4. Спальня

В спальні рослини розміщують найрідше. Тоді як більшість людей визнають, що вітальні, кухні і передпокої можуть виграти від розміщення в них кімнатних рослин, відносно спальні думки розділяються. Деякі дизайнери вважають, що, оскільки у стані неспання люди проводять в спальні мало часу, тримати там рослини не має сенсу. Необхідність доглядати за рослинами, що знаходяться так далеко від кухні, де зазвичай зберігають лійки, добрива, ножиці і ін., лише збільшує об'єм домашньої роботи. Вирішальний же аргумент полягає в тому, що в спальні рідко бувають відвідувачі, тому витрати на рослини, які можуть справити враження, невиправдані.

На щастя, більшість декораторів придержується іншої точки зору. Вони розуміють, що спальню багато людей вважають особливою кімнатою. Не дивлячись на те, що в ній проводять не так багато часу і рідко запрошують гостей, ця кімната може безпосередньо віддзеркалювати смак господаря. Тут можна створити свій власний світ - не потрібно враховувати смаки інших членів сім'ї і піклуватися про те, що подумають друзі.

Умови опалювальної спальні дуже сприятливі, щоб ними нехтувати. Це чудове приміщення для рослин, що не переносять тепло взимку і страждаючих від перегріву в опалювальних весь день вітальнях. До таких рослин відносяться цикламен, геліотроп, белоперомія, гортензія, дзвіночок, самшит, бугенвіл юка і абутилон.

Ймовірно, якнайкращою стратегією буде зупинитися на одном-двух дійсно чудових одиночних рослинах, чим створювати композицію з декількох рослин, яка доречніша у вітальні або на кухні. Для великої спальні монументальна підлогова рослина; у маленькій спальні можна підвісити рослини до стелі або розставити красиві кашпо на підвіконні або на туалетному столику.

Опалювальні взимку лише ночами спальні є чудовим домашнім лазаретом для кімнатних рослин. Тут можуть зимувати рослини, яким необхідно відпочити в період спокою від високих температур.

5. Кухня

У кухні рослини розміщують майже так само часто, як у вітальні: більш ніж в половині сімей на кухні є хоч би один горщик або квіткарка. Це не дивно, якщо взяти до уваги умови, які роблять кухню відповідним місцем для багатьох декоративнолистих і квітучих рослин. Висока вологість повітря необхідна для хорошого зростання більшості рослин. Крім того, присутність яскравих рослин може пом'якшити дещо лікарняний вид білих або світлих шаф, сталевих раковин і тому подібне в тому місці, де декотрі члени сім'ї проводять велику частину дня.

Найчастіше на кухні рослини ставлять на підвіконня. Як правило, там виникає «збірна команда» : фіалки, тільки що укорінені живці, горщики з кактусами, цибулинні в плошках, ослаблені рослини, перенесені з інших кімнат, а рядом примули і плющі. Крім того, тут же зазвичай зростають пряні трави - петрушка, базилік, а також зелений лук і навіть мініатюрні овочі на зразок кімнатних томатів.

Підвіконня біля раковини - в багатьох відношеннях відповідне місце: мимоволі людина дивиться на рослини, коли працює, вода і все, що потрібно для підгодівлі, миття і видалення усохлого листя і квітів завжди під рукою. На довершення всього саме в цій частині кухні найбільш висока вологість і, як правило, хороше освітлення. Але слід пам'ятати, що потрапляє на листя мильна вода може заподіяти рослинам шкоду, а буйна рослинність на вікні буде загороджувати світло і затінювати кухню.

Природний газ для рослин не шкідливий, але деякі ніжні рослини в кухні відчуватимуть себе не кращим чином. При відкритті і закриванні зовнішніх дверей виникають протяги, біля плит, тостерів, холодильників і інших електроприладів повітря сильно нагрівається. Краще всього вибирати для кухні красиві, але дешеві і надійні рослини, а не дорогі та капризні.

Добрим вибором будуть бегонія, недоторки, сциндапсус, зебріна, гіпоестес та садові цибулинні. Рослини можуть бути звичайними, а от ємкості для них – незвичайними: заварювальні чайники, глиняні глечики, великі мідні чайники і т. і.

На кухні багато клопоту, і тому рослини не повинні ніколи заважати і не повинні загороджувати прохід з однієї робочої зони в іншу. Одиночна рослина, як фікус Бенджаміна прекрасно впишеться в інтер’єр, але якщо для нього достатньо місця на підлозі. На робочих поверхнях як правило не хватає місця для рослин, тому горщики краще розміщувати на полицях або в настінних кашпо. Підвісні корзини виглядають привабливо, проте вони не повинні заважати ходити.

6. Зимовий сад

Навіть фахівцям важко визначити, чим розрізняються між собою теплиця, оранжерея і зимовий сад. Теплицею краще називати споруду, майже цілком зроблене зі скла або прозорого пластика, в яке входять з саду. Воно будується так, щоб в нім було зручно рослинам, а не людям, що доглядають їх або приходять на них помилуватися.

Оранжерея із заскленими стінами і скляним дахом зовні схожа на теплицю, але вона, як правило, краще декорована. Основна відзнака оранжереї від теплиці в тому, що в неї входять з будинку, і люди мають можливість посидіти в ній і помилуватися рослинами. Проте привабливість, достаток і розташування рослин є для оранжереї головним.

Зимовий сад теж має вхід з будинку, але частіше це складова частина будинку, а не прибудова. Стіни кімнати виготовляють цілком або переважно з скла або прозорого пластика, а стеля може бути із звичайних будівельних матеріалів, тобто непрозорий. Ця кімната призначена для зручності людини, багато чисельні рослини служать лише затишним фоном. Розміщувати в зимовому саду або оранжереї лише традиційні кімнатні або садові рослини було б грубою помилкою. Ординарні рослини допустимі лише тоді, коли вони розташовуються серед ефектних тропічних красенів. Вибір рослин залежить того, наскільки добре буде опалюватися зимовий сад взимку. При мінімальній температурі 15°с зможуть зростати будь-які тропічні рослини. Деякі рослини можна придбати в звичайному магазині, рідші слід замовляти в спеціальних теплицях.

Окрім тепла в зимовий час потрібно буде забезпечити рослинам ще ряд умов. Влітку ніжне листя необхідно притіняти від сонця; кімната повинна мати систему вентиляції. Уникайте полірованих меблів – для вологої атмосфери зимового саду більше підійдуть плетені меблі або меблі з пластмаси або нержавіючого металу. Підлогу слід покрити негниючим матеріалом на зразок кахлю або ковроліну з синтетичних матеріалів.

Добре поклопотатися про кран недалеко від зимового саду, оскільки доведеться часто поливати рослини.


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх