3.2 Пріоритети розвитку регіональної політики в Україні

 

Регіональна політика є відносно новим напрямком державної політики України. Однак її значення росте паралельно з ростом диспропорцій у рівні соціально-економічного розвитку регіонів, міст і районів. Забезпечення однакових умов соціального й економічного розвитку окремих територій є однієї з головних цілей державної регіональної політики. Однак ефективне керування процесами, що відбуваються в соціально-економічному житті держави і його регіонів неможливо без побудови сучасної, гнучкої й прозорої статистичної системи, здатної оперативно й об'єктивно відбивати зміни тенденцій у розвитку суспільства. З метою планування регіонального розвитку статистикою повинна бути надана така інформація, що дозволила б чітко виявити диспропорції в економічному й соціальному стані регіонів й основні тенденції їхнього розвитку. Отже, це питання вимагає наукового осмислення й обґрунтування методики оцінки диспропорцій регіонального розвитку [1, с. 6].

Суперечки про те, якими повинні бути основні принципи регіональної політики України, ідуть досить давно, проте тут дотепер залишається значна кількість невирішених питань. Може бути, їх навіть більше, ніж вирішених. У Західній Європі світовий процес регіоналізації почався після Другої світової війни, а із прийняттям п'ятнадцятьма країнами Західної Європи в Страсбурзі 15 жовтня 1985 року Європейської хартії про місцеве самоврядування.

Конституція України, прийнята в 1996 році й що встановив, що "в Україні зізнається й гарантується місцеве самоврядування", закони України "Про місцеве самоврядування в Україні" й "Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування" заклали основи місцевого самоврядування України.

Тепер стояло виконати колосальний обсяг роботи, щоб остаточно впровадити цей новий для нашої держави інститут у життя, що відповідає вимогам устояної світової практики.

За роки незалежності України були пророблені значні робота з організаційно-правового формування місцевого самоврядування. Відмовившись від жорстко централізованої радянської системи державного керування, переборюючи стереотипи минулого, ми намагалися створити демократичну модель влади на місцях, що відповідає стандартам Європейської хартії місцевого самоврядування [5, с. 8].

За цей час були прийняті "Концепція державної регіональної політики", "Програма державної підтримки розвитку місцевого самоврядування" й інші нормативно-правові акти, спрямовані на вдосконалювання місцевої регіональної влади. Це свідчить про спроби застосування принципів міжнародного досвіду в національному законодавстві України. Але треба визнати, що, на жаль, багато в чому вони виявилися тільки деклараціями.

Хочу відзначити, що нинішнє керівництво країни підтримує необхідність виконання обов'язків України як держави - члена Ради Європи в сфері розвитку місцевої й регіональної демократії.

Сьогодні разом з Конгресом місцевої й регіональної влади Ради Європи, Фондом сприяння місцевому самоврядуванню України, Міністерством регіонального розвитку й будівництва України робиться ще один крок на шляху рішення питань розвитку регіональної політики України. Нашій увазі представлений новий проект Концепції державної регіональної політики.

Прийняття Комплексного плану дозволяє систематично й цілеспрямовано вести роботу з підвищення ефективності і якості діяльності місцевих рад й їхніх виконавчих органів. Цей план являє собою програму, у якій передбачаються конкретні заходи щодо зміцнення місцевого самоврядування, підвищенню професійного рівня посадових осіб, розвитку ініціативи й активної місцевої політики.

Реалізується програма навчання керівників й інших посадових осіб місцевого самоврядування, у якій приділене увага вивченню законодавства, що стосується діяльності органів місцевого самоврядування.

У реалізації прийнятого Верховною Радою єдиного зведеного республіканського плану навчання посадових осіб задіяні центри перепідготовки й підвищення кваліфікації працівників органів державної влади й місцевого самоврядування, науковці , співробітники Секретаріату Верховної Ради.

Поряд із цим практикується проведення семінарів із сільськими, селищними, міськими головами, головами й заступниками голів районних рад, навчання в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів й в Одеському регіональному інституті Національної академії державного керування при Президенті України.

Ще одним діючим імпульсом для розвитку місцевої ініціативи, залучення додаткових засобів з бюджетів України й Криму для реалізації потреб територіальних громад є проведення Всеукраїнського й Всекримського конкурсів проектів і програм розвитку місцевого самоврядування.

Дані конкурси стали масовими, тому що їх основним і головним завданням є активізація пошуку шляхів рішення проблем місцевого й регіонального розвитку. У них активно беруть участь місцеві ради всіх рівнів. Наприклад, за три попередні роки в організаційний комітет Всекримського конкурсу надійшло 179 проектів і програм [10, с. 30].

Подібні конкурси дозволяють залучати засоби з бюджетів України й Криму для реалізації проблем територіальних громад.

Усіляко стимулюється створення вуличних, квартальних й інших органів самоорганізації населення, тому що це один із пріоритетних шляхів формування цивільного суспільства.

Вони є не тільки школою демократії, а дійсно являють собою реальний шлях мобілізації як матеріальних, так і людських ресурсів у рішенні питань місцевого значення.

В останній рік діяльність цих органів наповнилася новим змістом. Вони знайшли вдалу форму взаємодії із Програмою розвитку й разом з нею здійснюють комплекс заходів щодо розвитку соціальної сфери сільських населених пунктів, особливо по проблемі водопостачання.

Варто звернути увагу на те, що, дотримуючись принципів регіоналізму й виходячи з особливостей регіонів, Верховна Рада й уряд визначили основні стратегічні завдання міжрегіонального міжнародного економічного співробітництва, зокрема : використання сприятливих природно-географічних умов для розширення виробництв, формування зональних промислових комплексів, збільшення зовнішньоторговельного товарообігу, формування інвестиційно привабливого іміджу регіонів і створення умов по залученню іноземного капіталу в їхню економіку й інше.

Увійшло в практику проведення спільних міжнародних симпозіумів, конференцій, "круглих столів", семінарів, здійснюється обмін відповідною літературою й інформацією.

З у практиці здійснення державної етнополітики правових процедур і політичних методів, заснованих на загальновизнаних нормах і принципах міжнародного права, є найбільш ефективною моделлю захисту прав й інтересів всіх етносів, попередження конфліктних ситуацій, повернення й облаштованості репатріантів, дозволу проблем біженців і мігрантів.

У той же час результат розвитку регіонів України був би більше ефективним, якби не наявність цілого ряду проблем, рішення яких залежить від центра.

Необхідно уточнити й розмежувати повноваження між місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування.

Варто підвищити роль обласних і районних рад у рішенні питань місцевого й регіонального розвитку. Дотепер законодавцем не вирішена проблема сформовані в районах й областях двовладдя. Як і раніше районні й обласні ради не мають власних органів виконавчої влади, що вкрай негативно позначається на життєдіяльності громад. З місцевих з і державних адміністрацій чітко не розмежовані, а найчастіше дублюються, що породжує конфлікти й протистояння.

У другій половині 2008 року 15 мільйонів євро виділила Еврокоміссія на фінансування проекту стабільного регіонального розвитку в Україні.

Проект "Зі стабільного регіонального розвитку в Україні". спрямований на вдосконалювання регіональної політики в Україні шляхом поширення основних положень європейської концепції регіонального розвитку.

Проект фінансується за схемою 6+9, тобто перша частина бюджету проекту йде властиво на його впровадження, а інша - на проведення тендерів на рівні муніципальних органів з метою розвитку внутрішніх ресурсів.

Заступник міністра регіонального розвитку й будівництва України Анатолій Ткачук виразив упевненість у досягненні плідних результатів реалізації проекту, відзначивши, що в Україні є всі умови для цього, необхідний досвід співробітництва з європейськими інститутами.

Він підкреслив, що регіональна політика в Україні розглядається як інструмент досягнення більше високого рівня життя громадян, об'єднання регіонів у єдиний український простір, подолання міжрегіонального відчуження.

Для вдосконалювання регіональної політики в Україні останнім часом підготовлений ряд концептуальних документів, зокрема , проекти концепцій державної регіональної політики, реформи адміністративно-територіального пристрою, підвищення кваліфікації кадрів органів місцевого самоврядування.

Важливим компонентом проекту є створення фондів регіонального розвитку.

Через відсутність чіткої законодавчої бази, що регулює відносини між радами громад, що входять в одну адміністративно-територіальну одиницю, постійно виникають правові колізії, особливо з питань бюджету, власності й земельних відносин. Це нерідко породжує порушення законів на місцях, стримує соціально-економічний розвиток регіонів як єдиної території.

Дотепер не дотримуються принципи самостійності місцевих бюджетів, гарантовані Законом України про місцеве самоврядування й Бюджетний кодекс, а для Криму - Конституцією республіки, що є Законом України.

Однієї з основ формування справедливих відносин між державною владою й місцевим самоврядуванням є чіткий поділ фінансових ресурсів держави. Однак у цей час у політику формування місцевих бюджетів і позабюджетних відносин є ряд недоліків і головний з них - що всі доходи йдуть у центр і вже відтіля розподіляються, виходячи із суб'єктивного підходу державних чиновників. Функції ж місцевого самоврядування не забезпечені адекватними доходами. Воно практично не має повноважень, що стосуються бюджету. Тому на сьогодні практично гостро коштує питання децентралізації фінансових ресурсів.

На жаль, зміцнення регіонів з наданням додаткових повноважень через децентралізацію влади окремими українськими політиками сприймається як прояв сепаратистських і націоналістичних проявів. І, на мій погляд, тільки заважає процесу зміцнення регіонів. Посилення регіонів зміцнює держава й виключає прояву сепаратизму й націоналізму.

У зв'язку із цим пріоритетним завданням варто вважати прийняття нової редакції Бюджетного кодексу, законів "Про місцеве самоврядування в Україні" й "Про адміністративно-територіальний пристрій", у яких своє відбиття повинне знайти нове рішення питань позабюджетних відносин, власності, місцевих податків і зборів, статусу сільських, селищних, міських голів, проведення реформи адміністративно-територіального пристрою.

Крім того, при внесенні змін у Конституцію України необхідно врахувати, що в текстах Конституції й базового Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" закладені істотні протиріччя. Акти чинного законодавства приймалися в різний час, базувалися на різних ідеологіях і не согласовывались між собою. Тому більша частина положень законодавства про місцеве самоврядування ввійшла в суперечність із законодавством про місцеві органи виконавчої влади.

Кримський досвід автономного утворення і його парламентської форми правління показав, що він не тільки має право на існування, але і є кроком у майбутнє нашої держави, до високих критеріїв демократії. Тому я вважаю, що його можна використати в проекті Концепції державної регіональної політики.


ВИСНОВКИ

Нескладно вгадати, що роль регіональної складової в житті національних держав Європи й у Європейських співтовариствах буде й далі зростати

В України з Європою існують співзвучні регіональні проблеми.

Зрозуміло, є й відмінності. Вітчизняний регионализм і сепаратизм поки ще замішані в основному на этноисторических факторах. Не переборена проблема "регіональних суверенітетів". Окремі регіони мають різний політичний статус і пристрій, що збільшується індивідуальними угодами з ними центра про розподіл повноважень. Не пророблений до ступеня практичної застосовності принцип субсидиарности, далеко не завжди місцеві влади виявляються демократичнее й "народнее" центральних.

Більшість столичних політичних партій не мають регіональних мереж.

Нарешті, солідарність російських регіонів також не є поки загальної й організаційно оформленої, хоча саме їхні лідери формують Раду Федерації. Все це надає російському регионализму в цілому більше гострі форми свого прояву, чим це відзначається в європейського.

Тим більше значимої, при всіх відзначених розходженнях, для Російської Федерації й України може бути інформація до міркування про регіональні процеси в Європі й у ЄС, що коротенько бачиться в наступному:

1. Регіональні проблеми проявляються й загострюються нині в першу чергу там, де слабка або відсутня державна політика сприяння регіональному розвитку. У Росії й України такої політики поки, на жаль, ні, у всякому разі в порівнянному з Європою і ЄС. Не може служити їй адекватною заміною й нашою національною політикою, що акцентує увагу скоріше на минулому, чим на сьогоденні, і скоріше на специфічному, чим на загальному, в етнічних суб'єктів Федерації, а також залишає осторонь неетнічні, адміністративні регіони (області, краю).

2. Саме при наявності такої продуманої регіональної політики регионализм у Європі, за рідкісними винятками екстремістської користі, не виступає як погроза територіальної цілісності держав, окремі регіони претендують, як максимум, на свою автономію. Так само мова при цьому не йде про відновлення колишніх феодальних доменов: децентралізація функцій керування зв'язується, насамперед , з розвитком демократії на місцях при наближенні прийнятих управлінських рішень до інтересів громадян.

3. Нерівномірність розвитку регіонів не може бути переборена однієї лише "вільною грою ринкових сил"; результат такої гри виявляється найчастіше зворотним. Тому на певний історичний період подолання відсталості вимагає цільового втручання й сприяння держави через перерозподіл частини національних ресурсів на користь відсталих територій. Досвід Європи показує, що робити це надійніше всього через перерозподіл дохідної бази, а також обумовленість трансфертів (субсидій) сполученим місцевим фінансуванням при цільовий адресовке сприяння в цілому.

4. Регіони Європи при всій своїй специфіці рівні перед законом своїх країн і діють у єдиному правовому полі ЄС при мінімумі виключень із цих правил, які можуть лише протиставляти їхній один одному. Відповідно, більше надійною базою регіональної політики Росії може бути лише єдина для всіх федеральна конституція, а не сукупність разнонаполненных двосторонніх угод "регіон - центр". Свою регіональну складову настав час уводити й у процеси господарської реінтеграції СНД. Зокрема , потужним прискорювачем розвитку регіонів тут, за аналогією з Європою, може стати їхнє трансграничне співробітництво.

Очевидно, необхідно систематизоване ознайомлення наших регіонів і компетентних федеральних відомств із досвідом регіональної політики Європи і ЄС, можливостями використання програм ЄС у цій області.

Практика взаємного співробітництва виявить згодом й інші його корисні напрямки.


СПИСОК ИСПОЛЬЗОВАННОЙ ЛИТЕРАТУРЫ

1.   Береза А.В. Регіональна політика як чинник суспільної стабільності: європейський досвід і Україна: Автореф. дис... канд. політ. наук: 23.00.02; НАН України. Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького. — К., 2007. — 19 с.

2.   Бойцова В. Европейский союз: расширение на восток// Общественные науки и современность. – 2002. - № 2. – С.78 – 86.

3.   Бусыгина И., Региональная политика Европейского Союза и возможности использования ее опыта для России, Доклады Института Европы N17, Москва, 1995.

4.   Воронов К. Пятое расширение ЕС: судьбоносный выбор// Мировая экономика и международные отношения. – 2002. - № 9. – С.59 -87.

5.   Гаврись Я. Регіональна політика ринку праці в умовах трансформаційних змін: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.09.01; НАН України. Ін-т регіон. досліджень. — Л., 2004. — 22 с.

6.   Голдобина, А. А. Региональная политика: экономические и административные барьеры // Теория и практика управления экономическим развитием региона. - Петрозаводск, 2004.

7.   Гранберг А.Г. Основы региональной экономики: М.: ГУ ВШЭ, 2001. – 495 с.

8.   Европейское право. Учебник для вузов / Отв. ред. Л. М. Энтин. М., 2001.

9.   Журавлева, Т. А. Региональная политика налогообложения: задачи и проблемы / Т. А. Журавлева, Н. А. Гревцева // Региональная экономика: теория и практика. - 2005. - N 11

10.      Лавренчук А.О. Становлення та розвиток регіональних механізмів інтеграції України до Європейського Союзу: Автореф. дис... канд. наук з держ. управління: 25.00.02/; Нац. акад. держ. упр. при Президентові України. — К., 2004. — 20 с.

11.      Лукша Н. Региональная политика Европейского Союза // http://loukcha.at.tut.by/stati-europe-15.html

12.      Мрінська О.В. Регіональна політика в країнах Європейського Союзу і можливості використання її досвіду в Україні (суспільно-географічне дослідження): Автореф. дис... канд. геогр. наук: 11.00.02/; НАН України. Ін-т географії. — К., 2005. — 20 с.:

13.      Нарочницкая Н. Европа «Старая» и Европа «Новая»// Международная жизнь. – 2003. - № 4. – С.45 – 63.

14.      Нехайчук Ю.С. О поддержке регионального развития // Культура народов Причерноморья. — 2001. — N26. — С. 28-30.

15.      Никитина М.Г. Региональная политика как перспективный инструмент трансформации экономики Крыма // Культура народов Причерноморья. — 1999. — N8. — С. 30-32

16.      Поліщук Л.С. Комунітарна регіональна економічна політика в Європейському Союзі. — К., 2001. — 621 с.

17.      Полонская Н.А. Диспропорции социально-экономического развития городов и районов // Культура народов Причерноморья. — 2005. — N66. — С. 149-153.

18.      Попова О. Евросоюз – это наше завтра?// Дело. - № 46. – 27.12.04. – С. 3.

19.      Право Европейского Союза: Учебник для вузов/ Под ред. С.Ю. Кашкина. – М.: Юристь, 2003.

20.      Прімишев І.М. Інституційне забезпечення регіонального розвитку в Україні: пошуки моделі співіснування організаційних структур // Культура народов Причерноморья. — 2002. — N33. — С. 57-63.

21.      Ричард Т. Грин Государственное управление. Словарь-справочник. –М.: ООО "Издательство "Петрополис"", 2000. - 632 с.

22.      Экономические аспекты региональной политики в странах Европы: опыт для России, Сборник обзоров ИНИОН, Москва, 1996 // http://www.edc.spb.ru/activities/conferences/40years/bussygina.html


Информация о работе «Коммунітарна регіональна економічна політика в Європейському Союзі»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 119914
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
124794
0
0

... . В 1986 р. Суд Європейських співтовариств визнав Договір про Європейське співтовариство в якості його "основної конституційної хартії". [9]   2. Інституційна структура Євросоюзу   2.1 Загальна характеристика інституцій Євросоюзу   Право Європейського Союзу утворює складну систему не тільки у своїх зовнішніх проявах, але й у внутрішніх взаємозв'язках. У першому випадку використовується ...

Скачать
122641
20
6

... сектору у ВВП різко зросла на 43%. Головними причинами росту є багаторазове підвищення світових цін на нафту й нафтопродукти й значне збільшення їх експорту. 4.  Лідируюче місце у вартісній структурі економіки Казахстану зайняв сектор інфраструктури, що погіршує ситуацію у виробничих секторах. 5.  Ще одна проблема економіки Казахстану - швидкий відтік капіталу із країни, який у підсумку привів ...

Скачать
205571
3
0

... ЄС. Програми залучення учасників в електронну комерцію Национальное участие в программах ес Национальное участие в программах Сообщества рассматриваются как необходимая деятельность, требующая большой подготовки и организации. Сообщество создало сеть корреспондентов или информационных центров в различных странах. Таким образом оно обеспечивает переда­чу на национальных языках информации и ...

Скачать
233549
0
0

... сьогодні розглядати постать Н.Махна як "антигероя" чи політичного авантюриста, оскільки лідер селянського руху боровся за те, у що справді вірив. Розділ III. Анархізм та сучасність 3.1 Теорія та практика анархізму на пострадянському просторі Анархістська теорія кінця XX - початку XXI ст. зазнала суттєвих змін. Суспільна трансформація, яка розпочалась з початком гласності на території СРСР, сприяла ...

0 комментариев


Наверх