4.1.5 Оптичне випромінювання

Діапазон оптичного випромінювання включає ультрафіолетове (УФ), видиме й інфрачервоне (ІЧ) випромінювання.

Діапазон довжин хвиль від 100 до 400 нм, що відповідає УФ-випромінювання, поділяється на три діапазони:

- УФ-А (довгохвильове), довжина хвилі 400-320 нм;

- УФ-В (середньохвильове), довжина хвилі 320-280 нм;

- УФ-С (короткохвильове), довжина хвилі 280-100 нм.

Більшість біологічних ефектів, пов'язаних з УФ-випромінюванням, викликані актинічною областю УФ (довжина хвиль 200-315 нм). Це випромінювання впливає на шкіру й очі людини. Такий вплив на шкірі виявляється дуже швидко, а для очей характерним є схована дія. Велика частина актинічного УФ-випромінювання поглинається роговицею ока, і лише незначна частина надходить у хрусталик.

Рівень УФ-випромінювання значно залежить від виду використовуваного у ВДТ люмінофора. Так УФ-випромінювання частіше зв'язане з зелено-блакитними видами люмінофора, а не з жовто-жовтогарячими.

У 85 % проведених вимірів УФ-випромінювання не було виявлено. У тих випадках, коли його удалося виявити, рівень випромінювання складав у середньому 0,001 Ут/м2 (УФ-В) при припустимій межі 0,01 Ут/м2.

Видиме випромінювання охоплює вузький діапазон частот 400-760 нм. Основним органом, на який впливає видиме випромінювання, є газ. Ці хвилі проходять з невеликим поглинанням через середовище газу і досягають сітківки. Медики вважають, що цей вид оптичного випромінювання не може заподіяти шкоду зоровому аналізатору. Вплив яскравих джерел світла може викликати стомлення очей, запалення райдужної оболонки і спазм вік. Однак ці симптоми швидко проходять і не викликають патологічних змін.

Проведені дослідження показали, що інтенсивність випромінювання видимого світла від ВДТ знаходиться в межах 0,1-2,5 Вт/м2 і залежить від відстані, тоді як припустима інтенсивність дорівнює 10 Вт/м2 для далекого випромінювання. Таким чином, проведені дослідження показали, що інтенсивності випромінювання в оптичному діапазоні значно нижче припустимих значень.

4.1.6 Випромінювання радіочастотного діапазону

Діапазон частот розділяється на мікрохвильовий піддіапазон, піддіапазон високих радіочастот (ВЧ, УВЧ), низьких радіочастот (СЧ, НЧ, ОНЧ) і вкрай низьких частот (КНЧ).

Незважаючи на значну кількість досліджень питання про механізм впливу випромінювання цього діапазону на біологічні системи залишається відкритим. Точно встановлене тільки теплова дія, а механізм і особливості впливу нетеплових форм біологічної дії ще не з'ясовані. Такий нетепловий вплив може бути викликано специфічним впливом випромінювання на деякі біофізичні явища:

біоелектричну активність, вібрацію субмікроскопічних структур, енергетичне порушення на молекулярному рівні. У деяких дослідженнях був виявлений вплив випромінювання на деякі хімічні та ферментні реакції, які порушують їх течію.

Деякі публікації вказують на те, що радіочастотне випромінювання, впливаючи на центральну нервову систему, є вагомим стрес-фактором.

Проведені виміри радіочастотного діапазону навколо ВДТ у діапазоні 300МГц-18ГТц показали, що в більшості випадків їхнього значення були нижче 1 Вт/м2.

Отже, проведені експериментальні характеру й інтенсивності електромагнітного випромінювання ВДТ показали, що рівні його нижче припустимих значень, установлених відповідними нормами. Однак, однозначної думки про відсутність шкідливої дії електромагнітного випромінювання на користувача немає. Тільки після проведення ретельних і всеосяжних досліджень по комплексному вивченню впливу цих випромінювань на організм, можна остаточно визначитися в цьому питанні.

З метою профілактики шкідливого впливу на користувача необхідно:

 установлювати відеотермінали, що відповідають сучасним вимогам захисту від випромінювань;

 установити на ВДТ старій конструкції (випуску до 1995р.) заземлений приекранний фільтр;

 не концентрувати в робочій зоні велике число радіоелектронних приладів;

 обмежити тривалість роботи перед екраном;

 виключати ВДТ, якщо на ньому не працюють, але знаходяться поблизу від нього.

 

4.1.7. Електростатичні поля

ВДТ на основі ЭЛТ є джерелом електростатичних зарядів. Тривале перебування в електричному полі, що створюється цими зарядами, може призвести до бронхо-легеневих захворювань, порушенню серцево-судинної системи, поразкам шкіри й ін.

Негативний вплив електростатичного поля виявляється в тім, що воно здатно притягати пил, бруд і інші частки, присутні у повітрі навколо ВДТ. Вивчався вплив електростатичного поля на інтенсивність осідання ізотопів радону на обличчя оператора. Установлено, що при концентрації радону в повітрі 100 Бк/м доза радіації за рік виросла приблизно на 50-60%.

Електростатичний заряд концентрується на екрані ВДТ. Індуктивним і контактним шляхом заряди накопичуються на користувачі, підвищуючи тим самим його електричний потенціал.

Як показали дослідження, напруженість електростатичного поля миттєво зростає до максимуму в момент включення ВДТ і поступово зменшується до стабільного рівня.

Відповідно до ДНАОП 0.00-1.31-99 поверхневий електричний потенціал ВДТ не повинний перевищувати 500В.

Напруженість електростатичного поля на робочих місцях, у тому числі і з ВДТ, не повинна перевищувати 20кв/м.

Для попередження створення значної напруженості полючи і захисту від статичної електрики необхідно:

·     установити нейтралізатори статичної електрики;

·     підтримувати в приміщенні з ВДТ відносну вологість не

·      нижче 45-50%;

·     застелити підлогу в приміщеннях із ВДТ антистатичним лінолеумом і проводити щоденне вологе збирання;

·     протирати екран і робоче місце спеціальною антистатичною

·      чи серветкою вологою тканиною;

·     користувачам бажано носити одяг, особливо нижнього шару,

·      з натуральних матеріалів;

- для "зняття" статичного заряду бажано кілька разів у день мити руки й обличчя водою чи час від часу торкатися металевих поверхонь.

4.1.8. Іонний склад повітря

Дослідження показали, що в процесі роботи ВДТ протягом зміни концентрація іонів у повітрі робочої зони значно змінюється. У 1 см3 чистого повітря міститься близько 1000 негативних і 1200 позитивних іонів. Оптимальним рівнем аероіонізації в зоні подиху користувача вважається зміст легень аероіонів обох знаків від 150 до 5000 у 1 см2 повітря. Однак уже через 5 хвилин роботи концентрація легких негативних іонів знижується в 5-10 разів (фонове значення їхньої концентрації складає 350-620 іонів/см3). Через 3 години роботи ця концентрація наближається до нуля. Істотно знижується концентрація середніх і важких негативних часток. У теж час концентрація позитивно заряджених іонів зростає і через 3 години роботи монітора в повітрі переважають позитивно заряджені частки всіх розмірів.

Збільшення числа позитивних іонів (особливо важких) може призвести до змін серцево-судинної (підвищення тиску, тахікардія, болі в області серця), бронхо-легенової (покахикування, підвищена чутливість до вірусних інфекцій), кровотворної (збільшення числа лейкоцитів, зниження рівня гемоглобіну, зменшення числа еритроцитів), вегетативної нервовий (дратівливість, безсоння, стомлюваність головний біль і ін.) системах.

ДНАОП 0.03-3.06-80 «Санітарно-гігієнічні норми припустимих рівнів іонізації повітря виробничих приміщень» регламентує рівні іонізації повітря приміщень при роботі з ВДТ і ПК. (таблиця 3).


Таблиця 3 – Рівні іонізації повітря
Рівні

Кількість іонів в 1 см3 повітря

n+

n-

Мінімально необхідні 400 600
Оптимальні 1500-3000 3000-5000
Максимально припустимі 50 000 50 000

Необхідні концентрації позитивних і негативних іонів у повітрі робочої зони можна забезпечити використанням:

·генераторів негативних іонів;

·установок локального зволоження;

·кондиціонерів;

·примусової вентиляції (провітрювання, системи загальобмінної приточно-витяжної вентиляції, пристосування місцевої вентиляції);

·захисних заземлених екранів.

 


Информация о работе «Економічна модель оптимізації закупівель та поставок кондитерських виробів на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес-Груп"»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 182691
Количество таблиц: 25
Количество изображений: 29

0 комментариев


Наверх