4.1.9 Забруднення повітря на робочих місцях із ВДТ

Джерела аерозольних забруднень численні. Зовнішні джерела залежать від природних і антропогенних факторів наявність поблизу водойм із солоною водою, інтенсивності метеорологічних процесів. У багатьох районах у повітрі присутні продукти окислювання вуглеводнів, метали, нітрати й ін. Одним з основних внутрішніх забруднювачів є тютюновий дим. У приміщеннях, де не курили, концентрація шкідливих часток склала 12-40 мкг/см3, де курили 150-450 мкг/см3

Більшість досліджень показали, що речовинами, концентрація яких перевищує припустиму на робочих місцях із ВДТ, є: озон, оксиди азоту, пил. Особливо шкідливий — озон, що є дратівним і канцерогенною речовиною. При великих концентраціях озону з'являється сухість і роздратування слизових оболонок, головні болі.

Основним джерелом озону є ЕЛТ і лазерні принтери. Для зменшення концентрації озону необхідно:

- виключати монітор, якщо він не використовується;

·     лазерні принтери розташовувати якнайдалі від робочого

·      місця;

·     застосовувати приточно-витяжну вентиляцію.

Аналіз динаміки бактеріальної обсемененності повітря в приміщеннях із ВДТ показав, що кількість мікроорганізмів збільшується при відсутності вентиляції і залежить від тривалості роботи з ВДТ (за 3-4 години роботи їхня кількість збільшується до 2100-2500 мікробних тіл у 1м). У випадках, коли робота користувача зв'язана з прийомом відвідувачів, зміст мікроорганізмів у повітрі значно зростає і досягає 7000 мікробних тіл у 1м. Тому при такому режимі роботи вживають наступних заходів:

·     вентиляція;

·     обмеження числа і тривалості перебування відвідувачів;

·     конструкція загороджувальних стін з віконцями для спілкування з відвідувачами.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.005-88 повітря, що надходить у робочі приміщення, повинне бути очищене від забруднень. Зміст озону не повинний перевищувати 0,1мг/м", оксидів азоту — 5мг/м, пилу - 4мг/м, загальна кількість колоній у 1м повітря не повинне перевищувати 1000 і цілком виключається наявність патогенної мікрофлори.

 

4.1.10 Природна вентиляція робочих приміщень з ВДТ

Однією з умов високопродуктивної праці і збереження здоров'я користувача ВДТ є забезпечення оптимальних параметрів мікроклімату і зниження надходження шкідливих речовин у повітря виробничих приміщень.

До числа найбільш ефективних засобів, що дозволяють забезпечити нормальні санітарно-гігієнічні параметри повітря робочої зони у виробничих приміщеннях, належить вентиляція.

Вентиляція — система засобів і приладів, призначених для забезпечення на постійних робочих місцях, у робочій і зонах приміщень, що обслуговується, метеорологічних умов і частоти повітря, що відповідають гігієнічним і технічним умовам.

Розрізняють вентиляцію природну і механічну.

Природна вентиляція буває організованою і неорганізованою. Організована природна вентиляція (аерація) здійснюється за рахунок різниці гравітаційного тиску зовнішнього і внутрішнього повітря і дії вітру. При неорганізованій вентиляції повітря в приміщення надходить і виходить через щілини, вікна, двері т.д.

Якщо перЕМВщення повітря у вентиляційних системах здійснюється вентилятором, вентиляцію називають механічною.

 

4.1.11 Освітлення на робочому місці користувача

При проектуванні систем освітлення необхідно враховувати наступні вимоги у відповідності зі СНіП-І І-4-79: рівень освітленості робочих місць повинний відповідати характеру виконуваної зорової роботи, що визначається в залежності від мінімального розміру об'єкта розрізнення, характеристики фону і характеристики контрасту. У залежності від мінімального розміру об'єкта розрізнення всі зорові роботи поділені на 8 розрядів здорових робіт.

Робота оператора ЕОМ відноситься до III розряду високої точності (об'єкт розрізнення 0,3-0,5 мм). Тому для III розряду рівень освітленості комбінованого освітлення повинний складати від 700 до 1500 лк, а загального від 450 до 650 лк.

Для створення сприятливих умов зорової роботи, що виключали б швидку стомлюваність очей, виникнення професійних захворювань і сприяли підвищенню продуктивності праці, виробниче приміщення повинне відповідати вимогам:

створювати на робочій поверхні освітлення, що відповідає характеру зорової роботи і знаходиться в межах установлених норм;

не створювати сліпучого ефекту, як від предметів у поле зору користувача, так і за ним.

створити достатню рівномірність і постійність рівня освітленості, щоб уникнути частої переадаптації здорового аналізатора;

не створювати на робочому місці різких і глибоких тіней;

обмежити до мінімуму пульсацію світлового потоку;

не зменшувати необхідний контраст фону й об'єктів, зображених на екрані ВДТ.

 

4.2 Захист від ЕОМ

 

4.2.1 Захисні фільтри

Якщо монітори з маркіруванням Low Radiation мають високий ступінь захисту і не вимагають спеціального дооснащення, то монітори старих моделей, як правило, випромінюють електромагнітні поля, що представляють відому небезпеку для користувача. Щоб відгородити себе від шкідливих впливів, самим правильним було б змінити морально застарілу по екологічним і ергономічним міркам техніку на сучасну, що володіє зниженим рівнем побічних випромінювань. Але змінити весь парк обчислювальної техніки доступно не багатьом. Найпростішим способом є використання вже готових конструктивних вузлів, що поставляються фірмами-виготовлювачами, - захисних фільтрів (ЗФ), призначених для встановлення на екран монітора.

ЗФ являють собою оптично прозору панель, що жорстко закріплюється на корпусі ПК за допомогою кронштейна поверх екрана дисплея. На панель нанесений тонкий провідний шар. Передбачається, що заземлення цього провідного шару дозволяє придушити електромагнітні випромінювання, що виходять від екрана дисплея в осьовому напрямку. Крім того, спеціальним вибором матеріалу підкладки і провідного шару можна в значній мірі послабити (а в ряді випадків і цілком придушити) оптичні випромінювання в ультрафіолетовій і інфрачервоній частинах спектру.

ЗФ, які випускаються мають стандартні розміри: 14', 15', 17', 2Г и т.д.'

Захисні фільтри:

·придушують відблиски, що з'являються на скляних елементах відеомонітора

·від освітлювальних приладів чи сонячних променів, що при тривалому

·впливі можуть уражати зір оператора;

·зменшують загальну яскравість екрана дисплея, у той же час деталі

·зображення з малою яскравістю прекрасно видимі, оскільки загальна

·контрастність збільшується. Фарби зображення стають більш

·соковитими, тому що захисний екран поглинає фоновий сірий колір;

·здійснюють захист від електростатичного й електромагнітного

·впливів.

Важливо, щоб різні моделі ЗФ використовувалися грамотно, у залежності

від бажаного ефекту захисту.

У залежності від конструкції ЗФ можна розділити на три основні групи:

1.   Сітчасті, виготовляються з капронових чи дротяних сіток.

2.   ЗФ на основі капронових сіток з покриттям чи без (як наприклад, вироби

3.   тайваньской фірми Меgastаг) послабляють відблиски від зовнішнього освітлення і поліпшують контрастність зображення, що при інтенсивній роботі за

4.   комп'ютером є дуже важливим чинником. ЗФ на основі дротяних

5.   сіток (використовуються мідний чорнений дріт з покриттям матового

6.   кольору) компенсують відбиті компоненти оптичного випромінювання й

7.   екранують ЭМ поля. Занадто щільна сітка, що служить кращим

8.   екраном, погіршує візуальне сприйняття. Тому, щоб компенсувати

9.   утрати світлового потоку, треба збільшувати яскравість зображення на дисплеї, що, у принципі, при використанні ЗФ такого типу може

10. приводити до скорочення терміну служби ЕЛТ. Практично всі моделі дають

11. несприятливий муаровий ефект.

12.Плівкові. Можуть бути виконані на основі тонкої прозорої

13. підкладки— скляної чи із синтетичного матеріалу (наприклад,

14. акрилу). Плівкові ЗФ забезпечують більш оптимальні оптичні

15. властивості (підвищений контраст, придушення відблисків), значно

16. підвищують контрастність зображення, практично цілком поглинають

17. ультрафіолетове випромінювання і знижують рівень рентгенівського випромінювання,

18. але слабко захищають від статичної електрики.

3. Поляризаційні ЗФ. Вітчизняному користувачу відомі подібні фільтри фірми Роlагоid фірми СР-50. Структура поліефірної плівки ЗФ — багатошарова, з використанням покрить, що просвітлюють.

 Антиблікові характеристики цих фільтрів досить високі. Для гасіння відблисків використовується інтерференція падаючого і відбитого променів світла. Промінь від освітлювального приладу проходить через лінійний поляризатор світла і спеціальне покриття, яке працює як чвертьвольтова пластина. Проходячи через це покриття, лінійно поляризоване світло набуває кругової поляризації. Світло з поляризацією потрапляє на екран ЕЛТ та відображається. При цьому напрямок обертання вектора поляризації змінюється на протилежний. Після проходження покриття та лінійного поляризатора лінійна поляризація світла поновлюється, а площина поляризації світла повертається на 90 градусів відносно початкового стану. Падаючий та відображаючий потоки інтерферирують. В результаті чого досягаються достатньо сильні гашення бліку. Але фільтри цього типу мають деякі суттєві недоліки. Вони мають дуже низьку механічну міцність і погану теплопроводимість за рахунок того, що в них використовується поліефірна плівка, що при експлуатації призводить до деформації ЗФ. Деякі користувачі помітили значну деградацію з часом антиблікових властивостей СР-50, очевидно, за причиною нестійкості чвертьхвильового покриття.


Информация о работе «Економічна модель оптимізації закупівель та поставок кондитерських виробів на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес-Груп"»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 182691
Количество таблиц: 25
Количество изображений: 29

0 комментариев


Наверх