Кратні (моделі розподілу), наприклад вищенаведена формула продуктивності праці [28]

Підвищення ефективності діяльності ПриватБанку на основі теорії синергетики
АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА ПРИЙОМІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Кратні (моделі розподілу), наприклад вищенаведена формула продуктивності праці [28] Графічні прийоми пов'язані, передусім, із геометричним зображенням функціональної залежності за допомогою ліній на площині Аналіз методів теорії синергетики Мета та задачі дослідження Методика побудови математичних моделей показників фінансової стійкості Методика комп’ютерного моделювання РОЗРОБКА МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА СТІЙКОСТІ БАНКУ Розробка математичних моделей динаміки зміни коефіцієнтів фінансової стійкості банка Розробка математичної моделі динаміки зміни коефіцієнта фінансового важеля Розробка математичної моделі динаміки зміни коефіцієнта участі власного капіталу у формуванні активів Розробка математичної моделі динаміки зміни коефіцієнта мультиплікатора капіталу Організація збору і передачі первинної інформації Технічне забезпечення ОХОРОНА ПРАЦІ Вимоги до приміщень, обладнаними робочими місцями з комп'ютерною технікою Вимоги до організації робочого місця користувача ПЭВМ
199453
знака
24
таблицы
50
изображений

3.             кратні (моделі розподілу), наприклад вищенаведена формула продуктивності праці [28].

Використовуються наступні методи моделювання:

1.                методи подовження моделі. Наприклад, показник капіталомісткість продукції знаходиться з вираження

 (1.4)

У зв'язку з тим що

K=F+E, (1.5)

де F - необоротні активи (основний капітал),

Е — оборотні активи (оборотний капітал), капіталомісткість може бути розкладена в такий спосіб:

 (1.6)

Уводимо позначення:

 - капіталомісткість (фондомісткість) продукції по основному капіталу,

 (1.7)

 - капіталомісткість продукції по оборотному капіталу,

 (1.8)


В результаті одержуємо, що капіталомісткість продукції складається з капіталомісткості продукції по основному капіталу і капіталомісткості продукції по оборотному капіталу:

 (1.9)

2.                методи розширення факторної системи. Наприклад, фондомісткість продукції по основному капіталу знаходиться з вираження

 (1.10)

Помноживши і розділивши на А (амортизація), одержимо

F/N=(F/A)*(A/N), (1.11)

де F/A - кількість років служби основних засобів;

A/N— амортизаціемісткість продукції (частка амортизації в продукції);

3.                методи скорочення (розподілу) факторної системи (моделі).

Наприклад, рентабельність ( )

, (1.12)

де Р - прибуток;

К - капітал.

Скориставшись співвідношенням

K=F+E (1.13)

зробимо наступні перетворення:


, (1.14)

де P/N - прибутковість продукції;

F/N- фондомісткість продукції по основному капіталу;

E/N - оборотність оборотного капіталу [28].

4.                методи факторного аналізу

Факторний аналіз здійснюється шляхом використання спеціального наукового апарату - сукупності прийомів (способів) аналізу, що залежно від характеру (форми) причинно-наслідкових зв'язків функціональні або стохастичні (імовірнісні) поділяються на дві групи: одна при функціональній (прямій) формі зв'язку, тобто при жорстко-детермінованій моделі факторного аналізу, інша - при стохастичній моделі факторного аналізу.

Для факторного аналізу використовуються групові і комбінаційні таблиці.

Аналіз за допомогою жорстко-детермінованих моделей, що інколи скорочено називається детермінованим аналізом, має ряд особливостей:

§    по-перше, при детермінованому підході факторна модель повністю замикається на ту систему факторів, що підлягають об'єднанню в дану модель;

§    по-друге, даний підхід не дозволяє поділити результати впливу водночас діючих факторів, які не підлягають об'єднанню в одну модель;

§    по-третє, детермінований аналіз може виконуватися для одиничного об'єкта за браком сукупності спостережень.

Існують такі види моделей детермінованого аналізу:

ü    адитивна модель, тобто модель, до якої фактори входять у виді алгебраїчної суми.

ü    мультиплікативна модель, тобто модель, до якої входять фактори у виді добутку.

ü    кратна модель, тобто модель, що являє собою відношення факторів.

ü    змішана модель, тобто модель, до якої входять фактори в різних комбінаціях.

Жорстко-детермінована модель, яка налічує понад два фактори, називається багатофакторною.

Детермінований факторний аналіз має жорстку послідовність процедур, що виконуються:

·                      побудова економічно обґрунтованої (з позиції факторів аналізу) факторної детермінованої моделі;

·                      вибір прийому факторного аналізу і підготовка умов для його виконання (наприклад побудова аналітичної таблиці);

·                      виконання процедур розрахунку аналізу моделі разом із перевіркою;

·                      формулювання висновків і рекомендацій за результатами аналізу [14].

Перший етап винятково важливий, оскільки неправильно побудована модель може призвести до логічно невиправданих і неправильних результатів. Сенс даного етапу полягає в тому, що будь-яке розширення жорстко-детермінованої факторної моделі не має суперечити логіці зв'язку «причина-наслідок». На другому етапі вибирається один із прийомів факторного аналізу. Розглянемо зміст деяких прийомів, що часто використовуються під час факторного аналізу.

Прийоми вивчення функціональних причинно-наслідкових зв'язків при детермінованій моделі факторного аналізу

1. Індексний прийом. Під індексом (лат. - іndех) у широкому значенні розуміється відносний показник, що характеризує співвідношення рівнів явищ у часі порівняно з бізнес-планом або у просторі. Індексним прийомом можна виявити вплив різних факторів на кінцевий результат, який вивчається.

2. Прийом елімінування - це логічний прийом, при якому для визначення впливу факторів на результат припускають, що один з одночасно діючих факторів є змінним (що змінюється), а інші - сталими незалежно від економічної можливості такого ізолювання.

3. Прийом різниць абсолютних показників ґрунтується на прямому підрахунку впливу кожного фактора, включеного в розрахунок. Щоб визначити величину впливу кожного фактора на відхилення у кінцевому результаті, використовуючи цей прийом, необхідно виявити різницю між звітними (фактичними) і плановими (базисними) факторними показниками, а після цього різницю по кожному показнику помножити на абсолютну величину інших факторних показників у такому порядку:

§    «різниця» у показниках за першим фактором множиться на планову величину всіх наступних факторних показників;

§    «різниця» у показниках за другим фактором множиться на фактичну величину показника першого фактора і планову величину показників усіх наступних факторів;

§    «різниця» у показниках за третім фактором множиться на фактичну величину попередніх показників і планову величину наступних і т.д [14].

4. Однією з модифікацій елімінування є прийом перерахунку планових (або базисних) показників. Перерахунок цих показників викликається зміною умов роботи об'єкта аналізу, вплив яких при дослідженні необхідно врахувати.

5. Прийом для розрахунку часткового впливу факторів. У тих випадках, коли на кінцевий результат паралельно впливає значна кількість факторів і вплив кожного з них за допомогою ланцюгових підстановок встановити складно, застосовують прийом часткового впливу факторів. Величина впливу кожного фактора при цьому визначається як пропорційна загальній зміні кінцевого результату.


Информация о работе «Підвищення ефективності діяльності ПриватБанку на основі теорії синергетики»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 199453
Количество таблиц: 24
Количество изображений: 50

0 комментариев


Наверх