2.1. Тематика сьомої рамкової програми

Сьома рамкова програма Євросоюзу присвячена дослідженням, технологічному розвитку й демонстраційній діяльності в 2007- 2013 р.

Знання становлять ядро порядку денного лісабонської конференції й фундамент всіх її елементів. Дослідження й технології, разом з освітою й інноваціями, становлять компоненти "трикутника знань".

Для того, щоб перетворитися в "найбільш динамічну й конкурентноздатну, засновану на знаннях економіку у світі", що має на увазі "європейська модель", Європа повинна збільшити внесок у свої дослідження до 3% європейського валового доходу й поліпшити використання можливостей в області передачі (трансформування) наукових результатів у нові продукти, процеси й послуги. Разом із країнами-членами й у тісній кооперації з ними Євросоюз повинен мобілізувати свої правові й фінансові кошти для досягнення цієї цілі, починаючи з досліджень по Рамковій Програмі.

При підготовці дійсних пропозицій Комісія враховувала результати численних опитувань і консультацій з організаціями Євросоюзу, у першу чергу Європарламентом, і організаціями країн-членів співтовариства, а також представниками наукових кіл, промисловості й всіх виконавців дослідницьких робіт у Європі. Ураховувалися також оцінки імпакт-фактора, що визначались як основними учасниками досліджень, так і незалежними експертами.

Сьома рамкова програма, хоча і є продовженням попередніх програм, повинна стати по своєму змісті, структурі, характеру впровадження й способам управління ключовим елементом здійснення лісабонської стратегії. Важливою особливістю програми є значне спрощення в схемах фінансування, оформленні й забезпеченні виконання робіт.

Сьома рамкова програма складається із чотирьох програм, що відповідають основних складових європейських досліджень:

1.         Кооперація. Підтримка всіх видів досліджень, виконуваних міжнаціональними колективами європейських країн, а також співробітництво між ЄС і країнами, що розвиваються.

2.         Творчі принципи й основи. Програма спрямована на стимулювання динамізму, творчого характеру й підйом рівня європейських досліджень на передових рубежах науки й технології, у тому числі в області технічних, соціально-економічних і гуманітарних наук.

3.         Кадровий потенціал. Якісне й кількісне посилення людських ресурсів у дослідженнях і розробці технологій шляхом узгодження заходів з конкурсами Марії Кюрі.

4.         Дослідницький потенціал. Підтримка ключових дослідницьких й інноваційних можливостей: інфраструктури досліджень, досліджень для розвитку малих і середніх підприємств, підтримка дослідницького потенціалу європейського регіону як регіону "суспільства знань", стимулювання повної реалізації дослідницьких можливостей розширеного ЄС. Якісне й кількісне посилення людських ресурсів у дослідженнях і розробці технологій шляхом узгодження заходів з конкурсами Марії Кюрі.

Програма "Кооперація" підрозділяється на підпрограми, для яких позначене дев'ять тем.

1.         Проблеми здоров'я;

2.         Продукти харчування, сільське господарство й біотехнології;

3.         Інформаційні й комунікаційні технології;

4.         Нанонауки, нанотехнології, матеріали й нові технології виробництва;

5.         Енергетика;

6.         Навколишнє середовище (включаючи зміни клімату);

7.         Транспорт (включаючи аеронавтику);

8.         Соціальні, економічні й гуманітарні науки;

9.         Безпека й дослідження космосу.

7 статей документа описують структуру, мети, способи, правові й фінансові аспекти виконання програми. У статті 4 позначені основні показники розподілу бюджету програми (у млн. ?):

Кооперація - 44432

Творчі принципи й основи - 11862

Кадровий потенціал - 7129

Дослідницький потенціал - 7486

Спеціальні програми спільних дослідницьких центрів, що виконують роботи, не пов'язані з ядерною тематикою - 1817

Показники розподілу бюджету по тематиці наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 - Показники розподілу бюджету по тематиці

Кооперація Тематика
Проблеми здоров'я 8317
Продукти харчування, сільське господарство й біотехнології 2455
Інформаційні й комунікаційні технології 12670
Нанонауки, нанотехнології, матеріали й нові технології виробництва 4832
Енергетика 2931
Навколишнє середовище (включаючи зміни клімату) 2535
Транспорт (включаючи аеронавтику) 5940
Соціальні, економічні й гуманітарні науки 792
Безпека й дослідження космосу 3960
Усього по програмі Кооперація 44432
Творчі принципи й основи Європейська рада по дослідженнях 11862
Кадровий потенціал Конкурси Марії Кюрі 7129
Дослідницький потенціал Дослідницька інфраструктура 3961
Дослідження для підтримки малих і середніх підприємств 1901
Регіони знань 158
Дослідницький потенціал 554
Наука в суспільстві 554
Діяльність по міжнародному співробітництву 358
Усього по програмі дослідницького потенціалу 7486
Спеціальні програми спільних дослідницьких центрів, що виконують роботи, не пов'язані з ядерною тематикою 1817
Усього ЄС 72726
Евроатом 3092

Сьома рамкова програма Евроатома припускає виконання двох спеціальних програм:

1.         Ядерний синтез: з метою розробки технології безпечного, стійкого, екологічного й економічно вигідного джерела енергії.

2.         Ядерний розпад і радіаційна безпека: для забезпечення безпечного використання й експлуатації ядерних установок в індустрії й медицині.

Інші напрямки охоплюють дослідження в області ядерної енергетики в спільних дослідницьких центрах. У цій області ціллю є забезпечення й технічна підтримка прийняття політичних рішень в області ядерної енергетики.


Информация о работе «Коммунітарна регіональна економічна політика в Європейському Союзі»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 119914
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
124794
0
0

... . В 1986 р. Суд Європейських співтовариств визнав Договір про Європейське співтовариство в якості його "основної конституційної хартії". [9]   2. Інституційна структура Євросоюзу   2.1 Загальна характеристика інституцій Євросоюзу   Право Європейського Союзу утворює складну систему не тільки у своїх зовнішніх проявах, але й у внутрішніх взаємозв'язках. У першому випадку використовується ...

Скачать
122641
20
6

... сектору у ВВП різко зросла на 43%. Головними причинами росту є багаторазове підвищення світових цін на нафту й нафтопродукти й значне збільшення їх експорту. 4.  Лідируюче місце у вартісній структурі економіки Казахстану зайняв сектор інфраструктури, що погіршує ситуацію у виробничих секторах. 5.  Ще одна проблема економіки Казахстану - швидкий відтік капіталу із країни, який у підсумку привів ...

Скачать
205571
3
0

... ЄС. Програми залучення учасників в електронну комерцію Национальное участие в программах ес Национальное участие в программах Сообщества рассматриваются как необходимая деятельность, требующая большой подготовки и организации. Сообщество создало сеть корреспондентов или информационных центров в различных странах. Таким образом оно обеспечивает переда­чу на национальных языках информации и ...

Скачать
233549
0
0

... сьогодні розглядати постать Н.Махна як "антигероя" чи політичного авантюриста, оскільки лідер селянського руху боровся за те, у що справді вірив. Розділ III. Анархізм та сучасність 3.1 Теорія та практика анархізму на пострадянському просторі Анархістська теорія кінця XX - початку XXI ст. зазнала суттєвих змін. Суспільна трансформація, яка розпочалась з початком гласності на території СРСР, сприяла ...

0 комментариев


Наверх