5. Групи рослин для внутрішнього озеленення

Знайомитися з рослинами легко в систематичному ладі. Існують наступні групи рослин для внутрішнього озеленення: злаковидні, кущисті, види з прямостоячими стеблами, столбовидні, дерева, хибні пальми, ліани, в’юнкі рослини, ампельні, розеткові і кулясті рослини. Злаковидні рослини (лепеха, осока і ін.) мають довге, вузьке листя, зібране пучком. В кущистих рослин декілька стебел, зростаючих із землі. До цієї групи відносяться бегонія королівська, гипоцирта, маранта і ін. Рослини з прямостоячими стеблами, зростаючими вертикально вгору, можуть досягати дуже великої висоти (наприклад, фікус каучуконосний). Столбовидні називаються рослини з товстими вертикальними стеблами без плоского листя або з таким листям, яке не приховує колоновидне стебло. До цієї групи входять кактуси, нотокактус Ленінгхауза, хавортія Рейнварда, цереус перуанський. Дерева часто складають основу композицій або розміщуються окремо. Вони мають центральне стебло, а розміри їх — від маленьких до високих, під стелю: афеландра, лавр, фікус Бенджаміна, цитрус. В хибних пальмах (бокарнєї, диффенбахії, драцени, юки) листя частіше розташоване лише у верхній частині ствола, що і створює ефект «пальми».

Ліани — рослини з порівняно м'яким стеблом, завжди направленим вгору; деякі з них здатні витися довкола опори, чіплятися за неї (пасифлора, філодендрон списоподібний). Стебла в'юнких рослин зручно направляти в різні сторони, таким чином можна формувати привабливий спільний вид них класи рослини. Добре виглядають в приміщеннях плющ, сциндапсус, фікус карликовий, філодендрон лазячий. Ампельні рослини вирощують як висячі, із звисаючими плетямі-віточками, або як грунтопокровні. У багатьох з них красиве листя і квіти, вони краще виглядають у висячих корзинах або в горщиках, встановлених на високих полицях і столиках. Це такі рослини, як бегонія повисла, зігокактус, дзвіночок рівнолистний, очиток Моргана, фітонія.

Розеткові рослини — невисокі, вони хороші в групах з рослинами більшими за них. Розрізняють плоскі, суккулентні і воронкоподібні розеткові рослини. В плоских розеткових рослин крупне листя розташоване майже горизонтально; у дану підгрупу входять глоксинія, примула, сенполія. Суккулентні розеткові рослини (алое карликовий, молодила кровельне, ечеверія щетиниста) мають м'ясисті горизонтальне і вертикальне листя на стеблах. До підгрупи воронкоподібних відносяться більшість рослин сімейства бромелієвих. У них підстави стрічкоподібного листя утворюють як би вазу, це розкидисті, крупні рослини — фрезія, нідуларіум, ехмея.

Кулясті рослини не мають плоского листя, стебло їх може бути майже гладким або покритим волосками і колючками. Приклади кулястих рослин: кактуси, астрофітум, мамілярія, пародія, ферокактус, ехінокактус Груссона.


Висновки до третього розділу

Класифікують кімнатні рослини на чотири основних класи – це декоративнолисті кімнатні рослини, декоративно квітучі кімнатні рослини, декоратівно квітучі горшечні рослини і кактуси. Також розрізняють кімнатні рослини по групам: злаковидні, кущисті, види з прямостоячими стеблами, столбовидні, дерева, хибні пальми, ліани, в’юнкі рослини, ампельні, розеткові і кулясті рослини.


IV. Композиції для внутрішнього озеленення приміщень

 

1. Головні положення

Існують два принципові підходи до того, як можна використовувати кімнатні рослини. В рамках першого підходу до рослин рекомендують відноситися як до зелених домашніх тварин і розташовувати їх окремо в умовах, що найбільш відповідають їх потребам. За цими «домашніми-тваринами» ніжно слідкують при їх житті і оплакують після кончини.

В рамках другого підходу кімнатні рослини розглядають як жива прикраса, покликана зробити кімнату затишнішою. Для цієї мети підбирають відповідні до обстановки рослини, які потім розставляють поодинці або групують для досягнення максимального ефекту. Тимчасові рослини, наприклад, квітучі горшечні, при такому відношенні жаліють не більше, ніж спочатку красивий, але потім такий, як зів’ялий букет.

Існує всього декілька правил розташування рослин. Вони повинні відповідати навколишньому оточенню - крупні рослини слід поміщати в просторі кімнати, маленькі горщики - на крихітних підвіконнях. Ефектна рослина може стояти осібно, проте непоказні завжди слід збирати в групу. Перш за все, слід врахувати, що по характеру і розмірам рослинні композиції надзвичайно багатоманітні - від настільної мініатюри до крупної об'емно-просторової композиції зимового саду. І кожному типові інтер'єру відповідають свої моделі композицій. Ці особливості зв'язані, перш за все, з архітектурним плануванням сучасних типових будівель.

Одиночна рослина. Рослина, що окремо стоїть, часто використовують для залучення уваги як елемент, який конкурував би в цьому відношенні з іншими предметами в кімнаті. Одиночна рослина приваблює увагу своїм листям або кольорами. Її можна поставити прямо в горщику або приховати горщик в красивому кашпо. Більшість звичайних рослин вимагаєте згуртованості, щоб вони привертали увагу. Але деякі рослини краще виглядають якщо їх розташувати окремо від інших на видному місці. Це рослини-солітери. Безумовно, найважливіше - правильно вибрати таку рослину, але слід звернути увагу і на ємкість, в яку воно висаджене, і на місце, де воно знаходитиметься, на освітленість і фон.

Рослина, що притягує погляд. Фокусна рослина має крупні розміри і вже тому звертає на себе і як би фокусує увагу. З цією метою його в основному і використовують; інколи такою рослиною можна прикрити порожнє місце або розділити кімнату на частини. В якості рослин цього типу найчастіше використовують пальми, хибні пальми і інші деревовидні рослини, а декоратори найчастіше удаються до слідуючого списку:

Араукарія різнолиста

Гревіллея потужна

Дифенбахія

Драцена

Пальми

Фатсія

Фікус Бенджаміна

Фікус каучуконосний 'Decora'

Фікус ліроподібний

Циперус

Шефлера променелиста

Юкка

Ліани. Багато ліан прекрасно виглядають як одиночні рослини, а найбільш швидкорослі можуть з часом перетворитися в чудові крупні екземпляри. Декоративнолисті ліани умовно ділять на три групи: з оригінальною формою листової пластинки (монстера, роїциссус, фатсхедера, плющ), оригінально забарвлені і ряболисті (сциндапсус розписний, епіпремнум золотистий, перець шафрановий, різні види філодендронів) і такі, що поєднують обидва ці ознаки (сингоніуми, ряболисті форми плющів, монстери, фатсхедери, деякі з філодендронів). Є декілька спільних правил, слідуючи яким, можна досягти найбільшого ефекту і гармонії. Для боротьби з одноманітністю приміщення краще використовувати два-три види ліан. Декоративнолисті ліани погано виглядають на строкатому фоні, тому він має бути без малюнка, спокійних тонів. Дрібне листя одних видів втрачається на тлі крупного листя інших видів. Потужні монстери, фатсхедери і філодендрони здатні задавити елегантніші сингоніуми, перці і роїциссуси. Листя ліан завжди має бути чистим, адже саме вони привертають увагу, несуть декоративне навантаження. Верхнє або нижнє підсвічування підкреслює малюнок листя, підсвічування ззаду - їх скульптурність. Дзеркальний фон додає композиції додатковий об'єм і виразність, сприяє більш рівномірному освітленню (мал. ).

Як опору можна використовувати високі міцні палиці, обернуті мохом або пальмовим волокном, різного роду шнури, шпалери, петлі для драпіровки великої плоскості.

Філодендрон гітароподібний

Філодендрон списоподібний

Циссус.

Рослини з різноколірним листям. В багатьох поширених кімнатних рослин листя строкате, і найбільш яскраво забарвлені різновиди часто використовують як одиночні рослини. До них відносяться:

Бегонія королівська

Каладіум

Кодієум

Корділіна верхівкова

Нідуларіум

Ампельні рослини. Деякі ампельні рослини достатньо декоративні, і їх можна розмістити не лише у складі композицій, але і в підвісних кошиках або на високих столиках окремо від інших рослин. До ампельних рослин відносяться, наприклад:

Зігокактус

Колумнея

Нефролепіс

Хлорофітум

Квітучі рослини горщиків. Деякі квітучі горшечні рослини настільки декоративні, що їх краще розміщувати окремо. Горшечна група - це рослини в горщиках або в індивідуальних контейнерах, встановлених близько один до одного з метою створити ефект великої плями зелені. При такому розташуванні видно, що рослини сидять в окремих горщиках. До них відносяться, наприклад:

Бегонія ампельна

Глоксинія

Гортензія

Цибулинні

Пеларгонія

Пуансеттія

Рододендрон Симса

Цикламен


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх