проведення митного огляду здійснюється одноразово;

2) при здійсненні митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до митного режиму експорту допускається проведення митного огляду після прийняття ВМД до оформлення. Рішення про це приймає начальник або інша посадова особа ПМО, яка має право приймати рішення про потребу проведення митного огляду;

3) при здійсненні митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до митного режиму транзиту допускається проведення статистичного контролю до видачі оформлених документів декларанту;

4) якщо відомості про товари та інші предмети, оголошені громадянином у митній декларації, форму якої встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 748 "Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів", свідчать про потребу оформлення ВМД, то допускається проведення митного огляду до прийняття ВМД до оформлення. При цьому митний огляд здійснюється з обов'язковим складенням Акта про проведення митного огляду товарів. Відомості про таку митну декларацію вносяться декларантом до відповідної графи ВМД і до реєстру документів. Після завершення оформлення цієї ВМД відомості про її номер і дату вносяться посадовою особою до графи "Для службових відміток" примірника митної декларації, що перебуває в громадянина, та завіряються відбитком особистої номерної печатки. Копія митної декларації залишається в справах ПМО. Оригінал митної декларації повертається громадянину.

9.10. На кожному етапі митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів у графі 3 Аркуша контролю проставляється час початку й закінчення виконання контрольних функцій.

9.11. За рішенням посадової особи ПМО, яка приймає ВМД до оформлення, допускається при проведенні митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються одним видом транспорту в одному митному режимі за однією процедурою переміщення за одним способом платежу за ВМД за одним зовнішньоекономічним контрактом і за декількома ВМД, використання одного Аркуша контролю за умови одночасного подання одним декларантом цих ВМД. Вимога щодо переміщення товарів та інших предметів одним видом транспорту не застосовується в разі митного оформлення товарів та інших предметів, що випускаються з митного ліцензійного складу.

Аркуш проведення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів

 

за ВМД N ______/_/______ від "___" ____________ 20__ р.

Етап

Контрольні операції (дії на етапах контролю)

Час контролю

Особливі відмітки

Прізвище, підпис посадової особи митного органу

Погодження виправлень

1

2

3

4

5

6

Прийняття ВМД до оформлення  

 

 

 

 

Контроль за відповідністю даних електронної копії ВМД даним, зазначеним у ВМД на паперовому носії  

 

 

 

 

Контроль за виконанням вимог товарної номенклатури Митного тарифу України при класифікації товарів та інших предметів для цілей митного оформлення 

 

 

 

 

Контроль за правильністю визначення митної вартості  

 

 

 

 

Контроль за надходженням коштів, перевірка правильності нарахування податків і зборів, правильності визначення країни походження товарів та інших предметів 

 

 

 

 

Логічний контроль і контроль за правильністю застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності 

 

 

 

 

Митний огляд  

 

 

 

 

Нарахування й стягнення збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу 

 

 

 

 

Завершення митного оформлення 

 

 

 

 

Видача оформлених документів декларанту 

 

 

 

 

Статистичний контроль 

 

 

 

 

Завдання для проведення митного огляду або здійснення інших видів контролю

Контрольні операції (дії на етапах контролю)

Завдання для проведення огляду*

Потреба присутності при митному огляді**

Підпис, прізвище посадової особи

1

2

3

4

Контроль за виконанням вимог товарної номенклатури Митного тарифу України при класифікації товарів та інших предметів для цілей митного оформлення  

 

 

 

Контроль за правильністю визначення митної вартості  

 

 

 

Контроль за надходженням коштів, перевірка правильності нарахування податків і зборів, правильності визначення країни походження товарів та інших предметів 

 

 

 

Логічний контроль і контроль за правильністю застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності 

 

 

 


Аналіз недоліків інформації у маркуванні щодо десертного молочного шоколаду.

Недостатня, неправильна або неприпустима інформація Бажана позитивна повна інформація

“Світоч”.

Може містити незначну кількість арахісу, фундуку. Неконкретне повідомлення, шоколад має містити чи не містити дані компоненти.
Дуже маленький шрифт. Шрифт інформації повинен бути таким, щоб кожен споживач міг без зусиль прочитати інформацію.
Містить у своєму складі сіль. У енергетичній цінності немає зазначення натрію, який повинен бути, якщо до продукту додали сіль.
Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Десертний молочний шоколад”.
Відсутній вміст цукру. Обов’язково повинен бути вміст цукру, так як це дуже важливо для певних груп населення.

“Шоколад “Молочний” (Росія).

Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Десертний молочний шоколад”.
Відсутній вміст цукру. Обов’язково повинен бути вміст цукру, так як це дуже важливо для певних груп населення.
Відсутній гарантійний термін придатності до споживання. Згідно ДСТУ 3924-2000 обов’язково повинна бути дана інформація.
Відповідає вимогам ТУ 9125-0022-52628558-00. При імпорті продукція повинна бути гармонізована з стандартом країни-споживача.
Відсутня дата виготовлення. Згідно ДСТУ 3924-2000 обов’язково повинна бути дана інформація.

“Milka”

Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Десертний молочний шоколад”.
Може вміщувати в незначній кількості арахіс, мигдаль, пшеницю. Неконкретне повідомлення, шоколад має містити чи не містити дані компоненти.
Дуже маленький шрифт. Шрифт інформації повинен бути таким, щоб кожен споживач міг без зусиль прочитати інформацію.
Містить натрію – 0,1г. Можливе додавання солі, якого не зазначено у складі продукту.
“Оленка”
Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Десертний молочний шоколад”.
Дуже маленький шрифт. Шрифт інформації повинен бути таким, щоб кожен споживач міг без зусиль прочитати інформацію.
Відсутній вміст цукру. Обов’язково повинен бути вміст цукру, так як це дуже важливо для певних груп населення.

Аналіз недоліків інформації у маркуванні щодо звичайного без добавлень шоколаду.

Недостатня, неправильна або неприпустима інформація Бажана позитивна повна інформація

“Корона”.

Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Звичайний шоколад без добавлень”.
Може вміщувати в незначній кількості молокопродукти, фундук, мигдаль, арахіс, пшеницю. Неконкретне повідомлення, шоколад має містити чи не містити дані компоненти.
Містить Е 476. Неповна інформація, має бути конкретна назва добавки.
Відсутній вміст цукру. Обов’язково повинен бути вміст цукру, так як це дуже важливо для певних груп населення.

“Ritter Sport”.

Інформація наведена російською мовою. Інформація повинна бути наведена українською мовою, так як кожен продукт, імпортований в Україну, має містити інформацію українською мовою.
Відсутня назва асортиментної групи. Повинна містити назву “Звичайний шоколад без добавлень”.
Відсутній вміст цукру. Обов’язково повинен бути вміст цукру, так як це дуже важливо для певних груп населення.
Дуже маленький шрифт. Шрифт інформації повинен бути таким, щоб кожен споживач міг без зусиль прочитати інформацію.
Неповна адреса виробника і дистриб’ютора. Має бути зазначена повна адреса товаровиробника.
Відповідає вимогам ГОСТ 6534-89 і ГОСТ Р 51074-97. При імпорті продукція повинна бути гармонізована з стандартом країни-споживача.
Містить ванілін, ідентичний натуральному. Незрозуміле пояснення для споживача. Ванілін є штучний, який ідентичний натуральному.

Порівняльна характеристика маркування зразків шоколаду вітчизняного та зарубіжного виробництва

№ п/п Показник Досліджувані зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4 Зразок 5 Зразок 6
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Товарний знак, назва підприємства, його адреса АТ „Світоч”, Україна, 79019, м. Львів, вул. Ткацька, 10 ООО ”Кондитерская фабрика „Победа”, 140300,Россия, Моск. обл. Егорьевский р-н,пос. Клеменево ЗАТ „Крафт фудз Україна”, 42600. Україна. Сумська обл. М. Тростянець, вул. Набережна, 28 А. ЗАТ “Крафт фудз Україна”, 42600, Україна, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Набережна, 28 А. Альфред Риттер ГмбХ &Ко, 71111 Вальденбух, Германия. Кондитерська корпорація “ROSHEN”, ЗАТ “Київська кондитерська фабрика ім. К.Маркса”, проспект Науки, 1, Київ, 03039, Україна
2. Назва продукту Молочний шоколад „Світоч” Шоколад Молочный „Milka” “Корона” Ritter Sport “Оленка”
3 Маса нетто, г; 100 100 80 100 100 100
4 Склад основних компонентів, включаючи перелік використаних харчових добавок Цукор, какао масло, какао терте, вершки сухі, молоко сухе знежирене, емульгатор, лецитин соєвий, сіль, ванілін ідентичний натуральному Сахар, молоко сухое, какао масло, какао тертое, сахар молочный, лецитин, ванилин. Цукор, какао масло. Молоко сухе знежирене, какао терте, суха молочна солодка сироватка, молочний жир, горіхова паста (фундук), лецитин, ванілін. Цукор, какао-масло, солодка суха сироватка, какао терте, молоко сухе знежирене, молочний жир, емульгатори (лецитин, Е 476), ванілін. Цукор, какао терте, масло какао, емульгатор соєвий, лецитин, ванілін. Цукор, какао терте, какао-масло, молоко сухе, сироватка лецитин, ванільний ароматизатор.
5 Дата виготовлення 03.11.04 - 25.01.05. 27.09.04 15.10.04 15.09.04
6 Термін придатності 7 місяців -, але дійсний до 18.10.05. 12 місяців 12 місяців 15.10.05 до 15.04.05
7 Інформаційні відомості про харчову та енергетичну цінність 100 г продукту Білки – 8,1, жири – 32,5, вуглеводи – 55,2. Енергетична цінність – 536 ккал. Белки – 6,9, жири – 26,9, углеводы – 57,8. Енергетична цінність – 494 ккал. Білки – 7,8, жири – 30,2, з яких насичених – 17,3 вуглеводи – 59,7, з яких цукрів -58,1, харчових волокон – 0,4, натрію – 0,1 Енергетична цінність – 536 ккал Білки – 4.3г., вуглеводи- 63.3г., з яких цукрів – 61.5г., жирів – 28.2г.,з яких насичених –15.3г.,харчових волокон – 0.4г., натрію – 0.2г. Калорійність – 507 Ккал/100г. Білки – 5,0, жири – 33, вуглеводи – 51. Енергетична цінність – 516 ккал. Білків – 7.7; жирів – 35.5; вуглеводів – 52.0. Калорійність: 552 Ккал.
8 Позначення ДСТУ 3924-2000 + ТУ 9125-002-52628558-00 + ДСТУ 3924-2000 ГОСТ 6534-89, ГОСТ Р 51074 - 97 ДСТУ 3924-2000
9 Штрих код 4 823000 904378 4 607005 400086 4 823001 405010 4 823001400527 4 0004 17020000 4 823005300649
10 Умови зберігання Зберігати при температурі (18±3)°С і вологості повітря не більше 75%
11 Мінімальний вміст какао-продуктів, % 32 30 28,5 28,6. 50 36
12 Знак відповідності + + + + + +

[1] Безопасность потребителя – дело государственного уровня // Товар лицом, - 2004. - №6. – С.22.

[2] Газета “World discussions” – “Європа вводить нові стандарти для шоколаду” від 4.08.2003.

[3] ДСТУ 3924 – 2000 “Шоколад. Загальні технічні умови.”

[4] ГОСТ 5902 – 80 “Методи визначення ступеня подрібнення і щільності пористих виробів”.

[5] ГОСТ 5901 – 87 “Методи визначення масової частки золи і металомагнітних домішок”.

[6] Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. – К.: Лібра, 2000. – 308с.


Информация о работе «Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України»
Раздел: Таможенная система
Количество знаков с пробелами: 227199
Количество таблиц: 29
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
216023
22
4

... ій - 21-30, кальцій - 5-10. У складі какеовели цих еле­ментів в середньому в 3,2 разе більше. [2] 1.3. Законодавча база, що регламентує порядок митного оформлення какао-бобів та продуктів їх переробки при переміщенні через митний кордон України Україна не має власних ресурсів для покриття потреби в какао-бобах та продуктів їх переробки, тому змушена імпортувати їх. Дєяка частина імпорту ...

Скачать
133765
11
1

... митних цілей, включаючи стягнення штрафів та застосування інших санкцій за порушення митних правил, передбачених законодавчими актами України, і для ведення митної статистики[7]. РОЗДІЛ II ТОВАРОЗНАВЧА ЕКСПЕРТИЗА ШОКОЛАДУ, ЯКИЙ НАДХОДИТЬ В УКРАЇНУ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ 2.1. КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВРОЗНАВЧА ШОКОЛАДУ ТА ЗА УКТ ЗЕД, ЩО ОФОРМЛЯЄТЬСЯ НА ПІВНІЧНІЙ РЕГІОНАЛЬНІЙ МИТНИЦІ За бі ...

Скачать
87453
2
1

... і органи, а за справлянням і перерахуванням податку до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України – митні органи. Розділ 2. Особливості справляння податку на додану вартість в зарубіжних країнах   2.1 Особливості справляння ПДВ у Росії Податок на додану вартість (ПДВ) запроваджений у Росії в 1992 р. У визначенні доданої вартості за російським законодавством ...

0 комментариев


Наверх