4. ОХОРОНА ПРАЦІ

 

4.1 Розробити заходи щодо поліпшення умов праці користувача ПК

Широке впровадження комп'ютерної техніки, що дозволяє автоматизувати багато рутинних операцій, одержати доступ до численних джерел інформації, швидко робити потрібні розрахунки і т.п., істотно підвищує продуктивність праці користувачів відеодисплейних терміналів персональних електронно-обчислювальних машин (ВДТ ПЕВМ). Але активне впровадження в практику персональних комп'ютерів має двоякий характер. З одного боку, підвищується результативність праці, а з іншого боку – з'являються фактори, що несприятливо впливають на здоров'я працюючого.

Усе різноманіття нормативних документів, що стосується охорони праці, передбачає створення таких умов праці, при яких виключено чи значно послаблено вплив на працюючих шкідливих і небезпечних факторів трудового середовища.

Під шкідливим виробничим фактором розуміється такий фактор виробничого середовища, вплив якого на працюючого завдає шкоди його здоров'ю і працездатності. У залежності від експозиції й умов впливу шкідливий фактор може стати небезпечним.

До небезпечних факторів відносяться такі фактори трудового середовища, вплив яких на працюючих у визначених умовах приводить до різкого погіршення стану здоров'я чи травмі.

Відеодисплейний термінал (ВДТ) є пристроєм для візуального представлення інформації, збереженої електронним способом. Він складається з екрана, наділеного пристроєм обробки виведеної інформації, клавіатури керування і введення даних. ВДТ може бути підключений до інших пристроїв чи бути автономним.

Великий вплив на працездатність і здоров'я користувачів робить виробниче середовище. Це середовище у виробничих приміщеннях, в основному, визначається мікрокліматом, освітленням, змістом шкідливих речовин у повітрі, рівнем шуму, випромінюваннями і т.д.


Рисунок 4.1.1 – фактори, що впливають на функціональний стан користувача комп'ютера

На користувача під час роботи можуть впливати наступні небезпечні шкідливі фактори:

1 фізичні:

- підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентилятора, блоку живлення процесорів і аудиолплат);

- підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися через тіло людини;

- підвищений рівень статичної електрики;

- недостатня концентрація негативних іонів у повітрі робочої зони;

- підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

- підвищена напруженість електричного поля;

- пряма і відбита від екрана блискість;

- несприятливий розподіл яскравості в полі зору;

- недостатня освітленість на робочому місці.

2 хімічні:

- підвищений зміст у повітрі робочої зони пилу, озону, оксидів, азоту.

3 психофізіологічні:

- фізичні перенавантаження статичних (опорно-м'язова система) і динамічних (кисті рук) дій;

- нервово-психічні, емоційні перенавантаження зорового аналізатора, мозкова перенапруга, монотонність роботи.

Підвищенню ефективності праці сприяє відповідне колірне оформлення виробничого приміщення.

Істотний вплив на працездатність і здоров'я користувачів комп'ютера робить виробниче середовище. Це середовище у виробничих приміщеннях (офісах) в основному визначається мікрокліматом, освітленням, наявністю шкідливих речовин у повітрі, рівнем шуму і випромінюванням.

4.1.1 Виробничий мікроклімат

Під виробничим мікрокліматом розуміють стан повітряного середовища виробничого приміщення, що визначається температурою, відносною вологістю, рухом повітря і тепловим випромінюванням нагрітих поверхонь, що у сукупності впливають на тепловий стан організму людини. У процесі трудової діяльності людина знаходиться в постійній трудовій взаємодії з виробничим середовищем. Кількість теплоти, що утвориться в організмі, залежить від фізичного навантаження працівника, а рівень тепловіддачі – від мікрокліматичних умов виробничого приміщення. Так як робота за комп'ютером характеризується малими фізичними навантаженнями, то цей вид діяльності відноситься до категорії легких робіт із критерію енерговитрат організму (ДСТ – 12.1.005-88).

Віддача тепла організмом людини здійснюється, в основному за рахунок випромінювання і випару вологи з поверхні шкіри. Чим нижче температура повітря і швидкість його руху, тим більше тепла віддається випромінюванням. При високій температурі значна частина тепла губиться випаром поту. Порушення теплового балансу може привести до перегріву чи до переохолодження людини, і нарешті, до захворювання.

Вологість повітря істотно впливає на віддачу тепла випарам. Через високу вологість випар погіршується і віддача тепла зменшується. Зниження вологості поліпшує процес тепловіддачі випаром. Але дуже низька вологість викликає висихання слизових оболонок, їхнє пересихання і розтріскування, забруднення хвороботворними мікробами.

Рух повітря визначає рівень тепловіддачі з поверхні шкіри конвекцією і випаром. Різкі коливання температури в приміщенні, що продувається холодним повітрям (протягом), значно порушують терморегуляцію організму і можуть викликати простудні захворювання.

Т. о., для нормального теплового самопочуття людини важливо забезпечити співвідношення температури, відносній вологості і швидкості руху повітря, тобто визначені мікрокліматичні умови.

Під оптимальними мікрокліматичними умовами розуміють таке співвідношення параметрів, при якому в умовах тривалої і систематичної дії на людину створюються комфортні теплові відчуття і відбувається збереження нормального теплового стану організму без напруги механізмів терморегуляції. Існують також припустимі мікрокліматичні умови.

Згідно ДСНиП 3.3.2-007-98 в виробничих приміщеннях і робочих місцях із ВДТ і ПЕВМ повинні забезпечувати оптимальні параметри мікроклімату (таблиця 1)

Таблиця 1 – Нормовані параметри мікроклімату для приміщень із ВДТ і ПЕВМ

Час року Категорія робіт Температура повітря, ˚С Відносна вологість повітря, % Швидкість руху повітря, м/с
Холодне

Легка – І а

Легка – І б

22-24

21-23

40-60

40-60

0,1

0,1

Тепле

Легка – І а

Легка – І б

23-25

22-24

40-60

40-60

0.1

0.2


Информация о работе «Економічна модель оптимізації закупівель та поставок кондитерських виробів на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес-Груп"»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 182691
Количество таблиц: 25
Количество изображений: 29

0 комментариев


Наверх