Диспечерезація перевезень

Технологія і організація вантажних перевезень фанери з м. Рівне в Італію рухомим складом ТзОВ "Камаз-Транс-Сервіс"
207094
знака
26
таблиц
25
изображений

3.5 Диспечерезація перевезень

Диспецерезація перевезень - це система планово-оперативного централізованого керівництва роботою рухомого складу на лінії направлена на виконання планового обсягу перевезень. Собразимо технологічну схему документообігу (див Рис. 3.5,1).


Рис. 3.5,1 Технологічна схему документообігу

Диспетчерське керівництво починається із заключення договору прийому заявки, визначення ставки за перевезення, вибору типу рухомого складу, розробки маршруту, оформлення документації, своєчасний випуск автомобіля на лінію, перевірка звіту водія.

Диспетчер також визначає техніко-експлуатаційні показники результатів роботи автомобіля.

3.6 Графік роботи автомобіля

Для забезпечення своєчасного прибуття автомобіля під навантаження, замитнення, доставки вантажоотримувачу, автомобіль працює згідно розробленого графіка.

При складанні графіку, розробці враховуємо пробіг автомобіля по території країни, середню технічну швидкість автомобіля по даній країні, час простою під навантаженням, замитнення, розвантаженням, розмитненням, в країнах відправлення та призначення, середній час простою автомобіля на кордон переходах, враховуємо режим праці водіїв.

При керуванні 2 водіями:

- щоденний період керування автомобіля 14 годин;

- максимальна тривалість безперервного керування одним водієм 4 години;

- перерва в керуванні 2 години або 4 раза по 0,5 години в продовж робочого дня;

- тривалість міжзміного відпочинку не менше 8 години 24 годин.

 

3.7 Транспортно-експедиційне обслуговування перевезень фанери на маршруті "Рівне (Україна) –Мілан (Італія)"

Всі автомобілі обладнані засобами мобільного зв’язку. На території Західної Європи мобільний зв’язок забезпечує німецька фірма D2, на території України – UMC. Кожний водій забезпечений інструкцією по використанню мобільних телефонів. Група автомобілів обладнана комплектом АДР для перевезень небезпечних вантажів, Велика кількість водіїв пройшла навчання по перевезенню небезпечних вантажів. Всі автомобілі укомплектовані комплектом техстропних ременів для кріплення вантажу у напівпричепі.

Всі водії фірми мають візи на в’їзд до країн –учасниць Шенгенівського договору. Списки водіїв з наявними візами приведені - Б.ЗС-17). За своєчасним подовженням віз слідкує керівник автоколони, завчасно подає інформацію про термін закінчення віз керівнику відділу кадрів, який оформляє необхідні візи.

Пошук замовників і ціноутворення.

Перелік замовників формується по регіонах країн Західної Європи і областям України в залежності від маршрутів руху , які прийняті фірмою для виконання міжнародних перевезень вантажів. Перелік фірм Рівненської області, які займаються міжнародною економічною діяльністю знаходиться у керівника служби міжнародних перевезень. При формуванні переліку замовників перевага надається насамперед прямим замовникам, замовникам, які географічно раціонально розташовані до бази фірми, які мають великі або регулярні об’єми перевезень, які надають більш зручний та чистий для перевезення вантаж (мається на увазі вантаж, який не роз’їдає корозією деталей напівпричепа, який не розриває тентоване покриття напівпричепа, не ламає борти під час вивантажування, який не має властивостей розсипатися під час руху і т.п. Замовники відбираються для вивчення з інформації ТПП областей України, усіляких довідників, рекламної печатної продукції, за допомогою Інтернету і комп’ютерної інформації.

У випадку недостатніх об’ємів перевезень з прямими замовниками по конкретному регіону, для взаємовигідного співробітництва відбираються експедиторські фірми. При цьому перевага надається великим відомим експедиторським фірмам, які використовують пропозиції прямих замовників і у яких ставки за перевезення тримаються на належному рівні. Враховуються також строки оплати, наявність постійних вантажопотоків. При відборі експедиторів та замовників по країнах Західної Європи перевага надається тим, хто має російськомовних менеджерів для спрощення і оперативності в спілкуванні з водіями і менеджерами фірми.

Відбором і пошуком клієнтури повинні займатися всі менеджери, начальник служби міжнародних перевезень та начальник відділу експедиції. Кінцеве рішення по взаємному співробітництву із замовником, експедитором, приймає директор з питань міжнародних перевезень або генеральний директор.

Ціна за перевезення формується на підставі існуючого на цей час ринку, приймаючи до уваги пропозиції, що надійшли від замовників та експедиторів. В процесі переговорів менеджер повинен використовувати всі позитивні фактори наших транспортних послуг (тобто своєчасність подачі автомобіля, його марку, об’єм, наявність мобільного зв’язку з водієм під час руху, забезпечення страхової відповідальності СМР, наявність дозволів на в’їзд до країни призначення, дотримання вимог до термінів доставки вантажу, конфіденційність отриманих водієм відомостей по документах та клієнтурі замовника) і повинен намагатися укласти угоду по найвигіднішим цінам. Під час обговорення ціни по конкретному перевезенню, менеджер також бере до уваги пунктуальність замовника в розрахунках, строки оплати за перевезення, раціональність прийнятого замовлення по місцю розвантаження або знаходження автомобіля, гарантію оплати штрафних санкцій.

Порядок прийняття і оформлення замовлень.

Узгоджена ставка і всі складові умови перевезення передаються менеджером начальнику служби міжнародних перевезень в усній чи письмовій формі як комерційна пропозиція або попереднє замовлення для розгляду та прийняття рішення. Пропозиції замовників, які стосуються довгострокових проектів на перевезення, нових маршрутів, змін договірних цін, розглядаються керівником служби і приймаються тільки після узгодження з генеральним директором фірми.

Всі узгоджені і прийняті до виконання замовлення на перевезення повинні бути підписані директором з питань міжнародних перевезень, або начальником відділу експедиції, і передаються на виконання менеджеру напрямку (або менеджеру по експедуванню) (Б.СМП-01, Б.СМП-02), який здійснює контроль за виконанням прийнятого перевезення . Менеджер , який прийняв до виконання замовлення, несе відповідальність за виконання умов замовлення, раціональне і ефективне використання автомобіля, своєчасність розрахунків за перевезення, підтримку відносин з замовником з метою подальшої взаємодії.

Під час відбору замовлень начальник служби, насамперед, враховує наявність рухомого складу, готового до прийняття замовлення. При цьому повинно бути розглянуте питання технічного стану автомобілів, наявність віз у водіїв та усієї необхідної транспортної документації на автомобіль і напівпричіп для відправлення в конкретну країну, параметрів напівпричепу, загальна вага автопоїзду, наявність допуску і обладнання для перевезення небезпечних вантажів, об’єм паливних баків автомобіля. Результати аналізу фіксуються у документованій формі.

Після отримання повної інформації, яка стосується підготовленого порожнього рухомого складу, а також враховуючи послідуюче надходження автомобілів після розвантаження, складається оперативний план завантажень автомобілів на день, тиждень, місяць(Б.СМП-19, Б.СМП-20), який затверджується начальником служби. В оперативний план включають завантаження під попередньо розплановані автомобілі для відправки до визначеної країни. При цьому менеджером, перш за все, повинні прийматися замовлення від договірної клієнтури за попередньо узгодженими цінами згідно контракту. Під час прийому таких замовлень повинен також бути виконаним контроль рівня раніш прийнятих цін та існуючих на ринку перевезень на даний час. На необхідність перегляду раніш узгодженої ціни впливають такі фактори:

* Рівень попередньої ціни

* Об’єми відправок

* Періодичність відправки

* Строки і пунктуальність розрахунків за перевезення

* Доцільність прийняття даних замовлень під конкретний рухомий склад

* Наявність дозволів на в’їзд до конкретної країни

* Стан по наявності зворотних вантажів

* Наявність черг на митних переходах

* Положення по вихідним і святковим дням на час виконання того, чи іншого перевезення.

Після перегляду пропозицій і планів відвантаження по договірній клієнтурі ведучими менеджерами по напрямках розглядається ситуація про необхідність додаткового пошуку завантажень по разовій, резервній клієнтурі під не завантажений рухомий склад або по залученню додаткового договірного транспорту по експедуванню для задоволення потреб – закриття прийнятих замовлень згідно плану завантажень (Б.СМП-14, 16). Під час підбору разових замовлень перевага повинна надаватися тим, які насамперед потрібні під конкретний автомобіль по його характерним даним, а також у залежності від можливості виконання перевезення та рівня ціни. У зв’язку з постійними змінами в розрізі робочого тижня парку порожніх автомобілів, які готові до завантаження, план завантажень на тиждень постійно корегується і поповнюється новими замовленнями.

При наявності достатньої кількості відібраних завантажень, виникають ситуації, коли необхідно, виконуючи договірні зобов’язання з замовниками, подати в певний час, певне місце відповідний автомобіль, якого у розпорядженні менеджера не має, або автомобіль фірми не встигає. Тоді залучається по експедуванню, по ставці замовника, за виліком комісійного збору фірми, автомобіль іншої транспортної компанії, з якою фірма має договірні відносини. При цьому сума комісійного збору залежить від суми фрахту, терміновості подачі автопоїзду, характеру вантажу. Питаннями підбору перевізників займається менеджер по експедуванню.

Перевізники вибираються виключно із списку кваліфікованих постачальників послуг, що затверджений найвищим керівництвом. На перевізника, що залучається до надання послуг по міжнародним перевезенням обов’язково заведена особиста картка встановленого зразку, в якій приведені критерії відбору. Під час відбору перевізника звертається особлива увага на наступне: наявність обов'язкового страхування відповідальності перевізника за вантаж, який він перевозить, а також дотримання ним строків доставки. Контроль за процесом виконання послуги веде менеджер по експедуванню із залученням, у разі потреби, керівника служби. Раз на рік проходить переоцінка постачальників послуг. Результати оцінювання записуються в особисту картку постачальника послуг, та повідомляються йому у письмовій формі.

Процес перевезень (схема організації процесу міжнародних перевезень приведена на рис. з. …).

__

____

_____

__

__

_

___

Рис.3. Технологічна схема перевезення вантажів на АТП.

Усі замовлення на перевезення від замовників надходять до відділу логістики, де повинні бути зареєстровані менеджерами по транспорту у журналі надходження замовлень. Після розгляду пропозиції керівником відділу логістики, приймається рішення про відповідь замовнику. Якщо, з якихось причин, “Камаз – Транс – Сервіс” не може прийняти до виконання таке замовлення, ведучий менеджер по напрямку одразу дає замовнику негативну відповідь і переговори з ним по цьому питанню більш не поновлюються. Якщо замовлення може бути прийняте до виконання, ведучим менеджером по напрямку перевіряється наявність підписаного із замовником договору (якщо він є, то чи він ще дійсний). При відсутності договору, підписання договору проходить згідно задокументованої методики 5201.

Керівник служби разом з ведучим менеджером по напрямку вирішує (користуючись планом по завантаженнях) чи можливо виконати це замовлення автомобілем фірми. Якщо так, то розпорядження на виїзд (Б.СМП-31) передається начальнику автоколони, який вирішує який саме автомобіль і з яким водієм може виконати замовлення, що надійшло. Своє рішення начальник автоколони узгоджує на щоденній п’ятихвилинній нараді з представниками виробничо-технічного центру, які відповідають за задовільний технічний стан і своєчасне проведення необхідного сервісу автомобіля. Результати наради фіксуються у протоколі із підписами усіх, хто був присутній і остаточне рішення передається до відділу логістики ведучому менеджеру по напрямку, який повідомляє замовнику номер автомобіля та прізвище водія, а також надає всі необхідні для завантаження документи. Якщо автомобіль фірми не може бути залучений до виконання замовлення, що надійшло, воно передається менеджеру по експедуванню, який повинен вибрати субпідрядника для перевезення, користуючись списком кваліфікованих постачальників послуг.

Під час виконання замовлення відповідальний менеджер повинен відслідковувати рух автомобіля, та вирішувати всі виникаючі під час перевезення проблеми, вчасно повідомляючи про них замовника.

Після закінчення рейсу водій повинен надавати всі необхідні документи по перевезенню у відділ логістики, де вони проходять попередню обробку (заносяться дані у комп'ютер, реєструються номера відпрацьованих СМР і книжок МДП (Б.СМП-10, Б.СМП-11), тощо) і надходять до менеджера по транспорту для виписки рахунків на оплату послуг (Б.СМП-05), а потім у бухгалтерію для фінансової звітності.

Після оформлення повного пакету документів на оплату послуги, до нього додається бланк - форма відгуку замовника (Б.АДМ-13) на надану послугу. Всі документи відсилаються замовнику поштою рекомендованим листом з повідомленням (відповідальний - секретар - референт).

Відгук замовника, аналіз роботи (Б.СМП-03).

Після закінчення перевезення замовник отримує бланк відгуку, заповнює його і повертає на фірму. Всі відгуки замовників потрапляють до директора з питань міжнародних перевезень, який відповідає за їх реєстрацію, обробку та розробляє на базі відгуків план запобіжних та коригувальних дій.

У випадку виконання перевезення з певними труднощами, або незручностями, які викликані замовником, не пунктуальністю розрахунків, ведучим менеджером або керівником служби міжнародних перевезень проводяться переговори с замовником з метою вивчення причин, які вплинули на негативне виконання перевезення, та приймається рішення про подальше співробітництво або його припинення. Після чого усі дані замовника потрапляють у базу резервних замовників, до якого можливе повернення у більш скрутний для перевізника час.

Для планування роботи рухомого складу менеджери служби міжнародних перевезень постійно ведуть відомості автомобілів, які знаходяться на розвантаженні (як в СНД так і в країнах Європи). Менеджери служби постійно ведуть переговори із замовниками з метою підбору найбільш вигідного перевезення. Під час прийому замовлень на перевезення враховується місцезнаходження автомобіля, витрати ПММ на дане перевезення і ставка за перевезення. Аналіз витрат за окреме перевезення виконується бухгалтером - економістом фірми. Технічний стан автомобіля і висновок про його придатність до даного рейсу дає керівник сервісної служби по обслуговуванню і ремонту рухомого складу шляхом підписання заявки на техобслуговування та ремонт. У випадку необхідності проведення ремонтів, менеджер служби міжнародних перевезень перерозподіляє автомобілі , шляхом переговорів с замовниками переносить завантаження на наступний день або направляє на завантаження залучений автотранспорт. Стосовно витрат ПММ бухгалтером – економістом фірми проводиться аналітична робота по економічно вигідним місцям заправки. Після того, як менеджер служби впевнився в доцільності відправлення конкретного автомобіля по конкретному замовленню, він повинен узгоджувати прийняте замовлення з директором з питань міжнародних перевезень та починати його виконання. Водію видається завдання та всі необхідні для перевезення документи, після чого даний автомобіль заноситься до відомості аналізу роботи за кругорейс (Б.СМП-22).

Шляхом вивчення умов перевезення по конкретному маршруту, який розглядається для прийняття певних перевезень, переліку і суми витрат на транспортування партії вантажу, директором з питань міжнародних перевезень складається кошторис витрат на певне перевезення. Прорахований маршрут руху та вихідні дані передаються бухгалтеру – економісту для розробки калькуляції витрат по даному рейсу. Директор з питань міжнародних перевезень аналізує собівартість перевезення і, після узгодження з директором фірми приймається рішення про доцільність виконання перевезення. Таким чином прораховуються приблизні маршрути руху по кожній країні, а також нові напрямки, що приймаються для перевезень. Рентабельність використання рухомого складу аналізується по підсумковим статистичним даним , фінансовим аналізам роботи служби (та фірми в цілому), які надаються бухгалтером –економістом фірми (Б.БЕС-14, Б.БЕС-12). Проводиться також ряд аналізів по “АРМ експлуатації”. Цю аналітику повинен виконувати менеджер по транспорту, де аналізується кількість рейсів, які виконані по кожній країні, середню тривалість рейсу. Ці аналітичні дані повинні надаватися ведучому менеджеру, керівнику відділу логістики, керівнику служби міжнародних перевезень та вищому керівництву.

Основним документом для здійснення перевезень фанери в міжнародному сполученні Рівне -Італія є договір що письмово складений і нотаріально завірений.

Договір – це угода двох або кількох осіб (сторін) про встановлення, зміну або припинення цивільних правовідносин і є найпоширенішою формою виникнення зобов’язання.

Договір перевезень фанери в міжнародному сполученні Рівне -Італія складений на один рік

За даним договором про перевезення вантажу транспортна організація (перевізник) зобов’язується доставити ввіреній їй відправником вантаж до пункту призначення і видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (одержувачеві), а відправник зобов’язується сплати за перевезення вантажу встановлену плату.

У річному перевезень фанери в міжнародному сполученні Рівне -Італія договорі встановлюються обсяги та умови перевезення, порядок розрахунків, визначаються раціональні маршрути та схеми вантажопотоків.

Для забезпечення виконання договірних зобов’язань здійснюється місячне планування перевезень, основою якого є поточний договір про організацію перевезення та замовлення відправників.

З плану перевезень або прийнятого до виконання замовлення на перевезення вантажу виникає зобов’язання, за яким перевізник повинен подати перевізні засоби відправникові та прийняти від нього вантаж, а відправник – пред’явити вантаж до перевезення. Перевізник і відправник несуть майнову відповідальність за неподання перевізних засобів, непред’явлення до перевезення вантажу та за інші порушення обов’язків, що випливають з плану перевезення або прийнятої заявки на позапланове перевезення.

Оскільки нині до автотранспортних підприємств плани перевезень вантажів не доводяться, сторони несуть зазначену відповідальність за невиконання зобов’язань щодо обсягів вантажу, який підлягає перевезенню за договором (разовим замовленням). Зокрема, відправник, який не пред’явив вантаж до перевезення автомобільним транспортом, сплачує автотранспортній організації штраф у розмірі 20 відсотків від вартості перевезення всієї непред’явленої кількості вантажу порівняно з кількістю, передбаченою договором на певний місяць. Вантаж, пред’явлений відправником у стані, що не відповідає правилам перевезення, і не приведений ним у належний стан у строк, що забезпечує своєчасну відправку, вважається непред’явленим.

Так само автотранспортна організація, що не подала відправникові транспортні засоби, достатні для перевезення вантажу, передбаченого договором або прийнятим до виконання разовим замовленням, повинна сплатити йому штраф у розмірі 20 відсотків від вартості перевезення всієї невивезеної кількості підготовленого до відправлення вантажу порівняно з договірною кількістю. Надання перевізних засобів, не придатних до перевезення вантажу, передбаченого замовленням, прирівнюється до ненадання транспортних засобів.

У транспортних статутах і кодексах наведено вичерпний перелік обставин, за наявності яких відправник і перевізник звільняються від сплати штрафу за невиконання плану перевезення вантажів. Так, автотранспортна організація і відправник звільняються від порушення обов’язків щодо обсягу належного до перевезення вантажу, якщо це сталося внаслідок: 1) явищ стихійного характеру (заметів, повені, пожежі тощо); 2) аварії на підприємстві, внаслідок якої робота підприємства була припинена на строк не менше трьох діб; 3) тимчасового припинення або обмеження перевезень вантажів визначеними шляхами, встановленими у порядку, передбаченому Статутом автомобільного транспорту.

Принцип реального виконання зобов’язань, які випливають з плану перевезення, полягає в тому, що на вимогу вантажовідправника неподані перевізні засоби в одному періоді перевізник повинен надолужувати у наступних періодах. Цей обов’язок перевізника кореспондує обов’язку відправника як постачальника за договором поставки поповнювати недопоставлену кількість продукції у наступних здавальних періодах. У цьому разі норми, що регулюють договірні відносини з поставок, взаємодіють з нормами транспортного законодавства. Зокрема, залізниці у разі не подачі з її вини перевізних засобів для виконання місячного плану перевезення вантажів зобов’язана на вимогу вантажовідправника виділити перевізні засоби для поповнення недовантаження протягом наступного місяця цього самого кварталу. Перевізні засоби, не подані в останньому місяці кварталу, мають бути виділені у першому місяці наступного кварталу.

Перевізник має право перевірити ці документи щодо їх точності та достовірності. Основний перевізний документ супроводжує вантаж і в пункті призначення видається одержувачеві разом з вантажем.

Перевізник повинен забезпечити цілість і схоронність прийнятого до перевезення вантажу. Цей обов'язок виникає з моменту одержання перевізником вантажу до перевезення і до видачі його одержувачеві у пункті призначення. Порушення перевізником цього обов'язку призводить до відповідальності за втрату, недостачу, псування чи пошкодження вантажу. Забезпечення цілості і схоронності вантажу включає також і додержання особливих правил перевезення, що стосуються певних видів вантажів. Так, вантаж, який швидко псується при перевезенні, потребує додержання відповідних температур. На автомобільному транспорті контроль за температурним режимом здійснюють контрольно-пропускні пункти автотранспортних організацій, що відображається у листі контрольних перевірок.

Перевізник повинен своєчасно виконати свій обов'язок з доставки вантажу до пункту призначення та видачі його одержувачеві. Строки доставки встановлюють транспортні статути (кодекси) або правила перевезення. Якщо строк доставки у зазначеному порядку не встановлений, сторони мають право визначити його у договорі (ст. 364 ЦК України).

З фактом укладення договору перевезення вантажу певні права та обов'язки виникають також у відправника вантажу. Деякі з них передбачені транспортними статутами (кодексами) і правилами перевезення вантажів і передують укладенню договору, зокрема:

~ відправник повинен пред'явити вантаж до перевезення у належному стані, у справній тарі та упаковці, відповідно до державних стандартів і технічних умов, які забезпечують повну його схоронність.

~ відправник водночас з пред'явленням вантажу подає перевізникові необхідну кількість примірників правильно заповнених транспортних документів, а також додає до них усі документи, необхідні для додержання санітарних, митних, карантинних та інших правил. З метою ефективного використання транспортних засобів відправник повинен, за загальним правилом, повністю і раціонально завантажити їх.

Крім транспортних послуг при перевезенні вантажів, автотранспортні підприємства за договорами з відправниками чи одержувачами надають за плату додаткові послуги (експедиційні операції, зберігання вантажів тощо). На деяких видах транспорту передбачається винагорода (премія) за дострокове навантаження або розвантаження транспортних засобів.

Потім заявка яка містить:

- назва вантажу;

- його маса;

- маршрут перевезення даного вантажу;

- ставка за перевезення.

Згідно договору і заявки плануються перевезення вантажу, вибирається раціональний тип рухомого складу для даного вантажу, визначається потрібна кількість водіїв і випускається автомобіль на маршрут.

При собі водій повинен мати такі документи:

1. Закордонний паспорт з візами;

2. Посвідчення водія

3. Свідоцтво про регестрацію транспортного засобу в ДАІ на тягач, напівпричеп, причеп;

4. Шайбу тахографа по якій диспечер визначає: пробіг автомобіля, з якою швидкістю їхав водій, скільки витрачено паливно-мастильних матеріалів, скільки годин відпочивав;

5. Ліцензійна картка на право виконання міжнародних перевезень;

6. Дозвіл на виїзд або транзит транспортного засобу в іншу країну

7. Ліцензія Міністерства транспорту України на право здійснення міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом (крім перевезень до країн СНД);

8. Свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками i пломбами, виданого митними органами України.

Для оформлення свідоцтва Вам необхідно подати фотокартки транспортного засобу.

(Витяг з Конвенції МДП 1975 року)

(1) До мiжнародного перевезення вантажiв дорожнiми транспортними засобами пiд митними печатками i пломбами можуть бути допущенi лише транспортнi засоби, сконструйованi та обладнанi таким чином:

a) щоб митнi печатки i пломби могли накладатися на них простим i надiйним чином;

b) щоб iз запечатаної або запломбованої частини транспортного засобу не мiг бути витягнутий або не мiг бути в неї помiщений будь-який вантаж без залишення явних слiдiв злому або пошкодження накладених печаток i пломб;

c) щоб у них не було жодних потайних мiсць для приховання вантажiв.

(2) Транспортнi засоби повиннi бути сконструйованi таким чином, щоб всi порожнистi простори, як вiддiлення, резервуари або iншi мiсця, в яких можуть мiститися вантажi, були легко доступнi для митних оглядiв.

(3) За наявностi порожнистих просторiв мiж рiзними перегородками, що складають стiнки, пiдлогу i дах транспортного засобу, внутрiшня обшивка повинна бути повною i суцiльною i вона повинна бути щiльно прикрiплена таким чином, щоб її не можна було зняти без залишення видимих слiдiв.

9. Свідоцтво про страхування громадян відповідальних перед третьою особою (синя, зелена картка).

10. Товаро-транспортна накладна яка призначення для підтвердження виконання автомобілем і водієм транспортної роботи. Товаро-транспортна накладна є двох видів: звичайна, міжнародна. Товаро-транспортна накладна встановленого зразка складається відправником в 12 екземплярах, які повині бути підписані і завірені відправником і перевізником ( пред’явлені митниці для отримання дозволу). На вивіз вантажу в іншу країну, після чого перший екземпляр накладної з відмітками про час простою навантаженням передається відправнику, другій залишається на митниці відправника, а інші разом з вантажем водій привозить вантажоотримувачу, якій після отримання дозволу митниці на прийом вантажу робить відмітки що прийняв вантаж з проставленим часом простою під розвантаженням і здійснює розвантаження.

10.1. Рік, місяць, число заповнення;

10.2. Державний номер автомобіля;

10.3. Замовник;

10.4. Вантажовідправник;

10.5. Пункт завантаження і вивантаження;

10.6. Зведення про вантаж;

11. Книжку МДП (CARNET TIR);

Книжка МДП-призначена спрощення перевезень вантажу під митними пломбами і печатками, для швидкої доставки вантажу і зменшення документації. Книжка МДП складається з 24 відривних листів;

1.1. Ким видана дана книжка;

1.2. Місце відправлення і місце отримання вантажу;

1.3. Прикладені документи (№ інвойсу; CMR);

1.4. Число і ряд вантажних місць;

1.5. Вага в кілограмах;

1.6. Накладення пломб;

1.7. Підпис вантажоодержувача або його представника;

12. Інвойс- вигляд комерційного рахунку. Крім свого основного призначення як документа, в якому вказана сума належного за товар платежу, також і як супровідний документ;

Інвойс (рахунок-фактура, специфікація) шість примірників або копій, (обов'язкова наявність українського або російського перекладу інвойса, завіреного в бюро перекладів печаткою і підписом директора підприємства);

13. Вантажна митна декларація - заява, яка містить відомості про товари і транспортні засоби і мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму відносно цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів.

Існують дві основні форми ВТД:

А. МД2 - основна вантажна митна декларація, яка завжди оформляється при переміщенні вантажів через митний кордон України.

Б. МД3 - додаткові листи, які використовуються тільки в тому випадку, якщо перевозиться велика кількість різних вантажів. Кожний додатковий лист може містити інформацію тільки про три різні вантажі. Але в деяких випадках, коли переміщується велика кількість видів вантажів, але маленькими партіями, то можливий варіант, що якщо є специфікація, інвойс або рахунок-фактура, в яких занесені всі дані (код вантажу, найменування вантажу, кількість вантажу, ціна вантажу, його загальна вартість, вигляд тари і упаковки) відносно переміщуваних через митний кордон вантажів, може заповняться форма МД2 з посиланням на той інвойс, специфікацію або рахунок-фактуру в графі 44 (додаткова інформація / подані документи).

ВТД заповнюється відповідно до наказу Державної Митної Служби України від 09.07.97 №307 „Про затвердження Інструкції про порядок заповнення вантажної та митної декларації", а також на основі наказу Державної Митної Служби України від 30.06.98 № 380 “Про затвердження Порядку заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі” і його доповнення. ВТД заповнюється вантажовласником і надається митним органам для подальшого оформлення.

14. Шляховий лист- є дозволом роботи автомобіля на маршруті.

Є такі види шляхових листів:

- типова форма №1- міжнародний;

- типова форма №2- по кілометрові перевезення

15. Сертифікат на вантаж;

16 Власну контрольну книжку водія;

3.8 Проектування технології та організації навантажувально-розвантажувальних робіт

Для забезпечення безперебійної роботи транспорту та ефективного використання транспортних засобів, що виконують перевезення вантажів пункти навантаження та розвантаження повинні бути оснащенні відповідним навантажувально-розвантажувальними засобами. Адже від рівня механізації навантажувально-розвантажувальних постів залежить дуже багато факторів, що характеризують ефективність роботи транспортних засобів: годинна продуктивність, час перебування в наряді, виконана транспортна робота та інші.

Підон належить вантажовідправнику і вантажоотримувачу і призначений для перевезення штучних вантажів в тарі, упаковці або без неї, але перед тим сформовані в партію-пакет. Вантаж до перевезень сформований пакетним способом на плоскіх європідонах в перев’язці. Вага одного еврпідона з вантажем 1тона. Загальна вага вантажу 24 тони. Нам потрібно підібрати відповідний навантажувач. Вибір будемо здійснювати опираючись на характеристику: вантажопідйомність, час навантаження-розвантаження.

Із трьох представлений навантажувачів будемо вибирати найпродуктивніший.


Навантажувально -розвантажувальна машина  ЭлектронавантажувачЭВМ-15
Висота, підйома м 2
Швидкість підйома, м/с 0,2
Переміщення, м 30
швидкість переміщення, м/с 5
надбавка години, сек 50
маса ед вантажу, т 1,0
коэф викор. роб години 0,75
Час циклу на одиницю вантажу, сек 102
Час циклу, сек 510
Технологічна продуктивність, т/г 2,9
Експлуатаційна продуктивність , т/г 1,9

Рекомендуєма кількість 3шт

На здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт одного автомобіля буде витрачатися двома електронаватажувачем ЭВМ-15 5 години.

Погрузо-разгрузочная машина Электронавантажувач ЭВ-12
Висота підйому, м 4,25
Швидкість подьема, м 0,26
Переміщення, м 10
Швидкість переміщення, м 10
Коэф. Совм. Операц 1
Надбавка часу, с. 50
Маса ед вантажу, т 1,1
Коэф використання раб часу 0,75
Час циклу на одиницю вантажу, сек 83,87
Час циклу, сек 335,5
Технологічна продуктивність, т/ч 3,0
Експлуатаційна продуктивність, т/ч 2,0

Рекомендуєма кількість 3шт

На здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт одного автомобіля буде витрачатися двома електронаватажувачем ЭВ-12 4 години.



Навантажувально-розвантажувальна машина

Электронавантажувач ЭПК-1205
Висота підйому, м 2,7
Швидкість подьема, м 0,16
Переміщення, м 50
Швидкість переміщення, м 2,5
Коэф. Совм. Операц 1
Надбавка часу, с. 50
Маса од. вантажу, т 1,24
Коэф вкор. Роб часу 0,75
Час циклу на одиницю, сек. 123,75
Час циклу, сек. 1113,75
Технологічна продуктивність, т/г 4,0
Експлуатаційна продуктивність, т/г 3,0

Рекомендуєма кількість 2шт

На здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт одного автомобіля буде витрачатися двома електронаватажувачем ЭПК-1205 4 години

Для здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт із проведеного вибору і розрахунку приймаємо Электронавантажувач ЭПК-1205

При навантажувально-розвантажувальних роботах всі вантажопід’ємні машини повинні використовуватися тільки по призначенню. Дозволяється підняття машиною вантажу, маса якого не перевищує допустиму вантажопід’ємність.

Техніка безпеки при навантажувально-розвантажувальних роботах лісової продукції (фанера)

- Навантаження фанери на автомобильний транспорт повинно здійснюватись лише механічним способом;

- Автотранспортні підприємства і організації які мають саморозвантажуючій рухомий склад або засоби механізації, по договору на перевезення можуть здійснювати розвантаження;

- Навантаженя вантажу повинно здійснюватись раціонально та пропорційно відносно транспортного засобу;

- Перед навантаженям або розвантаженням вантажу (фанери), водій повинен підкладати клін’я під передні і задні колеса автомобіля і причепа;

- Навантаження повино здійснюватися на критих майданчиках з обмеженим доступом природно-кліматичних факторів; Зобразимо схему навантаження вантажу

 

Рис. 3.8,1 Схема навантаження вантажу


Информация о работе «Технологія і організація вантажних перевезень фанери з м. Рівне в Італію рухомим складом ТзОВ "Камаз-Транс-Сервіс"»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 207094
Количество таблиц: 26
Количество изображений: 25

0 комментариев


Наверх