Рекламодавці надають безкоштовні номери телефонів по яких дзвонять клієнти

107087
знаков
6
таблиц
26
изображений

1.         Рекламодавці надають безкоштовні номери телефонів по яких дзвонять клієнти.

2.         Технологія Click-to-Call, по якій потенційний клієнт уводить у спеціальну форму свій контактний телефон і запитує зворотний дзвінок, після чого система з'єднує рекламодавця із клієнтом. Даний метод використовується в контекстній рекламі.

Така модель оплати має набагато більше високий рівень віддачі, тому звичайно коштує в 5–15 разів дорожче звичайної контекстної реклами, крім того перевагою такої моделі є відсутність необхідності наявності веб-сайту у рекламодавця й можливість якісно рекламувати товари й послуги, які потрібні клієнтові негайно (наприклад, заказ таксі, піци і т.д.).

Досліджуєме у курсовій роботі рекламне агентство adLabs (Лабораторія Інтернет-реклами, Київ) – одне з небагатьох в Україні компаній, що надає повний комплекс послуг в області інтернет-маркетингу:

·       Маркетингові дослідження;

·       Аудит і консалтинг;

·       Медійна реклама;

·       Контекстна реклама;

·       Пошукова оптимізація (SEO);

·       Зв'язки із громадськістю (PR).

Контекстна реклама, як одна з досліджувальних асортиментних позицій послуг ринка Інтернет-реклами, – це вид розміщення інтернет-реклами, в основі якої лежить принцип відповідності змісту рекламного матеріалу контексту інтернет-сторінки, на якій розміщається даний матеріал. При цьому по характеру рек-ламний матеріал може бути текстографічним оголошенням або рекламним банером.

Таким чином, контекстна реклама діє вибірково й відображається лише тим користувачам мережі Інтернет, сфера інтересів яких збігається/перетинається з тематикою рекламованого товару або послуги, а, отже, такі користувачі є потенційними клієнтами рекламодавця.



2. Ринкові характеристики послуги «контекстна інтернет-реклама»

 

2.1 Тип ринку Інтернет-реклами. Тип попиту на ринку Інтернет-реклами в умовах світової фінансової кризи

 

В 2008 році ринок інтернет-реклами в Україні знову показав позитивну динаміку, склавши у підсумку $20 млн. проти 12 млн. в 2007 році. При цьому обсяг ринку контекстної реклами подвоївся й досяг $6 млн.

Світова фінансова криза вплинула на рекламну індустрію інтернету, викликавши реструктуризацію ринку й зміну поводження рекламодавців. Рекламну діяльність звели до мінімуму ПІФ (пенсійно-інвестиційні фонди), девелопери ринку нерухомості й частина банків. Проте, попит на інтернет-рекламу продовжує залишатися високим, оскільки криза стала поштовхом для пошуку бізнес-рішень, розрахованих на реальних продажах. Збіглих з ринку рекламодавців заміняють нові замовники, у тому числі ті, хто переводить бюджети в Інтернет – мережу із традиційних видів медіа. Таким чином, інтернет-реклама в Україні залишається сегментом рекламного ринку, що найбільш динамічно розвивається.

По оцінках рейтингу BIGMIR аудиторія Уанета в грудні 2008 року склала 10,3 млн. унікальних користувачів. Зрівнявши ці дані з показниками 2007 року, можна зробити висновок, що в 2008 році аудиторія українського Інтернету збільшилася приблизно на 60% (рис. 2.1). У випадку збереження або незначного зміни темпів росту в 2009 році аудиторія українського Інтернету досягне 12–13 млн. користувачів, а при сприятливих умовах (стрімкий розвиток IT-Сфери, збільшення доступу до широкополосного Інтернету в регіонах) перевищить цю цифру.


Рис. 2.1. Динаміка росту користувачів Уанет (українського сегменту мережі Інтернет) у 2007–2008 роках

Бурхливий ріст аудиторії Уанета не залишається непоміченим з боку рекламодавців і рекламних агентств, що, у свою чергу, стимулює зростання ринку інтернет-реклами (Рис. 2.2).

Рис. 2.2. Динаміка росту числа активних сайтів в Уанеті у 2006–2009 рр.

Розвитку українського ринку інтернет-реклами сприяють тенденції до його об'єднання, а також зростаюча прозорість галузі. Як і раніше важливим фактором, що стримує зростання ринку, є відсутність загальновизнаних стандартів звітності й статистичних вимірів.

Ринок пропозицій рекламних компаній тільки по м. Києву сягає більше 500 Інтернет-фірм, які розташовують контекстну рекламу рекламодавців на обмеженій кількості «рекламних площадок» – 6. Тому ринок контекстної Інтернет-реклами є монополізованим. Попит користувачів Інтернет-реклами потенційно є ненасиченим, але вивчення його сегментації є спеціальним дослідженням.

Згідно зі статистичними даними сервісу «Бігун» [3], в 2008 році найбільш популярними тематиками серед українських інтернет-користувачів контекстної реклами були «Освіта», «Промислові товари» і «Авто». По даним тематикам спостерігалася найбільша кількість переходів користувачів по оголошеннях рекламодавців «Бігуна» (майже 17% від загальної кількості переходів українських користувачів в сервісі).

Таблиця 2.1. Самі популярні тематики серед українських користувачів контекстної реклами в 2008 році [3]

Самими популярними тематиками серед українських рекламодавців стали «Промислові товари», «Освіта» і «Нерухомість». Ці сегменти лідирують по кількості коштів, витрачених українськими рекламодавцями для залучення більшої кількості потенційних клієнтів – в сумі близько 22% від всіх інвестицій.

Таблиця 2.2. Самі популярні тематики серед українських рекламодавців контекстної реклами у 2008 році [3]

Географія та монополізація ринку контекстної реклами в Україні у 2007–2008 роках, згідно «Аналітичних обзорів» [2], [3], характеризується наступними показниками.

Український ринок контекстної реклами представлений 6 основними «рекламними площадками» та менш монополізований у порівнянні з російським. Однієї з його характерних рис є те, що основну частку ринку займають закордонні компанії (Бігун, Google, Яндекс). У той же час на ринку присутні й українські розробки – Метаконтекст (пошукова система МЕТА), adSearch (портал Bigmir), Context. Holder (портал I.ua).

Українська інтернет-аудиторія розподілена нерівномірно. Географічно лідирує київський регіон. Його частка становить близько 56% від загальної аудиторії, у той час як у житомирського й чернівецького регіонів найменша активність: усього 0,15% і 0,14%, відповідно (рис. 2.3).

Далі, у порядку убування, випливають такі великі регіони як Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Запоріжжя, Крим. Їхня сумарна частка приблизно становить 33%. На інші регіони довелося приблизно 11%.

Рис. 2.3. Розподіл аудиторії Уанета (Українського Інтернет) по регіонам України у 2007 році

По кількості інтернет-аудиторії у 2008 році, як і у 2007 році, лідирує Київська область, частка якої складає майже 59% від загальної аудиторії. Найменш активні Чернівецька й Житомирська області (по 0,15%), частка Волинської області склала 0,16%.


Рис. 2.4. Розподіл користувачів Уанет по регіонах України у 2008 році

Після Києва, у порядку убування, розташовуються наступні регіони, чия частка в сумі становить близько 31%: Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Крим, Запоріжжя. Інші регіони у 2008 році займають близько 11% аудиторії Уанета.

Основні гравці українського ринку контекстної реклами у 2008 році [3]:

1. «Бігун-Україна»

Засновник і один з лідерів російського ринку контекстної інтернет-реклами з 2002 року, сервіс із оплатою за результат і аукціонне ціноутворення. Входить у трійку найбільших компаній, що пропонують послуги з розміщення контекстної інтернет-реклами на ринку України.

Компанія веде активну освітню діяльність, регулярно організовуючи безкоштовні семінари в Києві й інших містах України. Як безпосередній учасник українського ринку інтернет-реклами, зацікавлений у його розвитку, компанія також бере участь у ключових заходах інтернет-індустрії України (конференція «Інтернет-Маркетинг в Україні», Український регіональний інтернет-форум і інш.)

2. ЗАТ «МЕТА»

Українська інтернет-компанія, розробник інформаційно-пошукових і аналітичних систем. Компанії належить найбільш відвідуваний український пошуковий портал – www.meta.ua. Аудиторія порталу – більше 2600000 унікальних відвідувачів на місяць, щомісячна кількість пошукових запитів користувачів перевищує 7200000.

Розміщення контекстної реклами: портал meta.ua.

3. Bigmir-Internet

Інтернет-Підрозділ найбільшого українського медіахолдинга «KP Media» (www.kpmedia.com.ua). Компанія початку свою діяльність у грудні 1999 року під торговельною маркою sputnikMedia.net.

За час роботи співробітниками компанії були створені такі успішні в Уанеті проекти як bigmir. net, korrespondent.net, ukrjob.net, afisha.ua, pink.com.ua і інші. Місце розміщення: портал Bigmir.net.

3. www.i.ua

Портал I.ua входить в TOP-5 українських порталів. Кількість контактів на порталі досягає 24 млн. у тиждень, а його місячна аудиторія становить 4,6 млн. чоловік.

Розміщення контекстної реклами в пошуковій системі порталу I.UA. здійснюється за допомогою автоматизованої системи Context. Holder (розробник – інтернет-агентство Мі6).

4. Google

Найбільша у світі пошукова система, що пропонує дві рекламні програми – Google Ad-Words для рекламодавців і Google AdSense для власників сайтів. Контекстні рекламні оголошення показуються в результатах пошуку на порталі google.com.ua і на партнерській мережі.


Информация о работе «Розробка стратегії диверсифікації послуги "контекстна реклама" рекламного агентства ADLABS (Лабораторія Інтернет-реклами) на ринку Інтернет-реклами м. Києва»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 107087
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 26

0 комментариев


Наверх