2. Освітлення рослин

В джерел світла є певні фізичні характеристики. Найважливіші - це колірна температура, спектр і світимість.

Що таке колірна температура добре відомо власникам фотоапаратів. По ній виставляється так званий “баланс білого”. У спільному випадку, чим нижче ця температура, тим більше червоно-оранжевих відтінків в світлі. Чим вище – тим більше синє-голубих. Колірна температура визначає природність сприйняття світла людським оком. Чим ближче вона до 4200k (колірна температура сонця), тим світло біліше. Інша характеристика – коефіцієнт перенесення кольорів є віддзеркаленням того, наскільки природно виглядають предмети під цією лампою. У спільному випадку чим ближче колірна температура лампи до 4200к, тим краще перенесення кольорів, але слід пам'ятати, що дві лампи з однаковою колірною температурою можуть мати різне перенесення кольорів. Чим ближче коефіцієнт перенесення кольорів до 100%, тим ближче це світло до сонячного для очей.

Спектр – це кількісне співвідношення хвиль різної довжини в світлі. Довжини хвиль визначають їх колір. Фіолетові – найкоротші, їх довжина від 400нм, червоні – щонайдовші, з довжиною до 700нм. Коротше 400нм лежить ультрафіолет, а довше 700 лежить інфрачервоне випромінювання.

Рослини можуть сприймати хвилі не всієї частини спектру однаково добре. Краще всього сприйняття йде в червоній і ультрафіолетовий - сині частинах спектру. Найгірше в зеленій і жовтій. Для очей кольором лампи є усереднене значення спектру, тому дві лампи з однаковою колірною температурою можуть мати різні спектри і як наслідок різне перенесення кольорів.

Спектр – важлива характеристика якщо складно забезпечити достатню кількість світла. Так, кращі результати при досвітці спеціальними лампами із зміненим покращуваним спектром (floura, flora glo) виявляються лише при недоліку освітленості.

Так само спектральний склад світла впливає і в умовах сильної освітленості на регуляцію ростових процесів. Напевно відомо, що ніж більше синього компоненту в спектрі, тим менше рослини “витягуються”. Саме тому часто використовують натрієві лампи у поєднанні з металгалогеновими. Перші дають дуже багато червоного світла, а другі – синю компоненту для регуляції ростових процесів.

Світимість – це та сама кількість світла, яка дає лампа. Часто її плутають з освітленістю. Так от, ці дві характеристики залежать один від одного, але освітленість –кількість світла, що потрапило на поверхню від лампи, а світимість – кількість світла, випущена лампою. Погодитеся, це не зовсім одне і те ж. Світимість вимірюється в люменах. Щоб не утрудняти вас формулами (які за бажання можна знайти і поглянути), вважайте, що для люмінесцентних трубчастих ламп без рефлектора освітленість на відстані 10 см від лампи дорівнює світимості, а для точкових (натрієвих, ртутних і енергозберігаючих люмінесцентних) – на відстані 50 см. Освітленість поверхні падає пропорційно квадрату на відстані до неї для точкових ламп. Для трубчастих так само, але не настільки швидко.

Лампи бувають наступних типів:

Розжарювання

Галогенові

Люмінесцентні (трубки, компакт-диски, енергозберігаючі)

Ртутні

Металлогалогенові (МГ) або металл-галідні

Натрієві високого тиску (найпоширеніший ДНаТ)

Світлодиодні

Лампи розжарювання або галогенові непридатні для цілеспрямованої досвітки рослин. Вони дуже неекономічні і дають багато тепла, тому більше сушать, чим освітлюють.

Люмінесцентні.

Бувають декількох типів, але всі вони об'єднуються тим, що мають низьку температуру колби. Будь-яка люмінесцентна лампа потребує спеціального пускового пристрою (ПРА або пускорегулюючий пристрій). Воно може бути “електронним” або “дросельним”. Пусковий пристрій або вмонтовано в лампу (енергозберігаючі), або знаходиться в спеціальному світильнику. Просто так ці лампи (як і все подальші) підключити до розетки неможливо. Електронний пусковий пристрій загалом краще, оскільки не гріє, не шумить і видає велику частоту на лампу (лампа не мерехтить), але воно істотно дорожче і частіше виходить зі строю.

Стандартні люмінесцентні трубки роблять потужністю 20(18) 30(24) 40(36) ват (у дужках – імпортні аналоги) і завдовжки відповідно 60, 90 і 120см. ККД цих ламп прийнято вважати еталонним для порівняння. Він в три – п'ять разів вище, ніж в ламп накалювання. Енергозберiгаючi і компакт – це такі ж люмінесцентні лампи, але з іншими характеристиками. Особливість енергозберігаючих та, що вони укручуються в звичайний патрон (мають вбудований пусковий пристрій).

У виборі люмінесцентних ламп важливо враховувати співвідношення (ціна на одиницю потужності)/(тривалість роботи). Саме краще воно для імпортних аналогів великих трубок і для компакт-дисків (дуже маленькі трубки).Для енергозберігаючих, як не дивно, це співвідношення дуже погане, оскільки стоять вони жахливо багато за рахунок вбудованого ПРА Люмінесцентні лампи бувають різних спектрів і колірних температур. Серед них є спеціальні рослинні (floura). Проте вартість їх у декілька разів більше, ніж в стандартних. Користь же (якщо вона і є) відчувається лише при недоліку світла і явно не у декілька разів більше. На ті ж гроші краще купити чотири звичайні трубки або енергозберігаючу без світильника. Колірні температури у вітчизняній класифікації – це теплий білий (2700k, ЛТБ ), білий (3500k, ЛБ) і денний (6000k, ЛД). Краще всього виглядає лампа білого світу. Трубка денного світла дає холодний “лікарняний” світ. Імпортні лампи маркірують кодом, який свій у кожної фірми, тому по ним краще цікавитися у продавців.

Призначення люмінесцентних ламп – освітлення полиць з рослинами, підсвітка квітів на підвіконнях. Повноцінно вирощувати під люмінесцентними лампами особливо вимогливі до світла рослини неможливо (гибіскуси, кактуси, ванди та інші). Застосовуються люмінесцентні лампи і при освітленні флораріумів і невеликих квіткових вітрин.

Ртутні, металлогалогенові і натрієві лампи – це газорозрядні лампи високого тиску. Їх призначення – створення великої кількості світла. Так, вони ідеально личать для освітлення теплиць, зимових садів, крупних одиночних рослин, рослин, особливо вимогливих до освітлення.

Всі лампи високого тиску вимагають особливої схеми підключення, що включає високовольтний елемент підпалу лампи (напруга до 10кв),а температура внутрішньої колби лампи досягає півтора тисяч градусів, тому самостійна робота з ними вимагає особливих запобіжних засобів. Вживання всіх цих ламп рекомендується лише із захисним склом, якісними комплектуючими і кваліфікованою збіркою схеми, інакше вони небезпечні. Необхідно відмітити, що при дотриманні всіх правил безпеки, хорошої збірки і комплектуючих ці лампи не більш пожежонебезпечні, ніж комп'ютер і їх можна спокійно залишати без нагляду.

Вживання ламп високого тиску можливо лише із спеціальними пристроями запалення (однаковими для всіх типів ламп). Самі лампи найчастіше використовуються разом з прожекторами, які забезпечують направлене світло і дають можливість встановити захисне скло (оберігає від руйнування лампи і ультрафіолету).

Багато моделей прожекторів оснащуються вбудованим пристроєм запалення, що дуже зручно. Важливо пам'ятати про відповідність між потужністю системи запалення і потужністю лампи.

ПРА бувають як і в разі люмінесцентних ламп дросельні або електронні. Останні дорожче, але кращі по багатьом параметрам.

Газорозрядні лампи світять в повну силу не відразу а у міру прогрівання. Причому гаряча згасла лампа не зможе зажевріти, поки не остигне. Ця проблема вирішується використанням схем і ламп з можливістю гарячого перезапуску “Hot Restrike”. Без використання цього ІЗУ (“запальничка” – той пристрій, який генерує потужний початковий імпульс для запуску лампи) може швидко вийти з ладу.

Ртутні лампи.

Найдешевший тип ламп високого тиску. Спектр з вираженим зсувом в синю частину, дають досить багато ультрафіолету. Дешевизна їх компенсується не дуже великою світловидатністю, недовгий термін служби і поганими спектральними характеристиками, тому використовувати їх у будинках не рекомендується. Спеціальні лампи цього класу (Floraset), що укручуються в звичайний патрон мають низьку світловидатність і поганий показник ціна/якість, але прості у використанні і можуть застосовуватися як альтернатива енергозберігаючим люмінесцентним.

Металлогалогенові (МГ).

Цього типа ламп не можна плутати з галогеновими. Вони абсолютно різні по характеристиках і принципах роботи. МГ лампи – це ті ж ртутні, але з внесеними до колби іонами рідкоземельних елементів, що значно збільшує термін служби, покращує світловидатність і спектр. Стандартні потужності (як і в натрієвих) 70, 150, 250 і 400 ватів. Семидесятиваттні мають удвічі менший термін служби і не дуже личать для використання. В цілому, світловидатність МГ ламп дорівнює світловидатності люмінесцентних (на один ват) з тим виключенням, що світло виходить не розсіяний, а прямій.

Лампи МГ бувають самі різні формою – від матових куль під стандартне різьблення, до двухцокольних трубок під компактні прожектори. Рекомендовано використовувати саме останні, оскільки у них хороші характеристики, а місця займає значно менше.

Всі ці лампи дають хороший білий світ з різною колірною температурою ( стандартно 3200, 4200 або 5000). Коефіцієнт перенесення кольорів таких ламп з колірною температурою 4200 наближається до 100%. Будь-які предмети і рослини під ними виглядають абсолютно природно, що не може не радувати. Спектр збалансований по складу і має як і синю, так і червону області. Єдиний недолік цих ламп – ціна. Вони вельми недешеві в порівнянні з натрієвими.

Натрієві лампи.

Найчастіше представлені так званими лампами Днат. Ідеальна співвідношення потужності світла і ціни за істотним виключенням. Це світло жовто-оранжеве. Прямо як у вуличних ліхтарях. Коефіцієнт перенесення кольорів прагне до нуля, а спектрі переважають червоні промені. Таким чином ці лампи створені для використання в промислових теплицях або не в житлових приміщеннях, наприклад на балконах і в зимових садах. Яскраве оранжеве світло дратує, але рослини з ним зростають дуже добре. Для запобігання витягуванню рослин або діставання можливості нормально ними помилуватися часто застосовують поєднання натрієвих ламп і МГ.

Техніка безпеки при роботі з лампами високого тиску.

Треба строго слідувати схемі підключення, перевіряти ізоляцію і відповідність фаз. Не використовувати лампи без захисного скла, якщо в інструкції прямо не написано, що можливе вживання без нього. При зміні лампи перевіряти відсутність на ній жирних плям або крапель води. Інакше, лампа може вибухнути. Використовувати світильники з можливістю гарячого перезапуску або застосовувати реле відкладеного часу.

Світлодиодні лампи (LED – light emitting diode).

Останнім часом світлодіоди сильно подешевшали і інколи їх розглядують як альтернативу звичайним лампам. Світлодіоди відрізняються вузьким спектром, низьким енергоспоживанням і високим ресурсом роботи. Це їх плюси. Мінуси ж: все ще висока ціна, труднощі з відведенням тепла, проблеми з монтажем великої кількості світлодіодів, що ще більше збільшує ціну. На сьогоднішній момент такі лампи неможливо розглядувати як серйозну заміну звичайному світлу для рослин, перш за все з-за дуже високої ціни, яка щонайменше в п’ять-десять разів вище, ніж для ламп аналогічної потужності. Саме тому не рекомендується використовувати світлодиодні освітлення для рослин.

Саме питання про освітлення розпадається на дві категорії: досвітка і вирощування при штучному світлі. При досвітці важливу роль грає кількість природного світла з вікна, а лампи потрібні лише для переживання зими або інших періодів низької освітленості. При вирощуванні з штучним світлом питання наявності природного світла відпадає.

Отже, розгледимо особливості досвітки.

Рослина отримує досить значну частину світу і без наявності ламп. З цього виходить, що самі лампи можуть бути порівняно малопотужні. Для досвітки рослин на північних вікнах взимку досить однієї стандартної люмінесцентної лампи потужністю 40 Вт на один метр довжини підвіконня (шириною 30 см). У цих умовах більшість декоративнолистих рослин не лише переживуть зиму, але будуть ще і добре зростати. Квітнуть при цьому такі улюблені рослини, як фіалки. Багато орхідей так само добре розвиваються в умовах досвітки люмінесцентними лампами. Але при цьому для багатьох видів потрібний до трьох 40вт ламп на метр.

Вирощування при повністю штучному світлі вимагає набагато більшої потужності. Тобто або доведеться городити батарею люмінесцентних, або (що набагато зручніше) використовувати лампи високого тиску, що дають дуже багато світла . Їх особливості (направлене пряме світло) дозволяють використовувати їх для освітлення окремих крупномерів в кімнатах або флораріумов. Не секрет, що повноцінне освітлення дна флораріумов практично неможливе при використанні розсіяного світла люмінесцентних трубок, що легко вирішується прямим освітленням від ламп високого тиску. Так само легко вирішується проблема освітлення підвалів, ванних кімнат (багато світильників під МГ герметичні).

Досвітка великої кількості рослин на лоджії або в зимовому саду теж набагато зручніше з використанням ламп високого тиску.

 

Висновки до шостого розділу

Розглянув у шостому розділі типи ємкостей і види освітлення, можна зробити висновок, що і те і інше виступають як завершальний акорд у розміщенні як квітів, так і при створенні композицій. Авжеж пластикових ємкостей багато, але ж набагато красивіше, коли у квітки або чудернацька ємкість, або вона за декорована у якомусь стилі, який повторюється в кімнаті, де розташована рослина, і підходить вона саме цій рослині.

Правильне освітлення дає змогу ще більше підкреслити форму та велич рослини, або її забарвленість і конфігурацію листя.


Висновок

Ця робота посвячена озелененню приміщень, настільки витонченій та індивідуальній, але розповсюдженій н сьогоднішній день темі кімнатні рослини протягом усієї історії людства грали важливу роль як в повсякденній, так і політичній та науковому життях суспільства. Ще в давні часи до нашої ери були згадки о важливості рослин. Про це указують старовинні записи і розписи в стародавніх спорудах.

В послідуючі століття було зроблено немало відкриттів, вирощені нові види рослин. Була сконструйована перша «скриня» для перевезення рослин з далеких країн англійцем Н. Уордом, що якісно полегшило весь процес транспортування.

В наші часи кімнатні рослини стали дуже доступними суспільству. Вже не треба перевозити рослини з одного континенту на інший, а тільки зайти в магазин і купити потрібну рослину. Кімнатні рослини також важливі для здоров’я людини. Вченими доказано, що деякі рослини очищують повітря, а деякі його дезинфікують, деякі заспокійливо впливають на людину, а існують і такі, які дарують енергію і бадьорість.

Існує безліч способів озеленення приміщення тільки потрібно обрати.


Література

 

1. Бабин Б.Н. «Комнатные декоративно-лиственные растения» - Миринда, 2000 г.

2. «Интерьер & дизайн». Журнал – Издательство ОВА-Пресс, №10/1997 г.

3. «Комнатные растения» Сборник – АСТ, ТОО «Внешсигма», 2000 г.

4. Киреева И.А. “Цветочное ассорти для гурманов”, “Ресторанные ведомости”,N°1-1998г, 9-1998г.

5. Киселева Н.С. «Анатомия и морфология растений» - Минск, ВШ, 1976 г.

6. Клаус К. «300 растений для дома и офиса», - Феникс, 2002 г.

Кужницка В., Жиак М. «Растения и их применение. История и современность» - Варшава; Медицина, 1992

7. Крымская Б.А. “Справочник официанта”, М.,”Экономика”, 1986г.

«Лиза». Журнал - №4/2001 г.

8. По материалам книги "Цветы круглый год", - Лик-пресс, 1998 г.

9. За матеріалами інтернет-сайтів про кімнатне озеленення:

www.eco.rea.ru - Цветы и растения. Домашнее цветоводство.

www.flowers.bitrix.ru - Комнатные растения.

www.web.vrn.ru - Домашнее цветоводство.

www.kleo.ru - Женский клуб. Сад в доме.

10. Рэворт Д., Берри С. «Аранжировка цветов», - 2000 г.

11.Фокина Л.В. «Орнамент. Учебное пособие» - Феникс, 2000 г.

12. Шостаковский С.А. «Систематика высших растений» - ВШ, 1997 г.

13. Юдина И.А. «Комнатное цветоводство», - 2002 г.

14. Якушкина Н.И «Физиология растений» – М., Просвещение, 1980 г.

15. Д. Г. Хессайон «Все о комнатных растениях» - М., «Кладезь-Букс»,2006

16. В. В. Воронцов «Комнатные растения» - М., «Фитон+», 2000

17. И. П. Лепкович «Ландшафтное искусство» - С.-П., «Диля», 2004

18. П. Мак-Кой «Комнатные растения: энциклопедия»: пер с англ.,- М., Росмен, 1998


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх