Позашкільні установи, завдання і зміст їх роботи

77521
знак
0
таблиц
0
изображений

36. Позашкільні установи, завдання і зміст їх роботи

До позашкільних установ належать: будинки школяра, літні табори відпочинку, дитячі спортивні школи, станції юних техніків, станції юних натуралістів, дитячі театри, дитячі бібліотеки і т. д.

В Україні діє 2522 позашкільних навчально – виховних закладів.

Кожен тип позашкільної установи має свою специфіку виховної роботи з учнями.

37. Робота класного керівника: сутність, завдання, зміст, форми і методи діяльності

Класний керівник здійснює такі функції: діагностичну, організаторську, виховну, координаційну і стимулюючу. У Положенні про середню загальноосвітню школу України зазначається: “Повсякденне керівництво навчально – виховною роботою в класі здійснюється класним керівником, який призначається адміністрацією школи з числа вчителів, які викладають у даному класі.”.

Класний керівник здійснює виховання учнів. забезпечує єдність педагогічних вимог з боку сім’Ї та школи, організовує в разі необхідності допомогу учням, проводить різні за формою і тематикою виховні заходи в класі, організовує суспільно – корисну працю учнів, веде документацію.

38. Планування роботи класного керівника. Види планів

План роботи класного керівника - це науково обґрунтоване проектування становлення і розвитку класного колективу і кожного вихованця зокрема. Складання плану вимагає:

- врахування актуальних питань в галузі освіти і виховання, плану роботи школи.

- цілеспрямованості, конкретності. розумної насиченості, опори на інтереси учнів.

- поєднання словесних, наочних і практичних форм і методів виховання.

- відповідності форм і методів виховання віковим особливостям школярів і рівню їх вихованості.

- врахування ювілейних і суспільно – політичних дат, подій в Україні.

- єдність педагогічного керівництва і самостійності учнів.

Зміст плану роботи класного керівника визначається змістом його роботи з учнями, їх батьками і громадськістю.

40. Народна педагогіка: принципи, зміст, методи і форми виховання дітей

Народна педагогіка – галузь педагогічних знань і досвіду народу, що проявляється у домінуючих серед нього поглядах на мету, завдання, засоби і методи виховання та навчання. О. В. Духнович у підручнику “Народна педагогія в пользу учіліщ і учітелей сельскіх” вперше вводить термін “народна педагогіка.

93. Втілення досягнень педагогічної науки в шкільну практику

Плануючи втілення в практику досягнень педагогічної науки, передбачають: підготовку науково – методичних рекомендацій і розробку необхідної документації для працівників школи; проведення інструктивно-методичних нарад з керівництвом школи і активом вчителів; розподіл функцій між всіма учасниками втілення; надання оперативної допомоги керівництву школи у плануванні і проведенні методичного навчання і самоосвіти вчителів з втілюваної проблеми; чітке виділення основних етапів втілення і пов’язаного з ним методичного навчання, щоб воно стало доступним для вчителів; проектування системи заходів морально-психологічного стимулювання працівників школи, які беруть участь у її втіленні; оперативний контроль за ходом втілення. виявлення типових труднощів і недоліків, внесення коректив до методичних матеріалів, аналіз результатів втілення в кінці навчального року і визначення нових перспектив роботи над цією темою.

41. Учнівський колектив: ознаки, типи, структура. Основні етапи розвитку колективу. Особистість і колектив

Колектив – це організована форма об’єднання людей на основі цілеспрямованої діяльності. Ознаки колективу: наявність суспільно значимої мети; щоденна спільна діяльність, спрямована на її досягнення, наявність органів самоврядування, встановлення певних психологічних стосунків між членами колективу. У школі є такі типи колективів: навчальні (класи, предметні гуртки); самодіяльні організації (хор гуртки та ін.)4 товариства (спортивне, книголюбів та ін.), тимчасові об’єднання. Функції колективу: організаторська, виховна, стимулювання. Етапи розвитку колективу: I. Постановка до вихованців педагогічних вимог, рішучих і зрозумілих. II. Вимоги педагога підтримуються частиною вихованців, актив ставить вимоги до товаришів і самих себе. III. Вимоги ставить колектив. Це досягається при згуртуванні вихованців в єдиній діяльності.

42. Виховання дітей у сім’ї. Основні проблеми сімейного виховання

Зміст сімейного виховання: моральне, розумове, трудове, естетичне і фізичне виховання.

Умови успішного сімейного виховання: а) сім’я – міцний і дружний колектив; б) інтереси сім’ї співпадають з інтересами суспільства; в) повна сім’я важлива умова успішного виховання дітей; г) єдність вимог з боку мами і тата; д) наявність у батьків почуття відповідальності за виховання дітей; е) атмосфера взаємного довір’я і дружби. Засоби сімейного виховання: а) вплив атмосфери сімейного життя, її трудового укладу, громадянської зрілості, культури; б) використання трудових традицій сім’ї; в) режим, обов’язки, вимоги, участь дітей у домашній роботі, піклування про навчальну діяльність школяра; г) організація дозвілля дітей. Основні проблеми сімейного виховання: неповна сім’я; погані житлові умови, недостатнє матеріальне становище, невміння батьків знаходити адекватні вікові дитини прийоми і методи виховання, узгодженість виховного впливу дорослих членів сім’ї.


Информация о работе «Педагогіка як наука про виховання»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 77521
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
12249
0
0

... і праці, називається педагогікою. Існують й інші визначення педагогіки як науки. Педагогіка – наука, що вивчає закономірності виховання, освіти і навчання. Педагогіка – наука про закони освіти і виховання дітей та дорослих. Педагогіка – наука про виховання людини. Педагогіка – сукупність знань про спільну діяльність вчителя-вихователя й учнів у процесі засвоєння змісту освіти для досягнення ...

Скачать
164289
1
0

... , самовладання, чуйність, милосердя, обережність, делікатність, вимогливість. Культура мовлення — досконале володіння державною мовою та вміле використання мовно-літературних засобів для виховання дитини. Культура педагогічного спілкування — ціла система способів, умінь і навичок, комунікативних засобів, метою яких є виховний вплив та створення сприятливого психологічного клімату у спілкуванні з ...

Скачать
62332
0
0

... молоді в процесі вирішення суспільних, політичних, економічних та інших проблем суспільства». Вона виникла наприкінці XIX — на початку XX століття, її творцем вважають П. Наторпа, який основне завдання педагогіки вбачав у виявленні найсприятливіших для виховання людини соціальних умов і визначенні шляхів громадського виховання. Превентивна педагогіка — це галузь педагогічної науки, яка ставить за ...

Скачать
414733
5
2

... і. 3. Інноваційні козацько-лицарські технології шкільної освіти. 4. Система психомистецьких технік козацького духовного єднання особистостей. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ Адамівська школа козацько-лицарського виховання як саморозвивальний духовно збагачений освітньо-виховний заклад інноваційного типу має стати наочним зразком нової національної школи, що вказуватиме один з ві ...

0 комментариев


Наверх