Створення системи установ та організацій, які уособлюють продуктові ринки;

Організація виробництва в підприємствах агропромислового комплексу
Умови функціонування господарств без права юридичної особи Особливості створення та функціонування колективних підприємств Реєстрація нових організаційно-правових формувань Класифікація організаційних форм внутрішньогосподарського управління Особливості формування первинних форм управління виробництвом Управління виробництвом у бригадах та ланках Реформування земельних відносин в ринкові умови Організація землекористування на підприємствах Організація ефективного використання машинно-тракторного парку Поле2 поле Визначати потребу в робочій силі по усіх видах робіт протягом року Нормування праці в сільському господарстві Оплата праці Оптимізація міжгалузевих відносин у сільському господарстві Концентрація виробництва та її вплив на ефективність сільського господарства Ц з одного гектара Формування виробничої програми в рослинництві Організація виробничих процесів в рослинництві Організація виробництва продукції скотарства Організація виробничих процесів у вівчарстві Організація виробничих процесів у птахівництві Створення системи установ та організацій, які уособлюють продуктові ринки; Вертикальна маркетингова інтеграція агропромислового комплексу Виробнича вертикальна інтеграція в системі АПК Горизонтальна інтеграція при формуванні ринкових відносин Регулювання відносин в інтегрованих структурах Система розповсюдження сільськогосподарських знань і інформації в ринкових умовах Організація та технологія роботи інформаційно-консультаційних центрів і дорадчих служб
626537
знаков
17
таблиц
17
изображений

1. Створення системи установ та організацій, які уособлюють продуктові ринки;

2.Забезпечення раціональної побудови продуктових ринків на принципах біполяризації кожного з них з одночасною нормалізацією пропорцій обміну між ланками агропромислово-торгівельного ланцюга.

3.Створення фізичної ринкової інфраструктури. На виконання цих практичних завдань і має бути спрямована організаторська робота місцевих адміністрацій, підприємства та підприємців. її зміст коротко зводиться до наступного.

Структуризацію сільськогосподарського ринку доцільно здійснювати на базі товариств (союзів, асоціацій) виробників окремих продуктів та їх груп з близькими маркетинговими властивостями. Ця робота має ініціюватись на рівні країни, а здійснюватись на місцях при організаційній підтримці місцевих адміністрацій. На базі товариств виробників сільськогосподарського та промислового профілю мають бути створені міжгалузеві (міжпрофесійні) організації, які, виконуватимуть функції представництва інтересів галузі у владних структурах, координацію роботи підприємств продуктового підкомплексу з урахуванням ситуації на внутрішньому та зовнішньому ринку, розподілу субсидій та дотацій і т.ін Остаточного рішення щодо створення в Україні професійних та міжпрофесійннх організацій ще не прийнято, тому це завдання можна вважати завданням ближчої перспективи.

Раціональна побудова продуктових ринків та нормалізація пропорцій міжгалузевого обміну досягається на базі вертикальної виробничо-маркетингової інтеграції. Вона може здійснюватись як контрактна інтеграція підприємств сировинної зони як повна інтеграція на базі підприємства. Місцеві адміністрації районів, на території яких розміщені переробні підприємства з близькими до розмірів району сировинними зонами, можуть ініціювати цей напрям аграрної реформи. Функції інтегратора, координатора роботи технологічного ланцюга повинне взяти на себе переробне підприємство. В залежності від виду сировини та кінцевої продукції слід вирішити питання про створення власної дрібнооптової та роздрібної торгівельної мережі не лише на території району, а в усіх місцях масового попиту. В рамках контрактної інтеграції необхідно ліквідувати і диспропорції в доходності сільськогосподарських, переробних та торгівельних ланок. Це питання вирішується за допомогою відповідних економічних інструментів, орієнтованих на розподілі кінцевих наслідків агропромислово-торгівельного ланцюга.

Повна вертикальна виробничо-маркетингова інтеграція передбачає організацію переробки сільськогосподарської сировини та її збут кінцевому споживачеві безпосередньо самим підприємством. Обмеженнями тут виступають екологічні фактори, економічна доцільність та політика великих переробних підприємств. Якщо вони правильно усвідомлюють свої функції інтегратора і не намагаються вирішувати своїх проблем за рахунок виробників сировини, то вони мають набагато більше шансів не лише зберегти, але й розширити сировинну зону. Виробники сировини самі вирішать питання про місце її переробки. Мала переробка та фірмова торгівля вже давно ініційована самими підприємствами як засіб збільшення грошових надходжень, і їх слід підтримувати на рівні областей, районів, великих міст та промислових центрів.

Фізична ринкова інфраструктура представлена біржами, ярмарками, аукціонами, оптовими ринками, міськими ринками, магазинами роздрібної торгівлі,' фірмовими "магазинами підприємств, торговими домами. На рівні районів та областей актуальним є створення торгових домів як універсального, так і спеціального призначення. Основними їх функціями є поглиблений аналіз продуктових та ресурсних ринків, розробка маркетингової стратегії по окремих товарних групах та продуктах, виконання агентських доручень засновників торговою дому щодо реалізації продукції чи придбання ресурсів. Для міст дуже актуальним є розширення мережі продовольчих магазинів. За наявними оцінками забезпеченість населення міст України торгівельною площею магазинів у 8-10 разів менша порівняно з країнами з розвинутою ринковою економікою. Наприклад, у Франції один продовольчий магазин приходиться на 330-380 чоловік. Розширення мережі роздрібної торгівлі добре узгоджується з необхідністю розширення фірмової торгівлі сільськогосподарських підприємств. Щодо потужних елементів ринкової інфраструктури (біржі, оптові ринки, аукціони, ярмарки), то питання про їх створення треба вирішувати на рівні товариств виробників окремих продуктів і з участю держави.

Практичну роботу по удосконаленню організації сільськогосподарського ринку слід будувати в такій послідовності. На першому етапі необхідно створити творчу групу і провести аналіз стану інтеграційних процесів на території району та області: характер зв'язків сільськогосподарських, переробних та торгівельних підприємств, зміст договорів, порядок розрахунків за продукцію чи послуги, механізм розподілу кінцевих результатів (або його відсутність), наявність малої переробки та фірмової торгівлі у сільськогосподарських підприємствах, фірмової торгівлі переробних підприємств. Форма завершення аналітичного етапу - підготовка аналітичної доповіді (записки) та переліку проектів поглиблення і розширення інтеграційних процесів у регіоні.

Другий етап - формування груп виконавців по розробці проектів. У деяких випадках окремі групи спочатку вивчають думку виробників щодо проектів, які будуть реалізуватись на інтеграційній (акціонерній, кооперативній, контрактній) основі. Проекти щодо організації малої переробки та фірмової торгівлі можуть носити спочатку форму рекомендацій (узагальнення наявного досвіду) з наступною розробкою бізнес-плану з метою залучення необхідних інвестицій для господарств, які будуть реалізовувати цей напрям. Кожен проект у завершеному вигляді повинен маги чітку календарну деталізацію і адресність, тобто розроблятись не як зразковий чи умовний, а як виконання завдання конкретного замовника. При цьому слід мати на увазі, що питання про залучення інвестицій будуть вирішуватись на загальних підставах.

Щодо проектів, які можуть бути вирішені на міжрайонному чи навіть міжобласному рівні (організація торгових домів чи оптових ринків), то в кожному районі слід визначити своє відношення до можливої участі в їх розробці та реалізації.


Информация о работе «Організація виробництва в підприємствах агропромислового комплексу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 626537
Количество таблиц: 17
Количество изображений: 17

Похожие работы

Скачать
85539
13
0

... не означає, що за їх допомогою вирішуються всі проблеми організації виробництва, реалізації продукції, організації бартерних операцій. Справа в системі, що передує їх застосуванню. 2. Аналіз фінансово - господарської діяльності ДП ДАК «Хліб України» Крижопільський елеватор 2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства Дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії "Хліб ...

Скачать
70876
16
1

... Найбільш економічно ефективним за три останні роки є виробництво кукурудзи на зерно – 74,1% та винограду – 64,8%.   3. Планування організації виробництва і реалізації продукції на перспективу   3.1 Планування виробничої програми в рослинництві на перспективу   Важливим розділом плану підприємства є виробнича програма або план виробництва та реалізації продукції. виробнича програма визначає ...

Скачать
229249
11
17

... речовини, викиди поживних елементів, подібних до стоку добрив; осідання кислотних опадів, хвороботворні організми. Все це призводить до погіршення якості води і деградації водних ресурсів. Комплексна екологічна оцінка стану річок басейнів Дніпра за методикою, яка розроблена Українським НДІ водогосподарсько-екологічних проблем, показала, що немає жодного басейну, стан котрого можна було б класифі ...

Скачать
116814
4
6

... . В умовах різкого зниження обсягів застосування добрив дуже важливо використовувати їх найбільш ефективно. Розділ 4. Основні напрямки іноваційно-екологічної конверсії промислових і аграрних підприємств   4.1 Конверсія промислових підприємств Розвиток екологічної кризи поставив складні задачі перед промисловим виробництвом. Виникла необхідність наукового аналізу взаємодії промислового ...

0 комментариев


Наверх