Виявлення платоспроможного попиту на продукцію та послуги ресторану „Тернопіль" та оцінка їж якості

Аналіз та способи підвищення конкурентоспроможності товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках (на даних підприємства ресторану "Тернопіль" готельного комплексу "Тернопіль-готель" м. Тернополя)
Взаємозв'язок менеджменту і маркетингу, їх вплив на ринок Вихід на світовий ринок Міжнародна конкурентоспроможність країни: поняття, основні складові та джерела Національне регулювання зовнішньої торгівлі як механізм забезпечення конкурентоспроможності Характеристика об'єкту дослідження Характеристика асортименту продукції та послуг ресторану „Тернопіль" Управління якістю продукції та послуг у ресторані „Тернопіль" Оцінка ефективності використання ресурсів ресторану „Тернопіль" та його підрозділів Основні фонди ресторану „Тернопіль" та їх використання Прибутковість основних фондів у ресторані зросла у зв'язку зі збільшенням балансового прибутку Собівартість продукції та послуг ресторану „Тернопіль" Оцінка результативності роботи ресторану „Тернопіль" Дослідження регіонального ринку продукції та послуг громадського харчуванні Виявлення платоспроможного попиту на продукцію та послуги ресторану „Тернопіль" та оцінка їж якості Визначення місця ресторану „Тернопіль" на ринку товарів та послуг громадського харчування Вплив макросередовища на діяльність ресторану „Тернопіль" Удосконалення способів технологічної обробки Для збереження біологічної цінності овочів їх для салатів у сирому вигляді Визначення обсягу реалізації продукції згідно з кон'юнктурою ринку і попитом споживачів Рік - 269,2 тис, грн,; 2002 рік – 260,5 тис. грн.; 2003 рік – 222,7 тис. грн.; 2004 рік 533,7 тис. грн
227599
знаков
48
таблиц
18
изображений

2.2.6 Виявлення платоспроможного попиту на продукцію та послуги ресторану „Тернопіль" та оцінка їж якості

В умовах ринку найбільш складним фактором діяльності підприємства ресторанного бізнесу є зміни споживчого попиту на продукцію та послуги, Тому керівництво ресторану при вирішенні питань збуту, повинно використовувати наукові розробки з цих питань, та сучасні методи виявлення платоспроможного попиту.

Попит - це форма виявлення тієї частини економічних потреб членів суспільства, яка забезпечена грошовими коштами.

Реалізований попит - це задоволений попит на продукцію та послуги громадського харчування на підприємствах.

Незадоволений попит включає ту частину пред'явленого населенням попиту, яка не була реалізована. Попит, що формується — це можливий попит населення на нові страви, продукцію і послуги. Одним з основних методів вивчення незадоволеного попиту та попиту, що формується є опитування споживачів, яке проводилось з метою подальшої обробки цих даних та використання їх у стратегічному плануванні діяльності ресторану та підвищення його конкурентоспроможності. При дослідженні враховуються економічні, соціальні, демографічні фактори впливу на попит.

Економічні фактори впливу: грошові доходи населення; ціни на споживчі товари; рівень розвитку матеріального виробництва; система розподілу суспільної праці.

Соціальні фактори впливу на соціальна та професійна структура контингенту споживачів; національні та побутові особливості; традиції, рівень культури.

Демографічні фактори: чисельність і співвідношення між віковими група­ми населення; розмір сім'ї; зайнятість населення; співвідношення між міським і сільським населенням; лізингові процеси.

Аналіз обсягу продукції в ресторані „Тернопіль" показав, що найпривабливішим вважають якість та оформлення страв. Середній бал якості страв становить 4,3, що говорить про недостатню увагу, яка приділяється цьому фактору на підприємстві, 80% опитаних вважають рівень цін у ресторані „Тернопіль" помірними.

2.2.7 Аналіз конкурентного середовища ресторану „Тернопіль"

В умовах ринкової економіки конкуренція є формою економічної боротьби між окремими суб'єктами ринку за кращі умови задоволення свого попиту, кращі умови та результати господарювання. Галузева конкуренція передбачає суперництво окремих підприємств-продавців товарів та послуг у задоволенні потреб споживачів, в обсягах реалізації товарів та послуг, в частках обслуговування ринку та відповідно масі одержаного прибутку.

На споживчому ринку підприємства громадського харчування конкурують між собою, а об'єктом конкурентної боротьби є споживач та його купівельні фонди, частка обслуговування товарного чи регіонального ринку.

Основними методами конкурентної боротьби між підприємствами споживчого ринку є цінова та нецінова конкуренція. При ціновій конкуренції основним засобом суперництва є зниження цін на власну продукцію порівняно з цінами конкурентів. Але цей процес викликає аналогічні дії інших конкурентів, що не призводить до зміни позиції ресторану на ринку, а лише зменшує прибутковість галузі в цілому. При неціновій конкуренції більш вигідне становище на ринку завойовується завдяки якісним характеристикам діяльності ресторану, його особливому іміджеві, додатковими умовами обслуговування тощо. Сучасний стан конкуренції на споживчому ринку України характеризується переважним розвитком цінової конкуренції між окремими підприємствами громадського харчування. Причиною цього є вкрай низький рівень доходів населення, невибагливість до рівня обслуговування та сервісу, зубожіння більшості верств населення. Проте на окремих сегментах ринку, при реалізації продукції та послуг, що орієнтовані на споживача з середнім та високим рівнем доходів, все більше (а іноді визначальне) значення в боротьбі за споживача мають інструменти нецінової конкуренції. Індикатором конкуренції виступає сила, з якою підприємство бореться за більш сильну позицію на ринку. Ця боротьба проявляється в прагненні ресторану завоювати ширше коло споживачів, отримати конкурентну перевагу, яка дозволить збільшити обсяг реалізації продукції та послуг, масу чи норму отриманого прибутку. Конкурентоспроможність ресторану „Тернопіль" - це рівень його можливості задоволення конкретних потреб порівняно з аналогічними підприємствами, які представлені на даному ринку.

На даному ринку є ряд підприємств громадського харчування, які створюють аналогічну однорідну продукцію та надають аналогічні послуги, розміщені в радіусі трьох кілометрів, що дає змогу вважати їх конкурентами. Це ресторан „Україна", ресторан „Європа", ресторан „Поділля", кафе „Зустріч". Сила конкурентної боротьби залежить не тільки від кількості конкуруючих суб'єктів господарювання. Згідно досліджень англійського вченого М. Портера, який спеціалізується на питаннях конкуренції, стан конкурентної боротьби визначає взаємодія п'яти сил конкуренції (рис. 2.11.).

Рис. 2.11. Модель п'яти сил конкуренції відповідно досліджень М. Портера


Информация о работе «Аналіз та способи підвищення конкурентоспроможності товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках (на даних підприємства ресторану "Тернопіль" готельного комплексу "Тернопіль-готель" м. Тернополя)»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 227599
Количество таблиц: 48
Количество изображений: 18

0 комментариев


Наверх