Конкурентоздатність може бути визначена тільки в результаті порівняння з іншим товаром

148762
знака
19
таблиц
5
изображений

1.       Конкурентоздатність може бути визначена тільки в результаті порівняння з іншим товаром .

2.       Конкурентоздатність по-суті відображає відміну продукції від товару конкурента по ступеню задоволення суспільної потреби .

3.       Крім того для оцінки конкурентоздатності товару необхідно не просто порівняти його з іншим товаром по ступеню відповідності конкретній суспільній потребі, але й врахувати при цьому витрати на маркетинг і витрати споживача на придбання і використання для задоволення своєї потреби .

Отже конкурентоздатність це інтегральна характеристика , на яку впливає специфіка самого товару , особливості ринку , індивідуальність споживача . Під конкурентоздатністю товару не можна розуміти єдину характеристику, вона визначається і змінюється в залежності від ринку збуту і від конкретних споживацьких сегментів на цьому ринку .

Оцінка конкурентоздатність томатів складається з декількох етапів :

-        на першому етапі проводиться аналіз ринку і вибір найбільш конкурентоздатного товару в якості бази порівняння та визначення конкурентоздатності, товар – зразок повинен належати до тієї ж групи товарів , що і базовий товар-конкурент ;

-  на другому етапі визначається перелік конкретних порівнюваних параметрів конкурентоздатності ;

-        на третьому визначається коефіцієнт вагомості певних показників для споживачів ;

-         і на четвертому етапі проводиться розрахунок інтегрального показника відносної конкурентоздатності , який базується на порівнянні параметрів досліджуваного товару з параметрами товару – конкуренту , що найбільш точно відзеркалює потреби споживачів .

Проте перед розрахуванням конкурентосздатності необхідно виконати наступні дії. По-перше необхідно побудувати “ дерево властивостей. “ Дерево властивостей “ – це графічне зображення багаторівневої / ієрархічної структури , яка відтворює сукупність властивостей продукції .

Дерево властивостей “ для харчових продуктів повинно відображати як мінімум функціональність , естетичність , економічність та екологічність об’єкту дослідження ( додаток Д ).

Функціональність – пристосованість об’єкту до використання, проявлення в різних періодах життєвого циклу під час товароруху ( транспортування , зберігання , підготування до реалізації і реалізація ) та під час використання за призначенням .

 Екологічність – вплив товару на навколишнє середовище.

 Естетичність – дизайн , зовнішній вигляд товару .

 Економічність – ціна реалізації , надбавки тощо .

 Наступний крок це розрахунок на основі органолептичних та фізико-хімічних даних оцінки якості досліджуваних зразків томатів свіжих та консервованих. Для визначення інтегрального показника якості використовують метод кваліметричної оцінки . Цей метод дозволяє отримати показник якості продукту у вигляді деякої цифрової величини, провести формалізацію критеріїв якості і представити їх у вигляді масиву цифрових даних .

Провівши розрахунки інтегральної оцінки якості томатів консервованих та свіжих , можна зробити наступні висновки серед томатів консервованих найкращим виявились томати “Ніжин” – 2.3 в порівнянні із “Чумак” – 1,32, Аромікс – 0,88, Верес – 0,86 та Саме Той – 0,69 а серед томатів заморожених найкращим виявився сорт Дебарау. Інтегральний показник якості якого становить – 2,98. (табл.2.7, 2.8).

Таблиця 2.8

Результати визначення інтегрального показника якості томатів заморожених

Показники якості

Аі

piет

piбр

Оцінка показників

Дебарау

 

Гібрид F1

 

рі рі рі рі
Зовнішній вигляд 0,3 5 3 4 0,15 4 0,15
Консистенція 0,02 5 2 3,5 0,01 5 0,02
Колір 0,25 5 3 4,5 0,19 4,9 0,24
Смак 0,02 5 3 4,5 0,02 4,9 0,02
Запах 0,1 5 3 4,8 0,09 4 0,05
Кислотність 0,1 2,3 4 2,8 0,07 3,2 0,47
Вміст вітаміну С 0,15 0,3 0,8 2 0,36 2,5 0,51
Вміст сухих речовин, % 0,06 2,5 2 3,8 0,22 4,5 0,3
Сума 2,98 1,76

Наступним завершальним кроком є розрахунок конкурентоздатності томатів консервованих та свіжих . Для цього було обрано наступні зразки томатів консервованих :

-        “ Ніжин ”,“ Чумак “, “Саме Той”, “Верес” та “Аромікс”, які реалізують в ТОВ “Фора”;

-         оцінка конкурентноздатності томатів свіжих поставлених у ТОВ “Фора” з Калинівки (Київської обл..), Голландії, Криму та Херсону в січні-березні 2006 р. представлені в табл..2.9, 2.10.

Найвищою конкурентоздатністю серед свіжих томатів відзначився сорт томатів із Херсонської області і складає 1,21, а серед консервованих томатів втсановлено у торгової марки Саме Той (1,12), хоча інтегральний показник у нього був найнижчий. Висока відносна конкурентноздатність зумовлена низькою ціною та зручністю упаковки [44].

Результат показує , що українські виробники здатні випускати продукцію високої якості і вона є конкурентоздатною на українському ринку.

 


Информация о работе «Управління асортиментом, якістю та продажем консервованих і заморожених томатопродуктів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 148762
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх