Опис процедури отримання дозволу на виготовлення штампа та печатки підприємства

Облік створення підприємства
Обгрунтування сфери діяльності підприємства. Розробка техніко - економічного обгрунтування Перелік документів, необхідних для державної реєстрації підприємства Документальне оформлення рішення засновників про створення підприємства Розробка установчих документів. (Додати: Статут; Установчий договір) Обгрунтування вибору закладу банка й відкриття тимчасового поточного рахунку (При виборі закладу банка необхідно приділити Опис процедури реєстрації юридичної особи Постановка підприємства на облік до органів Державної податкової служби, Пенсійного фонду України; фондів соціального страхування Червня 2006 року Липня 2005 р Опис процедури отримання дозволу на виготовлення штампа та печатки підприємства Створення вступного сальдового бухгалтерського балансу (Додати вступний баланс) Статутний капітал Товариства дорівнює 42000 (сорок дві тисячі ) гривень Ми, що нижче підписалися: громадяни України
165126
знаков
12
таблиц
0
изображений

11. Опис процедури отримання дозволу на виготовлення штампа та печатки підприємства

 

Цивільним кодексом передбачена наявність у підприємства печатки зі своїм найменуванням. Печатка необхідна для затвердження підписів посадових осіб на договорах , платіжних документах, документах на відпустку, звітах та ін. Підприємство може мати тільки по одному екземпляру основної печатки. Якщо у діяльності підприємства недостатньо використання однієї печатки, то допускається виготовляти додаткові печатки з цифрами «1», «2» і т.д., а також прості круглі печатки й штампи для:

- секретаря;

- канцелярії;

- адміністративно – господарчих управлінь;

- відділів кадрів та ін.

Процес отримання печаток складається із двох етапів:

- отримання дозволу на оформлення замовлення на виготовлення печатки або штампів;

- виготовлення печаток у штемпельно – граверних майстернях.

Дозвіл на оформлення замовлення на виготовлення печатки видається міськ- або райорганом внутрішніх справ у відповідності до Інструкції про порядок видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів.

Для отримання зазначеного дозволу суб’єкт підприємницької діяльності (уповноважена ним особа) подає до відповідного органу внутрішніх справ:

- заяву на видачу дозволу на оформлення замовлення на виготовлення печатки або штампів;

- нотаріально засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

- два екземпляра зразків (ескізів) печаток й штампів, затверджених власником;

- документ, який підтверджує внесення сплати за видачу дозволу на виготовлення печаток й штампів.

Органам внутрішніх справ для видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів забороняється вимагати від суб’єкта підприємницької діяльності документи, не передбачені Інструкцією про порядок видачі дозволу на виготовлення печаток й штампів.

У заяві вказується:

- кількість печаток й штампів, які передбачається виготовити;

- вперше або ні виготовляються печатки й штампи;

- місцезнаходження (юридична адреса) підприємства;

- особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення печаток й штампів, його прізвище, ім’я та по батькові, паспортні данні;

- прізвище, ім’я та по батькові, паспортні данні керівника або уповноваженої ним особи, яке подає прохання до органів внутрішніх справ, з якого часу займає посаду;

- про перереєстрацію особи (у випадку такої), отримання дублікату свідоцтва про реєстрацію й з чим це пов’язано, існування непорозуміння за використанням печаток й штампів (несвоєчасна передача від одного керівника іншому, розгляд справ за використанням печаток у судових інстанціях й т.п.). У випадку відсутності таких даних це також відображається у заяві.

При виготовленні ескізів слід враховувати, що вони виконуються розбірливо й чітко, без виправлення. При цьому печатки й штампи виготовляються у відповідності до затверджених розмірів круглої або трикутної форми.

Інструкцією № 17 передбачені наступні вимоги до розмірів печаток й штампів:

-           печатка круглої форми з текстом однією мовою – діаметром 38-40мм;

-           печатка круглої форми з текстом двома мовами – діаметром 40-45мм;

-           трикутна печатка – розміром сторони 45*45 мм;

-           угловий штамп – розміром сторони не менш 40*60мм;

-           маленька кругла печатка – діаметром 20-25 мм.

Напис на печатці повинен відповідати назві, яка зазначена у свідоцтві про державну реєстрацію.

Печатки із емблемами, товарними знаками й т.п., з відповідним описом можуть бути виготовлені лише у тому випадку, якщо вони зареєстровані у встановленому законодавстві України порядку або передбачені у статуті або положенні підприємства, яке зареєстровано відповідним міністерством або іншим централізованим органом виконавчої влади чи міською державною адміністрацією чи органом міського і регіонального самоврядування.

На печатках й штампах усі реквізити вказуються українською або одночасно українською та російською мовами. Однак у зв’язку з тим, що п.1 ст.8 Закону України «Про державну реєстрацію» передбачено надання документів виключно українською мовою, найменування підприємства на російській мові не має юридичного підтвердження, тому використовувати його на круглій печатці підприємства не рекомендується. Іноземна мова у надписах на печатках й штампах може використовуватися у тому разі, якщо це передбачено відповідними законами про подвійне оподаткування , яке діє у рамках міжнародних договорів й норм міжнародного права.

На усіх печатках й штампах вказується ідентифікаційний код суб’єкта підприємницької діяльності – юридичної особи.

Реквізити підприємства, вказані на угловому штампі, повинні відповідати реквізитам, вказаним на печатці.

Упродовж трьох робітничих днів від дня отримання документів орган внутрішніх справ повинен видати дозвіл на виготовлення печаток й штампів або письмову відмову із вказанням причини відмови. При видачі дозволу на зворотній стороні оригінала свідоцтва про державну реєстрацію ставиться штамп, який свідчить про видачу дозволу на виготовлення печаток й штампів із вказанням їх кількості. Штамп засвідчується підписом робітника дозвільної системи та печаткою з відтиском «дозвільна система». Після цього свідоцтво провертається власникові.

Оформлення дозволу видається керівнику підприємства або уповноваженій ним особі під розпис після пред’явлення паспорта або іншого документа, яке посвідчує особу.

Якщо представник підприємства вчасно не отримав печатку або штамп, то вони зберігаються у майстерні упродовж трьох місяців від дня виготовлення, після чого знищується у встановленому порядку.

Без дозволу органів внутрішніх справ за клопотанням керівника підприємства виготовляються пломби, факсиміле, штемпелі, клейма, печатки для опечатування шкафів, штампи бірок на продукцію із вказанням відправника вантажу, штампи для вхідної та вихідної кореспонденції й т.п.

Відповідальність й контроль за дотриманням порядку зберігання печаток й штампів, законністю їх використання покладається на керівника підприємства. При необхідності керівник підприємства своїм наказом може покласти відповідальність за зберігання й використання печаток на одного із безпосередньо підлеглих робітників.

Кожен з ескізів печаток й штампів також посвідчується підписом робітника дозвільної системи й печаткою з відтиском «Дозвільна система» .

Якщо печатки (штампи) виготовляються вперше, то орган внутрішніх справ на дозволі й на кожного екземплярі проставляє штамп про виготовлення печаток й штампів уперше .

За видання дозволу на право виготовляти печаток й штампів стягується плата , розмір якої регламентується Єдиним тарифом на послуги. Так, за оформлення документів, пов’язаних із виданням дозволу на виготовлення печаток й штампів, стягується плата у розмірі:

- трьох неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян за дозвіл (51 грн.);

- а при терміновій видачі дозволу (протягом трьох робітничих днів) – у двократному розмірі (102 грн.).

У відповідності до ст.189 КпАП порушення правил виготовлення печаток й штампів (окрім самонабірних), а також виготовлення, увіз, реалізація й використання самонабірних печаток тягне за собою накладання штрафу від п’яти до восьми НПМД (від 85 грн. до 136 грн.). Порушення порядку обліку й зберігання печаток й штампів, яке потягло за собою їх втрату, тягне за собою накладання штрафу від одного до трьох нпмд (від 17 грн. до 51 грн.).


Начальнику ДГБ МВС України

у Донецькій області

полковнику міліції

Сазонову А. Г.

Прошу видати дозвіл на виготовлення однієї круглої каучукової печатки____

(кількість та вид печаток і штампів)

що виготовляються вперше______________________________

 (уперше або натомість, при виготовленні натомість зазначається причина їх виготовлення)

Печатка і штамп виготовляються у зв'язку з державною реєстрацією (перереєстрацією) від____18.06.2006_р.______________

_№123460000004443556у_____виконавчому комітеті Донецької міської ради__________________________________________

(орган реєстрації)

Повна назва організації: Товариство з обмеженою відповідальністю «Мрія»__

Юридична адреса організації, телефон: 83000,м. Донецьк, вул. Челюскінцев,186а), кв.34. тел.334-45-67_____________________________________________________

Керівник: Лєщинський Станіслав Денисович____________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

№ 1234555689, Ворошилівським ХМУ УМВС України в Донецький області 12 жовтня 1984року. Челюскінцев 186а) 59, 334-89-07___________________________

серія, номер паспорта, ким, коли виданий,

домашня адреса, домашній телефон)

Особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення:

 Лєщинський Станіслав Денисович____________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

№ 1234555689, Ворошилівським ХМУ УМВС України в Донецький області 12 жовтня 1984року. Челюскінцев 186а) 59, 334-89-07___________________________

серія, номер паспорта, ким, коли виданий,

домашня адреса, домашній телефон)

Керівник: _Лєщинський С.Д.__ Лєщинський

(прізвище, ініціали)  (підпис)


Додаток 5

до Інструкції про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам

виконавчої влади, підприємством, організаціям, господарським об’єднанням

та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування

штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів,

а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень

на виготовлення печаток і штампів

МВС України

___________________________________________

(найменування органу внутрішніх справ)

_______________________________

(дата виписування дозволу)

ДОЗВІЛ № 34567

 

Виданий Товариство з обмеженою відповідальністю «Мрія»

(назва установи, її адреса, чи

83000 м.Донецьк,Вул. Челюскінцев, 186а) кв. 34

прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи)

На право виготовлення печаток:

1. гербових – «_-_» __________________

2. круглих каучукових –

«_1_» ___одна______________

3. трикутних – «_-_»__________________

4. сургучних – «_-_»__________________

Штампів: – «__»__________________

За зразками на _двох__ аркушах

Відповідальний за отримання дозволу, здавання замовлення

 Лєщинський Станіслав Денисович____________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

Дозвіл дійсний до «_20_» _червня___200_6_ р.

Начальник органу внутрішніх справ

М.П. Матвєєв В.І

 (ініціали, прізвище)

ВИДАНО ДОЗВІЛ № _34567_

від «_17_» _червня_ 2006р.

на право виготовлення:

печаток __Одна основна печатка, матеріал --_ резина

(вказати кількість, тип, вид, матеріал, призначення)

Штампів ____________________________________________

працівник ОВС __Рибальчук А.Д._____________________

(підпис, прізвище)

М. П.

 


12. Нотаріальне оформлення лицевої картки, її реєстрація у закладі банку, відкриття постійного поточного рахунку. Договірне регулювання взаємовідносин підприємства із закладом банка з розрахунково-касового обслуговування

Перш ніж, як відкрити розрахунковий рахунок у банку, слід уважно ознайомитися з рейтингами банків й умовами, на яких вони надають послуги, та обрати найкращі умови, але, як правило, обирається найближчий від місцезнаходження юридичної особи філіал банка. Для відкриття поточного рахунку необхідно укласти договір банківського рахунку, а для депозитного рахунку – договір банківського внеску.

Для укладання договору банківського рахунку необхідно надати наступний пакет з документів:

-           заяву про відкриття поточного рахунку, передбачену Інструкцією № 492 . Заяву підписують керівник й головний бухгалтер юридичної особи. Якщо у штатному розкладі відсутня посада головного бухгалтера або іншої особи, якій доручено ведення бухгалтерського обліку й звітності, то заяву підписує лише керівник;

-           копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, посвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

-           копію зареєстрованого належним чином установчого документу (статуту, установчого договору, установчого акту, положення), засвідчену органом, здійснившим реєстрацію, або нотаріально;

-           копію довідки про внесення юридичної особи до ЄДРПОУ, засвідчену органом, який видав довідку, або нотаріально, чи підписом уповноваженого працівника банка;

-            копію документа, який підтверджує прийняття юридичної особи на облік до органу державної податкової служби, посвідчену органом, який видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банка;

-           картку зі зразками підписів й відтиском печатки, затверджену Інструкцією № 492, посвідчену нотаріально або організацією, якій клієнт адміністративно підпорядкований. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України або установчим документам юридичної особи надане право розпорядження рахунком й підписання розрахункових документів;

-           копію документа, який підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, посвідчену органом, який його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банка;

-           копію страхового свідоцтва, яке підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань України як платника страхових внесків, засвідчену органом, який його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банка.

Зразок заяви про відкриття поточного рахунку й картки зі зразками підписів можуть бути вказані у договорі банківського рахунку між банком і клієнтом, але із збереженням реквізитів, передбачених Інструкцією № 492.

На підставі вказаних вище документів уповноважений робітник банка здійснює ідентифікацію клієнта й осіб, уповноважених розпоряджатися поточним рахунком.

Банки, отримавши документи на відкриття поточного рахунку, зобов’язані здійснити їх перевірку на відповідність діючому законодавству:

-           підписи осіб на заяві про відкриття поточного рахунку повинні бути розшифровані із обов’язковою вказівкою прізвіща та ініціалів й засвідчені з підписами, вказаними у картці зі зразками підписів й відтиском печатки;

-           свідоцтво про державну реєстрацію повинно відповідати опису, поданому у Наказі № 37;

-           нотаріальне посвідчення документів й копій документів повинно відповідати вимогам Інструкції про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Мінюсту України від 03.03.2004р. № 20/5.

Якщо банк має мотивовану підозру, що юридична особа для відкриття рахунку надала підроблені документи або що в них міститься недостовірна інформація, то банк повідомляє про це органи внутрішніх справ і спеціально уповноважений орган виконавчої влади по питаннями фінансового моніторінга із вказівкою ідентифікованих даних юридичної особи.

Якщо з документами все у порядку, то між банком й юридичною особою укладається у письмовій формі договір банківського рахунку.

Упродовж трьох робітничих днів з моменту відкриття рахунку необхідно подати особисто або надіслати поштою (із зазначенням про вручення) на адресу ДПІ, у якій зареєстрована юридична особа, повідомлення про відкриття рахунку у закладі банку.

Днем відкриття рахунку вважається дата, вказана на заяві про відкриття рахунку у розділі «Позначення банка».

На повідомленні про відкриття рахунку ДПІ ставить позначення про прийняття нею відкритого рахунку на облік.

Після чого необхідно цю заяву подати до банку, де відкрито рахунок. З моменту отримання повідомлення по рахунку можна здійснювати витратні операції. До отримання такого повідомлення операції по рахунку юридичної особи здійснюються лише за нарахуванням коштів.

Відповідно до п.12 ст.11 Закону України «Про податкову службу» до юридичних осіб, які у зазначений законом строк не повідомили про відкриття або закриття рахунків у банках, а також до закладів банків, які не надали відповідним органам державної податкової служби у зазначений законом строк повідомлення про закриття рахунків платників податків або почали здійснювати видаткові операції за рахунком платника податків до отримання документально затвердженого повідомлення відповідного органу державної податкової служби про прийняття рахунку на облік в органах державної податкової служби застосовуються штрафні санкції у розмірі 20 нпмпг (до 340 грн.)

Особливості відкриття поточних рахунків для професійних союзів передбачені п.3.5 Інструкції № 492, для орендних підприємств – п.3.6, виробничих кооперативів – п.4.1.

Усі юридичні особи незалежно від форм власності та їх відокремлені підрозділи надають нотаріально затверджену картку зі зразками підписів й відтиском печатки у двох екземплярах. До картки включаються зразки підписів осіб, яким у відповідності до законодавства України й установчих документів юридичної особи надане право розпорядження рахунком й підписання розрахункових документів.

Право першого підпису належить першому керівнику юридичної особи, яка відкриває рахунок, а також іншим уповноваженим на це особам.

Право другого підпису належить головному бухгалтеру, а якщо такої посади не існує у штатному розкладі – особі, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку й звітності, а також іншим уповноваженим на це особам.

Особи, які мають право першого та другого підпису, вказуються у картці під час її складання.


 до Інструкції про порядок

 відкриття, використання

і закриття рахунків у національній

та іноземних валютах

 

ЗАЯВА ПРО ВІДКРИТТЯ ПОТОЧНОГО РАХУНКУ

Ідентифікаційний код за

ЄДРПОУ або реєстраційний

(обліковий) номер за

ТРДПАУ12345678

 

Назва банку ХОД АППБ «Аваль»_________________

Назва клієнта банку, що відкриває рахунок

Товариство з обмеженою відповідальністю «Мрія»

(повна і точна назва юридичної особи / відокремленого підрозділу)

Просимо відкрити поточний рахунок у гривні.

 (вид поточного рахунку) (вид валюти)

Із змістом Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах ознайомлені. Вимоги цієї Інструкції для нас обов'язкові.

 Додаткова інформація __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Керівник (посада) Директор Лєщинський С.Д,

 (підпис, прізвище, ініціали)

Головний бухгалтер Симонюк А.Л.

 (підпис, прізвище, ініціали)

«20» червня 2006р.

 

М. П.


Відмітки банку

 

Відкрити____________________рахунок Документи на оформлення відкриття

 (вид поточного рахунку) рахунку перевірив:

Економіст Нечипоренко Л.С.____________________

(посада і підпис уповноваженої особи,

 на яку покладено обов'язок відкривати

 рахунки клієнтів)

Дата відкриття рахунку

«__20_» __червня______2006р.

№ балансового рахунку № особового рахунку

 Головний бухгалтер

 ___Симонюк А.Л.___(підпис)

 (інша відповідальна особа,

 яка контролює правильність

 присвоєння номера рахунку)

 12345678900 2345678900

 


Додаток 2

до Інструкції про порядок відкриття,

використання і закриття рахунків

у національній та іноземній валютах

 

КАРТКА

із зразками підписів і відбитка печатки

 

Власник рахунку Відмітка банку

 Дозвіл на прийняття зразків підписів

Повна назва Товариство з

Обмеженою відповідальністю Головний бухгалтер

«Мріяt» (або інша уповноважена на це особа банку)

 ____________________________________

Скорочена назва (підпис)

ТОВ «Мрія»

Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

1 2 3 5 5 5 6 8

 
 Інші відмітки:

 _____________________________________

Місцезнаходження 83000 м. Донецьк _____________________________________

Вул. Челюскінцев, !86а)_______________

Тел. № 319-09-09

 

Назва організації, якій клієнт

адміністративно підпорядкований

_____________________________

(міністерство, відомство, центральна

кооперативна або громадська організація)

 

Назва банку Аваль банк

Місцезнаходження банку м. Донецьк,

пр. Миру, 100а

 

Наводимо зразки підписів і відбитка печатки, які просимо вважати обов’язковими під час здійснення операцій за поточним рухунком № 234567009.

Чеки та інші розпорядження за рахунком просимо вважати дійсними в разі наявності на них одного першого і одного другого підписів.

Посада Прізвище, ім’я та по батькові

Зразок

підпису

Зразок

відбитка

печатки

Перший підпис Директор Лєщинський Д. А.
Другий підпис Головний бухгалтер Симонюк А.Л.

Місце для відбитка Повноваження та Строк повноважень Керівник

печатки організації, підписи керівника і і підписи службових ________________

що засвідчила головного бухгалтера, осіб, які тимчасово Головний бухгалтер

повноваження та які діють відповідно користуються пра- ______________

підписи клієнта до статуту (положен- вом першого або

 ня), засвідчую: другого підпису,

 __________________ засвідчуємо:

 __________________

 (посада і підпис керівника

 чи заступника керівника

 організації, якій клієнт

 адміністративно підпоряд-

 кований

Видані грошові чеки
дата з № до № Дата з № до №
21.06 34457 34467 22.06 34467 344
23.06 36657 346667 22.06 34467 344

Посвідчувальний напис нотаріуса

(форма № 58)

«___»___________200_ р. Я, Хременко Г.К.,

 приватний нотаріус

 державний (приватний)

 Донецького нотаріального округу

(найменування нотаріальної контори,

 нотаріального округу)

Засвідчую справжність підпису

директора ТОВ «Мрія»

Лєщинського Станіслава Данисовича та головно-

го бухгалтерарСимонюк Анастасії Леонідовни

 (посада, найменування юридичної особи,

прізвище, ім’я та по батькові представника)

який зроблено у моїй присутності.

Особу представника встановлено, повнова-

ження його перевірено.

Зареєстровано в реєстрі за № 198125

Стягнуто за домовленістю

 (державного мита, плати)

 Приватний нотаріус

державний (приватний)

Печатка (підпис)



Информация о работе «Облік створення підприємства»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 165126
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
17779
4
3

... організації бухгалтерського обліку є керівник і головний бухгалтер підприємства, об’єктами – обліковий процес, праця виконавців, система бухгалтерського обліку. Відображення на рахунках витрат по створенню підприємства   Організувати підприємство - це означає створити його, зареєструвати для початку діяльності, яка в майбутньому як очікується, приведе до кінцевої мети - отримання прибутку. ...

Скачать
65800
14
8

... ідно вдосконалювати матеріальне й соціальне стимулювання працівників. Одним з напрямків удосконалювання системи стимулювання праці у АТ «Цукровий комбінат» є реалізація вартісної концепції оплати праці на рівні підприємства припускає зміну системи внутріфірмового керування й стимулювання на основі розвитку внутрівиробничих товарно-грошових відносин між структурними одиницями підприємства аж до ...

Скачать
84422
31
7

... принципово нових технологій: мембранної, лазерної, плазмової, вакуумної, детонаційної та ін; прискорений розвиток біотехнології, яка сприяє створенню безвідходних технологічних процесів, нарощуванню обсягів виробництва сировини, продовольчих ресурсів. Рівень науково-технічного прогресу можна оцінити цілим рядом показників. Серед показників НТП особливе місце належить показникам технічного рівня ...

Скачать
156727
2
0

... Проте врезультаті ведення господарської діяльності тарпляються ситуації коли подальше ведення підприємництва потребує кардинальних змін, але яке не пов’язане з повною ліквідацією приватного підприємства. В наступному розділі розглянемо правові особливості реорганізації приватного підприємства. Розділ 3. ПРАВОЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ РЕОРГАНІЗАЦІЇ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА   3.1 Порядок ...

0 комментариев


Наверх