1.2 Визначення типу виробництва

Тип виробництва й відповідні йому форми організації праці визначають характер технологічного процесу, і відбивається при його побудові.

Види виробництва.

- Одиничне - характеризується тим, що виготовляється та випускається в невеликих кількостях, тому на верстатах виконуються різноманітні операції, що періодично не повторюються. На підприємствах з одиничним виробництвом застосовують переважно універсальне встаткування, розділяючи його по груповій ознаці. Технологія виробництва характеризується застосуванням універсального ріжучого й вимірювального інструмента.

- Серійне - характеризується виготовленням деталей повторюваними партіями. Залежно від кількості деталей у партії, їхнього характеру й трудомісткості, частоти повторюваності серій протягом року розрізняють дрібносерійне, середнє серійне, крупно серійне. На підприємствах серійного виробництва значна частина встаткування складається з універсальних верстатів, оснащених як спеціальними, так і універсально-налагоджувальними й складальними пристосуваннями, що дозволяє знизити трудомісткість і здешевити виробництво.

- Масове - характеризується сталим об'єктом виробництва, що при значному обсязі випуску продукції забезпечує можливість закріплення операцій за певним устаткуванням з розташуванням його в технологічній послідовності й із широким застосуванням спеціалізованого й спеціального устаткування, механізацією й автоматизації технологічного процесу при строгому дотриманні принципу взаємозамінності, що забезпечує різке скорочення часу, затрачуваного при складальних роботах.

Відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 3.1108-74 визначення типу виробництва ведеться за коефіцієнтом закріплення операції

На проектованій ділянці обробки деталі розташовані верстати різних моделей у кількості 25 штук при наступній кількості закріплених за ними операцій:

Порівн.струм.=18 m струм.=1

Порівн.коор.св.=7 Mкоор.св.=1

Кз.о.=1(18*1+17*1)/(18+17)=1

Коефіцієнт закріплення операції дорівнює 1, що відповідає масовому виробництву.

1.3 Аналіз заводського технологічного процесу

Зміна діючого маршрутного технологічного процесу обґрунтоване тим, що:

- обробка деталі здійснювалася на універсальних верстатах: токарському, свердлильних, фрезерних і шліфувальному в умовах одиничного виробництва;

- у вибраному варіанті масового виготовлення деталі економічно доцільне застосування багато інструментальних верстатів із числовим програмним керуванням (ЧПУ);

- застосування різців, свердлів оснащених пластинками із твердих сплавів дозволять збільшити стійкість інструмента, збільшити швидкість різання й одержати економію засобів і часу.

Такий підхід до обробки:

-по-перше, скорочує час на установку, закріплення й вивірку пристосувань, заготівель і різального інструменту;

-по-друге, підвищує продуктивність і якість обробки, тому що верстатник виконує систематично ті самі переходи.

1.4 Техніко-економічна оцінка вибору методу виготовлення заготівлі

Заготівлею - називають вихідний матеріал, з якого повинна бути виготовлена та або інша деталь. Чим ближче форма заготівлі до форми заданої деталі, тим менше буде потрібно засобів і часу на обробку деталі, тим менше металу піде в стружку, а це має економічне значення - зменшення собівартості деталі.

Вихідною заготівлею для даної деталі економічно доцільно застосувати калібрований пруток за ДСТ2590-88, тому що форма заготівлі найбільш близька до форми деталі. Калібрований пруток це різновид сортового прокату.

Прокатну продукцію всіх видів одержують зі сталевих злитків, що відливаються в металеві форми - квадратного, прямокутного й іншого перетинів - у сталеплавильних цехах заводів. Зі злитків, звичайно більшого перетину, необхідний профіль виходить не відразу, а за більшу або меншу кількість переходів. Сутність прокатки полягає в обтисненні металу між двома циліндричними валками, що обертаються в різні сторони; при цьому зменшується висота смуги, змінюється форма поперечного перерізу й збільшується довжина. Для додання металу потрібної форми у валки врізають струмки, що утворять у кожній спільно працюючій парі валків калібри, через які при прокатці проходить метал.

Прокатці піддається метал, як у гарячому, так і холодному станах. Прокатка супроводжується зміною властивостей металу.

1.5 Вибір баз

Важливою умовою одержання точності розмірів і взаємного розташування поверхонь деталі є правильний вибір настановних баз.

Настановною базою називається одна або одночасно кілька поверхонь заготівлі, по яких вона встановлюється в пристосуванні для додання їй заданого положення щодо верстата. Настановна база позбавляє заготівлю або деталь трьох ступенів переміщення уздовж однієї координатної осі й поворотів навколо двох інших осей.

Прийняті настановні бази повинні забезпечити правильне взаємне розташування поверхонь деталі й надійне закріплення її в процесі обробці. Для цього, при виборі настановних баз, керуємося наступними правилами:

- заготівлю не можна знімати з верстата доти, поки непідготовлене чистову базу для наступної установки;

- якщо заготівля обробляється не по всіх поверхнях, то як чорнова база варто прийняти необроблювану поверхню;

- обробку поверхонь із точним взаємним розташуванням можна вести за одну або кілька установок, але обов'язково від однієї настановної бази.

Операція 010

Установку робимо в патроні з вильотом заготівлі 54мм. Настановною базою служить циліндрична поверхня, у майбутньому піддається обробці.

Операція 015

Установку робимо в патроні з вильотом заготівлі 45мм. Настановною базою служить раніше оброблена поверхня, у майбутньому піддається обробці.

Операція 020

Установку робимо в тисах верстатних із застосуванням спеціальних призматичних губок. Настановною базою служить раніше оброблена поверхня O184, у майбутньому піддається обробці.

Операція 030

Установку робимо в патроні з вильотом заготівлі 54 мм. Настановною базою служить раніше оброблена поверхня, тому застосовуємо "сирі" кулачки.

Операція 040

Установку робимо в патроні з вильотом заготівлі 54 мм. Настановною базою служить раніше оброблена поверхня, тому застосовуємо "сирі" кулачки.



Информация о работе «Технологічний процес виготовлення деталі "Втулка перехідна"»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 55784
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
25652
25
0

... IT14/2 1,25 0,3 115,6 IT14/2   Æ105/Æ70h7   Заготовка 13,2   Точити IT14/2 Rz80 1,0 12,2IT14/2   Точити IT14/2 Rz40 0,3 11,9IT14/2   Шліфувати IT14/2 1,25 0,3 11,6IT14/2   2.3      Розробка технологічного процесу 2.3.1 Маршрутно-операційний опис технологічного процесу Таблиця 6 Хід технологічного процесу ...

Скачать
52186
24
14

... сної технологічної документації на основі широкого ви- користання стандартних технологічних вирішень. Мета даного курсового проекту з технології машинобудування - розробка технологічного процесу механічної обробки деталі „диск 07.02.00” в умовах дрібносерійного виробництва. Особливістю автоматизації в дрібносерійному виробництві є потреба у створенні гнучких виробничих систем, які здатні ...

Скачать
99414
18
17

5. Вибрати встаткування, пристосування, різальний інструмент, засоби контролю; 6. Зробити нормування технологічного процесу виготовлення корпуса гідроциліндра; 7. Розрахувати й спроектувати верстатне пристосування для токарської операції й пристосування контролю биття отвору; 8. Розрахувати й спроектувати різальний інструмент для токарської операції; 9. Провести лінійну оптимізацію режимів ...

Скачать
34271
7
7

... і використання технологічної оснастки. Відповідно до цих вказівок рекомендується використовувати два показники: ·       Коефіцієнт завантаження одиниці технологічної оснастки (Кз); ·       Затрати на обладнання технологічних операцій виготовлення виробів (Р). Кз визначається за формулою: де: Тшт – штучно-калькуляційний час виконаннятехнологічної операції ; N – планова місячна програма ...

0 комментариев


Наверх