Шляхи удосконалення організації торгівлі в НТЦ «Радунь»

Товарознавча характеристика вітчизняного шампанського та його конкурентоспроможність
З історії виробництва шампанських вин Стан і перспективи розвитку виробництва шампанських вин в Харчова та біологічна цінність шампанських вин Технологічні процеси виробництва шампанського та їх вплив на якість готових виробів Класифікація та асортимент шампанського вітчизняного виробництва Вимоги до якості, умови зберігання і реалізації Результати експериментальних досліджень Основні постачальники шампанського в НТЦ «Радунь» Дослідження якості шампанського вітчизняного виробництва, яке реалізується в НТЦ «Радунь» Дослідження основних фізико-хімічних властивостей шампанських вин Визначення інтегрального показника та рівня якості шампанських вин вітчизняного виробництва Шляхи удосконалення організації торгівлі в НТЦ «Радунь» Аналіз організації роботи НТЦ «Радунь» з постачальниками Шляхи удосконалення організації торгівлі НТЦ «Радунь» Завдяки своїм винятковим достоїнствам шампанське завойовувало світову славу і попит на нього безперервно збільшувався
152310
знаков
22
таблицы
2
изображения

4. Шляхи удосконалення організації торгівлі в НТЦ «Радунь»

 

4.1. Характеристика процесу продажу товарів в НТЦ «Радунь»

 

Товари, що надходять в магазин, не можуть бути передані в торговий зал в тому ж вигляді в якому вони завезені, і потребують підготовки до продажу. До таких операцій відносяться розпаковування (звільнення від зовнішньої тари) і сортування (угрупування виробів по видах, сортах, цінах, розмірах, фасонах). Розпаковування товарів відноситься до операцій, що проводяться з більшістю товарів. При цьому головна увага повинна бути приділена збереження тари і якості товарів.

При підготовці товарів до продажу проводиться перевірка відповідності цін, сортність, вказаних в супровідних документах і на маркіровці; облагороджування товарів (очищення від пилу та бруду, видалення змазки, усунення дрібних несправностей, прасування); фасовка, попередня нарізка товарів, укладання товарів в спеціальну тару для подачі в торговий зал; комплектування подарункових наборів; заповнення і прикріплення ярликів цін.

Підготовка товарів до продажу в НТЦ «Радунь» проводиться продавцями відповідних відділів. Готують товари до продажу в підсобних приміщеннях, використовуючи необхідне обладнання і інвентар. Продовольчі товари фасують в паперові, целофанові і поліетиленові пакети, капронові сітки (овочі, фрукти). Дози товарів, що фасуються визначаються з урахуванням купівельного попиту.

Попередня підготовка і фасовка товарів сприяють підвищенню продуктивності праці продавця, більш швидкому обслуговуванню покупців, зниженню товарних втрат.

Шампанські вина за якістю повинні бути прийняті технічним контролем підприємства-виробника. Виготівник повинен гарантувати відповідність якості випускаємих вин вимогам стандартів і супроводжувати кожну партію шампанських вин документами встановленої форми, які засвідчують їх якість.

Правила приймання шампанських вин закріплені ГОСТ 1413 «Правила прийомки вин».

Організація, порядок і строки приймання товарів регламентуються інструкціями про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання по кількості (якості, затвердженими Держарбітражом, чи договором).

Шампанські вина, що надходять в НТЦ «Радунь», приймають матеріально відповідальні особи. При прийманні товарів за кількістю перевіряють перераховують відповідність фактично доставленого товару даним супроводжуючим документам. Приймання товарів за якістю проводиться у відповідності з вимогами стандартів і технічних умов. При прийманні товарів по кількості і якості одночасно перевіряють і маркування у відповідності з супровідними вимогами.

Якщо кількість пляшок, які мають деформацію, розриви, перекоси етикеток, осад, сторонні домішки, у виборці менше або рівне приймальному числу, і бракують, якщо кількість пляшок з шампанським вином у виборці більше чи дорівнює браковочному числу.

Після приймання частину шампанських вин в НТЦ «Радунь» переміщують в торговий зал, а частину на зберігання у спеціальні приміщення, де підтримується температура на рівні 9-15 С.

Зберігання шампанських вин НТЦ «Радунь» раціональне, це досягається за рахунок збільшення частоти доставки шампанських вин від постачальників меншими партіями.

При організації зберігання шампанських вин особливу увагу приділяють боротьбі з товарними витратами (природні витрати шампанських вин складають 0,02% до обсягів реалізації).

Пляшки з шампанськими винами зберігають у приміщеннях, ізольованих від дуже пахучих речовин (бензин, керосин та інше), захищених від сонячного проміння. В процесі зберігання матеріально-відповідальними особами контролюється гарантійний термін зберігання шампанських вин, який складає шість місяців з дня випуску з підприємства.

Найбільш складною і трудоємкою операцією торгового і технологічного процесів в НТЦ «Радунь», де основний контингент працюючих складають жінки, є підготовка шампанських вин до продажу. Вона включає розпакування коробів, виймання та витирання пляшок від пилу та бруду.

Підготовлені до продажу шампанські вина переміщують в торгівельний зал.

Для кращої орієнтації покупців у торгівельному залі для кожної групи товарів закріплено визначене місце для реалізації певної групи товарів. В НТЦ «Радунь» відведене відповідне місце - відділ алкогольних напоїв. У торговельному центрі увагу приділяють викладці: шампанські вина розміщують на полицях на висоті 110-160 см від підлоги, покупці в основному роздивляються товари на рівні очей і вище.

В торговельному центрі шампанські вина реалізують з індивідуальним обслуговуванням покупців- це форма продажу, при якій покупець знайомиться з асортиментом товарів самостійно чи за допомогою продавця, а консультації з якості дає продавець.

Основними елементами процесу продажу товарів при індивідуальному обслуговуванні є:

n ознайомлення покупців з асортиментом товарів;

n розрахунок з покупцем;

n оформлення і відпуск покупця.

Для ознайомлення покупців з асортиментом товарів їх викладають в основному на пристінному обладнанні чи прилавках, встановлюють цінники.

Розрахунок за покупку ведеться шляхом попередньої оплати її через касу, яку розміщено на робочому місці продавця.

Діяльність НТЦ «Радунь» по вивченню попиту повинна бути напрямлена на коротко- середньо- довготривалі прогнози попиту. Матеріали коротко- і середньострокового прогнозу попиту використовують в основному у оперативній комерційній діяльності при складанні поточних заказів на черговий завіз, при визначенні величини партії надходження товарів, для корегування раніш прийнятих комерційних рішень по купівлі-продажу товарів. Довготривалі прогнози розвитку попиту використовуються у комерційній роботі НТЦ «Радунь» для складання торгівельних заказів на виробництво і поставку товарів в перспективному періоді і розробляються на строк до п’яти років і більше. Використовуються при обгрунтуванні специфікацій у договорах поставки, для проведення переддоговірної роботи, для планування розвитку виробництва шампанських вин виробничими підприємствами на довготривалу перспективу.

Інформація, яка використовується у НТЦ «Радунь» для вивчення попиту в залежності від джерел її одержання ділиться на дві групи:

1.- власні матеріали підприємства:

1.1.- дані оперативного і бухгалтерського обліку за надходженням, реалізації і запасах шампанських вин. Носіями цієї інформації є товарно-транспортні накладні; рахунки-фактури; акти приймання; документи, що посвідчують якість; товарні чеки і інші види документів.

1.2.- матеріали статистичного обліку, які кожне підприємство веде по встановленим формам статистичної звітності;

1.3.- матеріали інвентиризаційних відомостей, які вміщують інформацію про розгорнутий асортимент, кількість надійшовших реалізуємих товарів у міжінвентиризаційний період, а також про товарні залишки на початок і кінець періоду;

1.4.- матеріали спеціальних досліджень, які проводять торгівельні підприємства для одержання інформації про особливості реалізації товарів чи по асортименту визначеному, чи за якийсь характерний період часу. Це матеріали анкетних опитувань, спеціальних обстежень, інтерв’ю, фіксованих побажань покупців у спеціальних журналах.

Необхідно відмітити, що частина інформації у НТЦ «Радунь» є вже у готовому вигляді, а частину (більшу) комерційні служби повинні самі утворити, для чого вони використовують різні методи вивчення попиту, різні форми накопичення інформації, а також в результаті спеціальних розрахунків.

2.- матеріали, що надходять на підприємство із-зовні від оптових підприємств, від спеціалізованих служб по вивченню попиту і інших:

2.1.- науково-обгрунтовані норми і нормативи споживання, розроблені НДІ;

2.2.- матеріали соціологічних досліджень, які проводять відповідні служби;

2.3.- матеріали статистичних даних про розвиток торгівлі взагалі, про динаміку структури виробництва і продажу товарів і інших даних, публікуючих у різних статистичних збірках;

2.4.- матеріали про результати проведення оптово-промислових ярмарок по закупкам товарів, які характеризують рівень задоволення промисловістю заказів торгівельного підприємства;

2.5.- матеріали, що надходять на підприємство від вищестоящих торгівельних організацій, і вміщують кон’юнктурні огляди або узагальнюючі матеріали асортиментних і кон’юнктурних нарад.

Найбільш складною проблемою у НТЦ «Радунь» по вивченню попиту є утворення на торгівельному підприємстві власної інформації про реалізацію товарів, а саме, шампанських вин.

Оперативний облік продажу шампанських вин у НТЦ «Радунь» може бути періодичний, безперервний і епізодичний.

В НТЦ «Радунь» застосовують безперервний оперативний облік, тобто постійно, з дня у день фіксується обсяг продажу по асортименту. Це найбільш трудоємкий облік продажу, але цей облік дає максимум інформації і дозволяє проаналізувати всі коливання у попиті.

Періодичний облік дозволяє одержати інформацію про реалізацію товарів у який-небудь період роботи підприємства або його окремого підрозділу. Основною задачею є правильний вибір початку періоду обліку і визначення тривалості цього періода. Такий облік застосовують при проведенні спеціальних заходів по вивченню попиту: при проведенні виставок-продаж, сезонних ярмарок і інших заходів по вивченню попиту.

Епізодичний облік проводиться по тим товарам, як правило на які виникла загроза затоварювання, уповільнення реалізації і для одержання інформації про причини цих явищ.

Оперативний обліку продажу шампанських вин проходить у два етапи:

1.- первинний облік продажу. Первинний облік продажу може проводитися безпосередньо враховуючи продаж шампанських вин або шляхом відповідних розрахунків по даним про надходження товарів і просування товарних залишків, для чого застосовують різні методи;

2.- обробка матеріалів первинного обліку. Дані про реалізацію товарів групують по визначеним ознакам, складають аналітичні таблиці, аналізують, визначають основні закономірності. На їх основі складаються прогнози, розробляються методи.

Таким чином можна сказати, що процес продажу товарів - це сукупність взаємопов’язаних операцій, метою яких є доведення товарів в широкому асортименті та відповідної якості до споживача з найменшими затратами праці та часу.


Информация о работе «Товарознавча характеристика вітчизняного шампанського та його конкурентоспроможність»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 152310
Количество таблиц: 22
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
147399
40
10

... дослідний зразок вина. Мікробіологічним аналізом визначають стан мікрофлори, природу помутніння і осаду. 3. Дослідницько – аналітична частина 3.1 Соціально – економічні аспекти ринку виноградних вин в Україні Вирощування виноградної лози та виробництво виноробної продукції зосереджено в країнах з помірним і субтропічним кліматом, точніше на території між 30 і 500 північної широти, в ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

Скачать
129586
22
1

... “ Орімі Трейд “ ( Росія ) з марками “ Жокей “ і “ Регал “ , Classno ( Сингапур ) в сектор розчинної кави , кавових напоїв та сумішей , “ Петровская Слобода “ ( Росія ) та інші , менш помітні марки .  Кавові напої з вмістом розчинної кави ( 10 – 20 % ) вітчизняного виробництва відомі з часів опанування радянським Харчпромом технології виробництва розчинної кави . Суміші на основі розчинної кави , ...

0 комментариев


Наверх