Класифікація методів нормування праці. Аналітичні методи нормування, їх зміст і різновиди

Виробничі запаси, прибутковість підприємства
Загальна характеристика норм праці, що застосовуються на підприємствах. Класифікація норм Класифікація методів нормування праці. Аналітичні методи нормування, їх зміст і різновиди Знос (амортизація) основних засобів. Ха - ка рах. 131 Розкрийте зміст обліково - інформаційної, розподільчої, стимулюючої та балансуючої ф - ції ціни Облік витрат д - ті на рахунказ класу 9 Склад і призначення звітності ПСБО 1,2,6,20 Особливості визначення норм на апаратах безперервної та періодичної дії Документування касових операцій Охарактеризуйте та приведіть порядок визначення акцизного збору як одного з елементів ціни Порядок визначення посередницьких надбавок (знижок)в ціні в ціні Проаналізуйте метод беззбитковості, як один із витратних методів Охарактеризуйте виробничий цикл, його складові. Види поєднання виробничих операцій Проаналізуйте метод лідера як один із методів ринкового ціноутворення з орієнтацією на конкуренцію Розкрийте суть та завдання стратегічного планування Особливості податкового обліку ПДВ Виробнича операція як головний об’єкт нормування праці. Структура операції в трудовому відношенні Класифікація затрат робочого часу устаткування Економічний ефект Спрощена система оподаткування для юридичних осіб
112569
знаков
1
таблица
1
изображение

3. Класифікація методів нормування праці. Аналітичні методи нормування, їх зміст і різновиди

Метод нормування – це чітко визначений у методичному відношенні підхід до встановлення норм праці тим чи іншим способом. Спосіб встановлення норм – це чітко визначений у розрахунковому плані послідовність встановлення норм праці. У практиці застосовують такі методи нормування праці:

1. ) аналітичний;

2. ) укрупнений;

3. ) сумарний (досвідно - статичний).

Сутність аналітичного методу полягає у сукупності та послідовності таких дій:1.) розкладання виробничого процесу на складові частини; 2.) дослідження факторів, що впливають на тривалість кожного з елементів операції. 3.) проектування (на основі дослідження) нового ефективного складу; послідовності і тривалості операцій з урахуванням сучасних досягнень у підвищенні продуктивності праці.

Аналітичний метод має 2 різновиди: 1.) технічний розрахунок норми за нормативами складових елементів норми часу залежно від режимів роботи устаткування, організації обслуговування та виробничих можливостей робочого місця; 2. )технічний розрахунок норми на основі досліджень витрат робочого часу та режимів роботи устаткування у реальних витратах часу та експериментальних режимів роботи устаткування на засадах чого проектується раціональний трудовий і виробничий процес.

Аналітичний метод нормування поділяється на: 1.) аналітично - досвідний метод; 2.) аналітично - розрахунковий метод. Аналітично досвідний метод передбачає встановлення норм праці на основі дослідження масових фото хронометражних спостережень і проведення спеціальних розрахунків. Аналітично – розрахунковий метод передбачає встановлення норм праці на основі існуючих нормативних матеріалів, що гарантує розробку технічно - обґрунтованих норм праці.

 


Білет 3

 

1. Визначення основних понять з обліку основних засобів. Характеристика рах. 10, 15

Основні засоби - це засоби праці, активи, які утримує підприємство з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, передачі в оренду для здійснення адміністративних, соціально - культурних функцій, очікуваний строк використання яких більше 1 року, а свою вартість вони переносять на вартість продукції, що виготовляється поступово, частинами, шляхом амортизаційних відрахувань. До основних засобів належать: земельні ділянки, будинки, споруди, машини та обладнання, автотранспортні засоби, інструменти, приладдя, інвентар, капітальні витрати на поліпшення земель тощо. Основні методологічні засади, щодо формування і використання інформації про основні засоби регламентує П(С)БО7 «Основні засоби». Для обліку основних засобів у Плані рахунків передбачено рахунок 10«Основні засоби». Рахунок активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів, має 9 субрахунків. По дебету рах. 10 відображають надходження основних засобів на баланс п - ства за первісною вартістю, сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта, а також сума до оцінки, а по кредиту – вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі, в разі невідповідності критеріям активу, сума уцінки знецінення, часткова ліквідація або ліквідація об’єкта. Рахунок 15 «Капітальні інвестиції» активний, балансовий, має 5 субрахунків. По дебету рахунку відображається сума витрат на створення активів (оз), а по кредиту - списання витрат у порядку взяття на облік (баланс) об’єктів оз а інших активів.

 


2. Розкрийте зміст ціни та основних теорій ціноутворення: трудової вартості, витрат виробництва, трьох чинників, граничної корисності та теорії ціни

 

Ціна – грошовий вираз вартості товару. Розрізняють такі теорії ціноутворення:

1. Теорія трудової вартості - була розроблена класиками політекономії Рікардом, Смітом і завершена в середині 19ст. Марксом. Головне питання теорії полягає у визначені основи мінових пропозицій що утворюються при обміні товарів а також є основою формування ціни. Товар має дві властивості: а)задоволення потреб - споживча вартість; б)обмінюватися на інші товари з певними пропозиціями - мінова вартість.

2. За теорією витрат на виробництво яку розробив Кене, в основі мінової вартості лежать витрати в - ва. У свою чергу витрати в - ва залежать від цін на окремі її елементи (пальне,сировина й робоча сила). Звідси викор. витрат в - ва як основи ціни на продукцію цінами на окремі елементи витрат.

3. Теорія трьох чинників в - ва трактує формув. в - сті в процесі в - ва як додавання витратйого трьох осн. Чинників (праця,земля,капітал). При цьому земля вважалася овновним природним чинником

4. Теорія граничної корисності. Ця теорія була розроблена у 70р. р. 19ст. представниками австрійської ек. школи. Згідно теорії ціна визнач. не затратами праці ана в - во товару а граничною корисністю для споживача.

5. Теорія ціни. Запропонована Маршалом,яка вивчає дію різних ціноутворюючих чинників що впливають на ціни шляхом попиту і пропозиції.

 

3. Сумарний метод нормування, його загальна характеристика, недоліки

Сутність сумарно – досвідного статистичного методу полягає у визначенні норми на основі приватного досвіду особи, що встановлює норму з урахуванням даних оперативного і статистичного обліку витрат часу або дати про виконання норми виробітку на аналогічні роботи у минулому чи шляхом порівняння складності виконання операції та загального обсягу нормованої праці з аналогічними раніше виконуваними роботами. Особливістю досвідно–статистичних норм є використання звітно–статистичних відомостей про фактичні витрати часу на дану чи подібну роботу або обсяг виробленої продукції за звітний період.

Головною вадою цих норм є те, що вони не фіксують наявні недоліки в організації праці, не відображають наукові досягнення і не орієнтують на передовий досвід, бо узагальнюють лише звітно - статистичні відомості. Рівень досвідно – статистичних норм занижений, тому їх легко перевиконують. Це відбувається тому, що цим типом норм не враховуються повною мірою організаційні і технічні умови виробництва. Вони не є прогресивними, тобто не враховують зростання технічної озброєності, впровадження нової техніки, поліпшення організації виробництва та вдосконалення праці.

Білет 4

 


Информация о работе «Виробничі запаси, прибутковість підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 112569
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
54244
1
7

... зацію продукції, її споживчі властивості, якість, платоспроможний попит. Від правильності розрахунку ціни багато в чому залежить обсяг отримуваного прибутку, ліквідність і платоспроможність підприємства, його фінансовий стан. Промислові підприємства можуть підвищити прибуток, використавши послуги банків по факторинговому обслуговуванню. Факторингове обслуговування спрямоване на ліквідацію несвоє ...

Скачать
93061
2
0

... замінено на нове більш удосконалене. На нашому підприємстві працюють більш 1200 людей, 1000 з яких робітники виробництва (Додоток Г), (Додаток Д). Синтетичний облік наявності і руху виробничих запасів на підприємстві ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси» за субрахунками: 201 «Сировина й матеріали; 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»; 203 «Паливо»; 204 «Тара й тарні матері ...

Скачать
175315
8
54

... грошових активів. 6. Побудова ефективних систем контролю за грошовими активами підприємства.   РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ВАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» У 2003 -2007 РОКАХ   2.1 Характеристика діяльності ВАТ „Інтерпайп НТЗ”   ВАТ „Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод” (м. Дніпропетровськ) - є провідним підприємством України по виробництву сталевих труб та суці ...

Скачать
115516
87
5

... ться за допомогою формули 2.12 З > ВОК + Кд + Кк (2.12) Для зручності розрахунків приведені вище значення зведемо в таблицю 2.5. Таблиця 2.5 Таблиця розрахунку типу фінансового стану підприємства 2002 2003 2004 ВОК -15,9 -17,1 -10,6 Кд 60 59 58,6 Кк 189,1 196,5 205,3 ВОК + Кд 44,1 41,9 48 ВОК + Кд + Кк 233,2 238,4 253,3 З ...

0 комментариев


Наверх