2. Методи і способи озеленення приміщень

Окрім цікавішого зовнішнього вигляду, композиція з горшечних рослин володіє ще рядом переваг. Рослини легко поливати, коли вони зібрані разом, чим коли вони розставлені по всій кімнаті. Рясне листя і випару з великої площі ґрунту збільшують вологість повітря, що життєво необхідне для найбільш ніжних рослин. Складання власних композицій приносить власникам кімнатних рослин велике задоволення.

Стандартна композиція

От чотирьох до дванадцяти глиняних або пластикових горщиків з рослинами, що розрізняються по відтінках і по зовнішності, складають в приємну для ока групу. Зазвичай декоративнолисті рослини використовують для надання композиції певних контурів, а квітучі додають в неї колірні плями. На задньому плані поміщають більш високі рослини, або рослини з темнішими або крупним листям.

Було б грубою помилкою вважати, що «професіонально» виглядають лише ті композиції, які створюють враження буйства фарб і форм. Дослідний декоратор часом використовує тільки декоративнолисті рослини, добиваючись декоративного ефекту в результаті поєднання різного по контуру листя і їх строкатого забарвлення в деяких рослин.

Професійна композиція

Цей тип композиції, дуже шанобливий декораторами-професіоналами, є «старшим братом» стандартної композиції. Зазвичай такі композиції розміщують в громадських будівлях, але їх зменшені варіанти можуть підійти для порожнього кута в кімнаті. Важливою складовою частиною професійної композиції є кашпо - вони мають бути різної висоти і привабливо виглядати. Найдальше має бути найвищим або його потрібно встановити на підставку, щоб зростаюча в нім висока рослина була видна щонайкраще. У кашпо на передньому плані поміщають квітучу рослину, яка у міру відцвітання замінюють іншим. У середній частині групи поміщають ампельну рослину, яка красиво обплітає судину, де зростає.

Піддон з галькою. При вмісті рослин в приміщенні з центральним опалюванням, що потребують високої вологості повітря, корисно розміщувати їх на низькому піддоні, в який насипаний шар гальки. Піддон може бути зроблений з будь-якого водонепроникного матеріалу. Глибина піддону близько 5 см, довжина і ширина можуть бути будь-які.

На дно піддону насипається шар гальки заввишки 2-2,5 см і заливається водою, так щоб нижні камінчики були мокрі. Зверху на камені ставляться рослини. Кращим місцем для такого піддону є полиця над батареєю центрального опалювання. При такому розміщенні вологість повітря довкола рослин збільшується у багато разів. Поливати рослину дуже легко – надлишок води виливатиметься з горщиків прямо в піддон.

Колекція. Горщики з близькоспорідненими рослинами можна виявити в будинках, як починаючих любителів, так і досвідчених квітникарів. У початківців це найчастіше кактуси або інші сукуленти, акуратно розставлені на підвіконні. У досвідченого квітникаря це коштовна колекція папоротей, узумбарських фіалок, орхідей - залежно від інтересів господаря. У Великобританії колекції зазвичай розміщують в місцях з природним освітленням;у США поширені столики для рослин, що освітлюються люмінесцентними лампами.

Колекції, як маленькі, так і великі, мають одну спільну властивість. На відміну від стандартної композиції, в котрій важливий спільний декоративний ефект, основна мета колекції - підкреслити індивідуальність, рідкість або красу кожної рослини.

Вертикальне озеленення. Здвоєні рами, підвіконня, під якими знаходяться опалювальні прилади, спільний дефіцит корисної площі заставляють віддати перевагу вертикальному озелененню з частковим використанням горизонтальної плоскості (рис 1). Живі стіни з швидкорослих в'юнких рослин, а також декоративні решітки-ширми з розташованими на них кольорами застосовні як в житлових приміщеннях, так і для оформлення фойє і холів. Для цього ємності з рослинами кріплять на кронштейнах в капітальних стінах і колонах, поміщають на декоративні грати, засклені перегородки і екрани, які слугують опорою для повзучих і в'юнких рослин – таким чином, простір як би удається розділити на окремі зони або куточки. Там, де дозволяє архітектурне планування будівлі, можна використовувати для підвісного озеленення ніші, арки, входи в будівлі і віконні отвори. Також для вертикального розставляння використовують кутову підставку, на кожну полицю якої ставлять по горщику; при цьому краще використовувати один вид ампельної рослини, яка утворює колону з листя або квітів. Дуже красиві підвішені до стелі “рослинні люстри” — вазони з рослинами, укріплені на металевих стійках — тримачах. Такий “вертикальний” варіант дозволяє максимально озеленювати приміщення і при цьому не позичати площу на підлозі. Чим просторіше приміщення, тим більше мають бути квіти і тим більше їх кількість (рис 2).

Зелене вікно. Зелене вікно перетворює найзвичайніше вікно у виставку кольорів і зелені, розташованих на різних рівнях. Для створення зеленого вікна полиці з прозорого пластика укріплюють уздовж вікна на зручній висоті, на кожну полицю потім виставляють горщики. Воно дає можливість похвалитися колекцією кактусів або інших сукулентів, квітучих рослин і так далі.

Кімнатний садок. Кімнатний садок - це контейнер, заповнений декількома рослинами. Горщики при такому способі розміщення не видно: вони можуть бути приховані від очей усередині контейнера або рослини можуть бути висаджені прямо в контейнер, без горщиків.

Вирощування рослин таким чином (у вигляді кімнатних садків) до цих пір не набуло широкого поширення, можливо, тому, що багато хто все ще вважає за краще вирощувати рослини поодинці, а не в групі, хоча більшість рослин краще зростають в кімнатному садку, ніж в горщиках, що окремо стоять, оскільки при цьому коріння краще захищене від перепадів температури, вище вологість, вода під є кожним горщиком. Такі живописні рослини, як бегонія або колеус, можна і в домашніх умовах вирощувати так само, як в саду на клумбі - групами, проте їх майже завжди містять в кімнатних умовах у вигляді одиничних екземплярів в окремих горщиках.

Слід вибрати контейнер, в який помістяться декілька кімнатних рослин. Він має бути декоративним, приємного кольору і цікавої форми. В заповнений землею контейнер висаджуються різні рослини, або розставляються в нім невеликі горщики з рослинами поверх шару торфу, піску, гальки або гравію, заповнюється проміжки між горщиками вологим торфом, щоб краї горщиків були не видні і кімнатний садок готовий!

Садком може бути миска з п'ятьма маленькими рослинами або бути велика квіткарка з цілим лісом з рослин, але у будь-якому випадку переваги і принципи композиції залишаються однаковими. Деякі переваги кімнатного саду ті ж, що в композиції з рослин горщиків - створення сильного візуального ефекту, використання квітучих і непоказних на вигляд декоративнолистих рослин, прикриття потворних оголених стебел і пошкодженого листя, полегшення поливу і підвищення вологості довкола крон. Але найголовніше те, що в даному випадку дійсно створюється сад.

Є і небезпеки. Тіснота означає погану вентиляцію, що збільшує небезпеку захворювань або зараження шкідниками. Слід прищипувати або проріджувати рослини, щоб вони не заважали один одному, і своєчасно видаляти листя або квіти, що загнили.

Всі рослини отримуватимуть приблизно однакову кількість вологи і тепла. У маленькому садку всі рослини будуть освітлені приблизно однаково, але рослини в центрі великої ємкості отримають менше світла, ніж зростаючі по краях. Зазвичай прийнято висаджувати декілька квітучих декоративнолистих рослин.

ГОРЩИК

Набагато краще залишити рослини в горщиках, чим висаджувати їх прямо в заповнений землею контейнер. Це дозволить час від часу повертати горщики, щоб рослини не нахилялися в один бік. Рослини можна легко видалити після закінчення цвітіння або для пересадки. Горщики повинні мати дренажні отвори.

ТОРФ

Потрібно стежити, щоб торф доходив до самих країв горщиків і підтримувати його у вологому достатку, але не заливати. Вологий торф забезпечить запас вологи для кожної рослини, а значить, рослини в кімнатному садку набагато краще перенесуть короткочасну перерву в поливі під час відпуску.

ДРЕНАЖ

Дренаж не обов'язковий, але непогано покласти на дно контейнера тонкий шар гальки, дрібних камінчиків або крупного піску, перш ніж насипати торф.

КОНТЕЙНЕР

Вибір водонепроникних контейнерів практично необмежено: пластмасові ящики, візерунчасті жардиньєрки, старі мідні тази, саморобні дерев'яні ящики і тому подібне.

Квіткарка. Одиночні квіткарки - найпоширеніший вид кімнатного саду. До недавнього часу для цього в основному використовували довгасті ящики з металу, дерева або пластмаси, але останнім часом з'явився широкий вибір різноколірних циліндрових і кубічних контейнерів з жорсткого пластика. Для сучасної обстановки рекомендують квіткарки білого або чорного кольору. Слід бути обережним при поливі, щоб торф, що оточує горщики, не увібрав дуже багато вологи. Якщо шар торфу під горщиками досить товстий, коріння рослин може прорости крізь дренажні отвори в торф і отримувати вологу з нього. В тому випадку, якщо горщики стоять на шарі гальки або шар торфу під ними тонкий, рекомендується час від часу піднімати і повертати горщики, щоб не допускати проростання коріння.

Квіткарки можуть бути самих різних розмірів. Крихітні сукуленти висаджують в підставки для яєць, у той час сак в деяких заміських будинках владнують зимові сади, дренаж яких сполучений з дренажною системою будинку. Який би не був розмір кімнатного саду, враження від нього повинен підкреслювати фон. Для цього ідеально личать чисте дерево, дзеркало або дзеркальні плитки.

Складна квіткарка. Простого типа такої складної квіткарки виготовляють з двох або більше звичайних контейнерів, складених разом. Найпривабливіша – зроблена за замовленням для розміщення в конкретному місці. Будь-який, що уміє тримати в руках молоток і цвяхи може виготовити складну квіткарку з обклеєних пластиком дошок. Для досягнення більшого ефекту секції, в яких розміщують рослини, слід розташувати на різних рівнях. Щілини між дошками мають зашпакльовувати.

Кожен елемент квіткарки є окремим цілим з врахуванням рослин, які в нього висаджені, і з точки зору його декоративної ролі.

У продажу існує декілька патентованих видів складних квіткарок, в яких кожна секція прикріплена до тієї, що знаходиться нижче за неї, так, що квіткарка виглядає як башта. Квіти висаджують на відкритій стороні кожної секції.

Підвісний кошик. Декілька привабливих кімнатних рослин в підвісному кошику виглядають прекрасно, але не слід квапитися підвішувати кошик на крючок в стелі або на кронштейн в стіні, поки не буде відомо, з якими труднощами зв'язано вирощування рослин в кошику.

Повітря вгорі тепліше і сухіше, ніж на рівні підлоги або підвіконня. Із-за висоти, на якій підвішений кошик, поливати рослини важко, і якщо переллється вода, то її надлишок капатиме прямо на підлогу.

Слід вибрати відповідний для внутрішніх приміщень кошик. Традиційна дротяна корзина, яка вислана з середини мхом-сфагнумом, ідеальна для вулиці, але в приміщенні з такої корзини капатиме вода. Можна постелити всередину шматок поліетилену, але тоді виникне небезпека залити рослину. Кращим виходом з положення буде помістити горщики з рослинами у водонепроникний контейнер, який потім підвісити на ланцюгах, мотузках або дроті. Проміжки між горщиками і стінками контейнера слід заповнити вологим торфом. Можна використовувати спеціальний пластиковий контейнер з подвійним дном. Слід користуватися ґрунтовою сумішшю на основі торфу, а не землею: зайвої ваги слід уникати.

Для полегшення поливу і обприскування можна повісити кошик на рівні очей. Якщо її не удається повісити так низько, використовують не простий гачок, а карабін, за допомогою якого її можна піднімати і опускати. Можна придбати лійку з насосним пристроєм, якщо немає можливості опускати кошик. Квітучі і строкато листі рослини слід помістити біля вікна.

Композиція в мисці. Це один з простих видів кімнатного саду, для створення якого декілька декоративнолистих і одно-два квітучих рослин виймають з горщиків і пересаджують в торф'яний ґрунт. Традиційно в такому садку вертикально зростаючу рослину поміщають в задній частині миски, декілька компактних кущистих рослин - в середній частині, і в'юнку рослину - попереду. В якості контейнера зазвичай використовують миску для вигонки цибулинних, але підійде і будь-яка інша водонепроникна миска.

Така миска - бажаний дарунок, але її не можна вважати довготривалим кімнатним садком. Коли квіти відквітнуть, краще всього порушити композицію і пересадити рослини в окремі горщики, перш ніж їх коріння безнадійно переплететься.

Мініатюрний сад. Особливим видом кімнатного саду є ландшафтні композиції, відтворюючі в мініатюрі справжній сад. Для прикраси використовують доріжки, водоймища, різні фігурки, а для створення всілякого ландшафту - мохи і рослини з крихітним листям.. Поширені японські садки, а всю композицію зазвичай розміщують на столику з колесами, щоб в гарну погоду її можна було вивозити на вулицю і перевозити в кухню для поливу. За ландшафтними композиціями важко доглядати, а їх створення вимагає справжньої захопленості і відомих здібностей, без яких мініатюрний сад буде виглядати як творіння дилетанта.

Сад в плошці. Маленький кімнатний садок складений в плошці з ретельно підібраних сукулентів. На відміну від інших контейнерів, використовуваних при створенні кімнатних садків, в плошці зазвичай є дренажні отвори.

Зелена стіна. Існує багато способів відокремити зону їдальні в кімнаті, яку використовують і як вітальню, і як їдальню. Інколи для цього досить дерев'яною перегородки; декілька горщиків з рослинами, розставлені у відкритих місцях, оживлять її. Але багато любителів кольорів віддають перевагу у такому разі зеленій стіні. На підлогу встановлюють глибокий і досить широкий прямокутний ящик, до якого прикріплюють шпалеру, що доходить до стелі, або декоративні жердини (що також досягають стелі) закріплюють прямо в землі. У землю потім заглиблюють горщики; відповідні рослини - циссус, сингоніум, плющ, фікус Бенджаміна, сциндапсус, філодендрон лазячий і фікус карликовий.

Пот-е-флер (квітучий горщик). Пот-е-флер - по суті, маленька квіткарка, в яку висаджують декілька декоративнолистих кімнатних рослин. При створенні композиції в торф'яний субстрат між горщиками вставляють скляну або металеву пробірку. Пробірку потім наповнюють водою і в неї поміщають зрізані квіти. Таким чином квіти з вашого саду або куплені квіти можна використовувати для створення композицій, що постійно змінюються і строкатих композицій.

На початку року дуже привабливо виглядають на живому зеленому фоні 3-4 жовтих нарциса. В середині літа можна використовувати садові квіти або квітучий кущ; прекрасно виглядають троянди. У різдвяні тижні безумовним фаворитом є гілочки падуба, або гостролиста, з ягодами.

Дивно, але пот-е-флер ніколи не був особливо поширений: квітникарі вважають, що він дуже обмежує їх можливості. Вони помиляються, вважаючи пот-е-флер чимось середнім між горшечною композицією і аранжуванням зі зрізу - насправді це спосіб декілька оживити композицію з кімнатних рослин.

Тераріум. Тераріум - це контейнер зі скла або прозорого пластика, усередині якого посаджені рослини. Отвір контейнера звужено або закрите прозорим матеріалом.

Тераріум має дві особливості. Рослини в нім повністю або практично повністю укриті склом іншим прозорим матеріалом, так що доступ зовнішнього повітря обмежений або зовсім перекритий. В результаті рослини не страждають від протягів, а повітря усередині контейнера завжди вологіше, ніж в кімнаті, тому в тераріумі можна вирощувати багато ніжних рослин, які в умовах кімнати було б неможливо виростити.

Які види зростатимуть в тераріумі, залежить, звичайно, від того, де він буде стояти. Якщо помістити його далеко від джерела світла, в нього можна посадити папороті і інші рослини із зеленим листям. Коли тераріум є частиною вікна, в нім прекрасно зростають орхідеї, бромелієвиє, екзотичні декоративнолисті рослини і всі приголомшливі уяву декоративно квітучі рослини.

Важко зрозуміти, чому тераріум залишається Попелюшкою для любителів кімнатних рослин. Все, що потрібне - це круглий акваріум для золотих риб або звичайний прямокутний акваріум, велика пляшка або просто велика скляна салатниця. Судина повинна мати прозорі стінки і вузьку шийку або отвір, який можна закрити склом або шматком прозорого пластика. Відсутність інтересу не можна пояснити тим, що ідея тераріуму нова - такий спосіб вирощування рослин був надзвичайно модний ще в середині 19 ст.: тоді у вікторіанських вітальнях в тераріумах вирощували ніжні папороті і цілий ряд інших вологолюбних рослин. Тоді ж, у вікторіанську епоху, відомий письменник-квітникар Ш.Хибберд завзято пропагував ідею вирощування рослин між стеклами спеціально переробленого для цих цілей.

Отже, історія тераріуму - це історія зльотів і падінь. Після буму у вікторіанську епоху він був забутий у Великобританії, але в 20 ст. став популярний в деяких інших країнах. У Великобританії деякого рівня популярності добився «сад в пляшці», який останніми роками витісняє з серця любителів магазинний варіант тераріуму, виготовлений із спаяних металевих куточків і скляних панелей.

Флораріум- це - це композиції з кімнатних рослин в скляних прозорих вазах всіляких форм. Для флораріумов використовують судини з прозорого скла або сучасного пластика. Флораріум- ще називають закрита квіткова вітрина.

Зелена вітрина користується найбільшим успіхом зі всіх видів тераріумів. Це по суті вікно з додатковою зовнішньою рамою або рамами (з подвійним склінням для зими) і внутрішніми дверима з цілісного скла, які відкриваються і забезпечують доступ всередину вітрини. У нижній частині вітрини поміщають піддон, в який насипані камінчики. На каміння встановлюють горщики, простір між якими потім засипають вологим торфом.

Зелені вітрини можна побачити в багатьох будинках в Німеччині, Скандинавії, Голландії і деяких районах США, але дуже рідко у Великобританії. Як правило, такі вітрини роблять одночасно із спорудою будинку: у старому будинку влаштувати її дуже складно. Потім треба ущільнити землю довкола кожної рослини тампоном. Поливати такий сад необхідно з лійки з довгим носиком тонкою цівкою. Вливати потрібно зовсім трохи води - лише щоб промити скло і зволожити поверхню. Потім вставляється пробка. Якщо після цього стекло запітніло, то необхідно вийняти її, поки волога, що сконденсувалася, не зникне. І після цього, ймовірно, більше ніколи не доведеться займатися поливом.

Сад в пляшці. До недавнього часу єдиним популярним у Великобританії типом тераріумів був «сад у пляшці». Створити його нелегко, для цього потрібні спеціальні інструменти і відома спритність. Перш за все пляшка повинна бути чистою і сухою. Скручується фунтик з паперу і обережно насипається в пляшку приблизно п’ятисантиметровий шар дрібних камінчиків. Зверху додається тонкий шар деревного вугілля, і потім товстий шар ґрунту з високим вмістом піску. Ґрунт приминається тампоном ( для цього кінець палички обмотується ватою). Тепер можна висаджувати рослини – які саме.

Потрібно близько шести рослин. Включаючи одне деревовидне і принаймні одне, яке стелеться. Інструменти: десертна ложка, прикріплена до кінця однієї палички, і вилка на кінці іншої. Поливати такий сад необхідно з лійки з довгим носиком тонкою цівкою. Вливати треба зовсім небагато води – тільки щоб промити скло і зволожити поверхню. Потім вставляється пробка. Якщо після цього скло запітніло, то необхідно її вийняти, волога, що сконденсувалася не зникне. І після цього, ймовірно, більше ніколи не доведеться займатися поливом.

Сад в акваріумі. Сад в скляній ємності із знімною кришкою відомий як акваріумний сад; всілякі привабливі скляні ємкості, що відкриваються збоку, продаються під назвою «тераріум».

Відмінностей в оформленні між ними немає. Спочатку насипається на дно ємкості шар дрібних камінчиків і деревного вугілля, потім - шар землі з піском завтовшки 2 см. Можна створити «холми» та «долини», використавши при цьому, якщо хочеться, дрібні та великі камінчики, але не дерево, оскільки в умовах підвищеної вологості воно гнитиме. У акваріумний садок можна висаджувати багато рослин. У ньому добре ростимуть ніжні папороті, кротони, фітонія, маранта, кріптантус, калатея, селангінела. Додайте до декоративнолистих рослин колірні плями - для цього ідеально личать узумбарські фіалки і маленькі орхідеї. Два застереження: ніколи не використовуються кактуси і інші сукуленти і висаджуються рослини просторо, щоб вони могли розростатися, не тіснивши один одного. Після посадки ємкість закривають склом із зашліфованими краями. Ємкість ставиться на добре освітлене місце далеко від прямих сонячних променів. Якщо з’являється конденсат, треба відчинити на декілька годин кришку або дверці, але в останній час вона тримається закритою. Тепер залишається час від часу видаляти відмерле або хворе листя і раз в декілька місяців поливати. Ці переносні міні-джунглі - найпростіший спосіб вирощувати екзотичні рослини.

 


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх