Завдяки своїм винятковим достоїнствам шампанське завойовувало світову славу і попит на нього безперервно збільшувався

Товарознавча характеристика вітчизняного шампанського та його конкурентоспроможність
З історії виробництва шампанських вин Стан і перспективи розвитку виробництва шампанських вин в Харчова та біологічна цінність шампанських вин Технологічні процеси виробництва шампанського та їх вплив на якість готових виробів Класифікація та асортимент шампанського вітчизняного виробництва Вимоги до якості, умови зберігання і реалізації Результати експериментальних досліджень Основні постачальники шампанського в НТЦ «Радунь» Дослідження якості шампанського вітчизняного виробництва, яке реалізується в НТЦ «Радунь» Дослідження основних фізико-хімічних властивостей шампанських вин Визначення інтегрального показника та рівня якості шампанських вин вітчизняного виробництва Шляхи удосконалення організації торгівлі в НТЦ «Радунь» Аналіз організації роботи НТЦ «Радунь» з постачальниками Шляхи удосконалення організації торгівлі НТЦ «Радунь» Завдяки своїм винятковим достоїнствам шампанське завойовувало світову славу і попит на нього безперервно збільшувався
152310
знаков
22
таблицы
2
изображения

2. Завдяки своїм винятковим достоїнствам шампанське завойовувало світову славу і попит на нього безперервно збільшувався.

3. Виробництво шампанських вин посідає важливе місце в загальному виробництві винопродукції України. Значення його з часом зростає: якщо в 1984 році виготовляли (в перерахунку на абсолютний алкоголь) 4,8%, то в 1998-му вже-24%. Це значною мірою пояснюється тим, що в умовах ринку виробництво даних вин є найрентабельнішим: у 1998 році рівень його рентабельності становив 67,4%, що в 1,7 рази перевищує рентабельність виробництва виноградного вина взагалі.

Отже, виробництво шампанських вин - одне з найбільш перспективних вино-виробництв України.

4. Виготовляють шампанське на Україні трьома способами: резервуарним безперервним, періодичним та пляшковим.Частка першого з них у 1997 році становила 72,3%, другого- 7,2%, третього-20,4% загального обсягу виробництва шампанських вин. Обсяги його виробництва усіма способами зросли порівняно з 1996 роком, найбільш - резервуарним безперервним. У загальному прирості частка його досягла 79,8%. Це пов’язано з найвищою оборотністю вина, виготовленого цим способом.

5. Середньорічні потужності для виробництва шампанських вин 1996 році виросли порівняно з 1995-м на 18,2%,зокрема по резервуарному переривчастому- на 48,2, а по пляшковому зменшились на 11,5%. Коефіцієнт використання виробничих потужностей по випуску шампанських вин (99,5) найвищий у виноробній галузі.

За досліджений період вивіз цих вин зросло на 50,7% і досягло в 1996 році 2063,6 тис.дал., або 42,7% всіх обсягів виробництва. Зокрема в Росію поставлено 56,5% загального обсягу вивозу, в Молдову-28,1; в Німеччину-11,1%.

Для реалізації на внутрішньому ринку України надійшло 57,5% виробленої продукції. Обсяги реалізації шампанських вин у 1996 році збільшилися порівняно з 1997р. - на 11,1% і становлять 1314,9 тис.дал., або 0,255 л на одну людину на рік. Це значною мірою, на нашу думку, пов’язано з випереджаючими темпами росту доходів населення за відповідний період (394,1%) порівняно з ростом цін на шампанських вина (238%).

Аналіз споживчого ринку, проведений органами статистики на основі вибіркового обстеження магазинів різних форм власності регіональних центрів, Києва і Севастополя, показав, що асортимент вітчизняних виробників складає 81%, із-за кордону поставки шампанських вин становили 19%.

6. Вивчення каналів збуту шампанських вин у роздрібній торговельній мережі показало, що структура каналів збуту шампанських вин не рівномірна: 41% надходить у магазини від підприємств-виробників, 51-від малих підприємств-посередників; 8%-через інші канали збуту. Практично відсутня фірмова торгівля. Висока частка поставок у торгівлю через посередників свідчить про необгрунтоване завищення торгових надбавок, що тягне за собою ріст роздрібних цін, а це в свою чергу, ускладнює реалізацію.

7. Основними виробниками шампанських вин на Україні є: КЗШВ, ОЗШВ, ТМ«Шустов», НПП «Нива», СП’’Італьяно на Україні’’, ПО ООО «Фонтан», АЗШВ, НСЗШВ, СЗШВ, ХЗШВ та ЗШВ ’’ЗБ’’.

8. Дослідження асортименту шампанських вин вітчизняного виробництва, реалізуємих НТЦ «Радунь» показало, що перелік шампанських вин широкий і, на нашу думку, може задовольняти попит споживачів. Найбільшу частку складають "Шампанське України" та "Советское шампанское". Саме ці види вин є найбільш виробляємими на Україні. Фірмовим асортиментом представлені вина: "Золотой Дюк" та "Великий Князь Владимир" (ОЗШВ), "Артёмовское"(АЗШВ), "Золоте"(КЗШВ) та "Новий Світ"(НСЗШВ).

9. Найбільшу питому вагу у поставках в НТЦ «Радунь» займає КЗШВ та Артемівський завод шампанських вин. Значні обсяги складають також Харківський завод шампанських вин, Одеський завод шампанських вин, Завод шампанських вин "Новий Світ" та Завод шампанських вин «Золота Балка».

10. НТЦ «Радунь» співпрацює, як правило, із заводами-виробниками шампанських вин, оскільки це робить найбільш ефективними комерційні угоди, що обумовлюється, перш за все, нижчою закупівельною ціною.

Незначну частку в постачанні шампанських вин складають і фірми-посередники, такі як ООО ’’Украинское сырье’’ та фірма ’’Гоптранс’’.

На нашу думку, НТЦ «Радунь» необхідно розширювати довготривалі договірні зв’язки між заводами-виробниками, що дасть можливість краще пізнати один одного, можливості по виробництву і реалізації, з’явиться можливість планування діяльності, підвищиться відповідальність сторін за виконання умов договору-поставки.

11. В результаті проведених комплексних досліджень органолептичних та фізико-хімічних показників якості відібраних зразків шампанського різних виробників встановлено, що всі досліджуємі зразки повністю відповідають вимогам ДСТУ, що дає можливість твердити про високу якість шампанських вин, виробляємих на Україні.

За результатами проведеної дегустації найбільшу кількість балів (9,5) набрало «Советское шампанское» виробництва КЗШВ та «Шампанське України» виробництва ОЗШВ (9,0), що було підтверджено і в результаті розрахунку інтегрального показника якості.

12. Підготовка до продажу та продаж шампанських вин в НТЦ «Радунь» організовано на належному рівні, в спеціальному відділі за методом індивідуального обслуговування. Але не завжди продавець може надати вичерпну інформацію про товарознавчі особливості шампанського різних видів, різних виробників. З цією метою було б доцільно, на нашу думку, проводити періодичні навчання, семінари продавців безпосередньо в НТЦ «Радунь».

13. З метою вивчення думки споживачів про якість торговельного обслуговування в НТЦ «Радунь» була складена анкета та проведено опитування серед відвідувачів торговельного комплексу.

Анкетування показало, що культурою обслуговування споживачі задоволені, що стосується невдоволення цін, то ціну на свою продукцію диктує виробник.

В залежності від різних класифікаційних ознак на роздрібному торговельному підприємстві НТЦ «Радунь» склались слідуючі види попиту на шампанські вина:

-           за міграційною ознакою попит головним чином являється базовим (тобто основними покупцями є населення поблизу розташованих житлових районів) і частково мобільним ендогенним;

-           за ступенем інтенсивності попит являється стабільним, тобто його об’єм в натуральних показниках з року в рік залишається практично постійним і має тенденцію до підвищення незначним темпом;

-           за ступенем зрілості попит являється таким, що склався (на традиційний асортимент) і частково таким, що знаходиться на стадії формування (на нові найменування шампанських вин);

-           за ступенем задоволення попит являється дійсним, в структурі якого головний обсяг являється задоволеним (реалізованим) і частково переключеним за рахунок цінових факторів;

-           в залежності від твердості намірів покупців попит в переважній більшості має альтернативний характер, частиною є твердосформульованим і лише незначною мірою проявляється імпульсивно;

-           в залежності від частоти пред’явлення шампанські вина являються товаром періодичного попиту.

14. Всі види попиту мають той чи інший вплив на активізацію продажу шампанських вин (наприклад, імпульсивний попит сприяє прискоренню реалізації, а явний незадоволений – уповільнює її). Тому, врахування всіх видів попиту та всіх впливаючих на його формування факторів є не тільки необхідною умовою для планування роботи НТЦ «Радунь», але і запорукою отримання високих результатів від її проведення.

15. Для активізації продажу шампанських вин в НТЦ «Радунь» використовуються слідуючі організаційні форми та заходи:

-           проведення сезонних базарів;

-           ярмарочна торгівля;

-           проведення виставок-продажів;

-           активізація реклами.

16. В недостатній мірі ведеться робота комерційної служби НТЦ «Радунь» на участь у виставках міжнародних виробників шампанських вин з Болгарії, Угорщини і т. д., з подальшим заключенням договорів на поставки високоякісних вин на Україну.

17. На жаль, в НТЦ «Радунь» не використовується одна з найвпливовіших форм активізації продажу товарів, в тому числі шампанських вин - стимулювання збуту та реклама. В недостатньому об’ємі в НТЦ «Радунь» представлений комплекс внутрішньо-магазинних засобів реклами та інформації для споживачів: вітринно-виставочної реклами, радіореклами (внутрішньо-магазинне радіо), плакатно-графічної реклами, викладка товарів, демонстраційна реклама (дегустації), інформація про заводи-виробники вин, історію їх розвитку, щоб значно покращило, на нашу думку, об’єми реалізації шампанських вин.


Список використаної літератури

 

1.  Авакянц С. П. Биохимические основы технологии шампанского.-М.: Экономика, 1981, с. 267.

2.  Авакянц С.П. Игристые вина. -М.: Лёгкая и пищевая промышленность, 1985. -272с.

3.  Азгальдов Г. Г. Основы системы управления торговлей.- Экономика строительства, 1976, № 5, с. 50—53. Азгальдов Г. Г. Потребительная стоимость и ее измерение. — М.: Экономика, 1971, с. 167.

4.  Азгальдов Г.Г., Вартазаров И. С..Хвастунов Р. М. Расчет численности экспертов в зависимости от имею­щихся сведений о распределении экспертных оценок. Рукопись депонирована в институте «Информэлектро», регистр. № Д-815.

5.  Азгальдов Г.Г., Янпольскии А. Р. Об одном из спо­собов повышения точности экспертного метода в задачах квали­метрии и планирования эксперимента. — Экономика и математиче­ские методы. 1977, т. 13, № 4, с. 775—778.

6.  Алмаши К. К., Дрбоглав Е. С. Дегустация вин.-М.: Пищевая промыш­ленность, 1979.- 152 с.

7.  Аношин И. М., Мержаниан А. А. Физические процессы виноделия.—М.:

8.  Безвредность пищевых продуктов/Под ред. Г. Д. Робертса. М., 1986.

9.  Бешелев С. Д., Г у р в и ч Ф. Г. Экспертные оценки в приня­тии плановых решений. — М.: Экономика, 1976, с. 79.

10.Бузник И. М. Энергетический обмен и питание. М„ 1978.

11.Бурьян Н. И., Тюрина Л. В. Микробиология виноделия.-М.: Пищевая промышленность, 1979.-272 с.

12.Валуико Г. Г. Виноградные вина.-М.: Пищевая промышленность, 1978.- 356с.

13.Валуйко Г.Г. Виноградные вина. М.: Пищевая промышленность, 1981. -385с.

14.Валуйко Г.Г. Склянка виноградного вина. -«Харчова i переробна промисловість», 1991, №9, с.26-27, №10, с.29.

15.Вечер А. С., Юрченко Л. А. Сидры и яблочные игристые вина.-М.: Пи­щевая промышленность, 1976.- 136 с.

16.Вино и технология его производствами. Ф. Саенко, Г. И. Козуб, Б. Я. Авербух, И. М. Шур].- Кишинев: Картя молдовеняска, 1975.- 160 с.

17.Все є отрута і все є ліки- важлива лише міра: гігієнічні, поживні, лікувальні властивості вина. - «Виноград. Вино.»; 1997, с.28-29.

18.Герасимов М. А. Технология вина.- М.: Пищевая промышленность, 1964-640с.

19.Губергриц А. Я., Линевский Ю. В. О вине. Киев, 1985.

20.Дрбоглав Е.С., Вейшторд И.П. Производство советского шампанского. -М.: Агропромиздат, 1987. -248с.

21.Зайчик Ц.Р. Оборудование предприятий винодельческой промышленно­сти.-М.: Пищевая промышленность, 1977.-400 с.

22.Калмыков П. Е, Логаткчн М. Н. Современные представления о роли составных частей пищи. Л„ 1974.

23.Кишковский 3. Н., Скурихин И. М. Химия вина.-М.: Пищевая про­мышленность, 1976.-312 с.

24.Климовский З.Н., Скурихин И.М. Химия вина. -М.: Пищевая промышленность, 1978. -311с.

25.Конышев В. А. Питание и регулирующие системы организма. М., 1985.

26.Корбкина З.В. Товароведение вкусовых товаров. Москва, Экономика, 1986.

27.Котов А. И., Корзун В. Н. Пищевые продукты в лечебном питании. Киев, 1985.Легкая и пищевая промышленность, 1982.- 56 с.

28.Леонов П. П., Фертман Г. И. Ароматизированные вина.-М.: Пищевая промышленность, 1978-—264 с.

29.Малтабар В. М., Фертман Г. И. Технология производства вин.-М.: Пищевая промышленность, 1971.-44с.

30.Мальцев П.М. Технология бродильных производств. -2-е изд., перераб. И доп. -М.: Пищевая промышленност, 1980. -560с.

31.Матчина И.Г. Развитие производства вин в Украине. -«Бизнес-информ», 1997, №12, с.33-34.

32.Матчіна І.Г. Хай повняться келихи вином: стан і перспективи розвитку виробництва шампанських вин в Україні. -«Виноград. Вино.»; 1997, №2, с. 8-9.

33.Мержаниан А. А. Физико-химия игристых вин.-М.: Пищевая промыш­ленность, 1979.- 272 с.

34.Моисеенко Д. А., Ломакин В. Ф. Производство вин на поточных автома­тизированных линиях.-М.: Пищевая промышленность, 1981.-274 с.

35.Напиток для светлых мгновений (о шампанском) -«Споживач», 1997, №1,с.14-15.

36.Плюс шампанизация всей стрвны. Напитки плюс, апрель, 1999.с.31-39.

37.Припутина Л. С; Белецкая В. Б. Пищевые продукты в питании че­ловека. Киев, 1984.

38.Про поживні та лікувальні властивості вина. - «Виноград. Вино.»; 1998, с.21-23.

39.Производство советского шампанского непрерывным способом / [С.А. Брусиловский, А.И. Мельников, А.А. Мержаниан, И.Г. Саришвили ]. -М.: Пищевая промышленность, 1979. -327с.

40.Производство советского шампанского непрерывным способом. [С. А. Брусиловский, А. И. Мельников, А. А. Мержаниан, Н. Г. Саришвили].- М.: Пи­щевая промышленность, 1977.-232 с.

41.Разуваев Н. И. Комплексная переработка вторичных продуктов виноде­лия.-М.: Пищевая промышленность, 1975.- 168 с.

42.Родопуло А. К. Основы биохимии виноделия.- М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983.-240 с.

43.Скурихин И. М; Шатерников В. А. Как правильно питаться. М., 1985.

44.Смолянский Б. Л., Шибаева Л. С. Питание в жизни человека. Киев, 1982.

45.Теория и практика виноделия / [Ж. Риберо-Гайон, Э. Пейно, П. Риберо-Гайон, П. Сюдро].-М.: Пищевая промышленность, 1979, т. 2-352 с., 1980, т. 3-480с., 1981, т. 4-414с.

46.Технологическое оборудование винодельческих предприятий / [П. М. Яков­лев, Н. Ф. Харитонов, М. К. Алексеенко, Г. Е. Кантур].-М.: Пищевая про­мышленность, 1975.-336 с.

47.Химический состав пищевых продуктов//Справочные таблицы со­держания основных пищевых веществ и энергетической ценности про­дуктов/Под ред. А. А. Покровского. М., 1977.

48.Химический состав пищевых продуктов//Справочные таблицы содер­жания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэле­ментов, органических кислот и углеводов/Под ред. М. Ф. Нестерина и И. М. Скурихина. М., 1979.

49.Шампанское или шипучий напиток. -«Продукты питания», 1996, №9, с.8.

50.Шейн А. Е. Дистилляционные установки винного производства.-М.: Пищевая про­мышленность, 1986.-110 с.


Информация о работе «Товарознавча характеристика вітчизняного шампанського та його конкурентоспроможність»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 152310
Количество таблиц: 22
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
147399
40
10

... дослідний зразок вина. Мікробіологічним аналізом визначають стан мікрофлори, природу помутніння і осаду. 3. Дослідницько – аналітична частина 3.1 Соціально – економічні аспекти ринку виноградних вин в Україні Вирощування виноградної лози та виробництво виноробної продукції зосереджено в країнах з помірним і субтропічним кліматом, точніше на території між 30 і 500 північної широти, в ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

Скачать
129586
22
1

... “ Орімі Трейд “ ( Росія ) з марками “ Жокей “ і “ Регал “ , Classno ( Сингапур ) в сектор розчинної кави , кавових напоїв та сумішей , “ Петровская Слобода “ ( Росія ) та інші , менш помітні марки .  Кавові напої з вмістом розчинної кави ( 10 – 20 % ) вітчизняного виробництва відомі з часів опанування радянським Харчпромом технології виробництва розчинної кави . Суміші на основі розчинної кави , ...

0 комментариев


Наверх