3. Рослини в інтер’єрі

Виключно декоративними якостями володіють деревовидні рослини, особливо такі крупнолисті їх види, як драцена, філодендрон або фікус бенгальський, які прекрасно виглядають в приміщеннях, де мало меблів, в холах і передпокоях. Для маленьких кімнат краще підбирати середні або зовсім невеликі екземпляри з широким і ніжним листям. Особливо красиво виглядають рослини на скромному, неяскравому фоні. Якщо узор на шпалерах дрібний, то на їх фоні прекрасно виглядатимуть крупнолисті рослини, і, навпаки, до помітного узору шпалер просяться філігранні листочки папоротей або циперуса. При оформленні інтер'єру рослинами слід звертати увагу на кут падіння світла. Коли квіти стоять біля освітленої сонцем стіни, їх тіні утворюють забавний і дивний узор. А якщо вони стоять проти світла, на підвіконні, то особливо виділяються спільні контури. Хороший ефект досягається, якщо тон завісок, шпалер, меблевої оббивки повторюються в квітках. Якщо інтер'єр будується на контрасті чорного і білого, то соковиті фарби рослин додасть свіжість спільній картині.

До прямих і елегантно зігнутих форм меблів із сталі, скла, мармуру і лакованого дерева підійдуть або рослини ясних і виразних форм: сансевієрія трьох смуга, монстера приваблива, драцена і гусманія - або ж для різкої контрастності рослини, чия зовнішність приваблює легкістю і невимушеністю: папороті з перистим листям, рожева азалія (мал. ).

До меблів з бамбука і ротанга, до маленьких шафок і плетених полиць, низьким столикам і сидінням личать по стилю бромелії і орхідеї, восковий плющ, жасмин і так далі Японську ноту можна додати інтер'єру, прикрасивши його бамбуком, азаліямі і рослинами культури бонсай. Англійський і французький стилі меблів, як і бідермейер, гармонують з кущистими і пишно квітучими рослинами, в зовнішності яких є м'якість: цикламен, камелія, а також пальми і деревовидні діжкові рослини. Проте потрібно знати, що для ефектного зеленого убрання кімнати зовсім необов’язково перенасичувати її рослинами. Важливо уміти вибрати зі всього різноманіття найбільш виразні види, що гармонійно поєднуються з інтер'єром квартири (мал. ). Рослини для кожного інтер’єру підбираються так, щоб вони складали єдину композицію.

Якщо очікується святкове оформлення інтер'єру, необхідно підготувати змінну експозицію з обов'язковим включенням квітучих рослин. Можна рекомендувати лінійно встановлені квіткарки, включаючи яскраво-червоні азалії і ніжно-зелений ажурний аспарагус перистий. У кожній квіткарці — по одній азалії і по три аспарагуси. По відношенню один до одного азалії розставляються в шаховому ладі. Коли ж йдеться про крупних зелених зонах, то фахівці пропонують владнувати їх так, щоб був видимим орнамент або рельєф, як доводиться це бачити на міських клумбах і в ландшафтній архітектурі.

Рослинний декор будинку зовсім не зводиться лише до того або іншого переважного вигляду, сорту, ефектного цвітіння або краси листя. Вибір кімнатних рослин, їх розміщення в інтер'єрі передбачає певні пізнання, дотримання відомих умов освітлення, температури, вологості повітря. Але не тільки це. Творчий підхід вимагає, швидше за все, осмислення участі рослинної декорації в спільному ансамблі. В принципі, рослини в судинах можна тримати у всіх приміщеннях, стежачи за тим, щоб вони служили завершальним штрихом убрання.

Природно, не можна нехтувати і їх специфічними особливостями. У передпокої, де немає прямого світла, підійдуть пучки сухих квітів, хитромудро зігнуті гілки. На кухні, де вологість і температура дуже часто завищені, далеко не завжди удається вирощувати бажані екземпляри. Що ж, тоді доводиться миритися з вмістом їх на зовнішньому підвіконні. У спальні, дитячій, робочому приміщенні можна собі дозволити вільний вибір того, що більш за все подобається. За загальноприйнятими поняттями, квіти особливо бажані у вітальні, «показному» приміщенні. Прекрасні квіткові композиції можна створити в ніші стіни, виступі, зламі, використовуючи конструктивні елементи, які удосталь пропонує традиційне монолітне будівництво. Сюди ж можна віднести колони, балки, скоси. Ці вельми неприємні для ока вади стають невпізнаваємими і вельми привабливими, якщо підвести до них повзучі, в'юнкі рослини, ліани. У слабо освітлених холах, в нішах коридорів і в кімнатах психологічного розвантаження раціональне створення міні-кліматронів – помістити сюди рідкі мініатюрні кактуси або вологолюбні тропічні рослини, організовані в композицію «куточок тропічного лісу» або колекцію ефектно квітучих узумбарських фіалок (мал. ). Цікаво знайти і незвичайне місце для кімнатних квітів: над отвором порталу, в центрі куточка відпочинку, а то і на спеціальній етажерці. Той, у кого вистачить терпіння, може обладнати в своєму будинку куточок з бонсаєм (мал. ).

Цей особливий сорт японських карликових дерев, що вирощуються і в кімнатних умовах, настільки своєрідний, що не терпить поруч нічого іншого. Фон підійде білий або будь-який однобарвний. При умілому оформленні оригінальний декоративний елемент по своїй дії цілком порівнянний з витвором пластичного мистецтва. Точно так, як і при всіх інших заходах щодо благоустрою будинку, чинником величезної важливості при озелененні будинку виступає індивідуальний смак. Інколи один-єдина квітка здатна корінним чином перетворити атмосферу приміщення, перетворитися на «головну дійову особу». Кожна рослина може бути представлене в інтер'єрі як солітер. Солітери мають бути бездоганно сформовані, поміщені в декоративну ємність і розміщені так, щоб вони було видно з усіх боків: крупні рослини — на підлозі або на низьких підставках. Екзотичні екземпляри, само собою, зрозуміло, потребують особливого догляду, спеціальної турботи.

Методика розміщення рослин в інтер'єрі і побудови художньо-декоративних композицій заснована на знанні еколого-географічних особливостей кожного ботанічного виду і законів сучасного аранжування. Декоративне озеленення дасть бажаний результат при поєднанні трьох моментів: умілого вибору рослинного вигляду, вигідного місця розташування і достатньої культури догляду. Створення зелених інтер'єрів — особлива область архітектури, що вимагає різносторонніх знань і великого художнього смаку. Тому над створенням найбільш складних сучасних проектів нерідко працюють спільно архітектор, художник-дизайнер і квітникар.

 


Висновки до четвертого розділу

 

Існує багато способів, методів і прийомів створення композицій з кімнатних рослин. Найголовніше, щоб створені композиції вписувались в інтер’єр будинку чи квартири, зокрема в ту кімнату де буде «мешкати» ця композиція.

Професійні творці композицій кімнатних рослин перераховують цілий ряд принципів біодизайну, або барвистого художнього розміщення рослин в приміщеннях. Деякі з них пропонують керуватися лише головним правилом: поєднання рослин повинно бути підібрано гармонійно, зі смаком і подобатися самому укладачу. Це дійсно головне: як і будь-якому вигляді мистецтва, тут дуже багато залежить від індивідуальності автора, його почерку, фантазії, відчуття смаку і міри.

Ряд фахівців використовує метод контрасту: різні рослини розташовують разом, при цьому підкреслюються відмінності в їх зовнішньому вигляді. У інших випадках керуються принципом гармонійного поєднання однакових за розміром і зовнішнім виглядом рослин.

 


V. Рослини в будинку: кімната за кімнатою


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх