Yandex.ua

107087
знаков
6
таблиц
26
изображений

5. Yandex.ua

Яндекс – популярний російський портал, що має також систему розміщення контекстної реклами – Яндекс. Директ. Контекстна реклама розміщається не тільки в пошуку Яндекса, але й на партнерських сайтах, що входять у його рекламну мережу.

6. Ділери

В 2008 році дилерська мережа «Бігуна» в Україні розширилася й нараховує тепер більше 130 агентств із всіх регіонів України.

а) 35% – компанії, які спеціалізуються на комплексному обслуговуванні рекламодавців в мережі Інтернет. Вони пропонують контекстні продукти різних сервісів поряд з медійною рекламою, а також у ряді випадків і SEO-просування.

б) 31% – компанії, які займаються веб-розробкою й пропонують контекстну рекламу як складову пакета послуг (хостінг + домен + розробка сайту + контекстна реклама). Для деяких студій контекстна реклама вже стала одним з основних джерел доходу.

в) 16% – традиційні рекламні агентства, які поступово стали звертати увагу на мережу Інтернет після того, як через зовнішні фактори скоротилася кількість рекламодавців у традиційних медіа.

Рис. 2.5. Види бизнесів українських дилерів «Бігуна» у 2008 році

Рис. 2.6. Динаміка росту кількості доменів в Уанеті у 2006–2008 рр.


У порівнянні з 2006 роком ріст кількості доменних імен в Уанете в 2007 році склав 38,65% (рис. 2.6). В 2008 році ріст трохи знизився й склав 16,45% у порівнянні з 2007 роком. В 2009 році очікується подальше незначне зниження темпів росту кількості доменних імен у секторі UA.

Незважаючи на те, що діяльність багатьох українських рекламодавців була піддана негативному впливу світової кризи, що до деякої міри відбилося на величині їх рекламних бюджетів, ці обставини стали свого роду каталізатором пошуку ефективних і недорогих рішень для багатьох рекламодавців, які ще не використовували потенціал Інтернет – мережі. А тому що продукти сервісів інтернет-реклами пропонують саме такі рішення, то попит на контекстну рекламу, як і раніш високий і продовжує рости. Завдяки активності основних гравців ринку, високому попиту на контекстні продукти й великий запас росту, український ринок контекстної реклами в 2009 році продовжить інтенсивно розвиватися навіть у неоднозначних умовах кризи. Оцінюючи вплив світової фінансово – економічної кризи на ринок контекстної реклами в 2008 році, треба констатувати, що найбільше явно на кризу відреагували великі сегменти бізнесу, такі як банківський сектор, девелопери нерухомості й автомобільна індустрія. Але й більше дрібні сегменти, у тім числі обслуговуючий бізнес, скорегували свої «контекстні» рекламні програми.

Рис. 2.7. Співвідношення динаміки зміни бюджетів контекстної реклами внаслідок кризи (серпень-вересень 2007/2008, %)


Рис. 2.8. Динаміка зміни інтересу користувачів до контекстної реклами товарів і послуг (серпень – вересень 2007/2008, %)

Зниження рівня споживання є самою очікуваною реакцією на фінансову кризу – саме цей сценарій поводження можна спостерігати зараз на Заході. Але наш ринок контекстної реклами показує, що українські споживачі поки поводяться інакше, ніж західні, тому що зниження попиту на товари й послуги з їх боку не спостерігається. Більше того, замічене підвищення інтересу користувачів до великих покупок: користувачі хочуть вкласти накопичені гроші на випадок, якщо криза знецінить ці нагромадження, що вже підтверджується останніми дослідженнями споживчого ринку.

У контекстній рекламі представлений ряд сегментів бізнесу, які можуть наочно показати, чи характерна для української аудиторії така ж реакція на падіння фондових ринків, як у західної, і одним з таких сегментів є побутова техніка. В останні два роки попит на покупку побутової техніки, у тому числі з доставкою, по Україні стрімко росте. Ріст цей спровокований підвищенням якості обслуговування інтернет-магазинами, розвитком онлайн-платежів, грамотною логістикою й розвитком користувальницької довіри до покупок в Інтернеті. Із цієї причини продавці побутової техніки підсилюють свою присудність у контекстній рекламі, не тільки відпрацьовуючи існуючий попит, але й формуючи його.

2.2 Сегментування ринку Інтернет-реклами та позиціонування сегменту ринку – «Контекстна Інтернет-реклама»

 

Сучасний ринок Інтернет-реклами представлений 3-ма основними сегментами [3]:

·       Медійна реклама – 18% ринку;

·       Контекстна реклама – 60% ринку;

·       Пошукова оптимізація (SEO) – 13% ринку;

та ще 5-ма малими сегментами спеціальних видів Інтернет-реклами, які в сумі займають 9% ринку/

Аналіз статистики популярності пошукових систем в Україні у 2008–2009 роках показав [40]:

1) Сервіс статистики Bigmir.net представляє максимально точну (серед безкоштовних джерел) інформацію для огляду популярності пошукових систем в Україні у 2008 році. Ринок пошукових запитів поділений у такий спосіб:

·            Google – 73.7%

·            Яндекс – 18.7%

·            Search. Mail.ru – 2.3%

·            Ukr.net – 1.9%

·            Bigmir.net – 1.1%

·            Meta.ua – 1.1%

Якщо підсумувати аудиторію Яндекса, Search. Mail.ru, Bigmir.net і Ukr.net, ми одержимо 24% ринку пошукових запитів. А загальна аудиторія Google становить 73,7%. Очевидно, що незважаючи на постійне створення нових сервісів, поки що Яндексу не вдається відвоювати український ринок (тому використання контекстної реклами Яндекс виправдано в проектах з таргетінгом на Росію, де Яндекс – лідер пошуку). А контекстна реклама Рамблер і Бігун в Україні малоефективна, тому що ринкова частка цих сервісів надзвичайно мала.

2) За даними LiveInternet за листопад 2009 року статистика переходів з пошукових систем у Росії виглядає в такий спосіб (Лідер Яндекс):

·            Яндекс – 50.5%

·            Google – 32.0%

·            Search. Mail.ru – 9.0%

·            Rambler – 3.2%

На Search. Mail.ru працює програмне забезпечення пошуку Яндекса, а значить до останнього можна додати 9.0% пошукового ринку. У порівнянні з результатами статистики за жовтень 2009 року, популярність Яндекса зменшилася на 0.2%. Google додав собі 0.5% пошукового ринку Росії, а Rambler втратив 0.3%.

3) Google – лідер України

Сервіс статистики Bigmir.net представляє максимально точну (серед безкоштовних джерел) інформацію для огляду популярності пошукових систем в Україні за листопад 2009. Ринок пошукових запитів поділений у такий спосіб:

·            Google – 75.0%

·            Яндекс – 18.2%

·            Search. Mail.ru – 1.8%

·            Ukr.net – 2.1%

·            Bigmir.net – 0.7%

·            Meta.ua – 0.8%

Якщо підсумувати аудиторію Яндекса, Search. Mail.ru і Ukr.net (за замовчуванням там обраний Яндекс), ми одержимо 22,1% ринку пошукових запитів. А загальна аудиторія Google і Bigmir.net складе 75,7%. У порівнянні із прошлим місяцем, Google втратив 0.3% популярності, але всі одно залишається безумовним лідером в Україні. Популярність Яндекса зменшилася на 0.2% через зниження популярності Search. Mail.ru і Ukr.net.

В 2008 році ринок інтернет-реклами в Україні знову показав позитивну динаміку, склавши у підсумку $20 млн. проти 12 млн. в 2007 році. При цьому обсяг ринку контекстної реклами подвоївся й досяг $6 млн.

Таблиця 2.3. Зведена таблиця обсягів комерційної медиа реклами в 2007–2008 рр. [3]

Ринок інтернет-маркетингу в Україні станом на 01.12.2009 характеризується пропозиціями, в основному, перевіреної трійки інструментів: контекстна реклама, банерна реклама й просування в пошукових системах (SEO).

Це цілком пояснено з кількох причин:

a) Для початку, ці інструменти перевірені: банерна реклама відмінно підходить для створення впізнаваємості бренда, контекстна реклама моментально збільшує продажі при правильному використанні, просування в пошукових системах теж збільшує продажі, але не моментально, на відміну від контекстної реклами. Всім інструментам уже багато років, і вони не раз доводили свою ефективність.

b) Другою важливою причиною є гроші. Ці 3 інструменти по бюджетах самі більші в долі видатків клієнтів на Інтернет, а агентство, як відомо, має прибуток пропорційно бюджетам клієнтів: чим більше бюджет клієнта – тим більше дохід агентства.

c) Третьою причиною є високий попит на послуги інтернет-маркетингу: галузь росте величезними темпами, до кризи вона збільшувалася на 100% у рік і більше, зараз, у той час як скрізь іде спад, отут усе ще триває стрімке зростання. Фахівців мало, а клієнтів багато: агентство вибирає з ким працювати, а кому відмовити.

Тепер більш докладно по пропозиціям кожного інструменту ринка:

1. Контекстна реклама. Із цим проблем в інтернет-агентствах немає. Інструмент простій, є багато допоміжних програм і сервісів, які допоможуть підібрати самі популярні ключові слова, автоматично порахують місячний бюджет, покажуть статистичні дані (яка кількість запитів по обраних ключових словах, скільки кликів очікується в день, яка вартість за день по кожному слову й т.д.). Ці ж інструменти автоматизують ведення рекламної компанії: треба тільки настроїти один раз за пару годин і щодня приділяти небагато часу для контролю.

В пропозиціях по контекстній рекламі ринок пропонує чотири системи: насамперед Google AdWords і Яндекс. Директ, рідше пропонували Бігун і Мета – Контекст.

Ціни на контекстну рекламу будуються в такий спосіб: бюджет + комісія агентства (від 5 до 25% залежно від системи контекстної реклами й агентства). Так, Google не дає знижки рекламним агентствам, тому на цю систему звичайно сама більша комісія, Яндекс дає агентству знижку 10%, але часто агентство бере ще зверху біля 5–10%, Бігун дає 10–30% знижки (знижка залежить від обсягів агентства в цілому).

По ефективності для України на першому місці Google AdWords, хоча б тому, що Google сама популярна пошукова система в нашій країні, за ним іде Яндекс. Директ, а всі інші системи сильно відстають по цьому важливому показнику.

2. Банерна реклама. Із пропозиціями цього інструменту справи дещо гірше, ніж з контекстною рекламою, але особливих проблем немає. Головне: правильно підібрати площадки, формати для реклами й пам'ятати про мету клієнта. Але, на жаль, не всі інтернет-агентства пам'ятають про мету клієнта й про його цільову аудиторію: були пропозиції, далекі від мети рекламодавця, але при цьому з більшим бюджетом на сайтах, які дають агентствам гарні знижки.

Ціни на банерну рекламу будуються в такий спосіб: приходить клієнт, під нього підбираються рекламні площадки, потім агентство дзвонить, домовляється із цією площадкою про ціну й знижки для себе (які звичайно становлять від 10 до 50% від прайсовой вартості) і після пропонує клієнтові вартість розміщення, звичайно залишаючи собі від 10 до 20% вартості. Схема стандартна в рекламному бізнесі й дуже схожа на рекламу в інших медіа.

Всі агентства пропонують розробку банерів під рекламу, але ціни на них дуже не маленькі, імовірно, багато хто їх перезамовляє у дизайн-студіях.

3. Просування в пошукових системах (SEO). Отут все печально. Значна частка ринку в цій області належить інтернет-агентствам, але при цьому вони не мають власних фахівців і перекуповують послуги або в спеціалізованих компаній, або у фрілансеров. Все це часто приводить до: непрофесійного консультування клієнта й уводить його в оману, значному (іноді багаторазовому) збільшенню реальної вартості послуги, відсутності яких-небудь гарантій і т.д.


Информация о работе «Розробка стратегії диверсифікації послуги "контекстна реклама" рекламного агентства ADLABS (Лабораторія Інтернет-реклами) на ринку Інтернет-реклами м. Києва»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 107087
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 26

0 комментариев


Наверх