Рівень – Контекстна реклама як «Послуга за задумом»

107087
знаков
6
таблиц
26
изображений

1 рівень – Контекстна реклама як «Послуга за задумом».

Контекстна реклама – це вид розміщення Інтернет-реклами, в основі якої лежить принцип відповідності змісту рекламного матеріалу контексту інтернет-сторінки, на якій розміщається даний матеріал. При цьому по характеру рекламний матеріал може бути текстографічним оголошенням або рекламним банером.

Таким чином, контекстна реклама діє вибірково й відображається лише тим користувачам мережі Інтернет, сфера інтересів яких збігається/перетинається з тематикою рекламованого товару або послуги, а, отже, такі користувачі є потенційними клієнтами рекламодавця.

2 рівень – Контекстна реклама як «Послуга за реальним виконанням».

Пошукова контекстна реклама розміщається, як правило, прямокутними текстовими блоками зверху й праворуч від результатів пошуку. Нижче наведені приклади контекстної реклами в різних пошукових системах. Блоки контекстної реклами виділені зеленим кольором.

Для визначення відповідності рекламного матеріалу сторінці інтернет-сайту використовується принцип ключових слів. Завдяки використанню такого принципу контекстна реклама виражає взаємність інтересів рекламодавця й споживача, що використовує мережу Інтернет для пошуку інформації, яка його цікавить, про товари або послуги.

3 рівень – Контекстна реклама як «Послуга з підкріпленням в процесі та після впровадження»

У комплекс підкріплення послуги «контекстна реклама» в аналізуємому рекламному агентстві AdLabs входить наступні послуги розробки послуги, супроводження та консультацій:

– складання медіаплану надання послуги, пошук «рекламних площадок» та складення альтернативних кошторисів для рекламодавця;

– підбор відповідних ключових слів і словосполучень;

– підготовка рекламних оголошень;

– настроювання й запуск рекламної кампанії;

– обслуговування й постійний контроль за ходом рекламної кампанії (контроль і оптимізація бюджету, моніторинг позицій оголошень і т.д.);

– керування ставками в аукціоні серед конкурентів;

– надання щомісячних звітів;

– консультації по телефоні або e-mail у робочий час.

У комплекс підкріплення входить послуга повернення грошей, якщо рекламодавець не одержує результат за виною рекламного агентства.

Етапи життєвого циклу послуги «Контекстна Інтернет-реклама» наступні:

-            задум змісту контекстної Інтернет-реклами;

-            реалізація задуму та виведення контекстної Інтернет-реклами на «рекламну площадку» пошукового сайту;

-            початковий аналіз дієвості реклами (кількість «кліків») та аналіз динаміки нарощування звертань до цільових сайтів рекламодавців;

-            прийняття рішення про нарощування бюджету реклами та підняття місця контекстної реклами, аналіз дієвості зміни місця;

-            прийняття рішення про продовження рекламної компанії чи про припинення фінансування за браком дієвості;

-            прийняття рішення про повне закриття рекламної компанії чи про модифікацію контекстного оголошення та розташування його на іншій «рекламній площадці».

Життєвий циклу послуги «Контекстна Інтернет-реклама» відрізняється від життєвого циклу товару на ринку наявністю оперативного аналізу дієвості реклами та можливості оперативного внесення змін в рекламну компанію.

Враховуючи досліджені тенденції впливу світової фінансово-економічної кризи на розвиток діяльності РА Adlabs, в курсовому проекті пропонуються шляхи, що реалізують стратегію спорідненої диверсифікації за рахунок освоєння нових видів Інтернет-реклами.

Перший напрямок – це розширення опцій надання класичної текстової контекстної реклами за рахунок наступних інструментів:

а) Медійно-контекстний банер б) Контекстний дзвінок в) Відеоконтекст г) Гіперконтекст

Другий напрямок – це освоєння нових інструментів в технології Інтернет-реклами:

a) Реклама в блогах і соціальних мережах. Спілкування зі споживачами через соціальні мережі. Створення корпоративних блогів як на корпоративному сайті, так і на популярних безкоштовних платформах: Живий Журнал, Вконтакте, Twitter, PROFEO і ін., ведення дискусій у професійних колах, поширення інформації про компанію й т.д.;

b) Вірусний маркетинг. Створення так званого «вірусного носія» – інформації з рекламним повідомленням, що настільки цікава, що люди самі починають її передавати один одному через e-mail, месседжери, соціальні мережі й інші засоби комунікації;

c) PR в Інтернеті. Цілеспрямована комунікація зі споживачами в Інтернеті. Поняття вживається рідко й часто перетинається з рекламою в соціальних мережах, однак цим не обмежується. Ще є: зв'язки з інтернет-ЗМІ й журналістами, організація спеціальних заходів, поширення інформації про компанію в Інтернеті й т.д. Приклад: публікація авторських статей від імені компанії в найбільших галузевих «електронних» ЗМІ;

d) Брендінг в Інтернеті. Також як PR, поняття брендінга в Інтернеті вживається рідко, однак він існує. Це цілеспрямоване створення впізнаваємості торговельної марки в Інтернеті й прив'язка певних асоціацій до неї. e) E-mail маркетинг. Важливо розуміти, що це НЕ СПАМ, а саме маркетинг. Усі знають, що спамеров треба блокувати та знищувати. Але тут мається на увазі персоналізоване, ручне розсилання листів потенційним партнерам.


Висновки

 

Рекламне агентство adLabs (Лабораторія Інтернет-реклами, Київ) – одне з небагатьох в Україні компаній, що надає повний комплекс послуг в області інтернет-маркетингу:

·       Маркетингові дослідження;

·       Аудит і консалтинг;

·       Медійна реклама;

·       Контекстна реклама;

·       Пошукова оптимізація (SEO);

·       Зв'язки із громадськістю (PR).

В 2008 році ринок інтернет-реклами в Україні знову показав позитивну динаміку, склавши у підсумку $20 млн. проти 12 млн. в 2007 році. При цьому обсяг ринку контекстної реклами подвоївся й досяг $6 млн., що становить майже 0,5% від обсягу вартості всього рекламного ринку України у 2008 році – $ 1 337 млн.

Світова фінансова криза вплинула на рекламну індустрію інтернету, викликавши реструктуризацію ринку й зміну поводження рекламодавців. Рекламну діяльність звели до мінімуму ПІФИ (пенсійно-інвестиційні фонди), девелопери ринку нерухомості й частина банків. Проте, попит на інтернет-рекламу продовжує залишатися високим, оскільки криза стала поштовхом для пошуку бізнес-рішень, розрахованих на реальних продажах. Збіглих з ринку рекламодавців заміняють нові замовники, у тому числі ті, хто переводить бюджети в Інтернет – мережу із традиційних видів медіа. Таким чином, інтернет-реклама в Україні залишається сегментом рекламного ринку, що найбільш динамічно розвивається.

По оцінках рейтингу BIGMIR аудиторія Уанета в грудні 2008 року склала 10,3 млн. унікальних користувачів. Зрівнявши ці дані з показниками 2007 року, можна зробити висновок, що в 2008 році аудиторія українського Інтернету збільшилася приблизно на 60%. У випадку збереження або незначного зміни темпів росту в 2009 році аудиторія українського Інтернету досягне 12–13 млн. користувачів, а при сприятливих умовах (стрімкий розвиток IT-Сфери, збільшення доступу до широкополосного Інтернету в регіонах) перевищить цю цифру.

Ринок пропозицій рекламних компаній тільки по м. Києву сягає більше 500 Інтернет-фірм, які розташовують контекстну рекламу рекламодавців на обмеженій кількості «рекламних площадок» (пошукові Інтернет-сайти великої потужності на доступ міліонів користувачів світу одночасно). Тому ринок контекстної Інтернет-реклами є монополізованим. Попит користувачів Інтернет-реклами потенційно є ненасиченим, але вивчення його сегментації є спеціальним дослідженням.

Український ринок контекстної реклами представлений 6 основними «рекламними площадками» та менш монополізований у порівнянні з російським. Однієї з його характерних рис є те, що основну частку ринку займають закордонні компанії (Бігун, Google, Яндекс). У той же час на ринку присутні й українські розробки – Метаконтекст (пошукова система МЕТА), adSearch (портал Bigmir), Context. Holder (портал I.ua).

Українська інтернет-аудиторія розподілена нерівномірно. Географічно лідирує київський регіон. Його частка становить близько 56% від загальної аудиторії, у той час як у житомирського й чернівецького регіонів найменша активність: усього 0,15% і 0,14%, відповідно.

Далі, у порядку убування, випливають такі великі регіони як Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Запоріжжя, Крим. Їхня сумарна частка приблизно становить 33%. На інші регіони довелося приблизно 11%.

Сучасний ринок Інтернет-реклами представлений 3-ма основними сегментами:

·       Медійна реклама – 18% ринку;

·       Контекстна реклама – 60% ринку;

·       Пошукова оптимізація (SEO) – 13% ринку;

та ще 5-ма малими сегментами спеціальних видів Інтернет-реклами, які в сумі займають 9% ринку.

Аналіз статистики популярності пошукових систем в Україні у 2008–2009 роках показав:

1) Сервіс статистики Bigmir.net представляє максимально точну (серед безкоштовних джерел) інформацію для огляду популярності пошукових систем в Україні у 2008 році. Ринок пошукових запитів поділений у такий спосіб:

·            Google – 73.7%

·            Яндекс – 18.7%

·            Search. Mail.ru – 2.3%

·            Ukr.net – 1.9%

·            Bigmir.net – 1.1%

·            Meta.ua – 1.1%

Якщо підсумувати аудиторію Яндекса, Search. Mail.ru, Bigmir.net і Ukr.net, ми одержимо 24% ринку пошукових запитів. А загальна аудиторія Google становить 73,7%. Очевидно, що незважаючи на постійне створення нових сервісів, поки що Яндексу не вдається відвоювати український ринок (тому використання контекстної реклами Яндекс виправдано в проектах з таргетінгом на Росію, де Яндекс – лідер пошуку). А контекстна реклама Рамблер і Бігун в Україні малоефективна, тому що ринкова частка цих сервісів надзвичайно мала.

При плануванні комплексу маркетингу рекламного агентства РА ADLABS контекстна реклама може бути представлена як послуга за 3-ма рівнями.


Информация о работе «Розробка стратегії диверсифікації послуги "контекстна реклама" рекламного агентства ADLABS (Лабораторія Інтернет-реклами) на ринку Інтернет-реклами м. Києва»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 107087
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 26

0 комментариев


Наверх