1.2.1.2 Прикраси для шиї і плаття

До цієї групи відносять різноманітні прикраси. Їх ділять на види: намиста (2% всього випуску прикрас), ланцюжки (3% всього випуску прикрас) і ін.

Намиста були дуже поширеним видом жіночих прикрас ще в далекій старовині майже у всіх народностей.

Сучасні намиста виготовляють з перлів, коралів, янтарю, аметистів, аквамаринів, гірського кришталю і інших напівкоштовних, виробів і штучних каменів, з кістки, скла, фарфору, пластмас і дерева. Порожнисті або ажурні намиста роблять із золота, срібла і алюмінію. Намистини мають крізні отвори і самі різні форми: овальні, круглі, бочкоподібні і ін. Поверхня їх може бути гладкою або з нанесеним малюнком. Намистини з скла і гірського кришталю, смальти, агата і інших ювелірних каменів виготовляють гранованими або гладкими, а ажурні металеві – методом філіграні або штампуванням з обробкою золотом і сріблом. Намистини з дерева і кістки мають орнаментне різьблення. Намистини з пластичних мас, як правило, імітують інші метали. Так намистини з полістиролу імітують перли, з резита – корал, з нейзекорита – слонячу кістку.

Намистини з крізним отвором нанизують на шовкову або капронову нитку, а намистини без отворів сполучають крізними гачками. При нанизуванні намистин ураховують їх форму і розміри. Гущавині намистини крупного розміру нанизують в центрі, а що поступово зменшується в розмірах - до замка.

Перлові намиста звичайно виготовляють з перлів однієї форми і одного відтінку. Янтарні намиста складаються з намистин полірованої поверхні, овальної, кулястої або багатогранної форми. Намистини з необробленого янтарю мають саму різну форму.

Намиста можуть складатися з однієї, двох і більш ниток різної довжини. Довгі без замків (що надягає через голову), короткі на кінцях мають металеві замки різних форм, іноді з каменями або без них.

Намисто – прикраса для шиї, виготовлене з пластин і інших деталей, близьких між собою формою, розміру і художньому оздобленню і рівномірно розподілених по ланцюжку.

Ланцюжки виготовляють із золота, срібла або кольорових металів з подальшому золоченням або срібленням, а також анодованими і оксидованими під старе срібло.

Формою і конструкції ланцюжка підрозділяють на підвиди: панцирні, якірні, стрічкові, мотузяні, фантазійні і ін. Їх виготовляють на спеціальних автоматах (ланки неспаяні) ланцюжків або на верстатах, або збирають уручну з окремих паяних ланок. Ланцюжки застібаються заводним кільцем, гачком з карабіном або замком спеціальної конструкції – шпренгелем.

Панцирні ланцюжки складаються з ланок, які виконані з дроту, мають форму овалу, злегка зігнутого в просторі у вигляді не завершеної вісімки, і лежать в одній площині.

Якірні ланцюжки мають ланки круглої або овальної форми, розташовані у взаємно перпендикулярних площинах.

В стрічкових ланцюжках ланки складаються з 3-5 колечок, сполучених між собою перпендикулярно.

Фантазійні ланцюжки, наприклад "лисячий хвіст", виготовляють з довгих подвійних кілець, перегнутих пополам, що просмикне одне в інше і що має в перетині чотиригранну форму

За призначенням ланцюжка підрозділяють на шийні і для носіння медальйонів, кулонів і кишенькових годинників. Шийні ланцюжки можуть служити самостійною прикрасою, наприклад "павутина", маса якої при довжині 460мм рівна 1,5-2г, Ланцюжки для медальйонів мають довжину 40-50см, а для кулонів – 60-70см.

Кольє (від франц. langnp1033collier) – ця шийна прикраса складної композиції у вигляді декількох підвісок з ювелірних каменів або дорогоцінних (частіше) металів. В центрі кольє розташовуються крупні деталі (підвіски, ланки), а краям – більш дрібні. Іноді ланки закінчуються тонким ланцюжком із замком, який часто має декоративну прикрасу, у тому числі у вигляді ювелірних каменів. Якщо в намистах намистини, як правило, нанизують на нитку, то в кольє окреме елементи звичайно сполучають шарнірно.

Кулони (від франц. langnp1033coulant) – шийна прикраса, що складається з тонкого довгого ланцюжка, шнура або чорної оксамитової стрічки з однією підвіскою з ювелірного каменя, кераміки, фарфору, кістки, дерева, Янтару, пластмаси або металу з гравірованим, чеканним, штампованим малюнком або філігранню або з емалевим зображенням. Підвіска у верхній частині має отвір або колечко, в яке вставляється вушко, що вільно обертається, для підвішування стрічки, шнура, ланцюжка. Деякі підвіски мають на оборотній стороні шпильки з шарніром і замком, тоді вони можуть використовуватися як брошки.

Кулони і медальйони складають 10% всього випуску прикрас.

Медальйони (від франц. langnp1033medaillon) – невеликі підвіски різної форми (овальній, круглій, прямокутній і ін.), лицьова сторона яких має гладку поліровану або матову поверхню. Частіше всього вона прикрашена гравірованим або чеканним малюнком або вставками з ювелірних каменів, емаллю, накладками, монограмами і ін.

Медальйони виготовляють тими, що частіше відкриваються і рідше не відкриваються. Медальйони, що відкриваються, складаються з двох стулок, сполучених на шарнірі і що закривається замком. Одна або обидва стулки мають всередині вставні рамки, в які вставляють для зберігання мініатюрний портрет або який-небудь інший сувенір. Медальйони, що не відкриваються, також складаються з двох половинок, спаяних між собою.

Виготовляють медальйони із золота, срібло, сплавів кольорових металів, золотить. Носять їх на ланцюжку, оксамитовій стрічці, шнурі, або прикріплюють на брелок.

Брошки – це найпоширеніший, різноманітний і стародавній вид прикраси плаття, костюма або пальта. В теперішні часи час брошки складають 6% всього виробництва прикрас. Брошки бувають найрізноманітніших форм і різних розмірів. Їх виготовляють із золота платини, срібла, сплавів кольорових металів, ювелірних каменів, кістки, фарфору, пластмаси, дерева, тканин і інших матеріалів. Вони бувають зі вставками з каменів, скла, емалі, перламутру, кістки, пластмаси або без вставок з гравірованими, чеканними або штампованими малюнками. Срібні брошки часто золотять, а брошки із сплавів кольорових металів золотять і сріблять.

Брошка складається з підстави, оправи для каменів, накладок, фігурних дротяних деталей і шпильки або замка. Підстава, як правило, гладка, але бувають брошки ажурні, камеї і ін.

Ажурні брошки одержують штампуванням або випилюванням ажуру з металевих пластин або технікою філіграні з дроту. Ажурні брошки з кістки, пластичних мас і дерева одержують шляхом різьблення і пропилювання ажурного орнаменту.

Брошки камеї – це рельєфні зображення жіночих головок з кисті, напівкоштовних і виробів каменів. Оправу каменів виготовляють із золота, срібла або сплавів кольорових металів. Іноді камеї наклеюють на підставу металу. Кріплять камеї в ободі глухою закріпкою, а ободи іноді прикрашають перлами, філігранню і ін.

Іноді брошки мають підвіски, а також бувають подвійними, сполученими ланцюжком. Замки у брошок складні із запобіжником (штамповані, шарнірні) від уколів і самовідкривання шпильки, а також дротяні у вигляді гачка або клипсові.

Знаки Зодіаку (від греч.zodiakoslangnp1033langnp1033 langnp1033kyklos – звіриний круг) – новий вид прикраси для жінок, що виготовляється із сплавів золота. Зодіак – це сукупність 12 сузір'їв розташованих на видимому шляху руху Сонця, Місяця і інших планет. Малюнок кожного знака відповідає зображенню сузір'я і має форму, відповідну назві: козеріг, водолій, риба, овен, телець, близнята, рак, лев, діва, терези, скорпіон, стрілець. Звичайно отримується знак, відповідний місяцю народження. Іноді ці знаки носять як кулони або брелок.


Информация о работе «Виявлення закономірності формування споживацької вартості ювелірних виробів на сучасному ринку»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 121213
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
102872
1
2

... подібне. Тим самим створюється основа для факторного аналізу діяльності підприємства, успішній розробці бізнес-плану і податкового бюджету.[13, с. 36] 3.2 Основні напрями оптимізації оподаткування на підприємстві Становлення власної податкової системи України відбувалось на фоні системної перебудови економіки, спаду виробництва, загострення соціально-економічної ситуації. Для забезпечення ...

Скачать
57518
1
0

оловний інженер; -     головний механік; -     головний енергетик; -     зам. директора по виробничій діяльності; -     зам. директора по реалізації і якості реалізованої продукції; -     помічник директора по комерційній діяльності; -     зам. директора по охороні праці; -     помічник директора по кадрам і побуту; -     начальник автотранспортної ділянки. Зам. директору по виробничій ...

0 комментариев


Наверх