Х 100 (4.4)

148762
знака
19
таблиц
5
изображений

30 х 100 (4.4)

де Рд - фактичний середньомісячний рівень доходів працівників по відношенню до обороту по закупівлі товарів.

3.         Розраховуємо розміри обов’язкових платежів (податків, зборів), що підлягають сплаті торговельним підприємством:

ОП = ОПво + ОПц +ОПпр=0,34+7,8+82,3=90,44 (4.5)

де ОП – загальний розмір обов’язкових платежів;

ОПво – витрати обігу підприємства, розраховуємо за формулою 4.6;

ОПц – сума податку на додану вартість, розраховується за формулою 4.7;

ОПпр – сума платежів з прибутку, розраховуємо за формулою 4.8.

ОПво = Опф + Опо= 0,23+ 0,11=0,34 (4.6)

де Опф – платежі, що формуються по відношенню до суми витрат на оплату праці, розраховується за формулою (4.9);

Опо – платежі, що формуються по відношенню до обсягу діяльності, на

наступний момент не входить до обов’язкових платежів.

 = (1,2+0,1+0,1) х 16,73 = 0,23 (4.9)

100

де ФОП – рівень фонду оплати праці до обороту по закупівлі товарів;

Сс – ставка відрахування на соціальне страхування та пенсійний фонд;

Су – ставка відрахування по непрацездатності;

Сз - ставка відрахування в фонд зайнятості.

= 20 х (6,25-5,00) х 40 – 220 = 7,8

100  (4.7)

де, Спдв – ставка ПДВ (20%);

Цр – ціна реалізаціі;

ПВм – витрати пов’язані з закупівлею та реалізацією товарів.

=(420 – 7,8 – 0,5- 0,2) х 25 =82,3

100 (4.8)

де ВД – валовий дохід от реалізації товарів по договору;

Спр – ставка податку на прибуток.

4. Розрахуємо реальний розмір чистого прибутку за угодою:


ЧПр = ЧПн – ВтрД =130 – 219 = - 89 (4.10)

де ЧПн – номінальний розмір чистого прибутку, що відображається бухгалтерским звітом, разраховуємо за формулою 4.11;

ВтрД – розмір втраченого доходу за угодою, разраховуємо за формулою 4.12.

ЧПн = ВД – Вз – Вр – ОП=420 - 0 – 290 = 130 (4.11)

= 6000 х 1,25 + 2,4 = 219

100 (4.12)

де ВОК – сума власних оборотніх коштів, потрібних для закупівлі товарів;

ДП – депозитна ставка (без урахування інфляції), 1,25% в місяц;

Тінф – середньомісячний темп інфляції (очікуваний на період реалізації угоди), 2,4%;

Д – період здійснення угоди (час між закупівлею та реалізацією товара), місяців.

4.         Розраховуємо ефективність здійснення комерційної угоди по закупівлі досліджуваних зразків.

Основним показником оцінки ефективності комерційної угоди по закупівлі товарів виступає рентабельність витрат обігу:

=-89 х 100 = 18,15

490,34 (4.13)

де, ВО – сума витрат обігу торговельного підприємства, що відносяться до даної угоди, визначається за формулою 4.14.

ВО = ЦзК + Вз + Вр + ОПво=5,00 х 40 + 0 + 290 +0,34= 490,34 (4.14)

Рентабельність обороту із закупівлі товарів розрахуємо за формулою:

 = 89 х 100 = 44,5

5,00 х 40  (4.15)

Рентабельність обороту по реалізації товарів розраховуємо за формулою:

=89 х 100 = 35,6

6,25 х 40 (4.16)

Отже, оцінка ефективності комерційних угод із торговою маркою Чумак є досить низькою і становить 18,15. Магазину недоцільно реалізовувати цю продукцію, оскільки витрати на транспортування та закупівлю перевищують розмір чистого прибутку.

 

3.3. Методи роздрібного продажу товарів та оцінка рівня

торговельного обслуговування

Важливим елементом організації обслуговування покупців у магазині є метод продажу товарів. Він визначає зміст усіх основних і значної частини допоміжних торгово-технологічних процесів, отже від нього значною мірою залежать якість обслу­говування покупців та ефективність діяльності суб'єкта госпо­дарювання.

Метод роздрібного продажу товарів — це сукупність дій і способів, за допомогою яких здійснюється процес продажу товарів покупцям.

Основними етапами здійснення купівлі-продажу є:

1)ознайомлення покупця з асортиментом товарів, що про­понується до продажу;

2)формування мотивації вибору товарів покупцем;

3)відбір вибраних товарів (при необхідності їх відмірю­вання, нарізання, зважування);

4) розрахунок за вибрані товари і одержання покупки.

Найважливішими з них є перші три етапи, протягом яких формується покупка і приймається кінцеве рішення щодо прид­бання відібраних товарів. Залежно від ступеня участі торго­вого персоналу в обслуговуванні покупців при формуванні покупки та особливостей технології продажу виділяють такі

методи роздрібного продажу товарів: з індивідуальним обслу­говуванням покупців; самообслуговування; за зразками то­варів; на замовлення покупців.

У практиці, наприклад, США, залежно від ступеня участі торгового персоналу в обслуговуванні покупців виділяють три рівні обслу­говування: самообслуговування, обмежене обслуговування та повне обслуговування.

На даний час самообслуговування є основним методом продажу товарів в усіх типах магазинів, що реалізують товари зі знижками; зазвичай воно використовується для продажу товарів повсякденного попиту, зокрема в супермаркетах, та товарів широко відомих марок з групи тих, що швидко обертаються, тобто які користуються підви­щеним попитом.

У магазинах з обмеженим обслуговуванням ступінь участі тор­гового персоналу в процесі продажу товарів збільшується, оскільки в них пропонуються товари складного асортименту, що є товарами альтернативного вибору, для придбання яких покупцям потрібно надавати більше консультацій тощо. В таких магазинах підвищується рівень сервісу, урізноманітнюється перелік послуг, що надаються І покупцям, отже зростають витрати, пов'язані з обслуговуванням, які зумовлюють і вищі ціни на товари.

У магазинах з повним обслуговуванням, таких як спеціалізовані магазини чи фешенебельні універмаги, продавці надають допомогу покупцям на всіх етапах процесу придбання товару. Асортимент товарів, який пропонується покупцям, зазвичай включає багато товарів особливого попиту, модні та ексклюзивні товари, а покупці цих товарів готові витратити час, щоб їх обслужили належним чином. У таких магазинах надаються найрізноманітніші послуги та найвищий рівень обслуговування покупців, а отже, — найбільші витрати та ціни на товари та послуги. Такі тенденції у формуванні мережі магазинів |І з різним рівнем обслуговування набувають розвитку і в торгівлі і України.

Для методу продажу товарів з індивідуальним обслугову­ванням покупця найбільш характерним є те, що елементи формування покупки в основному здійснюються за допомогою продавця у присутності покупця.

При продажу за цим методом покупці не мають безпосеред­нього доступу до товарів: його обмежено прилавком, лотком чи іншим торговим обладнанням. Покупці вибирають товар за допомогою обслуговуючого персоналу. Однак можливий і самостійний вибір товару без його показу і консультування продавцем. Це має місце при продажу товарів простого асор­тименту і добре відомих покупцям, а також коли викладка товарів достатньо наближена до покупців, особливо якщо вона відкрита. При відкритій викладці товари розміщуються на робочому місці продавця; покупці, не очікуючи черговості обслуговування продавцем, самостійно оглядають і вибирають потрібні товари, при необхідності консультуються з продавцем.

При продажу товарів з індивідуальним обслуговуванням покупців відпуск товару з видачею розрахункового документа, що підтверджує акт купівлі-продажу, здійснюється продавцем після розрахунку за нього. Розрахунок за товар може здійс­нюватися або безпосередньо через реєстратор розрахункових операцій, встановлений на прилавку, або через той, що встанов­лений у торговому залі для обслуговування різних відділів (секцій).

Якість обслуговування покупців при цьому методі продажу товарів значною мірою залежить від кваліфікації торгового персоналу, його вміння консультувати, організації та технології обслуговування робочих місць продавців та місць розрахунку за товари. Обов'язковою умовою високопродуктивної праці є володіння продавцями технічними прийомами відпускання товарів, особливо тих, що потребують відмірювання, нарізання та зважування, навичками ефективного використання окремих операцій, наприклад, під час демонстрації товару в дії, вико­ристання сучасної техніки і механізмів. Цей метод продажу товарів дає змогу найбільшою мірою індивідуалізувати процес обслуговування покупців, допомогти їм вибрати товари, але він є найбільш трудомістким для торгового персоналу, потребує більшої його чисельності та є менш зручним для покупців при огляді й виборі товарів.

Продаж товарів за цим методом в нинішніх умовах є основ­ним, але з часом його питома вага в загальному обсязі реа­лізації товарів суттєво знизиться. Він збереже своє значення при реалізації живої риби, деяких делікатесних продуктів, ювелірних виробів, годинників та деяких інших видів товарів, що потребують значного консультування та персонального обслуговування, а також дорогокоштних товарів, що потре­бують особливих заходів щодо збереження при їх огляді та виборі покупцями.

До числа методів продажу товарів, де усі основні етапи формування покупки здійснюються покупцем самостійно, нале­жить самообслуговування.

Самообслуговування — це спосіб продажу товарів, у процесі якого покупець має вільний доступ до товарів, відкрито викладених на обладнанні у торговому залі, самостійно їх оглядає, відбирає, доставляє до місць розрахунку, що розміщуються при виході з магазину (поверху чи споживчого комплексу), й оплачує відібрані товари.

При самообслуговуванні покупець, якщо йому потрібно, має можливість проконсультуватися у продавців-консультантів. У торговому залі магазину самообслуговування можливе й від­криття прилавків обслуговування з продажу товарів, що потре­бують нарізання, зважування, відмірювання та іншої участі продавця у виборі та відпуску товару. Ці товари відпускаються без попередньої оплати їх вартості — розрахунок здійснюється за усі відібрані товари в єдиному вузлі розрахунку. Якщо суб'єкт господарювання здає частину торгової площі в оренду, то обслуговування і розрахунок за відібрані в таких відділах товари здійснюється відокремлено[43].

Самообслуговування — це метод продажу товарів, який відзначається високою соціальною і економічною ефектив­ністю здійснення процесу продажу і обслуговування покупців.

До числа його переваг, порівняно з індивідуальним обслу­говуванням покупців, належать:

•  економія затрат часу покупців на придбання товарів;

•  більш комфортні умови для огляду і відбору товарів, до яких є вільний доступ, та можливість розглядати, ознайомлюватися з інформацією на упаковці товарів, зіставляти товари та вибирати їх стільки часу, скільки вважає потріб­ним покупець, бо він є незалежною особою від можливої черги покупців, як буває при продажу товарів з індивідуальним обслуговуванням, від настрою продавця тощо;

•  розширення можливостей комплексного придбання то­варів, у тому числі імпульсного попиту, що є вигідним і для суб'єктів господарювання, бо це важливий фактор

•  • більш ефективне використання торгової площі магазину (порівняно з магазинами, що реалізують аналогічні товари і з приблизно однаковою торговою площею, питома вага установочної площі у магазинах самообслуговування на 30-50% більша) та обладнання, на якому викладено
товар. Це дає змогу значно розширити асортимент товарів, а отже й збільшити обсяг товарообороту та прибутковість функціонування;

â  суттєво збільшити пропускну спроможність магазинів і зменшити потребу в новому будівництві (одночасно огляд і відбір товарів може здійснювати набагато більша кіль­кість покупців, ніж у магазинах з індивідуальним обслу­говуванням);

â   менші витрати на здійснення процесу продажу товарів при збільшенні обсягу товарообороту дають змогу знижувати рівень цін на товари, а отже більше приваблювати покупців та забезпечувати більшу конкурентоспроможність магазину;

â   універсальність — цим методом можна продавати майже усі продовольчі та переважну більшість непродовольчих товарів.

Усі ці переваги обумовлюють більш високу соціальну та економічну ефективність діяльності магазину самообслуго­вування. Однак суб'єктові господарювання для її реалізації та забезпечення конкурентних переваг необхідно проводити всебіч­ний аналіз функціонування магазину та знаходити ре­зерви подальшого удосконалення процесу продажу товарів і обслуговування покупців.

Самообслуговування — це метод роздрібного продажу това­рів, який відомий здавна і доцільність широкого використання якого підтверджено практикою.

Перший магазин самообслуговування було відкрито в 1912 р. в СІЛА як магазин для бідняків. У ньому продавалися товари низької якості за зниженими цінами. Магазин розміщувався в підвальному приміщенні, товари виставлялися в транспортній тарі, а з обслуговуючого персоналу був тільки касир, який здійснював розрахунки з покупцями. Для того часу це був досить сміливий крок. Однак короткий час роботи цього мага­зину показав його популярність у незаможних верств населення та його ефективність. Було відкрито ще декілька таких само магазинів. Так виникли перші магазини самообслуговування. Однак значного поширення як у СІЛА, так і у країнах Західної Європи самообслуговування набуло лише після Другої світової війни, коли була розруха і суттєво скоротилися трудові ресурси.

Нині в економічно розвинутих країнах самообслуговування є переважним методом продажу товарів у магазинах.

Продаж товарів за зразками — це метод, згідно з яким покупець самостійно або за допомогою продавця-консультанта відбирає необхідний йому товар з виставлених у торговому залі зразків усього наявного в магазині асортименту. Після огляду товарів і формування мотивації його вибору покупець розраховується за вибраний товар і отримує покупку із сфор­мованого запасу аналогічних товарів, який може реалізува­тися на робочому місці продавця, в коморах (на складах) магазину, на складах товаровиробника чи оптового торговця. Цей метод продажу товарів найбільш доцільно викорис­товувати в торгівлі великогабаритними товарами, оскільки вони потребують значної торгової площі для показу. Продаж таких товарів за зразками та з доставкою купленого товару безпосередньо від товаровиробника (особливо це доцільно, коли товаровиробник і споживач знаходяться в одному місті, тобто на невеликій відстані один від одного) або зі складів оптового торговця дають змогу скорочувати шляхи переміщення то­варів, зменшити транспортні витрати, кількість перевантажень товарів, а отже й чисельність працівників, зайнятих на ван­тажно-розвантажувальних роботах, та зберігати якість товарів. Зразки розміщуються в торговому залі відпвідно до їх га­баритів на відповідному торгово-технологічному обладнанні — подіумах, стендах, візках, столах, піддонах тощо.

Метод продажу товарів на замовлення покупців — це

здебільшого позамагазинний продаж товарів, який дає змогу певною мірою збільшувати обсяг товарообороту магазину. Най­частіше замовлення на товари приймаються магазином по теле­фону, а в останні роки — й за допомогою комп'ютера через Інтернет-магазини.

Спроба створити в роздрібній торгівлі України самостійні типи магазинів, що спеціалізувалися б на продажу товарів на замовлення покупців, не набула розвитку.

Отже, основним методом продажу товарів у магазинах при створенні необхідних умов повинно бути самообслуговування[30].

Якість торговельного обслуговування покупців формується під впливом багатьох факторів і складається з кількості елементів. Основними показниками, що акумулю­ють вплив цих факторів і відображають стан товарної про­позиції, організації процесу продажу товарів і обслуговування покупців, є:

•  коефіцієнт завершеності купівлі (Кзк);

•  коефіцієнт, що характеризує рівень надання послуг (КП);

•  коефіцієнт, що характеризує затрати часу покупців на купівлю товарів (Кзч);

•  коефіцієнт, що характеризує якість обслуговування покупців на їх думку за даними анкетного опитування або інших способів збирання інформації (Кдп ).

Зазначені показники неоднаковою мірою впливають на за­гальний рівень якості торговельного обслуговування. Найбіль­шу вагу має оцінка якості торговельного обслуговування сами­ми покупцями, тому величина К п дорівнюватиме одиниці. Сума трьох інших показників теж становитиме одиницю, а більш вагомим з них є коефіцієнт завершеності купівлі (0,45), оскільки покупців перш за все цікавить наявність необхідних товарів і можливість задовольнити свій попит. Тому при визна­ченні узагальнюючого показника враховують важливість кож­ного з чотирьох вищезазначених показників. Отже, узагальню­ючий коефіцієнт рівня якості обслуговування покупців у магазині (Куз) розраховується за формулою:

Таблиця 3.1

Результати розрахунку рівня обслуговування покупців у гастрономі „Фора”

Показник Коефіцієнт значимості показника Значення показника

коефіцієнт завершеності купівлі (Кзк)

0,45 0,7

коефіцієнт, що характеризує рівень надання послуг (Кп)

0,2 0,2

коефіцієнт, що характеризує затрати часу покупців на купівлю товарів (Кзч)

0,35 0,6

коефіцієнт, що характеризує якість обслуговування на думку покупців (Кдп)

1 0,75

узагальню­ючий коефіцієнт рівня якості обслуговування

- 0,78

 

Виходячи з наведених даних розрахумо узагальнюючий коефіцієнт рівня якості обслуговування:

Куз = (0,7*0,45) + (0,20*0,20)+ (0,6*0,35)+ 0,75 = 0,78

2

Залежно від величини узагальнюючого показника магазини можуть бути віднесені до різних категорій за рівнем обслу­говування. Якщо цей показник дорівнює 0,901 або перевищує його значення, то слід вважати, що це магазин з високим рівнем якості обслуговування покупців. Магазин з показни­ком від 0,701 до 0,900 належить до групи магазинів із задо­вільним рівнем якості обслуговування, а до 0,700 — до мага­зинів з низьким рівнем обслуговування. Магазин ТОВ “Фора” нажаль відноситься до групи із задовільним рівнем якості обслуговування так як його показник становить 0,78. Для покращення цього показника на основі ретельного аналізу стану якості обслуговування покупців, порівняння досягнутих показників зі стандартом обслуговування, які слід розробляти суб'єктам господарюван­ня, виявили слабкі сторони, недоліки, встановили причини їх виникнення і визначили шляхи удосконалення товаропостачання, підвищення ефективності взаємодії з вироб­никами та оптовими посередниками, удосконалили організацію процесу продажу товарів і обслуговування покупців[25].

3.4.Стимулювання продажу товарів у ТОВ “Фора”

Ріст числа нових марок товарів на ринку сприяв широкому поширенню заходів щодо стимулюрованню продажу. Статистика показує, що стимулювання збуту найбільше ефективно в тих областях, у яких відзначалися високі темпи появи нових марок товарів.

Стимулювання продажу як форма маркетингових комунікацій являє собою систему спонукальних мір і прийомів, що носять, як правило, короткочасний характер і спрямованих на заохочення покупки або продажу товару.

У зв'язку з тим, що назва даної форми комунікацій позначається словесно так само, як й одна з функцій системи маркетингових комунікацій, виправдане застосування тотожного англомовного терміна – sales promoution - стимулювання, просування продажів.

Мети, що досягають прийомами стимулювання збуту, визначаються маркетинговими завданнями фірми й характеристиками цільової аудиторії, на яку вони спрямовані. Як правило, виділяють три типи адресатів sales promoution: споживачі, торговельні посередники, власний торговельний персонал[37].

Основні завдання й прийоми стимулювання збуту в магазині залежно від типу цільової аудиторії коротко можна охарактеризувати в такий спосіб:

1. Заходи стимулювання збуту спрямовані на споживача найчастіше мають на меті познайомити споживача з новинкою; "підштовхнути" його до покупки; збільшити кількість товарних одиниць, що купують одним покупцем; заохотити прихильників конкретної торговельної марки й постійних покупців; знизити тимчасові коливання збуту (сезонні, по днях тижня, протягом дня) і ін. Різноманітні прийоми sales promoution , спрямовані на кінцевих споживачів, можна об'єднати в кілька груп:

♦ знижки із ціни є одним з найбільше багато чисельних і часто застосовуваних прийомів. Вони, у свою чергу, підрозділяються на наступні різновиди:

- знижки, надані з умовою придбання обговореної кількості товарів. До цього ж виду знижок відносяться "знижки за пакування";

- бонусні знижки, надані постійним покупцям (як правило, у межах 5%). Зниженню тимчасових коливань також сприяють надання знижок у певні дні тижня і протягом дня;

- знижки національного свята (наприклад, на честь Дня незалежності країни), традиційних свят (наприклад, передріздвяний розпродаж);

- знижки певним категоріям споживачів (діти, військовослужбовці, студенти й т.д.);

♦ у практиці збуту широко застосовуються різноманітні премії, надані найчастіше в речовинній формі. Наприклад, це може бути ще одна банка томатів консервованих, що вручають покупцям безкоштовно за умови покупки конкретної кількості товарних одиниць або товару на певну суму. Умовою одержання премії й доказом покупки іноді можуть служити товарні яр­лики, упакування, пропоновані про­давцю покупцем. Премією можна вважати "безкоштовно" надана продавцем додаткова кількість того ж товару;

2. При впливі прийомами sales promoution на торговельних посередників вирішуються наступні основні завдання: заохотити збільшення обсягу збуту; стимулювати замовлення максимальних по обсязі партій товару на реалізацію; заохотити обмін передовим досвідом у реалізації конкретного товару; знизити тимчасові коливання в надходженні замовлень від посередників і т.д.

Серед найпоширеніших прийомів стимулювання посередників виділяють наступні:

♦   знижки із ціни при обговореному обсязі партії товару;

♦   надання обговореної кількості одиниць товару посередникові безкоштовно за умови закупівлі визначеної його кількості;

♦   премії-"штовхачі", виплачувані дилерам при продажу товарів понад обговореної кількості за визначений­ відрізок часу;

♦   участь фірми-продавця в спільній з посредни­ками рекламної кампанії з відповідними компенсаціями витрат посередника на рекламу. Забезпечення роздрібних торговців безкоштовними фірмовими рек­ламоносіями (плакати, наклейки й т.д.);

3. Стимулювання збуту стосовно власного торговельного персоналу має на меті збільшити обсяг збуту в підрозділах самого персоналу; заохотити найбільш ефективно працюючих; додатково мотивувати їхню працю; сприяти обміну досвідом між продавцями й т.д.

 Основними коштами цього напрямку sales promoution є:

- премії кращим торговельним працівникам;

- конкурси продавців з нагородженням переможців;

- проведення конференцій продавців;

- усілякі моральні заохочення є ефективними коштами стимулювання співробітників навіть у розвинених країнах (наприклад, у Японії). Основними рисами системи стимулювання збуту в цілому як форми маркетингових комунікацій варто назвати:

привабливість;

інформативність;

короткочасний характер ефекту в рості продажів;

багато прийомів sales promoution носять форму запрошення до покупки;

різноманіття коштів і прийомів стимулювання
 збуту[52].

 

Висновки до розділу 3

1.Роздрібна торгівля – найважливіший вид економічної діяльності у сфері товарного обігу. Здійснюючи купівлю-продаж товарів безпоередньо кінцевому споживачу для особистого, сімейного і домашнього використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, та надаючи різні види послуг, вона задовольняє потреби споживача в них та забезпечує безперервність процесу суспільного відтворення.

2. Аналіз закупівельної діяльності магазину ТОВ

“Фора” на прикладі торгової марки “Чумак”, свідчить, що укладання комерційних угод з цим виробником є не досить ефективним для магазину так як бсяг затрат перевищує обсяг прибутку. Тому магазину доцільно шукати нових постачальників цієї продукції.

3. В результаті розрахунків встановлено, що показник рівня торгівельного обслуговування то ТОВ “Фора” 0.78, що дає підстави віднести його до групи із задовільним рівнем якості обслуговування.

4.  До стимулювання продажу у ТОВ “Фора” проводяться такі заходи:

-        знижки, надані з умовою придбання обговореної кількості товарів;

-        бонусні знижки, надані постійним покупцям (як правило, у межах 5%). Зниженню тимчасових коливань також сприяють надання знижок у певні дні тижня і протягом дня;

-        знижки національного свята (наприклад, на честь Дня

незалежності країни), традиційних свят (наприклад,

передріздвяний розпродаж);

-     знижки певним категоріям споживачів (діти,

військовослужбовці, студенти й т.д.);

-        акції (зниження ціни на товар у певний проміжок часу чи дня).

У практиці збуту широко застосовуються різноманітні премії, надані найчастіше в речовинній формі. Наприклад, це може бути ще одна банка томатів консервованих, що вручають покупцям безкоштовно за умови по­купки конкретної кількості товарних одиниць або товару на певну суму. Умовою одержання премії й доказом покупки іноді можуть служити товарні яр­лики, упакування, пропоновані про­давцю покупцем. Премією можна вважати "безкоштовно" надана продавцем додаткова кількість того ж товару[38].


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

На основі теоретичних та експериментальних наукових досліджень можна зробити наступні висновки й пропозиції:

1. Аналіз літературних джерел та статистичних даних свідчить, що ринок консервованих томатопродуктів дуже розгалужений оскільки консервування є одним із найбільш ефективних способів збереження якості вихідної сировини;

2. Встановлено, що найбільшу питому вагу серед перероблених томатопродуктів на ринку України займають овочеві консерви (38%). Найбільшим попитом у споживачів користуються томати консервовані таких торгових марок як Ніжин, Чумак, Саме Той. Ринок заморожених томатів, ще досить молодий та знаходиться в стадії формування;

3. Вимоги до якості томатів консервованих нормуються в ГОСТ 7231-90 “Томати консервированные”. Вимоги до якості томатів заморожених регламентуються в ОСТ – 111-7-92 “Овощи быстрозамороженные”. Аналіз нормативної документації на томати консервовані та овочі заморожені показав, що ця нормативна документація затверджена в Радянському Союзі і вона портебує вдосконалення відповідно вимог міжнародних стандартів, що особливо важливо напередодні входження в СОТ.

4. Питома вага консервованих томатів у ТОВ “Фора” становить 38%. Серед консервованих томатів найбільшу питому вагу становлять такі торгові марки, як Ніжин, Чумак, Саме Той, Верес та Гайсин.

5.  Аналіз асортименту заморожених овочів у ТОВ “Фора” засвідчив, що заморожені томати окремо не реалізуються, але вони входять до складу різних овочевих сумішей.

6.  В результаті дослідження сортопридатності томатів до заморожування встановлено, що найбільш придатним є сорт Дебарау, який за органолептичними, фізико-хімічними показниками значно перевершує сорт Гібрид F1.

7.  В результаті дослідження якості консервованих томатів різних Виробників встановлено, що найвищий показник має консервована продукція торгових марок НІіжин, Чумак, Саме Той. Проте найбільш конкуретоздатними на ринку виявилися томати Саме Той за рахунок більш низької ціни та зручної упаковки.

8.  Досить обмежений асортимент заморожених овочів в магазині ТОВ “Фора” свідчить про недостатню роботу логістичної служби, яка працює з одним постачальником.

9.  Результати дослідження якості свіжих томатів різних постачальників (ТОВ “Фора”) свідчать, що вищий інтегральний показник якості мали томати, які надходять з Калинівки. Більш низької якості продукція з Херсону і Криму.

Пропозиції:

n  для підвищення конкурентоспроможності та удосконалення асортименту консервованих та заморожених томатопродуктів необхідно приділяти велику увагу до методів упакування та якості сировини , з якої виготовляють дані продукти , готової продукції , а також оновлення рецептури , збагачення її мінеральними речовинами , білковою сировиною , які необхідні організму людини ;

n  для просування заморожених томатів необхідно створити рекламну компанію по стимулюванню збуту томатів вітчизняного виробництва ;

n  з метою постійного спостереження за змінами в зовнішньому середовищі проведення моніторингу діяльності підприємства доцільно впроваджувати маркетингові інформаційні системи ;

n  для підвищення ефективності маркетингових досліджень необхідно укріпити матеріально-технічну базу маркетингової служби : кваліфікованими працівниками та технічним обладнанням ( ступінь комп’ютеризації ) , а також застосовувати найсучасніші методології збору інформації для отримання більш точних результатів .


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1.   Аванесов Ю.А. Организация торговли – М. “Экономика”, 1984. – 336 с.

2.   Алпатьев А.В. Помидоры.- Колос, 1981.-272 с.

3.   Апопій В.В. Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2002. – 458 с.

4.   Асортиментна політика підприємств роздрібної торгівлі//Маркетинг в Україні.-2004.-№2.-С.17-20.

5.   База замороженных продуктов//Мороженные и замороженные продукты. – 2004.- №1.- С. 10-12.

6.   Барабаш О.Ю, Хареба В.В. Плодові овочеві культури.-К.: Аграрна наука, 1995.-103 с.

7.   Бобович А.П. Управление ассориментом товаров в розничной торговле в условиях перехода к рыночным отношениям. 2001.- 250 с.

8.   Бондаренко Г.Я. та ін.Помідори.- К.: Урожай, 1989.-263 с.

9. Бланк І.О. Управління торговельним підприємством – М.: “Тандем”, 1998.

10. Бровко О.Г., Гордиенко Л.С., Дмитриева А.Б и др.

Товароведение пищевых продуктов.- М.: Экономика, 1989.-424 с.

11. Глущенко Е.Я., Стрекалова А.И. Томати.- Л.: Колос, 1980.-155 с.

12. Голошубова Н.О. Організація торгівлі: Підручн.для студ. вищ.навч. закл. – К.: Книга, 2004.-560 с.

13. Гонка по вертикали // Продукты питания.-2003.-№1.- С.36-41.

14. ГОСТ 13907-68 Баклажаны свежие.-М.: Госстандарт Союза  ССР.- С.3

15.       ГОСТ 7123-72 “Томаты консервированные”.

16.       Дарбинян М.М. Формирование ассортимента и товарные запасы в торговле – М. “Экономика”, 1974. – 246 с.

17.       Джафаров А.Ф. Товароведение плодов и овощей: Учебник для товаровед. фак. торг. вузов. – 3-е изд., перераб. – М.: Экономика, 1985. – 280 с.

18. ДСТУ 3246-95 Томати свіжі, технічні умови. – К. Держстандарт України.- с.19.

19.ДСТУ 2659-94 Перець солодкий свіжий, технічні умови.К.: Держстандарт України.- С.8

20.        ДСТ України 2118-93 Консерви. Соуси томатні, загальні

технічні умови.-К.: Держстандарт України.- с.12

21.       Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика – К.: КНЕУ, 1997, 156с.

22.       Кардаш В.Я. Товарна інноваційна політика – К.: КНЕУ, 2002 – 266с.

23.       А.А Колесник. Химия плодов и овощей и биохимические основы их хранения.- Москва, 1971.-121с.

24.       Кудряшов С.Я. Соверешенствование организационной структуры управления розничной торговлей, 1996.- 325 с.

25.       Кумок С.И. Внемагазинная розничная торговля: Новые формы продажи. – М.:Московские финансовые объединения, 1995. – 210 с.

26.       Лігоненко Л.О. Управління товарозабезпеченням оборота торговельного підприємства – К.:КНТЕУ, 2000.

27.       Мазаракі А.А., Лігоненко Л.О., Ушакова Н.М. Економіка торговельного підприємства – К. “Хрещатик”, 1999. - 800 с.

28.       Марх Н. Биохимия консервирования плодов и овощей. М. Пищевая промышленность, 1973-370 с.

29.       Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей: Учебник для вузов. – М.: Экономика, 1990.-288с.

30.       Обеспечение безопасности продукции и процессы обращения с ней// Стандарты и качество.-2005.- №3.- С.20-23.

31.       Огородник М.А. Планирование товарных запасов в торговле 1997.

32.       Оптимізація асориментної політики вітчизняних торговельних підприємств// Вісник ДонДУЕТ.-2003.-№4.- С.15-16.

33.       Организация процесса закупок в торговом предприятии//Торговое дело.-2005.-№10.-С. 20-23.

34.       Орлова Н.Я., Белінська С.О. Заморожені продукти. – К.: КНТЕУ, 2004.

35.       Памбухчиянц О.В. Организация и технология коммерческой деятельности – М.”Маркетинг”, 2001. – 320 с.

36.       Ф.Г. Панкратов, Э.А. Арустамов и др. Организация и технология торговых процессов – М.”Экономика”, 1990.

37.       Панкратов Ф.Г., Памбухчиянц В.К. Коммерция и технология торговли – М.: ИВЦ “Маркетинг”, 1994.

38.       Панкратов Ф.Г., Серегина Т.К. Коммерческая деятельность – М.: ИВЦ “Маркетинг”, 1996. – 248 с.

39.       Плотникова Т.В., Позняковский В.М., Ларина Т.В., Елисеева Л.Г. Экспертиза свежих плодов и овощей: Учебн.пособие.-2- е изд., стер.- Новосибирск: Сиб. унив. изд-во: Изд-ние Новосиб. ун-та, 2001. – 302с.

40.       Показатель эффективности продаж товарной позиции в фактической модели плинирования сбыта//Актуальні проблеми економіки.-2004.-№8(38).-С.62-65.

41.       Ройтенберг И.Г.Консервирование.- Урал Л.Т.Д., 2001.-493 с.

42.       РСТ УССР 1423-91 Баклажаны консервированные, технические условия.- К.: Республиканский стандарт Украинской ССР.- С.9

43. Сальников А.Н., Левченко П.Г. Заготовка и переработка овощей: Справ. пособие. / Спецред. Л. А. Омельянович. – Донецк: Донбас, 1988.-127с

44.Серебряков С.В., Аванесов Ю.А. Организация торговли – М. “Экономика”, 1978. – 319 с.

45. Сидоренко О.В. Товарознавчі складові ринкознавства. – К.: КНТЕУ, 2001. – 90с.

46.Сирохман І.В., Задорожній І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство прод.товарів. Підручник.-К.: Лібра, 2000.-366 с.

47. Ткаченко Н.Б. Маркетингова товарна політика – К.: Вища школа, 2000.

48. Управление ассортиментом//Торговое дело.- 2005.-№6.-С.14-17.

49. Управление предприятием.Логистика// Food & Drinks.-2005.-№2.-С. 96-100.

50. Фан-Юнг А.Ф. Технология консервирования плодов и овощей : М.: Пищевая промышленность, 1969 – 606 с.

51. Филонов М.М. Картофель и овощи. – 2000.-№28.-С.28-29

52. Формирование товарного ассортимента в сфере торговли//Маркетинг.-2003.-№2.-С.107-111.

53.Широков Е.П., Полегаев В.И. Хранение и переработка плодов и овощей.- 3-е изд., перераб. и доп.- М.; Агропромиздат, 1989.- 302с.


Додаток А

Шкала балової оцінки томатів свіжих

Показник

Бал

Характеристика

Зовнішній вигляд 5 томати правильної форми, однакового діаметру. Поверхня без розривів
4 томати привертають увагу, приємні за формою, тугі
3 томати не виділяються із загальної маси, не привертають увагу, в деяких наявність розривів шкірки, малопривабливі за формою
2 томати малопривабливі за формою та різні за діаметром. Часто зустрічаються розриви шкірки на поверхні
1 томати непривабливої форми. Різко виражена різниця в діаметрі. Не дозрілі (або перезрілі)
Смак 5 томати дуже смачні, без сторонніх присмаків
4 томати смачні, без присмаків
3 томати середнього смаку, наявність присмаків
2 томати з досить низькими смаковими властивостями, різко виражені сторонні присмаки
1 томати дуже поганого смаку, зовсім не придатні до вживання
Консистенція 5 томати тугі, міцні, консистенція відповідає томатам даного сорту
4 томати тугі, можливе незначне пом’якшення плодів
3 ознаки пом’якшення, можливе порушення структури
2 томати м’які, відсутнє збереження форми
1 томати кашеподібного вигляду

Додаток Б

Шкала балової оцінки томатів консервованих

Показник

Бал

Характеристика

Зовнішній вигляд 5 плоди правильної форми, однакового діаметру, без плодоніжок. Поверхня без розривів, тугі
4 плоди привертають увагу, приємні за формою, без плодоніжки, тугі
3 консерви з такими плодами не виділяються із загального асортименту, не привертають увагу,без плодоніжок, в деяких наявність розривів шкірки, малопривабливі за формою
2 плоди малопривабливі за формою та різні за діаметром. Часто зустрічаються розриви шкірки на поверхні
1 плоди непривабливої форми. Різко виражена різниця в діаметрі. Не дозрілі (або перезрілі)
Зовнішній вигляд заливки 5 прозора без будь-яких домішок
4 прозора з незначним помутнінням
3 прозора, помутніння добре видно
2 добре виражена каламуть з різними не властивими даному виду консервів домішками
1 Непрозора
Смак 5 плодии дуже смачні, без різних сторонніх присмаків
4 плоди смачні, без присмаків
3 плоди середнього смаку, можуть бути кислуваті, наявність присмаків
2 плоди з досить низькими смаковими властивостями, різко виражені сторонні присмаки
1 плоди дуже поганого смаку, зовсім не придатні до вживання

Запах 5 консерва з яскраво вираженим ароматом характерним для даного виду
4 консерва з середнє вираженим ароматом, без сторонніх домішок
3 консерва з не дуже приємним ароматом. Можливий сторонній запах
2 консерва з неприємним ароматом та стороннім запахом
1 неприємний ароматом. Сильно виражений сторонній запах
Консистенція 5 томати тугі, міцні, консистенція відповідає томатам даного сорту
4 томати тугі, можливе незначне пом’якшення плодів
3 ознаки пом’якшення, можливе порушення структури
2 плоди м’які, відсутнє збереження форми
1 плоди кашеподібного вигляду

Додаток В

 

Шкала балової оцінки томатів заморожених

Показник

Бал

Характеристика

Зовнішній вигляд 5 плоди правильної форми, однакового діаметру. Поверхня без розривів, тугі
4 плоди приємні за формою, тугі
3 плоди не привертають увагу, в деяких наявність розривів шкірки, малопривабливі за формою
2 плоди малопривабливі за формою та різні за діаметром. Часто зустрічаються розриви шкірки на поверхні
1 плоди непривабливої форми. Різко виражена різниця в діаметрі. Не дозрілі (або перезрілі)
Смак 5 плодии дуже смачні, без різних сторонніх присмаків
4 плоди смачні, без присмаків
3 плоди середнього смаку, можуть бути кислуваті, наявність присмаків
2 плоди з досить низькими смаковими властивостями, різко виражені сторонні присмаки
1 плоди дуже поганого смаку, зовсім не придатні до вживання
Запах 5 плоди з яскраво вираженим ароматом характерним для даного виду
4 плоди з середнє вираженим ароматом, без сторонніх домішок
3 плоди з не дуже приємним ароматом. Можливий сторонній запах
2 плоди з неприємним ароматом та стороннім запахом
1 неприємний ароматом. Сильно виражений сторонній запах
Консистенція 5 томати тугі, міцні, консистенція відповідає томатам даного сорту
4 томати тугі, можливе незначне пом’якшення плодів
3 ознаки пом’якшення, можливе порушення структури
2 плоди м’які, відсутнє збереження форми
1 плоди кашеподібного вигляду

Додаток Д

Дерево властивостей томатів



Упаковки

 

Продукту

 

Багатообіговість, Трудоємність

Уніфікація

Енерго- і ресурсомісткість

 

Оптова ціна, роздрібна ціна, витрати на зберігання, транспортування і підготовку до реалізації

 

Собівартість

Роздрібна ціна

Оптова ціна

 

Престижність використання репутації на ринку

 
Упаковки
 

Продукту

 
Упаковки
 

Продукту

 

Під час виробництва

 

Під час товароруху

 

Економічність

 
Продовження Додатку Д
Собівартість

Енерго- і ресурсомісткість

 
Анкетування

Опитування

Експертна оцінка конкурентоспроможності

 


Додаток К

 

Анкета

Шановний споживач ! Звертаємося до Вас з проханням відповісти на питання анкети . Сподіваємося , що Ваші відповіді допоможуть створити таку структуру асортименту продуктів переробки томатів , яка б задовільнила Ваші найвибагливіші уподобання .

Вибір віріанту здійснюється наступним чином { } .

1.          Як часто Ви відвідуєте ТОВ “ Фора“ :

{ } кожен день

{ } часто

{ } від випадку до випадку

{ } рідко

2.          Якому виду продуктів переробки томатів Ви віддаєте перевагу :

{ } томати консервовані

{ } соуси та кетчупи

{ } томати заморожені в овочевих сумішах

{ } томати мариновані

3.          Яку марку Ви найчастіше споживаєте :

{ } Ніжин

{ } Чумак

{ } Саме Той

{ } Торчин продукт

{ } Синьойор Помідор

{ } ( свій варіант відповіді ) ___________________________________

4.          Що приваблює Вас в цій марці :

{ } смак

{ } престижність

{ } ціна

{ } якість

{ } зручність фасування

{ } ( свій варіант відповіді ) ____________________________________

5.          Чи задовільняє Вас ця марка :

{ } так

{ } ні

{ } так , але не в повній мірі

6.          Що Ви б хотіли змінити :

{ } ціну

{ } якість

{ } фасуваня

{ } дизайн

{ } ( свій варіант ) ____________________________________________

7.          Чи задовільняє Вас асортимент продуктів переробки томатів в ТОВ “ Фора “ :

{ } так

{ } ні

8.          Ваша стать :

{ } чол.

{ } жін.

9.          Ваш вік :

{ } до 20

{ } 20-30

{ } 30-40

{ } 40-50


Информация о работе «Управління асортиментом, якістю та продажем консервованих і заморожених томатопродуктів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 148762
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх