6.      t-тест для перевірки гіпотези про числові значення окремих коефіцієнтів регресії проводиться за 6-тикроковою схемою (схема наведена у л.р.№ 2, п. 6).

Інтервал довіри для регресійного коефіцієнта  при рівні довіри (1-) є інтервалом з випадково залежними межами.

Довірчий інтервал для дійсного значення регрессійного коефіцієнта :

Подпись: (4.6)

7.      Коефіцієнт детермінації дрівнює квадрату емпіричного множинного коефіцієнта кореляції між двома рядами спостережень: емпіричних значень регресанда() та його розрахунковим значенням ().

Три формули для розрахунку коефіцієнта детермінації:

1)     Подпись: (4.7)Подпись: (4.8);

2)     ;

3)     Подпись: (4.9).

Регресійне рівняння оцінене тим краще, чим більше за інших рівних умов .

Частинний коефіцієнт детермінації  називається граничним вкладом k-го регресора в  і показує, на яку величину зменшується коефіцієнт детермінації, якщо k-й регресор (і тільки він) буде виключений із групи K регресорів.

Подпись: (4.10),

де  - коефіцієнт детермінації, одержаний при включенні усіх К регресорів;

 - квадрат обчисленого значення t-статистики для k-го регресійного коефіцієнта-

Подпись: (4.11);

Т – довжина ряду спостережень;

К – кількість регресорів;

Т-К – кількість ступенів вільності.

З двох варіантів регресійних рівнянь, які відрізняються на величину зкоректованого коефіцієнта детермінації, але мають однаково гарні інші критерії якості, обирають варіант з більшим значенням зкоректованого коефіцієнта детермінації.

Зкоректований коефіцієнт детермінації за Тейлом:

Подпись: (4.12).

Зкоректований коефіцієнт детермінації за Амемієй:


Подпись: (4.13).

8.      F-тест може бути проведений за схемою, яка складається з 6-ти кроків.

КРОК 1. Формулюється пара гіпотез:

 - жоден регресор не впливає на регресанд

 існує хоча б один регресор, який впливає на регресанд: .

КРОК 2. Обирається рівень значимості.

КРОК 3. Визначається табличне значення F-критерію (функція FРАСПОБР в EXCEL).

КРОК 4. Числове значення F-статистики може бути розраховане за спрощеною формулою із застосуванням коефіцієнта детермінації :

Подпись: (4.14).

КРОК 5. Порівнюється розрахована величина F з її табличним значенням та приймається рішення у відповідності з правилом застосування F-тесту:

 відхиляється, якщо .

КРОК 6. Інтерпретуються результати тесту.


Информация о работе «Розв’язування економетричних задач»
Раздел: Экономико-математическое моделирование
Количество знаков с пробелами: 33148
Количество таблиц: 13
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
25056
0
0

... комбiнацiю просторової i часової вибірок n × m × T. Проблема формування сукупності спостережень та її однорiдностi досить важлива в економетричному моделюванні, бо економетрична модель кiлькiсно описує закономiрнiсть формування економічних процесів та явищ. А ця закономiрнiсть доволі повно може проявитись лише тоді, коли сукупність спостережень достатньо велика. Якщо дослідник задає ...

Скачать
21432
0
0

... собою системи взаємопов'язаних рівнянь і використовуються для кількісних оцінок параметрів економічних процесів та явищ. За внесок у розвиток економетричних моделей і методів 1969 р. Нобелівську премію одержали Р. Фріш і Я. Тінберген. 1980 р. за створення економічних моделей і застосування їх до аналізу економічних коливань і економічної політики Нобелівську премію одержав Л. Юіяйн. За пояснення ...

Скачать
76071
1
6

... інші території. На додаток до цього моделі прогнозування в СППР та основані на реальних знаннях системи часто використовуються як настільні, розраховані на одного користувача системи. Системи підтримки прийняття рішень набули широкого застосування в економіках передових країн світу, причому їхня кількість постійно зростає. На рівні стратегічного управління використовується ряд СППР, зокрема для ...

Скачать
233661
21
51

... банківському ринку намагається досягнути банк, а також з загальним рівнем характеристик усередненого банку банківської системи України; В якості банка - лідера для зовнішньоекономічної орієнтації діяльності ВАТ “Міжнародний комерційний банк” виберемо ВАТ “Державний акціонерний експортно-імпортний банк України" (810 рейтингове місце в банківській системі України - дивись Додаток А [98]), в якості ...

0 комментариев


Наверх