3.2. Особливості зберігання.

Продукція хутряної промисловості включена в перелік товарів, що підлягають обов'язковії сертифікації. Для овчинно-хутряних товарів виробляється сертифікація вироблених хутряних шкурок, що є сировиною для виготовлення хутряних виробів, а також сертифікація готових хутряних виробів. Сертифікація вироблених хутряних шкурок виробляється для визначення відповідності показникам, установлених стандартами на кожен вид шкурок. При сертифікації хутряних виробів перевіряють у відповідності застосовуваних при виготовленні вироблених хутряних шкурок вимогам стандартів на шкурки, а також проводять ідентифікацію на відповідність вимогам стандартів на однорідні групи продукції в частині виконання кушнірсько-пошивних робіт. Необхідною умовою сертифікації овчинно-хутряних товарів є відповідність вимогам стандартів по стану волосяного покриву і дефектам волосяного покриву, що допускаються, і шкіряної тканини [9].

Перелік основних показників, що перевіряються, при сертифікаційних іспитах включають наступні показники:

- рн водяної витяжки;

- температура зварювання шкіряної тканини;

- розривне навантаження;

- масова частка незв'язаних жирових речовин у шкіряній тканини й у волоссі;

- стійкість фарбування волосяного покриву чи шкіряної тканини до сухого тертя.

Хутряні коміри маркують штампом на шкіряній тканині з вказівкою всіх даних про виріб його площі. Для комірів з коштовних видів хутра картонні ярлики з усіма реквізитами.

Головні убори також маркують за допомогою картонного ярлика з повною інформацією, товарного знаку, нанесеного в центрі підкладки і текстильної стрічки, що вшили в шов талії з указівкою необхідних даних.

Картонний ярлик усіх виробів в обов'язковому порядку опломбують.

Упакування хутряних товарів виробляється у відповідності зі стандартом: складають усередину, упаковують у дерев'яну чи картонну шухляди, вистелені чистим папером. Вироби з коштовних видів хутра спочатку поміщають у картонні коробки чи в поліетиленові пакети, а потім у шухляди. У шухляди також кладеться мішечок з нафталіном. Коміри складаються пачками по двадцятьох штук волоссям усередину; перев'язані шпагатом бруньки упаковуються в картонні коробки, шухляди. У кожну шухляду міститься упакований лист із указівкою кількості одиниць і повної маркувальної інформації. Головні убори містяться в індивідуальні коробки, що потім укладаються в коробки. Збереження хутряних виробів повинно здійснюватися в спеціальних холодильних камерах при температурі +4 - +7 °С, тому що при такій температурі припиняється життєдіяльність комах-шкідників.

3.3. Основні дефекти.

Битість осі – це ділянки волосяного покриву з обірваними чи обламаними кінцями остьового волосся.

Вихвати волосяного покриву – це ділянки хутра стрижених шкір, на яких волос зрізаний нижче, ніж в інших місцях шкурки.

Вихри – розбіжні вершинами в різні сторони пучки волосся, що зустрічаються на шкурках кротів, бабаків, ховрашків, барсуків.

Дирки – отвори в шкіряній тканині шкурок.

Тверді місця – ділянки шкіряної тканини шкурки з підвищеною твердістю і зниженою пластичністю при неправильному технологічному процесі.

Жирові плями – виділяють іншим відтінком і жирним блиском на овчині.

Запав волосся – ділянки волосяного покриву шкурки зі звитим чи крученим остьовим волосом.

Зашмати – ушкодження шкіряного чи волосяного покривів у результаті укусів тварин.

Зарубки волосяного покриву - смуги на стрижених шкурках, що утворюються при низькій стрижці волосся на цих ділянках у порівнянні з усією поверхнею.

Кущі волосся – нерівномірність покриву по висоті і відтінку волосся на окремих ділянках шкурок крота.

Ломіни – тріщини на поверхні шкіряної тканини в результаті ушкодження епідерміса.

Віспини – враження шкірного покриву гнійними пухирцями; віспи у вигляді невеликих знебарвлених цяток. Зустрічаються переважно в овчини і козлика.

Ороговілість шкіряної тканини – заглиблення, що непіддаються відмиву ділянки дерми шкурки.

Плішини – ділянки шкурки, позбавлені волосяного покриву.

Різнотонність волосяного покриву – нерівномірне фарбування його і шкурок, підданих фарбуванню.

Протяг – оголення коренів волосся.

Цвілість – зміна фарбування волосяного покриву від вицвітання.

Шитість – наявність швів на місцях розривів і розрізів чи на місцях вставки і підставки.

Болячки – ушкодження шкірного покриву в результаті захворювань механічних чи хімічних ушкоджень шкіри при житті тварини [10].


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА:

1. Бурова М. Товароведение непродовольственных товаров: Конспект лекций. – Москва, 2000.

2. Демидова Г. А. и др. Товароведение непродовольственных товаров. В 4-х т. – М.: Экономика, 1988.

3. Исследование непродовольственных товаров /И. М. Лифиц, Е. Д. Леженин, А. И. Меркулова и др. – М.: Экономика, 1988.

4. Коломієць Т. Товарознавча експертиза непродовольчих товарів: опорний конспект лекцій. – Київ, 1999.

5. Под ред. Г. А. Васильева. Коммерческое товароведение и ексертиза: Учебн. пособие. – Москва, 1997.

6. Сероштан М., Михеева Е. Качество непродовольственных товаров: Учебн. Пособие. – Москва, 2000.

7. Справочник товароведа: Непродовольственные товары: В 3-х томах./Т. Г. Богатырева, Ю. П. Грызанов, Е. Е. Задесенец и др. – М.: Экономика, 1988.

8. Под ред. А. Неверова Товароведение и организация торговли непродовольственными товарами: Учебник. – Москва, 2000.

9. Шепелев А., Печенежская И. Товароведение и экспертиза пушно-меховых товаров: Учебн. пособие. – Ростов-на-Дону, 2001.

10. Царева В. Н. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции. Учебник для проф. – техн. Учеб. Заведений. – М.: Легкая индустрия, 1974.


Информация о работе «Виробництво хутряних та овчинно-шубних виробів»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 69193
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
39191
2
0

... і до подальшої їх реалізації. ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ   Дана курсова робота була виконана на матеріалах магазину «Стиль» м. Полтави. В роботі була поставлена мета – вивчення особливостей експертизи овчино-шубних виробів на матеріалах магазину «Стиль». Для вирішення поставленої мети в роботі розглянуті наступні завдання: ·          Вивчення значення експертизи у підвищенні якості овчино- ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

Скачать
41007
2
0

... рудого до чорного. Ферменти (прискорювачі реакції) - речовини, що виробляються живою клітиною і беруть участь в обміні речовин. Якість волосяного і шкірного покриву Окремі шкурки кожного виду хутряної сировини відрізняються одна від одної товарними властивостями. В основі цих відмін лежать біологічні ознаки волосяного покриву і шкірної тканини, які змінюються під впливом різних чинників зовні ...

Скачать
23697
0
1

... виробів. Отриманий прочіс складається з індивідуальних волокон, пов'язаних між собою силами тертя і зчеплення з різним розташуванням одне відносно одного. Формування волокнистого напівфабрикату валяного взуття здійснюється з допомогою конусно-навивальних кареток, агрегованих з чесальною машиною. Навивальне пристосування може бути з простими патронами у вигляді зрізаного конуса або з фігурними ...

0 комментариев


Наверх