1.      Оцінити параметри моделі за методом 1МНК (у матричній формі). Інтерпретувати отримані оцінки.

2.      Оцінити стандартизовані регресійні коефіцієнти ("бета-коефіцієнти"). Інтерпретувати оцінені стандартизовані коефіцієнти регресії.

3.      Скласти до числового прикладу вектори , ,, ,
 а також матриці X та D.

4.      Розрахувати значення величин , , .

5.      Оцінити еластичність товарообігу відносно торговельної площі та відносно середньоденної частоти потоку покупців, обчисливши коефіцієнти еластичності.

6.      Перевірити значимість окремих коефіцієнтів регресії (провести t-тестування), визначити їх інтервали довіри.

7. Розрахувати та інтерпретувати коефіцієнт детермінацї, частинний коефіцієнт детермінації та зкоректований коефіцієнт детермінації.

8. Перевірити модель на адекватність за допомогою F-критерію Фішера.

9.У разі адекватності моделі обчислити та інтерпретувати для регресії:

-      точковий прогноз товарообігу t+1-го філіалу;

-      99%-ний прогнозний інтервал математичного сподівання товарообігу цього філіалу;

-     


99%-ний прогнозний інтервал безпосередньо самого товарообігу yt+1 цього філіалу, якщо задані такі значення регресорів:
Хід роботи

1.      Для знаходження вектора оцінок параметрів багатофакторної лінійної моделі застосовується метод 1МНК у матричній формі:

Подпись: (4.1)

Параметри лінійної регресії інтерпретуються так: зміна величини к-го регресора на одиницю свого виміру за інших рівних умов призведе до зміни оціненої величини  на число одиниць свого виміру, яке дорівнює значенню .

2.      Стандартизовані коефіцієнти регресії обчислюються за формулою:

Подпись: (4.2), (k=2,…,k),де

1МНК-оцінка регресійного коефіцієнта ;

- емпіричне стандартне (середньоквадратичне) відхилення k-го регресора xk

 

Подпись: (4.3)

- емпіричне стандартне (середньоквадратичне) відхилення регресанда y.

Подпись: (4.4)


Емпіричний стандартизований регресійний коефіцієнт  вказує на те, який великий за інших рівних умов типовий ефект впливу k-го регресора у порівнянні з типовим ефектом зміни регресанда.

3.      Складаються такі вектори і матриці:

 - вектор спостережуваних значень показника Y;

 - вектор оцінених значень регресанда;

- вектор дійсних, але невідомих параметрів регресії;

 - вектор 1МНК-оцінок параметрів моделі;


 - 1МНК-оцінка вектору помилок;

 - матриця регресорів;

 - матриця даних.

4.      Розраховуються величини: - суму помилок регресії (має дорівнювати 0), - суму квадратев помилок, - дисперсію помилок.

Подпись: (4.5)

5.      Коефіцієнти еластичності розраховуються за формулою:

,

де  - значення регресанда і к-го регресора, що визначають точку регресійної функції, для якої обчислюється коефіцієнт еластичності. Можна використовувати  та  - середні значення.


Информация о работе «Розв’язування економетричних задач»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 33148
Количество таблиц: 13
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
25056
0
0

... комбiнацiю просторової i часової вибірок n × m × T. Проблема формування сукупності спостережень та її однорiдностi досить важлива в економетричному моделюванні, бо економетрична модель кiлькiсно описує закономiрнiсть формування економічних процесів та явищ. А ця закономiрнiсть доволі повно може проявитись лише тоді, коли сукупність спостережень достатньо велика. Якщо дослідник задає ...

Скачать
21432
0
0

... собою системи взаємопов'язаних рівнянь і використовуються для кількісних оцінок параметрів економічних процесів та явищ. За внесок у розвиток економетричних моделей і методів 1969 р. Нобелівську премію одержали Р. Фріш і Я. Тінберген. 1980 р. за створення економічних моделей і застосування їх до аналізу економічних коливань і економічної політики Нобелівську премію одержав Л. Юіяйн. За пояснення ...

Скачать
76071
1
6

... інші території. На додаток до цього моделі прогнозування в СППР та основані на реальних знаннях системи часто використовуються як настільні, розраховані на одного користувача системи. Системи підтримки прийняття рішень набули широкого застосування в економіках передових країн світу, причому їхня кількість постійно зростає. На рівні стратегічного управління використовується ряд СППР, зокрема для ...

Скачать
233661
21
51

... банківському ринку намагається досягнути банк, а також з загальним рівнем характеристик усередненого банку банківської системи України; В якості банка - лідера для зовнішньоекономічної орієнтації діяльності ВАТ “Міжнародний комерційний банк” виберемо ВАТ “Державний акціонерний експортно-імпортний банк України" (810 рейтингове місце в банківській системі України - дивись Додаток А [98]), в якості ...

0 комментариев


Наверх