3. Декоратівно квітучі горшечні рослини

Квітучі горшечні рослини використовують в кімнатних умовах для створення тимчасових композицій і після оцвітіння прибирають. Багато хто з таких рослин викидає, але цибулини або бульби деяких рослин можна зберігати в приміщенні до наступного сезону, а деякі можна висадити в теплицю або в сад. Декоративні деякий час.

На відміну від квітучих кімнатних рослин, члени цієї групи можуть лише на якийсь час оселитися у вітальні, кухні або передпокої. Коли квіти бліднуть, дні рослин визнані закінченими і подальша їх доля залежить від конкретного вигляду. Багато рослин викидають, зберігають до наступного року, переносячи їх в сад або в прохолодну кімнату, треті зберігають у вигляді цибулин, поки не прийде час висаджувати їх знов.

Недовговічність, безумовно, великий недолік, так що на перший погляд популярність таких рослин може здатися дивною. Насправді вона не так вже й дивна, бо в цій групі опиняються деякі з найбільш ефектних квітучих рослин - пуансеттія, азалія, глоксинія, цинерарія, хризантема і гіацинт.

Іншою важливою групою квітучих горшечних рослин є садові цибулинні - гіацинт, крокус, тюльпан і нарцис - найбільш поширені з ранніх весняних кольорів, використовуваних також для прикраси будинку. Останні рослини з цієї групи важко якимсь чином класифікувати. Тут є і ефектні: цинерарія, глоксинія і бегонія, і швидко зростаючі в'юнкі тунбергія і глориоза, і безліч красивих однорічних, наприклад, екзакум і броваллія, що вирощуються з насіння. Сюди ж відносяться кущі – гранат і мініатюрні троянди, що скидають на зиму листя. Є також ряд кімнатних (непридатних до умов відкритого ґрунту) цибулинних рослин.

Опісля декілька тижнів або, можливо, місяців квіти зблякнуть, листя обпаде (що трапляється майже зі всіма видами), і рослина може загинути. Нічиєї провини в цьому не буде – така властивість рослин цієї групи. Пуансеттії зберігають свої яскраві голівки протягом декількох місяців, більшість найбільш розповсюджених рослин квітнуть протягом 4-7 тижнів - це означає, що до таких рослин потрібно відноситися швидше як до замінників зрізаних рослин, що довго живуть, чим як до дуже недовговічним кімнатним рослинам.

Звичайно, якщо квіти в'януть і листя опадає протягом декількох днів, причиною можуть бути ваші помилки у догляді. Всі квітучі горшечні рослини полюбляють хороше освітлення, прохолоду і вологу землю; злий ворог для них - тепле повітря.

4. Кактуси

Кактуси — рослини-суккуленти, м'ясисті стебла яких покриті групами пухнастих волосків. Майже всі кактуси не мають звичайного листя, у більшості є колючки. Вони здатні дуже довго жити в кімнатних умовах. Багато кактусів квітнуть. Декоративні круглий рік.

Кактуси, мабуть, частково втратили популярність, якою вони користувалися років п'ятдесят тому. Вони вже не очолюють списки рослин, самих купуємих рослин, але їх до цих пір можна побачити в мільйонах будинків, і вони все ще залишаються найнезрозумілішими зі всіх кімнатних рослин. Прийнято вважати, що кактуси відмінно себе відчувають, якщо їх взагалі не доглядати. Чи навряд знайдеться інший живий організм який можна помістити в будинку в такі ж погані умови, як кактус. Тому мільйони ледве живих кактусів роками містяться як прикраси, зовні майже не змінюючись і лише декілька збільшуючись в розмірі. Адже всім відомо, що кактуси в природі живуть в пустелі, прекрасно переносять засуху і постійну спеку, і при успіху зацвітають раз в сім років.

Велика кількість дрібнозернистого піску може насправді погубити кактуси. Літня жара повергне їх в сплячку. Для нормального розвитку і регулярного цвітіння їм потрібна така зимова температура, від якої кидає в тремтіння, а влітку багато їх віддали б перевагу не перегрітим задушливим кімнатам, а відкритому повітрю. Запорошений пустинний кактус оживе і - залежно від вигляду - можливо, квітнутиме не рідше за нарцис.

При всьому різноманітті розмірів і форм стебел і кольорів у всіх кактусів є деякі спільні властивості. Всі вони (окрім переськи і молодої опунції) не мають листя. На стеблах розташовані ареоли - подушковидні майданчики, від яких відходять колючки або волоски.

Серед кактусів можна виділити дві групи – пустинні кактуси і тропічні кактуси.

Пустинні кактуси: природна середовище існування - жаркі напівпустельні райони Америки. Лише небагато видів цієї групи можуть жити на одному піску. Майже всі кактуси належать до цієї групи, так що можна вибирати з сотень видів. Більшість видів легко розмножується живцями. Потребують мінімального поливу або з жовтня по березень можуть обходитися без води. Потребують прямого сонячного світла, без якого не квітнутимуть. Можна розміщувати на південних вікнах.

Лісові кактуси: природне місце існування – тропічні ліси Південної Америки, де вони зростають як епіфіти на деревах. Всі вони мають ампельну форму і листоподібні стебла. Потребують обмеженого поливу і підгодівлі в зимовий період. У найжаркішу пору року слід притіняти. Можна розміщувати на північних і східних вікнах.


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх