Характеристика методики викладання для старшокласників

КРЕДИТНІ КАРТКИ (Кредитные карточки)
Опорний конспект лекції Характеристика методики викладання для старшокласників Тематичний навчальний план Передмова Методика забезпечення бази знань по темі “КРЕДИТНІ КАРТКИ” Банкомат - це Застосування безготівкових засобів платежу - новий крок еволюції грошових відносин Банківські пластикові картки в системі безготівкових розрахунків Бажаючи здійснити покупку ( або отримати послугу ), держатель картки надає її продавцеві Банк-еквайєр здійснює необхідні перерахування коштів на корреспондентський рахунок ( або зняття з корреспондентського рахунк ) в розрахунковому банку Бажаючи здійснити покупку ( або отримати послугу ), держатель картки надає її продавцеві Аналіз діяльності банків-членів системи карткових розрахунків, пов”язаної з емісією, еквайєрингом і видачею готівки Застосування безготівкових засобів платежу - новий крок еволюції грошових відносин Проблеми економічної освіти на сторінках періодичної преси
183414
знаков
0
таблиц
16
изображений

1. Характеристика методики викладання для старшокласників.


Дана дисципліна - “БАНКІВСЬКА СПРАВА “- розрахована на аудитрію або учнів старших класів шкіл з економічним нахилом , студентів економічних ВУЗів . Враховуючи специфіку психологічної активності цієї групи навчання , треба викладачеві підібрати певні форми і методи навчання , які б як можна більш точно відображали потреби і можливості даної вікової групи .


В даному віці людина може самостійно приймати рішення , використовувати творчий підхід при вирішенні певних задач , також для неї характерно підвищення почуття власної значуваності в своїх очах , а також в очах інших людей . Людина ,можна сказати , стає на шлях свідомого самостійного життя , в якому їй прийдеться відповідати за кожен зроблений крок . Маючи певний багаж знань , ці люди застосовують його , будують свої певні висновки , теорії , гіпотези . Тому при викладанні їм нового матеріалу треба старатися не робити повторїв , щоб не зменшити зацікавленість до предмета , але при цьому трба пам”ятати і таке золоте правило : “ повторение - мать учения “ . Всі науки між собою тісно пов”язані , тому повтори неминучі і треба використовувати прийоми , які б допомогли виявити ці остаточні знання ( запитання-відповідь , вікторина , тест , евристична бесіда ) . Для подання нового матеріалу можна також використовувати різноманітні схеми і таблиці для структурування інформації і для більш глибокого засвоєння нового . Також деяку кількість нового матеріалу можна давати на самостійне вивчення , але при цьму треба вибрати такий матеріал , який би не потребував пояснень викладача . Для даної вікової групи самостійна робота повинна бути всіх рівнів , адже студенти володіють всіма необхідними знаннями і вмвннями для виконання всіх завдань . Роль викладача при викладанні нового матеріалу повинна бути досить істотною , а при закріпленні нового - ініціатива повинна переходити до студентів , які повинні використовуючи пояснення викладача і різноманітну літературу на свідомому рівні показати свою обізнаність . Для більш обдарованих або просто зацікавлених тим чи іншим питанням студентів доцільно проводити наукові семінари , дискусії і т. д. Ці мероприємства допоможуть таким студентам у майбутній науковій діяльності .


Впровадження нестандартних форм і методів навчання підвищить рівень зацікавленості до предмету і дасть багато інших додатніх ефектів . Так , наприклад , імітаційні ігри допоможуть студентам “увійти “ в наближену до реальної середу. Це дасть змогу застосувати теоретичні знання на практиці , т.т. це підготує студента до майбутньої професійної діяльності . КВК і вікторини розвинуть у студентів колективні якості ( почуття команди ) , дух змагання і неадекватні ситуації привчать студента до швидкої орієнтації в нестандартних умовах , а також до вміння сконцентруватися і прийняти вірне рішення за короткий час .


Тобто існують певні характеристики психологічної активності старшокласників , а кожен викладач , ознайомившись з ними , самостійно повинен обрати ту чи іншу форму або метод викладання , який найбільшефективний саме в певній ситуації , адже викладання - це творчий процес , який підігнати в якісь рамки просто не можливо .Треба знати про всі ці форми і методи для того , щоб скористатися ними в потрібний час.


Викладач повинен також пам”ятати , що старшокласник -це вже майже сформована особистість . До кожного з старшокласників повинен використовуватися індивідуальний підхід, якщо це можливо в певній ситуації . Для того ,щоб процес навчання був більш ефективним , ми вважаємо , треба застосовувати розподіл учнів (студентів) по групам в залежності від можливостей і здібностей кожного . Це дасть змогу створити в групі більш-менш рівні умови для навчання. Ті учні (студенти), які з часом будуть покращувати свої результати , зможуть перейти в групу наступного рівня складності , таким чином , в учня (студента) буде певний стимул в навчанні .


2. Розробка робочої програми навчальної дисципліни “КРЕДИТНІ КАРТКИ”.

2.1. Загальні відомості про дисципліну .


Банки - одна з найважливіших структур ринкової економіки . Банківська діяльність істотно підвищує ефективність суспільного виробництва , впливає на рост продуктивності суспільної праці.

З розвитком економічних відносин підвищувалась роль і інститутів , які обслуговували цю сферу суспільних відносин . Виникла необхідність у створенні наукових закладів , які б досліджували і вдосконавлювали внутрішню структуру і функції фінансових установ .

Перші банки виникли в Італії . Але перші банки капіталістичного типу з”явилися в 17 сторіччі . Цей і подальший період характеризується суттєвими змінами в банківській сфері . Вплив зовнішніх факторів , не пов”язаних на пряму з банками на банківську сферу потребували наукового вирішення економічних протеріч . Поступово банківська справа зайняла почесне місце серед інших економічних дисциплін . Особливості історичного розвитку та дія різних політико-економічних чинників обумовили специфіку розвитку банківської справи в різних країнах .


Метою вивчення дисципліни “БАНКІВСЬКА СПРАВА” є ознайомлення студентів з організацією і методикою проведення банківських операцій відповідно до рівнів банківської системи , також ознайомлення з структурними підрозділами банківської системи , формування економічного світогляду, підготовки до свідомого вибору професії.


Основними завданнями при вивченні даної дисципліни є :


1. Розкрити сутність таких понять: кредит, депозит, облікова ставка, ваксель, цінні папери, кредитні картки, інвестиції, лізинг, факторинг...

2. Оволодіти знаннями стосовно проведення банківськоих операцій ;

3.Навчити старшокласників користуватися нормативними документами , які регулюють той чи інший процес в банківській установі ;

4. Формувати такі якості особистості: працьовитість , підприємницький хист, діловитість, організованість, рішучість, компетентність, уважність...

5. Розвивати уміння і навички відстоювати власну точку зору,вміння приймати рішення ...


2.2. Програма дисципліни “БАНКІВСЬКА СПРАВА”.


Програмою дисципліни “ БАНКІВСЬКА СПРАВА “,яку розробив д-р економ.наук Мороз А.М.(нами зроблені незначні зміни: внесена ще одна тема- “Кредитні картки”), передбачається вивчення таких тем , як :


1. ОРГАНІЗАЦІЯ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ .


- порядок створення КБ

- дотримання економічних нормативів

- доходи ,видатки і прибуток банка


2. ФОРМУВАННЯ КАПІТАЛУ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ .


- економічна характеристика ресурсів КБ

- формування власного капіталу

- операції по залученню внесків і депозитів

- управління ресурсами КБ


3. ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ .


- класифікація кредитів КБ

- умови кредитної угоди

- способи захисту від кредитного ризику

- оцінка кредитоспроможності позичальника

- забезпечення забов”язань позичальника перед банком

- позичковий процент і його диференціація

- етапи процесу кредитування


4. КРЕДИТНІ ОПЕРАЦІЇ І ЇХ ВИДИ .


- кредити ,пов”язані з вексельним обігом

- кредити під цінні папери

- кредитування по поточному рахунку

- споживчий кредит


5. КРЕДИТНІ КАРТКИІ


- історія виникнення і розвиток індустрії пластикових карток

- визначення кредитноі картки

- емісія і обслуговання карток

- операції , пов”язані з використанням кредитних карток


6. ОРГАНІЗАЦІЯ І РЕГУЛЮВАННЯ ГОТІВКОВОГО ГРОШОВОГО ОБІГУ .


- організація готівкового грошового обігу

- касові операції КБ

- прогнозування і облік касових оборотів банків


7. ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВ .


- суть і цілі банківських інвестицій

- спільне та відмінність між інвестиційними і кредитними операціями

- ризик і ліквідність інвестиційних операцій


8. СИСТЕМА ВАЛЮТНИХ ВІДНОСИН .


- валютні системи

- конвертованість валюти

- валютний курс і курсова політика

- платіжний баланс

- валютне регулювання


9. МІЖНАРОДНІ ОПЕРАЦІЇ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ .


- розрахункові операції

- кредитні операції

- валютні операції


10. ПОСЛУГИ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ .


- види банківських послуг

- гарантійні , посередницькі , консультаційні послуги

- трастові операції банка

- визначення вартості банківських послуг


11. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК І ЙОГО ОПЕРАЦІЇ .


- НБУ , його задачі і функції

- емісійні операції

- організація міжбанківських розрахунків

- касове виконання бюджету

- кредитні операції і політика рефінансування

- надзор за банківською діяльністю


Взв”язку з тим,що в середній школі №26 м. Києва не вивчають дисципліну “Основи економічних знань” , ми розробили дану програму опираючись на власне бачення викладання економіки у школі.

Кожна тема даної дисципліни відображає структуру і функції окремих ланок банківської установи універсального типу. Банк -це цілесний механізм , в якому кожен службовець-член команди .Кожен відділ взаємодіє один з одним . Тому поділ на окремі функціональні підрозділи робиться лише для зручності і для швидкості проведення певних операцій . Виділення тем допоможе студенту структурувати знання з банківської справи , створити певну картину банківських відділів , які реально існують в банку і зрозуміти чим кожен з них займається . Для більш чіткого розуміння взаємозв”язків між темами дисципліни БАНКІВСЬКА СПРАВА розглянемо структурно- логічна схему :

Структурно-логічна схема

взаємозв”язок між темами дисципліни БАНКІВСЬКА СПРАВА


Організація КБ НБУ і його операції


Формування капіталу КБ



Основи організації банківського

кредитування

Послуги КБ

КРЕДИТНІ КАРТКИ

Організація і регулюв готівк . грош . обігу

Кредитні операції і їх види


І Iнвестиційна діяльність банків


Система валютних відносин Міжнародні операції

КБ



Информация о работе «КРЕДИТНІ КАРТКИ (Кредитные карточки)»
Раздел: Банковское дело
Количество знаков с пробелами: 183414
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 16

Похожие работы

Скачать
184514
19
40

... MasterCard Mass, Ø до 2100 грн. по картках Visa Gold або MasterCard Gold.    Відсоткова ставка за кредит (дозволений овердрафт) – до 2% на місяць.     Гроші (сума в межах кредитного ліміту) доступні в будь-який час.     Відсотки за кредитом нараховуються тільки за дні користування кредитом і списуються автоматично 25 числа кожного місяця. Використаний кредит погашається автоматично – ...

Скачать
198170
3
16

... будь-який громадянин в Україні, якщо в нього є стабільний дохід, може отримати “кредитку” без заставного майна та будь-яких гарантій, як це відбувається в розвинутих країнах світу. 3.3 Місце операцій з пластиковим картками в Інтернет-просторі України Лідери провідних держав та широкі кола ділового світу сприймають нову економіку не лише як сучасну модель ведення бізнесу, а й як стратегічну ...

Скачать
102006
3
3

... платіжних систем, за видами платіжних карток, за категорією клієнтів; - Аналіз активності та використання платіжних карток клієнтами; - Аналіз ризиків та ефективності операцій банку з платіжними картками. Аналіз діяльності банку з використанням міжнародних платіжних карток проводиться з метою з'ясування доцільності здійснення цих операцій як для самого банку, так і для його клієнтів, а також ...

Скачать
57915
0
0

... цієї системи фізичні особи протягом 15 хвилин можуть отримати та відіслати перекази в доларах США в будь-який куточок світу. РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БАНКІВСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ З ПЛАСТИКОВИМИ КАРТКАМИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІРОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ 3.1 Проблеми та перспективи використання банками платіжних карток Інтенсивний розвиток перспективних напрямів банківського бі ...

0 комментариев


Наверх