1. Асортимент ювелірних товарів

1.1 Класифікація ювелірних товарів

Ювелірні вироби класифікують по основній ознаці – призначенню – на вісім груп, які ділять на підгрупи, а підгрупи – на види і підвиди. У види і підвиди з'єднаний ювелірні вироби певної конструкції або одного фасону, виготовлені з певного матеріалу і самостійні артикули, що мають. Така класифікація допомагає розмістити ювелірні вироби в магазинах так, щоб покупець міг швидко орієнтуватися при виборі необхідних йому товарів, а також дає можливість застосувати кодування, що важливо при обробці документації.

Ювелірні товари, становлячи асортимент ювелірних магазинів, ділять за призначенням на наступні групи:

- Предмети особистих прикрас. До них відносять: прикраси для голови; прикраси для шиї і плаття; прикраси для рук; гарнітури.

- Предмети туалету. До них відносять: предмети жіночого туалету; предмети чоловічого туалету; інші предмети туалету.

- Предмети для прикраси інтер'єру. До них відносять: керамічні художні вироби; каменерізні і янтарні художні вироби; художні вироби з дерева; косторізні художні вироби; художні вироби з пап'є-маше; художні вироби з металу.

- Предмети для сервіровки столу. До них відносять: окремі предмети для сервіровки столу; сервізи і прилади.

- Письмові обладнання. До них відносять: обладнання для листа і чернення; предмети для зберігання письмових обладнань; письмові прилади.

- Обладнання для годинника. До них відносять: обладнання для наручних годинників; обладнання для кишенькових годинників.

- Предмети для куріння. До них відносять: предмети для зберігання тютюну і тютюнових виробів; предмети для тримання тютюнових виробів; предмети для висікання вогню; інші предмети для куріння.

- Сувеніри. До них відносять: пам'ятні медалі; нагрудні значки; герби, ключі, брелоки-сувеніри, символи; сувенірні скульптури малих форм; сувенірні вироби народних художніх промислів; інші сувенірні вироби.

За матеріалом, що використовується, ювелірні вироби можуть бути золотими, срібними, мельхіоровими, латунними, з кістки, каменя і ін.

1.2 Загальна характеристика основних груп і підгруп ювелірних виробів

1.2.1 Предмети особистих прикрас

Предмети особистих прикрас – найпоширеніша і крупна група ювелірних товарів (75% всіх ювелірних виробів, що випускаються). До неї відносять кільця, сережки, брошки, браслети, намиста, кольє, кулони, медальйони і ланцюжки. Предмети особистих прикрас вельми різноманітні по видах і фасонах: скромні по зовнішньому оформленню і дорогі за матеріалом або ефектні і недорогі – всі вони красиво доповнюють одяг і повинні з нею гармонійно поєднуватися.

Крім штучних ювелірних прикрас випускають так звані гарнітури – набори, виконані в одній композиції.

Предмети особистих прикрас підрозділяють на підгрупи: прикраси для голови, прикраси для шиї і плаття, прикраси для рук, гарнітури.

1.2.1.1 Прикраси для голови

Ця група включає прикраси двох видів: сережки і діадеми.

Сережки – найулюбленіший і поширений вид декоративної прикраси голови дівчат і жінок (25% всіх прикрас). Вони зустрічаються при розкопках стародавніх поховань на півдні і півночі нашої країни, а починаючи з langnp1033XVI в. ними прикрашали навіть вуха дівчаток.

В теперішні часи час сережки виготовляють із сплавів золота, платини, срібла і кольорових металів, найрізноманітніших форм, наприклад: калачі (порожнисті круглої форми без прикрас), півмісяць, квітка (ромашка) і ін.

Сережки складаються з основної частини і замка. Основна (лицьова) частина складається з підстави (острови), оправи для каменя (каста), ранта під оправу, накладок, а часто і підвіскою з верхівкою. Підстава може бути або гладким, або з штампованим, чеканному, гравірованому або ажурним малюнком, з емаллю, філігранними або різними вставками з ювелірних каменів, кістки, скла, пластмаси і інших металів.

Оправа для каменя може бути одна або декілька, різних висот, форм і розмірів.

Накладки бувають чеканними, штампованими з інших металів на відміну від металів підстави, філігранними, а також гладкими, різних конфігурацій.

Підвіски частіше за все є в сережках великих розмірів. Вони звичайно кріпляться до верхівки сережки металевим колечком. Як правило, форма і малюнок підвіски вирішує в єдиному художньо-декоративному стилі з підставою сережки. Метал підвіски повинен відповідати матеріалу і вставкам підстави сережки.

Замки можуть бути самих різних конструкцій: для проколених і не проколених вух. Замки для проколених вух бувають складними – на гачках з клямкою, вільними – на гачках з петелькою, а також у вигляді скоби на шарнірах або гвинта з гайкою. Замки для не проколених вух можуть бути у вигляді затискного гвинта або кліпсами – фігурна пластина на пружині, яка притискує підставу сережки до мочки вуха. Як правило, замки виготовляють із сплавів кольорових металів, обов'язково покривають шаром золота або срібла, щоб вони не окислювалися.

По конструкції сережки підрозділяють на підвиди: з підвісками; з гачками; з гвинтами; сережки-кліпси.

Діадема (від греч. langnp1033diadema) – прикраса у формі невеликої відкритої напівкорони для голови жінки. Їх виготовляють із сплавів срібла або кольорових металів з ювелірними каменями.


Информация о работе «Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 121213
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
102872
1
2

... подібне. Тим самим створюється основа для факторного аналізу діяльності підприємства, успішній розробці бізнес-плану і податкового бюджету.[13, с. 36] 3.2 Основні напрями оптимізації оподаткування на підприємстві Становлення власної податкової системи України відбувалось на фоні системної перебудови економіки, спаду виробництва, загострення соціально-економічної ситуації. Для забезпечення ...

Скачать
57518
1
0

оловний інженер; -     головний механік; -     головний енергетик; -     зам. директора по виробничій діяльності; -     зам. директора по реалізації і якості реалізованої продукції; -     помічник директора по комерційній діяльності; -     зам. директора по охороні праці; -     помічник директора по кадрам і побуту; -     начальник автотранспортної ділянки. Зам. директору по виробничій ...

0 комментариев


Наверх