Підвищення рівня безпеки на транспорті

Технологія і організація вантажних перевезень фанери з м. Рівне в Італію рухомим складом ТзОВ "Камаз-Транс-Сервіс"
207094
знака
26
таблиц
25
изображений

5.1.1 Підвищення рівня безпеки на транспорті

Одним із пріоритетних напрямків у роботі Міністерства транспорту та зв'язку України визначено підвищення рівня безпеки на транспорті.

За 2005 рік в транспортному комплексі України сталося 1749 аварійних подій проти 1943 за 2004 рік, що менше на 10%. Кількість аварійних подій та наслідки їх за окремими видами транспорту підприємств Мінтрансзв'язку України відображено на рис. 5.1.1


Рис. 1.1.2. Кількість аварійних подій на підприємствах транспортно-дорожнього комплексу в 2004-2005 рр.


На автомобільному транспорті

З метою виконання Плану дій Україна-ЄС на 2005 рік розроблено проект Загальнодержавної Концепції підвищення безпеки на дорогах.

У вересні 2005 року Україна приєдналася до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЕУТР).

У МЗС України надано матеріали стосовно приєднання України до міжнародної Угоди "Про прийняття єдиних умов періодичних технічних оглядів колісних транспортних засобів і взаємне визнання таких оглядів"

5.2 Вимоги до вантажних автомобілів

 

Країни-учасниці цієї схеми мають більше прав, ніж вони мали б у випадку неучасті, хоча їх права можуть використовуватися тільки для перевезення товарів вантажними транспортними засобами, що задовольняють таким стандартам:

а) шум

(як викладено у Директиві 70/157/ЄЕС, доповненій Директивою 92/97/ЄЕС, або Правилах ЄЕК ООН № 51-02 та KDV 2003)

78 дВ (А) для транспортних засобів потужністю до 150 кВТ,

80 дВ (А) для транспортних засобів потужністю понад 150 кВТ.

б) викиди з відпрацьованими газами дизелів

(як викладено у Директиві 88/77/ЄЕС, доповненій Директивою 91/542/ЄЕС, або Правилах ЄЕК ООН № 49-02, затвердження А (“ЄВРО-1”)

CO:

HC:

NOx:

Тв.частки:

4.9

1.23

9.0

0.4

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

Сертифікат підтвердження відповідності цим стандартам повинен бути на борту транспортного засобу разом з бортовим журналом.

Уповноваженими заповнювати їх є виробник або уповноважений представник виробника у країні реєстрації автомобіля. У останньому випадку уповноважений представник повинен також вказати ім’я виробника, уповноваженим представником якого він є.

Сертифікат може бути заповнений або англійською, або французькою, або німецькою мовами. Він повинен супроводжуватися перекладами на дві інші мови .

У будь-якому випадку, коли контрольна перевірка показала перевищення показників емісії, наведених у сертифікаті, вважається, що технічні вимоги не виконано. У такому випадку сертифікат визнається недійсним.

Для полегшення і прискорення перетинання кордону на передній частині вантажного автомобіля рекомендується мати розпізнавальний знак чи мітку. Знаки повинні бути зеленими (фон) та білими (край) з написом “U” або “Е” (Umwelt=Environment).


5.3 Вимоги до “особливо зелених та безпечних” вантажних автомобілів

 

Вимоги до “особливо зелених та безпечних” вантажних автомобілів такі:

а) шум

(як викладено у Директиві 70/157/ЄЕС, доповненій Директивою 2004/ЄС, або Правилах ЄЕК ООН № 51-02 та KDV 2003

78 дВ (А) для транспортних засобів потужністю до 150 кВт,

80 дВ (А) для транспортних засобів потужністю понад 150 кВт.

б) викиди з відпрацьованими газами дизелів

(як викладено у Директиві 88/77/ЄЕС, доповненій Директивою 91/542/ЄЕС, або Правилах ЄЕК ООН № 49-02, затвердження В (“ЄВРО-2”)

CO:

HC:

NOx:

Тв.частки:

4.0

1.1

7.0

0.15

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

 

Мінімальні технічні вимоги і вимоги безпеки:

 

1.  Автомобілі і їх причепи повинні мати глибину рисунка протектора мінімум 2 мм на усіх шинах.

2.  Автомобілі (крім сідельних тягачів) і їх причепи повинні мати задній захисний пристрій згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 58-01 або Директиви 70/221/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 2000/8/ЄС.

3.  Автомобілі (крім сідельних тягачів) і їх причепи повинні мати бокові захисні пристрої згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 73-00 або Директиви 89/297/ЄЕС.

4.  Дорожні транспортні засоби повинні мати аварійну попереджувальну сигналізацію згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 6-01 або Директиви 76/759/ЄЕС, доповненої Директивою 1999/15/ЄС, і червоний попереджувальний трикутник згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 27-03.

5.  Автомобілі повинні мати тахограф згідно з Угодою ЄЕК ООН “AETR Agreement” або з вимогами Правила ЄЕС № 3821/85, останній раз доповненого Правилом ЄС № 1056/03бо № 2135/04.

6.  Автомобілі повинні мати пристрій обмеження швидкості згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 89 або Директиви 92/24/ЄЕС.

7.  Автопоїзди повинні мати світловідбиваючі задні розпізнавальні знаки згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 70-01.

8.  Дорожні транспортні засоби повинні мати антиблокувальну систему гальм згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 13-09 або Директиви 71/320/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 98/12/ЄС.

9.  Автомобілі повинні мати рульовий механізм згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 79-01 або Директиви 70/311/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 92/62/ЄЕС або Директивою 1999/7/ЄС.

10.  Автомобілі повинні відповідати вимогам тесту на придатність до експлуатації згідно з Директивою 03/03/ЄС. Відповідно до цієї Директиви, доповненої Директивою 2004/52/ЄС, випробування на придатність до експлуатації необхідно проводити щорічно, для того щоб сертифікат відповідності було видано не більше, ніж 12 місяців тому.

Крім того, дозволи ЄКМТ для безпечних вантажних автомобілів можуть використовуватися лише для транспортних засобів, які відповідають технічним вимогам, викладеним вище, та є дійсними тільки у випадку, якщо вони супроводжуються повністю заповненими сертифікатами, що підтверджують відповідність цим технічним нормам.

Сертифікати можуть бути заповнені англійською або французькою мовами. Вони повинні супроводжуватися перекладами на дві інші мови: німецьку та мову країни реєстрації автомобіля .

Сертифікат стосовно вимог щодо шуму та викидів забруднюючих речовин для “особливо зелених та безпечних” вантажних автомобілів може заповнюватися виробником або уповноваженим представником виробника у країні реєстрації. У останньому випадку уповноважений представник повинен також зазначити ім’я виробника, уповноваженим представником якого він є.

Сертифікат виписується один раз для певного транспортного засобу і не потребує поновлення, крім випадків, якщо базові дані, вказані у ньому, змінилися для будь-якого виду емісій. Сертифікати, що вже видані (до 2001 року) будуть залишатись дійсними, якщо базові дані, наведені в них, не змінилися. Для сертифікатів, що будуть виписуватись для нових транспортних засобів, чи для тих, для котрих базові дані змінилися, країни повинні поступово використовувати нові форми сертифікатів, але не пізніше, як з 1 січня 2004 року.

Сертифікат стосовно вимог безпеки для безпечних” вантажних автомобілів може заповнювати:

-  компетентна атестаційна служба в країні реєстрації, якщо в цій країні відсутній уповноважений представник виробника;

-  виробник транспортного засобу або його уповноважений представник в країні реєстрації, або

-  спільно з компетентною атестаційною службою в країні реєстрації виробник транспортного засобу чи його уповноважений представник у країні реєстрації, якщо не все обладнання транспортного засобу належить виробнику транспортного засобу.

Якщо сертифікат заповнював “уповноважений представник”, він повинен також зазначити назву виробника, якого він представляє.

Сертифікат щодо вимог безпеки для “особливо зелених та безпечних” вантажних автомобілів необхідно поновлювати щороку шляхом проведення перевірки на придатність до експлуатації.

Оскільки вимоги безпеки пред’являються як до автомобіля, так і до його причепа, потрібно заповнювати окремі сертифікати для причепів, коли їх реєструють і проводять перевірку на придатність до експлуатації.

Ці сертифікати повинні заповнювати (згідно з вимогами, викладеними у відповідних додатках):

- Орган або Установа, призначені країною реєстрації і підзвітні їй з метою виконання Директиви 05/05/ЄС, або

для нових транспортних засобів:

-  компетентна атестаційна служба в країні реєстрації, якщо в цій країні відсутній уповноважений представник виробника;

-  виробник транспортного засобу або його уповноважений представник в країні реєстрації, або

-  спільно з компетентною атестаційною службою в країні реєстрації виробник транспортного засобу чи його уповноважений представник у країні реєстрації, якщо не все обладнання транспортного засобу належить виробнику транспортного засобу.

У будь-якому випадку, коли контрольна перевірка показала перевищення показників емісії і недодержання вимог безпеки, наведених у сертифікаті, вважається, що технічні вимоги не виконано. У такому випадку сертифікат визнається недійсним.

Для полегшення і прискорення перетинання кордону на передній частині “особливо зеленого і безпечного” вантажного автомобіля рекомендується мати розпізнавальний знак чи мітку, форма якого наведена у Додатку 10. Знаки повинні бути зеленими (фон) та білими (край) з написом “S” (Sur=Safe=Sicher).

5.4 Вимоги до “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів

 

Вимоги до “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів такі:

а) шум

(як викладено у Директиві 70/157/ЄЕС, доповненій Директивою 2005/101/ЄС, або Правилах ЄЕК ООН № 51-02 та KDV 2004)

78 дВ (А) для транспортних засобів потужністю до 150 кВт,

80 дВ (А) для транспортних засобів потужністю понад 150 кВт.

б) викиди з відпрацьованими газами дизелів

(як викладено у Правилах ЄЕК ООН № 49-03, затвердження А, або в Директиві 88/77/ЄЕС, доповненій Директивою 2004/04/ЄС, і відповідно для випробувань за циклами ESC і ELR):

CO:

HC:

NOx:

Тв.частки:

Димність:

2.1

0.66

5.0

0.10 (0.13)

0.8

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

м-1

 

(як викладено у Правилах ЄЕК ООН № 49-03, затвердження А, або в Директиві 88/77/ЄЕС, доповненій Директивою 1999/96/ЄС, і відповідно для

випробувань за циклом EТC):

CO:

NMHC:

CH4

NOx:

Тв.частки:

5.45

0.78

1.6

5.0

0.16 (0.21)

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

г/кВт-год

 

Мінімальні технічні вимоги і вимоги безпеки:

1.  Автомобілі і їх причепи повинні мати глибину рисунка протектора мінімум 2 мм на усіх шинах.

2.  Автомобілі (крім сідельних тягачів) і їх причепи повинні мати задній захисний пристрій згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 58-01 або Директиви 70/221/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 2000/8/ЄС.

3.  Автомобілі (крім сідельних тягачів) і їх причепи повинні мати бокові захисні пристрої згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 73-00 або Директиви 89/297/ЄЕС.

4.  Автомобілі повинні мати дзеркала заднього огляду згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 46-01 або Директиви 71/127/ЄЕС, доповненої Директивою 88/321/ЄЕС.

5.  Дорожні транспортні засоби повинні мати пристрої освітлення і світлової сигналізації згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 48-01 або Директиви 76/756/ЄЕС, доповненої Директивою 97/28/ЄС.

6.  Автомобілі повинні мати тахограф згідно з Угодою ЄЕК ООН “AETR Agreement” або з вимогами Правила ЄЕС № 3821/85, останній раз доповненого Правилом ЄС № 1056/97 або № 2135/98.

7.  Автомобілі повинні мати пристрій обмеження швидкості згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 89 або Директиви 92/24/ЄЕС.

8.  Автопоїзди повинні мати світловідбиваючі задні розпізнавальні знаки згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 70-01.

9.  Дорожні транспортні засоби повинні мати антиблокувальну систему гальм згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 13-09 або Директиви 71/320/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 98/12/ЄС.

10.  Автомобілі повинні мати рульовий механізм згідно з вимогами Правила ЄЕК ООН № 79-01 або Директиви 70/311/ЄЕС, останній раз доповненої Директивою 92/62/ЄЕС або Директивою 1999/7/ЄС.

11.  Автомобілі повинні відповідати вимогам тесту на придатність до експлуатації згідно з Директивою 96/96/ЄС. Відповідно до цієї Директиви, доповненої Директивою 1999/52/ЄС, випробування на придатність до експлуатації необхідно проводити щорічно, для того щоб сертифікат відповідності було видано не більше, ніж 12 місяців тому.

Крім того, дозволи ЄКМТ для “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів можуть використовуватися лише для транспортних засобів, які відповідають технічним вимогам, викладеним вище, та є дійсними тільки у випадку, якщо вони супроводжуються повністю заповненими сертифікатами, що підтверджують відповідність цим технічним нормам та вимогам безпеки.

Сертифікати можуть бути заповнені англійською або французькою мовами. Вони повинні супроводжуватися перекладами на дві інші мови: німецьку та мову країни реєстрації автомобіля.

Сертифікат стосовно вимог щодо шуму та викидів забруднюючих речовин для “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів може заповнюватися виробником або уповноваженим представником виробника у країні реєстрації. У останньому випадку уповноважений представник повинен також зазначити ім’я виробника, уповноваженим представником якого він є.

Сертифікат виписується один раз для певного транспортного засобу і не потребує поновлення, крім випадків, якщо базові дані, вказані у ньому, змінилися для будь-якого виду емісій.

Сертифікат стосовно вимог безпеки для “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів може заповнювати:

-  компетентна атестаційна служба в країні реєстрації, якщо в цій країні відсутній уповноважений представник виробника;

-  виробник транспортного засобу або його уповноважений представник в країні реєстрації, або

-  спільно з компетентною атестаційною службою в країні реєстрації виробник транспортного засобу чи його уповноважений представник у країні реєстрації, якщо не все обладнання транспортного засобу належить виробнику транспортного засобу.

Якщо сертифікат заповнював “уповноважений представник”, він повинен також зазначити назву виробника, якого він представляє.

Сертифікат щодо вимог безпеки для “ЄВРО-3 безпечних” вантажних автомобілів необхідно поновлювати щороку шляхом проведення перевірки на придатність до експлуатації.

Оскільки вимоги безпеки пред’являються як до автомобіля, так і до його причепа, потрібно заповнювати окремі сертифікати для причепів, коли їх реєструють і проводять перевірку на придатність до експлуатації.

Ці сертифікати повинні заповнювати (згідно з вимогами, викладеними у відповідних додатках):

- Орган або Установа, призначені країною реєстрації і підзвітні їй з метою виконання Директиви 96/96/ЄС, або для нових транспортних засобів:

-  компетентна атестаційна служба в країні реєстрації, якщо в цій країні відсутній уповноважений представник виробника;

-  виробник транспортного засобу або його уповноважений представник в країні реєстрації, або

-  спільно з компетентною атестаційною службою в країні реєстрації виробник транспортного засобу чи його уповноважений представник у країні реєстрації, якщо не все обладнання транспортного засобу належить виробнику транспортного засобу.

У будь-якому випадку, коли контрольна перевірка показала перевищення показників емісії і недодержання вимог безпеки, наведених у сертифікаті, вважається, що технічні вимоги не виконано. У такому випадку сертифікат визнається недійсним.

Для полегшення і прискорення перетинання кордону на передній частині “ЄВРО-3 безпечного” вантажного автомобіля рекомендується мати розпізнавальний знак чи мітку, форма якого наведена у Додатку 10. Знаки повинні бути зеленими (фон) та білими (край) з написом “3” білого кольору (3=ЄВРО-3).


Висновки

Мета дипломного проекту навчитись розробляти схему маршруту і організовувати перевезення вантажу в міжнародному сполученні яка б проходила через дороги зі всіма видами технічного обслуговування, з мінімальною кількістю кордон переходів і з найменшою відстанню. Для організації перевезень вантажу дипломним проектом передбачається вибрати технічно-справний рухомий склад, зробити графік руху автомобіля на маршруті, розрахунок техніко-експлуатаційних показників роботи автомобіля.

Дипломним проектом розроблялися заходи по економії паливно-мастильних матеріалів, безпеці дорожнього руху, охороні праці і навколишнього середовища. Це дозволить своєчасну, безпечну та якісну доставку вантажу до місця призначення при найменших витратах на паливно-мастильні матеріали, поліпшити умови праці і відпочинку водіїв на маршруті. Це дасть максимальні прибутки автотранспортному підприємстві


Список використаної літератури

1.  Про транспорт: Закон України, 10 листопада 1994 року // Голос України-1995, 11 січня №5.

2.  Про автомобільний транспорт: Закон України, 5 квітня 2001 року // Голос України-2001.- 15 травня №5.

3.  Про охорону праці: Закон України 21 листопада 2002 року.

4.  Збірник законодавчих та нормативних документів, що регламентують діяльність автомобільного транспорту з питань безпечних перевезень пасажирів і вантажів-К.:Основа 2001.-345с.

5.  Збірник законодавчих та нормативних документів, що регламентують діяльність підприємств автомобільного транспорту всіх форм власності (випуск 2) К.:Юмана;-М.:Транспорт 1998.-127с.

6.  Правила пожежної безпеки України-К.:1996р-227с.

7.  Бабин Л.В. Технико-экономические изыскания и проектирование автотранспортных предприятий: Учебник. - К.: Выщ. школа, 1979-168с.

8.  Бучин Е.Д. Взаемодействие внутреннего водного транспорта с морским, железнодорожным и автомобильным: Учебное пособие. -М.: Транспорт, 1971.-192с.

9.  Ванчукевич В.Ф. и др. Грузовые автомобильные перевозки. -Минск: Выш. Шк., 1989.-271с.

10.  Воркут А.И. Автомобильные перевозки партионных грузов.-К.:Вища школа, 1974.-184 с.

11.  Воркут А.И. Грузовые автомобильные перевозки 2-е изд. Перераб. И доп. К: Вища школа. Головное изд-во, 1986.-447 с.

12.   Геронимус Б.Л. Экономико-математические методы и планирование на автомобильном транспорте: Учебняк. М.: Транспорт. 1982.-192с.

13.  Громов Н.Н. Управление на трансорте, М.: Транспорт, 1990.

14.  Зінь Е.А. Теорія управління соціально-економічними процесами: Навчальний посібник-Рівне: УДУВГП, 1996.-53с.

15.  Зінь Е.А. Керівник у системі управління //Водне господарство. Методи активного навчання. Навч. посібник /за ред. С.Т. Вознюка і Е.А. Зіня.-К.:ІЗМН, 1997.-368с.

16.  Зінь Е.А., Кравчук Г.П. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Управління транспогртом міста”: -Рівне: РДТУ, 200.-27с.

17.  Зінь Е.А., Турченюк М.О. Планування діяльності підприємства: Підручник.-К.: „Професіонал”, 2004-320с.

18.  Иванов В.Н., Киселев С.Е., Тюрин Н.Г. Перевозки опасных грузов автомобильным транспортом. -М.: Транспорт. 1983.-269с.

19.  Канарчук. В.Є. Основи технічного обслуговування і ремонту автомобілів. У 3 кн. Кн. 2 Організація планування й управління: Підручник.- К.: Вища школа., 1994.-383 с.

20.  Методичні вказівки 030-132 до виконання дипломного проекту для студентів спеціальності 7.100400 „Організація перевезень та управління на транспорті (автомобільний)” денної та заочної форм навчання, напрям „Організація вантажних перевезень” /Е.А. Зінь, Є.І. Тхорук, Рівне:

21.  Организация и планирование грузових автомобильных перевозок: Учебное пособие / Под ред. Л.А. Александрова, М.: Высш. шк., 1986-336с.

22.  Организация междугородных контейнерных перевозок автомобильним транспортом / Под ред. А.И. Воркута.-К.:Техника, М.: 1987.

23.  Панов С.А. Совершенствование перевозок на автомобильном транспорте.-М.: Наука. 1973.150с.

24.  Романенко И.А. Технико-экономические основы проектирования сетей автомобильных дорог: Учебник . М. Высш.шк., 1975.-267с.

25.  Справочник по организации и планированию грузовых автомобильных перевозок / Под ред. И.Г. Крамаренко.-К.:Техника, 1991.-206с.

26.  Сиякин А.Д. Грузовые и пасажирские автоперевозки: Пособие по курсовому и дипломному проектированию .-М.; Транспорт. 1985.-256с.

27.  Тихомиров Н.Н. Технико-экономические изыскания и проектирование автотранспортных предприятий: Учебник. - К.: Выщ. школа, 1977-240с.

28.  Шафиркин Б.И. Единая транспортная сеть и взаимодействие различных видов транспорта. -М.; Транспорт. 1976.-112с.

29.  Зязев В.А., Петров В.И. Перевозки сельськохозяйствених грузов автомобильным транспортом. -М.; Транспорт. 1976.-253с.

30.  Шитков В.А. Планирование автомобильних перевозок грузов мелкими партиями. .-М.; Транспорт. 1976.-112с.


Информация о работе «Технологія і організація вантажних перевезень фанери з м. Рівне в Італію рухомим складом ТзОВ "Камаз-Транс-Сервіс"»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 207094
Количество таблиц: 26
Количество изображений: 25

0 комментариев


Наверх