4.1.2 Виробничий шум і вібрація

Відомо, що шум негативно діє на слуховий аналізатор і інші органи і системи організму людини. Важливе значення має інтенсивність шуму, його частотний склад, тривалість щоденного впливу, індивідуальні особливості людини, а також специфіка виробничої діяльності. Тобто види діяльності, в яких поєднується напружена розумова праця й інтенсивне використання комп'ютера, характеризуються істотним впливом навіть незначних рівнів шуму. Цей вплив виражається в зниженні розумової працездатності, швидкій стомлюваності, зниженні уваги, появі головного болю і т.д.

Рівні звукового тиску в октавних смугах частот, рівні звуку й еквівалентні рівні звуку на робочих місцях, обладнаних ВДТ і ПК, визначені ДСНиП 3.3.2-007-98.

Основними засобами боротьби із шумом є:

- зниження рівнів шуму в джерелі його утворення;

- використання звуковбирних і звукоізолюючих засобів;

- раціональне планування виробничих приміщень і робочих місць.

На комп'ютеризованих робочих місцях основними джерелами шуму є вентилятори системного блоку, нагромаджувачі принтери ударної дії. Для зниження рівнів шуму на робочих місцях рекомендується розмістити друкований пристрій ударної дії в іншому приміщенні чи відгородити їхніми звукоізолюючими екранами.

Звуковбирне облицювання стін необхідно робити матеріалами, що мають максимальний коефіцієнт звукопоглинання в межах частот 31,5-8000 Гц і дозволені для устаткування приміщень органами державного санітарно-епідЕМВологічного нагляду.

Тому що зовнішні шуми (вулиця, суміжні приміщення) теж можуть негативно впливати на функціональний стан операторів ВДТ, то стіни приміщень бажано облицьовувати звуковбирними матеріалами.

Під час роботи з ВДТ і ПК у виробничих приміщеннях значення характеристик вібрації на робочих місцях не повинні перевищувати припустимих значень, визначених СН 3044-84 і ДСТ 12.1.012-90.

Для зниження вібрації устаткування і прилади необхідно встановлювати на спеціальні прокладки, що амортизують, передбаченими нормативними документами.

4.1.3 Електромагнітне випромінювання

Дисплеї на основи ЕЛТ є потенційним джерелом випромінювання декількох діапазонів електромагнітного спектра: рентгенівського, оптичного, радіочастотного (табл. 2). Кожен вид випромінювання відрізняється своїми визначеними характеристиками впливу на організм людини. Реальна інтенсивність кожного діапазону, частота й інші параметри залежать від технічної конструкції конкретного термінала, екранування й інших факторів.

Розглянемо особливості появи електромагнітних полів (ЕМП) різних діапазонів.

Діапазон 1. Рентгенівське випромінювання виникає усередині колби ЕЛТ, коли розігнані електрони швидко сповільнюються матеріалом екрана.

Діапазон 2. Оптичні види випромінювання виникають завдяки взаємодії електронів із шаром люмінофора на екрані. До видимого спектра примикає випромінювання, близьке до ультрафіолетового й інфрачервоного діапазону.

Діапазон 3. Високочастотні ЕМП виникають під вплив електронного променя і зв'язані з частотою формування елемента зображення, а також з інтенсивністю лучачи (яскравість крапок на екрані) і ін.

Діапазон 4. Низькочастотні ЕМП виникають у систЕМВ горизонтального розгорнення (перетворювач горизонтального розгорнення, сполучні проводи й екран).

Діапазон 5. Поля СНЧ пов'язані з частотою регенерації (частота вертикального розгорнення) і безпосередньо залежать від системи вертикального розгорнення й інших факторів.

Діапазон 6. Електростатичні поля часто виникають у зв'язку з потенціалом розгону електронів у ЕЛТ і провідністю поверхні екрана.

Таблиця 2 – Характеристики електромагнітного спектра
Найменування Діапазон Випромінювання, верхня межа Стандарт
Іонізуюче випромінювання
Рентгенівське випромінювання Більш 1,2 кеВ Не виявлено (імовірно, набагато менше 0,1 меВ/ч) 5-10 меВ/год
Оптичне випромінювання

УФ-А

Видимий діапазон

Ближні

ІЧ-випромінювання

Далекі

ІЧ-випромінювання

315-400 нм

400-700 нм

700-1500 нм

1500 нм-1мм

0,1 Ут/м2

2,5 Ут/м2

127 Ут/м2

0,05 Ут/м2

4 Ут/м2

10 Ут/м2

1000 кд/м2

100 Ут/м2

10-100 Ут/м2

Електромагнітні випромінювання і полючи радіочастотного діапазону

ВЧ, ОВЧ

Е-поле

Н-поле

СЧ, НЧ, ОНЧ

Е-поле

Н-поле

СНЧ

3-300 Мгц

3 кгц-3 Мгц

0-3 кгц

0,05 В/м

0,0002 А/м

150 В/м

0,1 А/м

100 В/м

0,2 А/м

600 В/м

1,6 А/м

Е-поле 65 В/м 2-10 кв/м
Н-поле 0,2 А/м -
Електростатичні полючи
Електростатичне поле - 15 кв/м 20-60 кв/м

4.1.4 Рентгенівське випромінювання

В результаті проведення детальних і всебічних вимірів дослідники вважають, що відеотермінал не несе небезпеки для користувача з погляду рентгенівського випромінювання, тому що інтенсивність цього випромінювання значно нижче гранично припустимих норм.

Необхідно відзначити, що відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) гранично припустима потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання на відстані 5 см від екрана ВДТ за будь-яких положеннь регулюючих приладів складає 7,74 *10-12 А/кг, що відповідає еквівалентній дозі 0,1 мБер/рік (100 мкР/рік).

Однак необхідно приймати наступні запобіжні заходи: обмежити тривалість діяльності перед екраном, не розміщати ВДТ концентроване в робочій зоні, виключати ВДТ, якщо на ньому не працюють, але знаходяться недалеко від нього.


Информация о работе «Економічна модель оптимізації закупівель та поставок кондитерських виробів на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес-Груп"»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 182691
Количество таблиц: 25
Количество изображений: 29

0 комментариев


Наверх