1.1. Склад сировини для виробництва

Хутряна шкіра має волосяний покрив і шкірну тканину, тобто будова аналогічна шкірам тварин, що використовуються для виготовлення шкір.

Епідермис складає 2-5 % загальної товщини шкірного покриву і складається з рогового і паросткового шарів.

Між колагенними пучками розташовані сальні і потові залози, корені волосся. Нижня границя сосочкового шару умовно проходить на глибині залягання волосяних сумок. У різних видів хутряних шкір глибина залягання і кут нахилу волосяних сумок неоднакові. Протягом року глибина залягання волосяних сумок міняється: сумки зростаючого волоса в період линяння хутрових звірів розташовуються в нижніх шарах дерми, а сумки у поверхневих. Сітчастий шар розташований під сосочковим і характеризується більш рівномірним переплетінням могутніх кологенових волокон. Підшкірно-жирова тканина знаходиться безпосередньо під дермою. Це пухка сполучна тканина зв'язує шкірову тканину з тушкою тварини, у якій розрізняють три шари: жировий, мускульний і підшкірна клітковина. У процесі вироблення хутра підшкірно-жирова тканина віддаляється.

Волосяний покров – сукупність різноманітного волосся, що покриває тіло тварини і виконують ряд фізіологічних функцій: він є теплорегулюючим шаром і охороняє організм від зайвої втрати тепла і вологи, а також механічних впливів.

Кератин є основним білком, що утворить волос і основний шар епидермісу.

Волос складається з двох частин: корені, що залягають в шкірному покриві, і стрижня, що виходить на поверхню шкірного покриву. Стовщення на кінці кореня утворює цибулину волоса. Корінь і цибулина оточені декількома оболонками. Зовнішні оболонки, освічені зі сполучної тканини дерми, називаються волосяною сумкою, а внутрішні оболонки епідермічного походження – кореневою піхвою.

До нижньої частини волосяної сумки примикає вузький пучок гладких м'язових волокон, один кінець якого прикріплений до волосяної сумки, а інший губиться в прилягаючих волокнах дерми. Скорочуючи, цей мускул може змінювати кут нахилу волосяної сумки, при цьому міняється теплоізолюючий прошарок повітря у волосяному покриві.

Стрижень волосся складається з трьох шарів: кутикули (зовнішнього лускатого шару), коркового шару і серцевини.

Кутикула – дуже тонка, зовнішня оболонка волоса, що складається з ороговілих пластинчастих кліток, що містять аморфний кератин. Лусочки покладені одна на іншу на зразок луски риби так, що вільні кінці їх спрямовані до вершини стрижня волоса. Кутикула захищає волос від зовнішніх впливів, а так само визначає його блиск, стійкість до стирання.

Корковий шар – концентруючий шар волоса, що знаходиться під кутикулою й утворений веретеноподібними ороговілими клітками, розташованими уздовж осі волоса. Клітки з'єднані один з одним міжклітинною речовиною і покладений щільно один до одного. Корковий шар обумовлює механічні властивості волосся: міцність на розрив, пружність, розтяжність. Фарбування волосся залежить від присутності в клітках коркового шару чорного чи жовтого пігменту. Від сполучення і ступеня розвитку цих пігментів залежать усі варіації фарбування волосяного покриву. При відсутності пігменту волосяний покрив має біле фарбування.

Серцевина волосся являє собою пухку, пористу тканину, що складається з багатогранних кліток з ороговілими оболонкою і протоплазмою.

Усередині кліток знаходяться пухирці повітря і зерна пігменту, повітря знаходиться й у міжклітинних просторах.

Волосся за формою можуть бути трьох типів: веретеноподібні, циліндричні і конічні.

Найбільше часто зустрічаються веретеноподібне волосся, що складаються з чотирьох частин: кінчика, грані (найбільш широкої частини), шейки і підстави. У поперечному перерізі грані волосся мають різну форму: округлу (кріт, хом'як), овальну (песець, соболь, куниця), плоску (видра, нутрія), бобовидну (бабак).

Конічне волосся поступово розширюються від кінчика до підстави.

По характеру і ступеню волосся у хутрових звірів буває різної форми: пряме, вигнуте під кутом, вигнуте по довжині, хвилясте, спіральне.

Топографія хутряної сировини також відрізняється від топографії шкіри, призначені для виготовлення, і складається з хвоста, огузка, хребта, зашийка, мордка, душки, боків, черева, лап.

Шкуркою називають зовнішній покрив тварини відділеної від тушки. Шкурка складається з шкіряної тканини і волосяного покриву. Крім того шкурка складається з хребтової частини (спинний і черевний). На хребтовій стороні шкурки, виділяють наступні ділянки: голову, шию, зашийок, хребет огузок. На черевний виділяють тушку (груди, горло, черевок і пахни). На шкурках більшості видів зберігаються лапи і хвіст. Шкіряна тканина складається з нерівних коштовних по товщині своїй – тонкого эпидермісу, основного шару - дерма, основного мускулистого і жирового шару. Підшкірно-мускульний, а також і жировий шар при обробці цілком видаляють. Волосся складається з кореневої частини, що знаходиться в товщині шкіряної тканини розташованої над її поверхнею [9].



Информация о работе «Виробництво хутряних та овчинно-шубних виробів»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 69193
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
39191
2
0

... і до подальшої їх реалізації. ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ   Дана курсова робота була виконана на матеріалах магазину «Стиль» м. Полтави. В роботі була поставлена мета – вивчення особливостей експертизи овчино-шубних виробів на матеріалах магазину «Стиль». Для вирішення поставленої мети в роботі розглянуті наступні завдання: ·          Вивчення значення експертизи у підвищенні якості овчино- ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

Скачать
41007
2
0

... рудого до чорного. Ферменти (прискорювачі реакції) - речовини, що виробляються живою клітиною і беруть участь в обміні речовин. Якість волосяного і шкірного покриву Окремі шкурки кожного виду хутряної сировини відрізняються одна від одної товарними властивостями. В основі цих відмін лежать біологічні ознаки волосяного покриву і шкірної тканини, які змінюються під впливом різних чинників зовні ...

Скачать
23697
0
1

... виробів. Отриманий прочіс складається з індивідуальних волокон, пов'язаних між собою силами тертя і зчеплення з різним розташуванням одне відносно одного. Формування волокнистого напівфабрикату валяного взуття здійснюється з допомогою конусно-навивальних кареток, агрегованих з чесальною машиною. Навивальне пристосування може бути з простими патронами у вигляді зрізаного конуса або з фігурними ...

0 комментариев


Наверх